Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ας μιλήσουμε για αλληλεγγύη

Σαββατόβραδο. Είδα μια κοπελίτσα να κλαίει καθισμένη στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας, ενώ πλήκτριζε ένα μήνυμα στο κινητό της. Ήθελα να της πω ότι τίποτε δεν τελειώνει, ότι ο χρόνος κλείνει τις πληγές, μα φοβήθηκα μήπως την τρομάξω.
Ψάχνω κάτι να με ανεβάσει. Το βρίσκω στα αποκόμματά μου: Αλληλεγγύη. Των απλών ανθρώπων. Όχι του Σκάι, ούτε της επίσημης Εκκλησίας. Εδώ και στο εξωτερικό. Σας τους παρουσιάζω:
  • Είχα την τιμή να γνωρίσω πριν από δεκαετίες τον παπα Γιώργη Πυρουνάκη. Όχι ως ιερωμένο, βεβαίως, αφού δεν έχω παρτίδες με θρησκείες. Ως έναν γλυκύτατο άνθρωπο, αριστερό, που ίδρυσε το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και αγαπούσε όλους τους κατατρεγμένους. 
Για όποιον αμφιβάλλει ότι το πρόσωπο καθρεφτίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου
 Γνώρισα και τον γιο του, τον Κλήμη, καθητηγή Θεολογίας. Πoλύ πριν γίνει διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας. Το περιοδικό δρόμου Σχεδία δημοσίευσε πριν από καιρό μια συνέντευξή του, όπου μιλά με ενθουσιασμό για το έργο που επιτελείται εκεί και στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα απτά: οι περισσότερες κρατούμενες κατορθώνουν να τελειώσουν το σχολείο, κάποιες έχουν εισαχθεί και σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ το ποσοστό επιστροφής τους στις φυλακές είναι μόλις 6%, όταν στις υπόλοιπες φυλακές είναι 70%! Μπορείτε να τον δείτε εδώ να μιλά στο Tedx Athens και σε 5λεπτο βίντεο εδώ.
  • Μετά την ηλίθια απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να εφαρμόσει και η Ελλάδα τα μέτρα κατά της Ρωσίας, πολλά αγροτικά προϊόντα έμειναν αδιάθετα. Αντί να τα θάψει στις χωματερές, η Κοινοπραξία Ομάδων Ροδακινοπαραγωγών Νομού Ημαθίας (Κ.Ο.Ρ.Ν.Η.) διέθεσε σε φυλακές πάνω από 25 τόνους ροδάκινων και ακτινιδίων.
  • Οι "Ρομπέν της ΔΕΗ", σαν τον Νίκο Ασλάνογλου της δραστήριας Κίνησης Πολιτών Βεροίας, που επανασυνδέουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια φτωχών ή άρρωστων ανθρώπων που έχει κόψει η ΔΕΗ. 
Ο Ν.Ασλάνογλου έχει αθωωθεί πανηγυρικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας, με το σκεπτικό ότι δεν κλέβει ρεύμα, αφού τα ρολόγια της εταιρείας μετρούν κανονικά μετά την επανασύνδεση. Το αστείο είναι πως δεν είναι καν ηλεκτρολόγος, αλλά εικονολήπτης.
  • Η ανταπόκριση των πολιτών της βόρειας Ελλάδας στην έκκληση των απολυμένων εργαζομένων της Κόκα Κόλα να μην καταναλώνουν τα αναψυκτικά Κόκα Κόλα και Φάντα, μέχρι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. 
Η επιτυχία ήταν τόση, ώστε ο Τύπος γέμισε με διαφημίσεις που ισχυρίζονταν ότι η εταιρεία ποτέ δεν έφυγε από τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πετύχει την εκδίκαση μεγάλης αποζημίωσης. Αυτή την εποχή, οι απολυμένοι ζητούν τη συμπαράσταση και των Αθηναίων. Βοηθήστε τους, στηρίζοντας συνάμα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που παράγουν πιο αγνά αναψυκτικά.
Στην Ισπανία ήδη ανάγκασαν την εταιρεία να αποζημιώσει τους απολυμένους. 
  • Πέρυσι, η 17χρονη τότε νορβηγίδα μπλόγκερ μόδας Άνικεν Γιόργκενσεν δούλεψε για ένα μήνα -στο πλαίσιο ενός ριάλιτι- σε εργοστάσιο στην Καμπότζη, που κατασκευάζει ρούχα για τον σουηδικό κολοσσό H&M.
Η άλλοτε ανέμελη έφηβη επέστρεψε στην πατρίδα της και κατηγόρησε δημοσίως την εταιρεία για άγρια εκμετάλλευση φτωχών γυναικών! Η συγκατοίκηση με την 25χρονη Σόκι, που αμείβεται με 3 δολάρια για 12 ώρες εργασίας, και ο θάνατος της μητέρας της κοπέλας από πείνα, συγκλόνισαν την Άνικεν. Έξι μέρες την εβδομάδα, οι 500.000 εργάτριες ράβουν καθισμένες επί 12 ώρες ημερησίως σε ένα σκαμνί χωρίς πλάτη, από το οποίο σηκώνονται μόνο για να φάνε βιαστικά! Όσες φορές διαδήλωσαν, η κρατική καταστολή άφησε πίσω νεκρούς και τραυματίες. 
  • Μία λέσχη για νέους στο Μπρίστολ της Βρετανίας, που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 120(!) χρόνια, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Μια μέρα, ο διάσημος και μυστηριώδης καλλιτέχνης δρόμου Banksy ζωγράφισε στον τοίχο της ένα ακόμα θαυμάσιο έργο του, το οποίο αποκάλεσε Mobile Lovers.
Δύο ερωτευμένοι αγκαλιάζονται, ενώ ο καθένας κοιτάζει το κινητό του.
 Ο 58χρονος Dennis Stinchcombe, που εργάζεται εθελοντικά στη λέσχη τα τελευταία 39 χρόνια, το αφαίρεσε για να το πουλήσει και να τη σώσει. Όπως λέει ο ίδιος, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ το δημοτικό συμβούλιο πήρε το έργο και το τοποθέτησε στο μουσείο. Τότε ο Μπάνκσι έστειλε υπογεγραμμένη επιστολή, με την οποία το δώρισε στη λέσχη από θαυμασμό για το έργο που επιτελεί. Κατόπιν τούτου, η τοιχογραφία πουλήθηκε σε συλλέκτη για 403.000 λίρες. Τα χρήματα θα διατεθούν σε λέσχες νέων του Μπρίστολ. 
  • Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάποιοι, πιθανότατα ακροδεξιοί πέταξαν μολότοφ στο μαγαζάκι δύο αδελφών από το Μπαγκλαντές, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς. Το κατάστημα εξυπηρετούσε ντόπιους και μετανάστες, με ένα σύστημα ανταλλακτικού εμπορίου
από εδώ
Οι πελάτες του ανασκουμπώθηκαν, το καθάρισαν και σιγά σιγά το ξαναστήνουν. Μια εταιρεία αναψυκτικών, μάλιστα, προσφέρει καινούρια ψυγεία. Μέσα από ιστοσελίδα στο Facebook ζητούν οικονομική βοήθεια και το αίτημά τους έχει ήδη βρει ανταπόκριση. "Στο Ηράκλειο τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν είναι αποδεκτά. Γι' αυτό ζητούμε την υποστήριξή σας, για να σταματήσουμε αυτή την αδικία", γράφουν.
  • Στην Κεφαλονιά ζουν 200 μετανάστες από το Πακιστάν, που δουλεύουν σε αγροτικές καλλιέργειες, οικοδομές και λάντζα, αλλά επίσης ξέρουν από καταστροφικούς σεισμούς.
Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τον σεισμό, τέσσερις από αυτούς γύρισαν πόρτα-πόρτα τα σπίτια των συμπατριωτών τους, μάζεψαν χρήματα -κυριολεκτικά από το υστέρημά τους- και αγόρασαν τρόφιμα και είδη καθαριότητας, τα οποία παρέδωσαν στο κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου που έσπευσε στο νησί μετά το σεισμό.
από εδώ
 Ο Αμπντούλ Γαφάρ, μάλιστα, ζει εκεί από τα 11 του χρόνια, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του. Σπούδασε φυσικοθεραπεία στο ΤΕΙ Αιγάλεω και προσέφερε εθελοντική εργασία στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς για άλλα τόσα χρόνια, επειδή το ελληνικό κράτος τον σπούδασε δωρεάν! Σήμερα έχει δικό του κέντρο φυσικοθεραπείας και αισθάνεται περισσότερο Κεφαλονίτης παρά Πακιστανός, αν και δεν έχει πάρει ακόμα την ιθαγένεια.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξεχνούν ότι το 2005 οι Κεφαλονίτες μάζεψαν χιλιάδες ευρώ για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν. Όσο για τον όρο "λαθρομετανάστες", απαντούν: "Όπως κι αν μας αποκαλούν, εμείς θα παραμείνουμε άνθρωποι".

Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Ήδη νιώθω καλύτερα... Καλή Κυριακή.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Να είσαι καλά, Λωτοφάγε! Μου έφτιαξες το βράδυ!

Εκπληκτικές ιστορίες!

Οι όμορφοι άνθρωποι σημαδεύουν ανεξίτηλα τον κόσμο τούτο με την καλοσύνη τους και δίνουν δύναμη σε όλους!

Να έχεις ένα ευχάριστο βράδυ!

Λωτοφάγος είπε...

@ Να είσαι καλά, Έρασμε.
Οι όμορφοι στην ψυχή άνθρωποι μας δίνουν πράγματι δύναμη. Και έμπνευση.

akrat είπε...

καλημέρα φίλτατε όντως μας γεμίσατε αισιοδοξία για το είδος των διπόδων

KOYKLITIS είπε...

Κι εγώ ένιωσα καλύτερα διαβάζοντας όλα αυτά.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Woman in Blogs είπε...

Δεν θα μπορούσε καλύτερα να παρουσιαστεί το νόημα της αλληλεγγύης!