Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η δύναμη της εικόνας

Την περασμένη Κυριακή είδα ένα "τιτίβισμα" του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου: "Αν ανέχεσαι πνιγμένα παιδάκια στο Αιγαίο, είσαι καλός ΕΕυρωπαίος. Αν τα βάζεις στο TL σου είσαι βάρβαρος". Πάτησα το λινκ και είδα φωτογραφίες πνιγμένων παιδιών σε παραλία και ανθρώπων που πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό!
Ο δημοσιογράφος γράφει πως δέχτηκε απειλητικά μηνύματα και υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Δεν πτοήθηκε όμως, επειδή ενηλικιώθηκε επαγγελματικά με τη φράση του παλαίμαχου Ρόμπερτ Φισκ πως, "αν εμείς οι δημοσιογράφοι παρουσιάζαμε τις πραγματικές εικόνες του πολέμου, δεν θα υπήρχαν πόλεμοι".
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Φισκ υπήρξε ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας The Independent για πολλά χρόνια, έγραψε εξαιρετικά βιβλία και έχει σαρώσει τα βραβεία δημοσιογραφίας.

Ο Αϊλάν (αριστερά) με τον 5χρονο αδελφούλη του Γκαλίπ -που επίσης πνίγηκε όπως και η μητέρα τους Ρεχάν- τις μέρες που ήταν δυο ευτυχισμένα παιδάκια σαν τα δικά μας.
Η φωτογραφία, όμως, του πνιγμένου Αϊλάν Κούρντι ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη. Ξαφνικά, η Βρετανία αποφάσισε να δεχτεί χιλιάδες ανθρώπους, ο Ρέντσι ξεσπάθωσε εναντίον της υποκρισίας των άλλων ηγετών και η Μέρκελ πιέζει την ΕΕ να χαλαρώσει τους περιορισμούς. Δέκα χιλιάδες Ισλανδοί υπέγραψαν δήλωση ότι αναλαμβανουν να φιλοξενήσουν ισάριθμους Σύρους!
Κι έμεινε μόνος ο Όρμπαν της Ουγγαρίας να χτυπάει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη του.

Εννοείται ότι κανείς δεν συζητά για ειρήνευση στην ίδια τη Συρία, στο Αφγανιστάν και τα άλλα "αποτυχημένα κράτη" (failed states, σύμφωνα με την κυνική ορολογία των πολεμοκάπηλων). Που είναι και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η τεράστια μετακίνηση πληθυσμών.
Ανθρώπων ανεπιθύμητων, που ζουν τον δικό τους Γολγοθά και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Ανθρώπων που κάποτε είχαν το σπιτικό τους και μια φυσιολογική ζωή.
Όπως το θέτει καθαρά ένας 13χρονος πρόσφυγας στο Al Jazeera, "Απλώς σταματήστε τον πόλεμο στη Συρία και κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ευρώπη":




Υ.Γ. Ο τραγικός πατέρας Αμπντουλάχ Κούρντι έθαψε σήμερα στο Κομπάνι τις σορούς των δύο παιδιών και της συζύγου του, μαζί με το όνειρο για μια ειρηνική ζωή στον Καναδά, όπου είχαν προσπαθήσει να φτάσουν.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κανείς από αυτούς του ευρωπαίους δεν σταματά τον πόλεμο! Μάλιστα άκουσα Λωτό οτι η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα για τους Σύριους επειδή είναι μορφωμένοι και εξειδικευμένοι και τους θέλει να δουλέψουν στη Γερμανία φυσικά αμειβόμενοι χαμηλά. Δεν τη έπιασε δηλαδή ο πόνος αλλά ειδικά από αυτή την κατηγορία μεταναστών και προσφύγων έχει να επωφεληθεί. Τους άλλους τους αφήνει για εμάς!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Δεν πιστεύω πως τους έπιασε στα ξαφνικά η -ανύπαρκτη- ευαισθησία τους. Όταν σχεδίαζαν τους πολέμους, ήξεραν τις συνέπειες και αυτό ακριβώς επεδίωκαν. Ας πάνε στα τσακίδια όλοι τους! Οι εκατόμβες των νεκρών παιδιών να τους πνίξουν όλους.

akrat είπε...

όλα είναι παρόντα... όλα αυτά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ πλησιάζουν τον στόχο για επέμβαση στην ΑΝΑΤΟΛΗ εκ μέρους της ΔΥΣΗΣ... αργά ή γρήγορα τα ΠΟΛΕΜΙΚΑ μέτρα θα απκτήσουν ένα ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ προσωπείο.... οι σωτήρες ΔΥΤΙΚΟΙ θα παρέμβουν στους """"" βαρβάρους"""""

ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ... ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ.... ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ... Θα ήμουν σε αναντιστοιχία με τις ιδέες μου "Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ""

Λωτοφάγος είπε...

@ Μάλλον δεν ήμουν σαφής, φίλε μου: το κύμα αλληλεγγύης είναι λαϊκό και οι ηγέτες απλώς πιέστηκαν. Για μένα έχει σημασία το ότι οι Παριζιάνοι διαδήλωσαν και οι Αυστριακοί συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ μέχρι προχθές υπήρχε παγερή αδιαφορία.
Νομίζω πως κανείς δεν έχει αυταπάτες σχετικά με τα κίνητρα των Μερκελιστών.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από το 2001, οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν πλήθος πολέμων που σοβούν ακόμα, διαλύοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, Μαρία. Και φυσικά δεν κέρδισαν κανέναν, όπως ποτέ δεν κέρδισαν στην ιστορία τους. Απλώς δοκιμάζουν και πουλάνε όπλα, προσπαθώντας να ελέγχουν το πετρέλαιο.
Δυστυχώς, δεν έχουν καμιά τύψη, όσα παιδιά κι αν πεθάνουν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η βία είναι μονόπλευρη, Ακράτ και γεννά πόνο και θάνατο εδώ και δεκαετίες. Ο Μαρξ άλλο είχε υπόψη του, μάλλον.