Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ζητήματα παρα-μόρφωσης.

Δεν συνηθίζω να χλευάζω απλούς ανθρώπους. Προτιμώ τους πολιτικούς, οι οποίοι προσφέρονται εθελοντικά και είναι και διασκεδαστικοί.
Σήμερα, όμως, θα κάνω μια εξαίρεση. Και πάλι όχι για να χλευάσω, αλλά για να μελαγχολήσω. Εξηγούμαι:
Από παλιά θεωρούσα τις οιμωγές τύπου, "η γλώσσα μας καταστρέφεται", "πρέπει να διδάσκεται η αρχαία ελληνική από το γυμνάσιο" ή "το μονοτονικό καταστρέφει τη γλώσσα", τεράστιες ανοησίες.
Η ζωντανή γλώσσα δεν κινδυνεύει από τίποτε. Κυκλοφορεί, μιλιέται, εμπλουτίζεται, γεννάει, υιοθετεί, προσαρμόζει νεολογισμούς και δάνεια στις ανάγκες της.
Ποτέ η ελληνική γλώσσα δεν είχε τόσες πολλές λέξεις, Ποτέ δεν είχε αφομοιώσει δημιουργικά τόσα στοιχεία από όλα τα στάδια εξέλιξής της, αλλά και από άλλες γλώσσες. Ποτέ, επίσης, στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν έγραφαν τόσο πολύ. Όχι μόνο μηνύματα, αλλά και "τιτιβίσματα" στο τουίτερ, σχόλια σε ιστοσελίδες, μπλογκ και άλλα. Κι ας μην ξεχνάμε πως το να χωράς σε 140 χαρακτήρες την άποψή σου έχει κι αυτό την τέχνη του.
Για όσους ανησυχούν, σημειώνω πως, όποιος γράφει γκρίκλις δημοσίως, αντιμετωπίζει τη χλεύη των άλλων! Αν μάλιστα πρόκειται για φασιστοειδές που γράφει κεφαλαία και ανορθόγραφα, το ξεσκίζουν!

Στη δική μου γενιά, τα παιδιά που διάβαζαν εξωσχολικά βιβλία σπανίως αντιμετώπιζαν προβλήματα. Συνήθως οι γονείς αντιδρούσαν και όχι οι συμμαθητές.
Όταν, όμως, πήρε την εξουσία ο αστοιχείωτος Homo Pasokus του ΚΛΙΚ και της Φτερόλακας κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των "κουλτουριάρηδων". Με αποτέλεσμα οι σημερινοί τριαντάρηδες-σαραντάρηδες να θεωρούν ντροπή την πνευματική καλλιέργεια. Ή έστω να την αγνοούν.

Του Πέτρου Ζερβού από την Εφημερίδα των Συντακτών

Την εποχή των Σαμαροβενιζέλων και της Αμφίπολης, η κατάσταση έχει χειροτερέψει: τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, αποστηθίζουν βαρετά και παρωχημένα βιβλία, δεν έχουν εργαστήρια, δεν έχουν κίνητρο να μάθουν. Θα μου πείτε πως, αν αγαπάς τη γνώση, σήμερα υπάρχει σε αφθονία στο διαδίκτυο. Μόνο που πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις. Και τα εργαλεία θα τα αποκτήσεις στο σχολείο. Διότι το σχολείο οφείλει να σου μάθει να σκέφτεσαι. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις στην πορεία.
Πιστεύω πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Πως όλα προχωρούν βάσει σχεδίου. Όσο λιγότερο σκέφτεσαι, τόσο ευκολότερα υποτάσσεσαι. Και με υπουργούς Παιδείας όπως ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος -για να αναφέρω τους... πιο επιφανείς- μάλλον θα έπρεπε να είμαστε κι ευχαριστημένοι που δεν είμαστε όλοι ούγκανοι (μου αρέσει αυτή η λέξη) σαν τους χρυσαυγίτες.

Αφορμή για τη σημερινή μου πολυλογία έδωσε ένα ηχητικό που άκουσα στο ραδιόφωνο και που αναζήτησα στο γιουτιούμπ. Σε αυτό, μια νεαρή από την Κύπρο δίνει μια εξωφρενική απάντηση σε μια -τυπική, φαντάζομαι- ερώτηση κριτών σε καλλιστεία. Η απάντηση και η έκφραση του προσώπου δείχνει πως το κορίτσι έχει πλήρη σύγχυση λέξεων και εννοιών. Κοινώς, τρικυμία εν κρανίω. Και γι' αυτό φταίνε οι γονείς της, το υπουργείο Παιδείας και οι καθηγητές. Με αυτή τη σειρά. Πάντως, όχι η ίδια:

.

7 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Δεν το πιστεύω!
Νομίζω όμως πως με την πρώτη απάντηση της κοπέλας έπρεπε η παρουσιάστρια να την προστατέψει και να πάει παρακάτω.
Το να προσπαθεί και αυτή και ο έτερος της παρέας να τη διορθώσουν μάλλον έκαναν χειρότερα τα πράγματα για τη δύσμοιρη"καλλονή",εκτός κι αν αυτός ήταν ο στόχος.
Κατά τα λοιπά να μην απορούμε πως γιατί και από που αντλεί τις ψήφους της η Χρυσή Αυγή.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όσο λιγότερο σκέφτεσαι, τόσο ευκολότερα υποτάσσεσαι.


==========

Έτσι, ακριβώς.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν νομίζω πως η παρουσιάστρια είχε καμία όρεξη να την προστατέψει, Κουκλίτη. Δεν την κατηγορώ: τα καλλιστεία είναι από μόνα τους ένας θεσμός άγριου ανταγωνισμού.
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι αμόρφωτοι υποστηριχτές της Χ.Α.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η τελευταία γενιά διαμαρτυρίας ήταν οι συνομήλικοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, φίλε Ευρυτάνα.
Η ελίτ πήρε τότε το μάθημά της και έλαβε μέτρα.

Mia Petra είπε...

Άλλοι, με πολύ χοντρότερα λάθη -φραστικά και μη- μας κυβέρνησαν χρόνια πολλά, αλλά τόση κριτική δεν δέχτηκαν... Όσα φτάνει η αλεπού-παύλα-"δημοσιογράφος"... Την καλημέρα μου :)

Mia Petra είπε...

Εννοώ πως την κοπέλα την ξετίναξαν όλα τα κανάλια και όλοι οι "δημοσιογράφοι" της κακιάς ώρας.

Διαχειριστής είπε...

Νόμιζε οτι φορέας του Έιτζ σημαίνει οτι συμμετέχεις σε οργάνωση που βοηθά τους ασθενείς με Έιτζ. Άμα αναλώνεις το χρόνο σου στο μαλλί και το μακιγιάζ πού μυαλό για κάτι άλλο! Και δεν μέμφομαι την ίδια μόνο αλλά την οικογένεια και κυρίως αυτή την κοινωνία που δίνει τέτοια πρότυπα μέσω των media, των ίδιων αυτών που την ξετίναξαν όπως λέει η Joan. Και το σχολείο τι να κάνει Λωτό, άμα το κοριτσάκι αυτό δεν πατούσε στην τάξη ή αντί να ακούει το μάθημα κοίταζε το κινητό και το καθρεφτάκι και βαφόταν με το κραγιόν;