Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Παλληκάρι!

Απόψε πήγα σινεμά. Στο Τιτάνια της Θεμιστοκλέους. Με μόλις 5 ευρώ γενική είσοδο (3 ευρώ για ανέργους) είδα το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου. Εδώ μπορείτε να δείτε το τρέιλερ.


Πρόκειται για τη συναρπαστική ιστορία ενός Κρητικού, του Ηλία Σπαντιδάκη (1886-1914), που μετανάστευσε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αμερική, άλλαξε το όνομά του σε Λούις Τίκας, δούλεψε στα ορυχεία του Κολοράντο, ιδιοκτησίας Ροκφέλερ, αγωνίστηκε για τη βελτίωση της ζωής των συναδέλφων του και πυροβολήθηκε πισώπλατα από άνθρωπο της διαβόητης οικογένειας που έλυνε και έδενε εκείνη την εποχή. Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός του καταυλισμού των απεργών και ο θάνατος γυναικόπαιδων από αναθυμιάσεις.
Η τεράστια πομπή των ανθρακωρύχων που συνόδεψε τον Τίκας στην τελευταία του κατοικία
 Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από τους Λαμπρινή Θωμά και Νίκο Βεντούρα,  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη μεγαλειώδη -και πρώτη- απεργία των ανθρακωρύχων στο Λάντλοου και τη δολοφονία του Λούη Τίκα. Τα γεγονότα αφηγούνται ιστορικοί, συγγραφείς και απόγονοι των συναγωνιστών του Τίκας.
Ο μεγάλος ιστορικός Χάουαρντ Ζιν (Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, εκδ. Αιώρα) αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιστορία της αμερικανικής αριστεράς όταν έμαθε για αυτή την απεργία και τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων, που τραγούδησε ο Γούντι Γκάθρι στο The Ludlow Massacre (1944).

Στο Τρίνινταντ του Κολοράντο βρίσκεται ο τάφος του Λούη Τίκα, αλλά και το μνημείο που στήθηκε εκεί από τους κατοίκους.


Μία από τους απογόνους των απεργών αναφέρει ότι κάθε φορά που τον επισκέπτεται βρίσκει εκεί μια κόκκινη μπαντάνα, από αυτές που φορούσαν οι ανθρακωρύχοι του Λάντλοου, ενώ ένας άλλος πηγαίνει με ένα ελληνικό κρασί, το οποίο αδειάζει στους τάφους του Τίκα και των συναγωνιστών του, όπως γινόταν στις αρχαίες χοές.

Υ.Γ. Οι εικόνες είναι από το TVXS.

10 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Καλημέρα. Σου γράφω ένα μπαζάρ. Ελπίζω να σου ανοίγει το λινκ.
https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%BD%CE%BF%CE%AE-%CE%91%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%82/352859711473357?fref=photo

Mia Petra είπε...

"Πνοή Αγάπης" Δημητσάνας (κάθετη στην λεωφ. Αλεξάνδρας) 16, Αμπελόκηποι, 5ος όροφος, τηλ. 210 6425958 11 το πρωί με 7 το απόγευμα, 17-18-19 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που δεν σου ανοίξει το λινκ.

Mia Petra είπε...

Συγνώμη, από τις 10 το πρωί έως τις 7.

Woman in Blogs είπε...

Δεν έχω καταφέρει να δω ακόμα το ντοκιμαντέρ...
Είναι όντως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που παραμένει κάπως άγνωστη!
Χαίρομαι που σε βρήκα!

Unknown είπε...

ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ, ΗΡΩΕΣ, ΛΕΒΕΝΤΕΣ!!!!
ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ πολύ, Πέτρα μου. Θα πάω.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς όρισες, Woman in blogs. Πράγματι, είχα διαβάσει για τον Τίκα πριν από χρόνια, αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ μιλάει για πολλά πράγματα και, κυρίως, για τη ζωή των μεταναστών στις ΗΠΑ. Η οποία δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή.

Λωτοφάγος είπε...

@ "Η δουλειά κάνει τους άντρες", έλεγε το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου, αγαπητή Αγριόγατα.
Η ευημερία και η μαλθακότητα δεκαετιών δεν ήταν παραγωγικές.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

H "τάξη των... κολασμένων" αυτής της γης παρήγαγε ζηλευτούς ήρωες!

Λωτοφάγος είπε...

@ Είχαν πολύ υποφέρει στην πατρίδα, Ιχνηλάτη μου. Και μπορούσαν να καταλάβουν τον πόνο των άλλων.