Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το γεφύρι εγκατέλειψε τη χώρα της πλάκας

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας παρασύρθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Ήπειρο! 
http://peri-planomenos.blogspot.gr/2013/03/bridge-of-Plaka.html
Ψάχνοντας για φωτογραφίες, έπεσα πάνω στο μπλογκ του Περιπλανώμενου, ο οποίος ήδη από τον Μάρτιο του 2013 προφήτευε την καταστροφή, με τον τίτλο "Περιμένοντας το θάνατο"!
Όπως γράφει, το γεφύρι έπεσε δύο φορές -το 1860 και το 1863- προτού πάρει την τελική μορφή του από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα (κάτι σαν στάρ αρχιτέκτονα της εποχής), το 1866.
Έλεγαν πως στα θεμέλιά του χτίστηκε ένας Τούρκος ή μια επιληπτική κοπέλα από το Μονολίθι, προκειμένου να μείνει όρθιο.
Πριν από μερικά χρόνια, το ΣτΕ το έσωσε από την καταστροφή, ακυρώνοντας τη βύθισή του σε υδροηλεκτρικό φράγμα! Ναι, αυτό εννοούν ανάπτυξη οι σαμαροβενιζέλοι της χώρας.

Μάλλον η επίδραση πέρασε σήμερα, ύστερα δηλαδή από δεκαετίες αδιαφορίας από κυβερνήσεις, δημάρχους και, φυσικά, κατοίκους. Καθώς, συμπτωματικά, συμπληρώνονται 71 χρόνια από το Σύμφωνο της Πλάκας, μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, στις 29 Φεβρουαρίου 1944.

Ό,τι απέμεινε (http://pramantamaniac.blogspot.gr/)
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έδωσε εντολή να πάνε στην περιοχή ειδικοί από τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, ενώ μετέφερε την επιθυμία του ΕΜΠ να χρηματοδοτήσει μελέτη για την ανακατασκευή του.

Πείτε το επιλεκτικό συναισθηματισμό, όμως η καταστροφή ιστορικών μνημείων με βυθίζει στο πένθος.
Το ίδιο ένιωσα για την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, για την κατάρρευση της αρχαίας πόλης Μπαμ στο Ιράν το 2003 από σεισμό, για το πλιάτσικο στα ιρακινά μουσεία από τους Αμερικανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για τον βομβαρδισμό των συριακών αρχαιολογικών χώρων.

Τα μνημεία δεν είναι κομμάτια πέτρας ή μετάλλου. Όπως λέει και το όνομά τους, υπάρχουν για να φέρνουν στη μνήμη γεγονότα και πρόσωπα. Είναι η Ιστορία, η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια του κάθε λαού. Είναι η ίδια του η ταυτότητα. Χωρίς αυτά, οι άνθρωποι αγνοούν ποιοι είναι, πού βρίσκονται και ποιες αναφορές έχουν. Γίνονται σκλάβοι στη Ρώμη, δουλοπάροικοι στον Μεσαίωνα, κρέας για πούλημα στο Αλγέρι. Χωρίς αυτά, οι λαοί είναι ευάλωτοι στην πλύση εγκεφάλου.

Στην Ελλάδα, τα μνημεία μας είναι απλώς το μέσον για να εισπράξουμε χρήματα από τους τουρίστες. Δεν τα συντηρούμε, δεν μαθαίνουμε για αυτά, δεν τα αγαπάμε. Γι' αυτό και ψηφίζουμε χρυσάβγουλα και Μπαλτάκους, γι' αυτό και λουφάξαμε στους καναπέδες μας, για να τρομοκρατούμαστε κάθε βράδυ από τους Μπάμπηδες και τους Πάσχους.
Αν θέλουμε έναν καλύτερο λαό, θα πρέπει να του διδάξουμε με ευφάνταστο τρόπο Ιστορία -τη δική του και των άλλων. Όχι μόνο τους πολέμους και τους ήρωες, αλλά -κυρίως- την τέχνη των λαών και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια κληρονομιά. Με ακούτε, κύριοι Μπαλτά, Κουράκη και Ξυδάκη;
Καλό μήνα σε όλους.

6 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Έτσι είναι! Πάντως όταν είχα δει αυτό το γεφύρι, ένα από τα δεκάδες ή και εκατοντάδες πέτρινα που υπάρχουν στην Ήπειρο, μου φάνηκε οτι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις αναλογίες του. Πολύ ψηλή η καμάρα, με πολύ λεπτό πάχος αναλογικά. Προφανώς έπρεπε έγκαιρα να έχει γίνει κάποιου είδους ενίσχυσή του. Αλλά σίγουρα μπορεί να αναστηλωθεί, απλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρήματα απ' ότι αν είχε έγκαιρα υποστηριχθεί.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, Κερασιά, η θεραπεία κοστίζει πάντα περισσότερο από την πρόληψη.
Καλό μήνα.

Mia Petra είπε...

Σήμερα ζωγράφισες , από τον τίτλο και μόνο! Κι ύστερα λες ότι σου κλέβουν τους τίτλους, γιατί άραγε; Καλημέρα και καλό μήνα!

Υ.Γ Αλήθεια, μήπως έχεις ένα μέιλ; Θα ήθελα να σου στείλω κάτι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Πέτρα μου.
Το μέιλ μου είναι: lotofagus@gmail.com

Woman in Blogs είπε...

Τα μνημεία είναι αυτά που μας συνδέουν με την ανθρώπινή μας ιστορία, και πολύ καλύτερα μας ησυχάζουν από το προσωπικό μας τέλος από ότι η... στείρα γέννηση παιδιών - κληρονόμων.
Να προσθέσω και το Μυρόφυλλο, γιατί μου αρέσει το όνομα!
Και πιο γενικά, αρκετά έχουμε αφήσει να οικειοποιηθούν - παραποιήσουν το παρελθόν μας οι φασίστες.
Καλό απόγευμα!

Mia Petra είπε...

Ευχαριστώ Λωτοφάγε.