Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά...

Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, οι φίλοι και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας θα εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη. Ο προηγούμενος παραιτήθηκε τον Μάιο, εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη στις βουλευτικές εκλογές.
Γιατί μας ενδιαφέρει το θέμα; Πρώτα πρώτα επειδή όλος ο πλανήτης είναι ένα τεράστιο χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ποτέ οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν ήταν όσο hot, όσο κατά την περίοδο Δεκέμβρης 2014-Αύγουστος 2015.
Δεύτερον, ύστερα από 20 χρόνια, οι Νέοι Εργατικοί της μεταθατσερικής Βρετανίας αλληθωρίζουν προς τα αριστερά. Και ο λόγος είναι φυσικά η λιτότητα που πλήττει τους πιο φτωχούς.
Ας δούμε ποιοί ήταν οι ηγέτες τους από το 1994 μέχρι τον φετινό Μάιο:

Τόνυ Μπλερ (εξελέγη ηγέτης του κόμματος το 1994)
Δεν τον λες και αριστερό. Πολεμοκάπηλο σίγουρα. Αριβίστας και αμοραλιστής. Παίρνει τεράστια ποσά, για να δίνει... διαλέξεις!

Γκόρντον Μπράουν (εξελέγη το 2007)
Διαδέχτηκε τον Μπλερ. Σκοτσέζος στην καταγωγή, έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν ναι στην ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Εντ Μίλιμπαντ (εξελέγη το 2010 και παραιτήθηκε φέτος)
Παρά τη φλώρικη εμφάνιση, είναι γιος αριστερού και εβραίος. Επί ηγεσίας του, οι Εργατικοί υπέστησαν ταπεινωτική ήττα, η οποία τον οδήγησε σε παραίτηση.

Τζέρεμι Κόρμπιν (ο "ακροαριστερός" υποψήφιος)
Ο Μπλερ δήλωσε για αυτόν, με τη γνωστή του αλαζονεία: "Όσοι λένε πως η καρδιά τους είναι με τον Κόρμπιν, χρειάζονται μεταμόσχευση", εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του αεικίνητου πολιτικού με το ποδήλατο! Ο Κόρμπιν είναι παρών σε όλους τους αγώνες και υποστηρίζει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης. Αριστερός παλαιάς κοπής, αν εκλεγεί θα προκαλέσει πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε όλη την ΕΕ.

Τόνυ Μπεν
Ο Μπεν δεν υπήρξε ηγέτης των Εργατικών, αλλά της βρετανικής Αριστεράς. Αριστοκρατικής καταγωγής, αγωνίστηκε για την εργατική τάξη της χώρας του, διαδήλωσε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, υπερασπίστηκε με πάθος τις χειμαζόμενες χώρες του Νότου και ιδίως την Ελλάδα. Πέθανε στα 88 του χρόνια. Οι ατάκες του υπήρξαν θρυλικές. Εδώ μπορείτε να τις βρείτε αποθησαυρισμένες.

Ο χαρακτήρας των πέντε πολιτικών καθρεφτίζεται στα πρόσωπά τους. Ακόμα κι αν δεν είχα γράψει κάτι για αυτούς, δύσκολα θα περνούσαν για κάτι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: