Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πώς να κερδίσεις αυτούς τους νέους;

Την προπερασμένη Κυριακή, η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε κάποια στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MYPLACE σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκίνησε το 2011, ολοκληρώθηκε το 2013 και τα αποτελέσματα μελετώνται ακόμα.
Τα βασικά ερωτήματα ήταν: Γιατί οι νέοι ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα; Πόσο ταυτίζονται μαζί τους; Ποιες οικογενειακές καταβολές έχουν; Φταίει η οικονομική κρίση;
Στην Αττική συμπληρώθηκαν 1.200 ερωτηματολόγια από νέους ηλικίας 16-25 ετών, οι οποίοι δηλώνουν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Με τις απαντήσεις τους καταρρίπτουν την άποψη ότι η οικονομική κρίση ευθύνεται για τις επιλογές τους. Η ναζιστική οργάνωση κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις ηλικίες αυτές το 2012, επειδή επί χρόνια οργάνωνε τη διείσδυσή της μέσα στα σχολεία, τα γυμναστήρια, τις κατασκηνώσεις κλπ.

Αυτό είναι κάτι που πολλοί εκπαιδευτικοί είχαν επισημάνει στο παρελθόν, χωρίς -από ό,τι θυμάμαι- να τους δώσουν σημασία τα αριστερά κόμματα. 
Αν εδώ και στην Εσπερία, τα στελέχη της Αριστεράς εξακολουθήσουν να ζουν σε γυάλινα κλουβιά, πολύ φοβάμαι πως θα απωλέσουν μεγάλο μέρος της νεολαίας.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, οι οικογενειακές καταβολές των νέων παίζουν μεγάλο ρόλο.
Οι απαντήσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνουν αμάθεια και σύγχυση. Η απολίτικη στάση της γενιάς του Millenium έχει δώσει τη θέση της στην ξενοφοβία και την υπερεθνικιστική νοοτροπία της νεότερης γενιάς..

Από την Ελευθεροτυπία

Η καθηγήτρια του Παντείου Αλεξάνδρα Κορωναίου μίλησε πριν από λίγες μέρες για την έρευνα αυτή με τον Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του ρ/σ Στο Κόκκινο. Απόψε συζήτησε για το ίδιο θέμα, στον ίδιο σταθμό, με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη.
Όπως τόνισε, οι νέοι αυτοί δεν αγαπούν απλώς την πατρίδα τους, αλλά τη θεωρούν ανώτερη από όλες τις άλλες. Σε κάποιους, η λέξη "φασίστας" προκαλεί αμηχανία. Κάποιοι, όμως, δηλώνουν ευθαρσώς "ρατσιστές".
Της προκάλεσε μάλιστα ανατριχίλα η φράση μιας 25χρονης κοπέλας, "Γιατί δεν τους [τους μετανάστες] βάζουνε σε ένα πλοίο να το βουλιάξουνε κάπου στο Αιγαίο;"
Πράγματι, η φράση αυτή δείχνει πως οι νεαροί ψηφοφόροι των ναζιστών, είτε ζουν κάπου μεταξύ βίντεο γκέιμ και κινηματογράφου ποπ κορν, είτε είναι τόσο μισάνθρωποι που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και μπορεί στο μέλλον να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, ένας καθηγητής έκοψε τις φλέβες του μπροστά στους μαθητές του. Αρθρογράφος στο protagon.gr γράφει ότι το θλιβερό αυτό γεγονός συγκίνησε ελάχιστους στο διαδίκτυο, οι οποίοι κατέληγαν αδιάφορα πως ο καθηγητής θα απολυθεί, μόλις βγει από το νοσοκομείο.
Δηλαδή, κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί προέβη σε αυτή την πράξη ο άνθρωπος αυτός; Τι του συνέβη; Είχε ξαναδώσει αφορμή; Κι αν ναι, γιατί κανείς από το υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε;

Σήμερα στην Εσθονία, μαθητής πυροβόλησε και σκότωσε καθηγήτρια γερμανικών μέσα στην τάξη!
Ίσως να είναι ασύνδετα, ίσως όμως και να συνδέονται τα δύο γεγονότα. Ως απότοκα της οικονομικής κρίσης, της βίας που διατρέχει όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες και της κατάρρευσης ενός μοντέλου που κάποτε είχε αρχίσει τόσο ελπιδοφόρα.. Να περιμένουμε τέτοια κρούσματα κι εδώ ή απλώς παρηγοριόμαστε με τη σκέψη ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε όπλα;

8 σχόλια:

Παναγιώτης είπε...

Τι να πει κανείς... Ο κόσμος έχει τρελαθεί. Τα δύο τελευταία περιστατικά που αναφέρεις είναι σοκαριστικά.
Έχουμε καταρρεύσει σαν κοινωνία, σαν νεολαία, σαν άνθρωποι...
Και η ζωή συνεχίζεται, με τον καθένα μας συχνά να απομονώνεται από το κοινωνικό του περίγυρο παλεύοντας να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα.
Καλό σου βράδυ.

BUTTERFLY είπε...

Ολα συνδεονται φιλε μου! Κι οπως γραφει ο Παναγιωτης απο πανω, εχουμε μαθει να ζουμε σε μια απομονωση που αποδομει τον κοινωνικο ιστο αλλα και την οικογενεια. Παλιοτερα υπηρχε φτωχεια, ισως και περισσοτερη και πολυ λιγοτεροι ειχαν προσβαση στην παιδεια, αλλα τετοια εντονα φαινομενα ηταν σπανια...

Διαχειριστής είπε...

Χρειαζόμαστε ένα άλλο ήθος, λέξη που η αριστερά αποφεύγει. Το ήθος περνά μέσα από κάθε έκφανση της κοινωνίας, τίποτα δεν είναι αθώο. Το παιδί διαπαιδαγωγείται μέσα από κάθε τι, από τη μέρα που γεννιέται, στο στενό και στο ευρύτερο περιβάλλον του.

Unknown είπε...

Συζητώντας κάποτε με ένα γνωστό μου άνθρωπο για την άνοδο της ακροδεξιάς, μου είπε το χαρακτηριστικό αυτό πράγμα: δε φταίει η οικονομική κρίση για την άνοδο αυτή. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια βαθιά δεξιά χώρα. Πάντα ήμαστα μισαλλόδοξοι, ρατσιστές και αμόρφωτοι.

Και έχει δίκιο σε αυτό.
Η αμορφωσιά αυτή οδηγεί σε αυτές τις τερατώδεις καταστάσεις και οι συναισθηματικές εξαρτήσεις.

Κι όσο για το τελευταίο, έχω γνωρίσει άτομα στην εφηβική μου ηλικία, τα οποία έβρισκαν όπλα για την πλάκα τους... πέρα από τα κυνηγετικά...

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτό είναι και το χειρότερο, Παναγιώτη. Απομονωνόμαστε και σκληραίνουμε απέναντι στους άλλους.
Μόνο που, όταν τους χρειαστούμε, δεν θα είναι δίπλα μας.
Καλή σου νύχτα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πεταλούδα μου, υπήρχε φτώχεια εκτεταμένη, υπήρχε, όμως, και ο "πολιτισμός της φτώχειας", όπως είπε κάποιος (έχω ξεχάσει ποιος -ως Λωτοφάγος, ξεχνώ εύκολα).
Κι ο πολιτισμός αυτός περιείχε κυρίως συμπόνια και αλληλεγγύη.
Καληνύχτα.

Λωτοφάγος είπε...

"Ήθος": άγνωστη λέξη για πολλούς, Κερασιά μου.
Φαντάσου πώς θα είναι να μεγαλώνεις σε μια δηλητηριασμένη από μίσος οικογένεια! Μίσος για όλους τους άλλους.
Καληνύχτα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς και πολλοί διανοούμενοι ένιωσαν την έλξη του φασισμού, Έρασμε. Δεν είναι μόνο οι αμόρφωτοι. Προφανώς παίζει ρόλο η προσωπικότητα, τα συμπλέγματα που κουβαλάς, η ανάγκη να υπακούς, το μίσος για τους ανθρώπους...
Όλα αυτά δεν κατορθώνει να τα κατανικήσει η εκπαίδευση. Μόνος του κανείς πρέπει να αναμετρηθεί με τους δαίμονές του.

Μιλώ για την κουλτούρα της οπλοκατοχής που υπάρχει στις ΗΠΑ. Και που βλέπω να αναπτύσσεται έντονα και στον Καναδά. Ενώ σε εμάς υπάρχει κυρίως στην επαρχία.
Καλή σου νύχτα.