Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η Σαουδική Εκκλησία

Και ξαφνικά, ο χαμηλών τόνων αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα πήρε στο κρανίο με όσους ζητάνε να απαλλαγούν τα παιδιά τους από το μάθημα των Θρησκευτικών!
Είναι, λέει, συνταγματικό το θέμα, κι αν θέλουμε να αλλάξει πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ψέλλισε κάτι περί διαστρέβλωσης των δηλώσεών της, ενώ ο υπουργός Νίκος Φίλης (!) σπεύδει αύριο στην Αρχιεπισκοπή, για να τον ηρεμήσει.

Άκουσα σήμερα τον συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλη να διευκρινίζει στον Τάκη Ψαρίδη τα εξής:
  • Το σύνταγμα επιβάλλει ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης και όχι ελληνοχριστιανική παιδεία (άρθρο 16, παρ.2). Και μάλιστα ελεύθερη ανάπτυξη της συνείδησης αυτής (άρθρο 13, παρ.1). Με βάση αυτά τα άρθρα, δεν δηλώνει κανείς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις στην ταυτότητα.
  • Ο υποχρεωτικός κατηχητισμός έχει καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα. Στις χώρες με επικρατούσα θρησκεία (Σκανδιναβία, Βρετανία) διδάσκεται θρησκειολογία, με έμφαση στην χριστιανική, αλλά ουδέτερα και αποχρωματισμένα. Στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, το κράτος έχει πλήρως διαχωριστεί από τη θρησκεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μάθημα θρησκευτικών
  • Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου το κράτος δεν διαχωρίστηκε από τη θρησκεία.
  • του Στάθη, φυσικά
  • Στην Ελλάδα υπάρχει συνταγματικά θρησκευτική ελευθερία -κάτι καλύτερο από την ανεξιθρησκεία, η οποία είναι θρησκευτική ανοχή.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη απεφάνθη ότι δεν νοείται δήλωση απαλλαγής από τα θρησκευτικά, με δήλωση θρησκευτικών φρονημάτων. Η εγκύκλιος Λοβέρδου όριζε ότι, εάν οι γονείς ήθελαν απαλλαγή για τα παιδιά τους, όφειλαν να δηλώσουν το λόγο (είμαστε άθεοι, αλλόθρησκοι κλπ).
Ο κ.Σωτηρέλης προτείνει μια προσωρινή εγκύκλιο και μετά νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να υιοθετηθεί το μοντέλο των χωρών με επικρατούσα θρησκεία.
Θα το δούμε άραγε αυτό ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακρούσει πρύμναν, όπως κάνει συνήθως όταν πρόκειται για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις;
Και ας μην μας πουν ότι διαφωνούν οι ΑΝ.ΕΛΛ., διότι δεν τους είχαν λάβει υπόψη όταν διέγραψαν τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής.
Ο Ιερώνυμος αντέδρασε με σφοδρότητα, διότι αύριο μπορεί να του ζητήσουμε να πληρώνει ο ίδιος τους παπάδες του ή -γιατί όχι;- να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τις χιλιάδες ναούς ανά τη χώρα. Και τότε θα γελάσει κάθε πεινασμένος και απολυμένος. 
Το θέμα, αδέλφια, για την Εκκλησία είναι οικονομικό.
Όσο για εμάς, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, προκειμένου κάποτε να πάψουμε να είμαστε η Σαουδική Αραβία της Ευρώπης.


10 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Πράγματι, το θέμα τελικά -στο βάθος- είναι οικονομικό (όπως πάντα), και μένει να δούμε αν ο Τσίπρας θα κάνει επιτέλους κάποτε αυτό που πρέπει. Και με την Εκκλησία. Να σου πω την αλήθεια μου, προτιμώ να ασχοληθεί πρωτίστως με τα οικονομικά της Εκκλησίας -που δεν έχει τολμήσει να το κάνει κανείς ως τώρα- και μετά βλέπει και το θέμα των θρησκευτικών. Καλημέρα.

akrat είπε...

καλημέρα

η σύγκριση με την βαχαβιστική αντίληψη της Σαουδικής Αραβίας ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ τραβηγμένη .... όχι από τα αυτιά αλλά από τα...... να μην πω...

ε τώρα για το όλο θέμα

1) δεν με αφορά η Ευρώπη του προτεσταντισμού και της ψεύτικης αθείας της ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΘΕΙΑΣ που είναι ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ...

2) Πρέπει να γένει πλέρια ελεύθερη πάρλα στην Ελλάδα. ΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ δηλαδή περιουσία να τις επιστραφούν τα εδάφη που ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ βαυαροί πολικοί για να ξεχρεώσουν και μετά πάνε αυτοί πω δω πάμε από κει εμείς. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΛΑΔΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΥΤΙΛΑ ΑΥΤΗ.... τα του καίσαρος τω καίσαρι...

KOYKLITIS είπε...

Εκείνο που βλέπω είναι πως ουτε και τώρα, με υπουργό δηλωμένο άθεο,θα γίνει κάποιο βήμα για το χωρισμό κράτους-εκκλησίας.
Το συμπεραίνω από τη στάση της υφυπουργού,η οποία θέλησε να ανασκευάσει τη σωστή αρχική της δήλωση περί παρακολούθησής των θρησκευτικών,λέγοντας ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις της.
Τελικά οι εκπρόσωποι του επουράνιου θεού έχουν τρομερή δύναμη στη γη,κι άντε να τους αντιπαλέψεις βλέποντας να προσκυνούν τον Πάπα ακόμα και άνθρωποι σαν τον Κάστρο.
Αμήν Λωτο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αλληλένδετα είναι, Πέτρα μου. Η Εκκλησία προσηλυτίζει τα παιδιά με τα θρησκευτικά, τα τρομοκρατεί με την κόλαση και διαπλάθει πειθήνιους υπηκόους. Αιώνες τώρα.
Πόσοι γνωστοί σου (όχι φίλοι) συμφωνούν να φορολογηθεί η Εκκλησία;

Λωτοφάγος είπε...

@ Και πού τα βρήκε η Εκκλησία "μας", Ακράτ; Τα κληρονόμησε από τον Χριστό;
Δωρεές τρομοκρατημένων ετοιμοθάνατων ήταν ή κληροδοτήματα, προκειμένου να μην περάσει η περιουσία του άκληρου μακαρίτη στην οθωμανική διοίκηση. Επί τη ευκαιρία, εξαγόραζε και την άφεση αμαρτιών του.

Χρυσόβουλα, κουρελιασμένα παλιόχαρτα και διαβεβαιώσεις παπάδων είναι οι τίτλοι για μια τεράστια περιουσία που δεν συνάδει με τη χριστιανική διδασκαλία περί λιτής και ταπεινής ζωής. Τα χρυσοποίκιλτα ράσα, οι κοιλάρες και οι πισίνες σκανδαλίζουν τους πολίτες. Ελάχιστοι ιεράρχες ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών, ο Αναστάσιος της Αλβανίας.

Κατά τη γνώμη μου, κάθε πολίτης οφείλει να δηλώνει αν θέλει να φορολογείται για την Εκκλησία. Τα χρήματά μου θέλω να πηγαίνουν στην παιδεία, την υγεία και στους ανασφάλιστους πολίτες. Όχι στους παπάδες που το παίζουν μεσολαβητές προς τον θεό.
Αν καθιερωνόταν κάτι τέτοιο, θα βλέπαμε πόσοι είναι οι πιστοί σε αυτή τη χώρα, και ίσως οι παπάδες να κάνανε κάτι πιο κοινωφελές από το να κουνάνε το θυμιατό.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη μου, πολύ φοβάμαι ότι ισχύει το λεχθέν, "αν όχι τώρα, πότε;": μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Εκκλησία. Αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ! Και βλέπω πολλές και ασυγχώρητες υπαναχωρήσεις.
Όπως λες κι εσύ, η δύναμή της είναι τρομακτική. Απευθύνεται στο μυαλό των ανθρώπων και τους απειλεί με τιμωρία της ψυχής τους.

Γλαύκη είπε...

Καλά, ό,τι να 'ναι...!!!!!!!
Όπως πάντα "ο κόσμος χάνεται και η εκκλησία... το βιολί της"!
Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, Λωτοφάγε μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, η ηγεσία της Εκκλησίας ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Κι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές αρχές του χριστιανισμού, Γλαύκη μου.
Είναι τόσο γελοίο να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους -χωρίς οικογένεια, άρα χωρίς υποχρεώσεις- να τρέχουν πίσω από το χρήμα. Και εξοργιστικό, ταυτόχρονα.

BUTTERFLY είπε...

Υπαρχει μια εμφυτη φοβια προς καθε τι "προοδευτικο"... Τοτε με τις ταυτοτητες ειχε ξεσηκωθει το συμπαν, πιστευαμε οτι θα συμβει το απολυτο κακο... Και τι συνεβη; Τιποτα απολυτως! Απλα καποιοι ανθρωποι μπορεσαν επιτελους να νιωσουν πιο ελευθεροι...

Ο διαχωρισμος Κρατους Εκκλησιας ειναι ενα θεμα που δυσκολα θα λυθει, καθως ειναι ριζωμενες καποιες αντιληψεις θρησκοληπτικες στους Ελληνες. Ποιος δεν θυμαται οτι ολοι οι Αλβανοι μεταναστες, προκειμενου να ενσωματωθουν στην ελληνικη κοινωνια, βαφτιζονταν σωρηδον Χριστιανοι;

Παντως αν ειναι να φορολογηθει η περιουσια της Εκκλησιας, πρεπει πιστευω κι εγω να της επιστραφουν τα κλεμμενα. Δεν εχει λογικη οτι η περιουσια αποκτηθηκε επειδη καποιοι μετα θανατον αφηναν στην Εκκλησια τα υπαρχοντα τους, οποτε δεν της ανηκει. Δηλαδη, αν εμενα μου αφησει καποιος γειτονας στη διαθηκη του ενα κτημα, δεν θα μου ανηκει;

Την καλημερα μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητή Butterfly, η Εκκλησία δεν είναι άνθρωπος, ούτε απλός κληρονόμος. Είναι θεσμός. Υποτίθεται πως είναι μεσολαβεί μεταξύ θεότητας και πιστών. Ρόλος της είναι να στηρίζει, να παρηγορεί, να φροντίζει τους φτωχούς, τους πονεμένους, τους αδικημένους, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία. Όχι να φατριάζει, ούτε να πλουτίζει ούτε να χειραγωγεί τους ανθρώπους για να μην αντιδρούν στον τρυφηλό βίο του ιερατείου.
Από το Βυζάντιο μέχρι και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε πατριάρχης και οι μητροπολίτες έπαιρναν τα αξιώματά τους ήταν αηδιαστικός: πλήρωναν αδρά και μετά φορολογούσαν τους πιστούς, για να αποζημιωθούν!
Εν πάση περιπτώσει, η Εκκλησία θα έπρεπε να έχει την απαιτούμενη οικονομική άνεση προκειμένου να επιτελεί το έργο της, χωρίς όμως εξαλλοσύνες. Δεν μπορεί ο πλουτισμός να είναι η μοναδική έγνοια των παπάδων. Ιδίως όταν ο λαός υποφέρει. Ακόμα και σήμερα, που η περιουσία της είναι αμύθητη, ισχυρίζεται ότι δεν έχει έσοδα, παρόλο που δεν πληρώνει φόρους ούτε μισθούς.
Και δεν μιλώ μόνο για τα καμώματα του Χριστόδουλου. Η νοοτροπία τύπου Σκρουτζ Μακ Ντακ είναι διαχρονική στην Εκκλησία. Όπως και η συνεργασία με την εκάστοτε εξουσία.