Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Δευτέρα και 13

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, έξι στους δέκα πολίτες είπαν ΟΧΙ στην ταπεινωτική πρόταση της Τρόικας. Μετά το πρώτο σοκ, και καθώς ντόπιοι και αλλοδαποί αναλυτές έψαχναν να βρουν πού έκαναν το λάθος οι δημοσκόποι (ιδιαίτερα διαφωτιστικό το άρθρο, "Η χειραφέτηση του τηλεθεατή"), οι αδίστακτοι λακέδες των τραπεζιτών αποφάσισαν να τελειώνουν με εμάς.
Ύστερα από μαραθώνιες συσκέψεις και ωμό εκβιασμό, το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός είχε στα χέρια του την πρόταση η οποία θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και θα μας καταντήσει ζήτουλες στην ίδια μας τη χώρα.
Την Τετάρτη στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχώρησε την προεδρία στον Αλέξη Μητρόπουλο και ως απλή βουλευτίνα μίλησε τελευταία, κυριολεκτικά ενσαρκώνοντας τη συνείδηση  του ΣΥΡΙΖΑ:



Τελικά, τα προαπαιτούμενα πέρασαν με τις ψήφους ΝΔ-Πασόκ-Ποταμιού, ενώ 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και άλλοι 6 δήλωσαν "παρών" (εδώ ο κατάλογος).

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή, απλοί διαδηλωτές έτρωγαν το ξύλο της αρκούδας από τους Ματατζήδες που θα καταργούνταν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ξεφορτωνόταν χημικά του 2004! Μαρτυρίες στο τουίτερ ότι από νωρίς απομακρύνονταν κάδοι και αυτοκίνητα από τη Στουρνάρα, δείχνουν πως τίποτε δεν ήταν αυθόρμητο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης
Κατόπιν, εν μέσω δεκάδων καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη τη νότια Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας όλους τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας. Βεβαίως αυτό δεν ήταν αρκετό για τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία ξαφνικά αγάπησαν τον Πρωθυπουργό και επιδίδονται σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για όσους έδωσαν αρνητική ψήφο.
Η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είχε ήδη παραιτηθεί διαφωνώντας, δέχτηκε τόνους λάσπης για ανάληψη χρημάτων από τη μητέρα της και αναγκάστηκε να απαντήσει με αυτό το κείμενο.

Το ίδιο έκανε κι ο Κώστας Λαπαβίτσας, τον οποίο κατηγόρησαν ότι είχε κάνει παρόμοια πρόταση με του Σόιμπλε για grexit. Οι εξηγήσεις του, εδώ.

του Τάσου Αναστασίου

Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει συνεχώς συνεντεύξεις. Δυστυχώς, δεν μας έχει ακόμα εξηγήσει σε ποια δεδομένα στηριζόταν η άκρατη αισιοδοξία του ότι οι εταίρες θα υποχωρούσαν, ούτε έχει παραδεχτεί λάθη στη διαπραγμάτευση. Πώς, δηλαδή, κάθε φορά δήλωνε πως "είμαστε κοντά σε συμφωνία", ενώ την επόμενη στιγμή διαψεύδονταν οι προσδοκίες. Ούτε ο Σίσυφος τέτοια επιτυχία!

του Τάσου Αναστασίου

Δεν έχω κάτι αισιόδοξο να σας πω. Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλύεται και ένα κομμάτι του να μεταλλάσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό, τον Αλέξη Τσίπρα να άγεται και να φέρεται από πασόκους και δεξιούς συμβούλους, τη λιτότητα να μεγαλώνει και να προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση και τα παθήματά μας να τρομάζουν τους Ισπανούς. Πολύ φοβάμαι πως, αντί για πρότυπο, σε λίγο θα αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγήν.
Η επιστολή της ευρωβουλευτίνας Σοφίας Σακοράφα, ενός ανθρώπου που δεν χρειάζεται συστάσεις, προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο καλύτερος επίλογος: "Σύντροφε Πρόεδρε... "εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα", περιμένω από σήμερα κιόλας να σώσεις τα "κρυμμένα τιμαλφή" μας".

Τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, ξεμείναμε από αυταπάτες. Όλοι μας.

2 σχόλια:

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Τουλάχιστον δεν βγήκαμε απ' την ευρωζώνη...

(δεν μπορώ να φανταστώ το χειρότερο σενάριο αν βγαίναμε. Ίσως όμως σε λίγα χρόνια από τώρα, να αναρωτιόμαστε πόσο καλύτερα θα είμασταν αν είχαμε βγει εγκαίρως)...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μπορεί να αναρωτηθούμε ακόμα νωρίτερα, Μαρία μου.
Καλή σου μέρα.