Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Για ένα κομμάτι ψωμί...

Στην Αθήνα, οι ηρωικές καθαρίστριες κατέλαβαν συμβολικά το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, απαιτώντας να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Σε αυτή τη χώρα, όμως, το σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο και οι νόμοι διακοσμητικοί. Έτσι, ο Γ. Στουρνάρας απειλεί ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Προφανώς, η εταιρεία που θα εφοδίαζε το υπουργείο με ενοικιαζόμενες εργαζόμενες πιέζει αφόρητα.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/yp_oikonomikwn_den_efarmozei_thn_dikastikh_apofash_gia_epanaproslhpsh_twn_katharistriwn.2799491.html

Στο μακρινό Ιλινόις, οι εργαζόμενοι στα Μακντόναλντς διαδήλωσαν ξανά, ζητώντας έναν μισθό που θα τους επιτρέπει να επιβιώνουν. Οι αρχές συνέλαβαν πάνω από 100 άτομα.

https://twitter.com/RT_com/status/469353034443948032/photo/1
 Οι κινητοποιήσεις στον αμερικανικό κολοσσό ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012 και επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Το κατώτατο μεροκάματο είναι 7,25 δολάρια, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν 15, προκειμένου να μην πεινούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

http://www.efsyn.gr/?p=161940
Αν θέλετε επιχειρήματα για τις ευεργετικές επιπτώσεις μιας μέτριας αύξησης μισθών σε μια χώρα, διαβάστε τι λέει ένα αμερικανικό think tank. 

Εξάλλου, στη Γερμανία έχουμε τις mini jobs, δουλειές λίγων ωρών, ανασφάλιστες και κακοπληρωμένες, ενώ στη Βρετανία εξαπλώνονται σαν επιδημία οι συμβάσεις μηδενικών ωρών. Πρόκειται για συμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν ούτε σταθερό ωράριο ούτε σταθερή αμοιβή. Ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου προσωπική ζωή ή χρόνο για τα παιδιά του. Εκτός από τους επιχειρηματίες, αυτή την πρακτική εφαρμόζουν οι δήμοι, το βρετανικό δημόσιο, το παλάτι και η... Εκκλησία!
Όσο για τη διασημότερη εταιρεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon, η ξεδιάντροπη εκμετάλλευση των εργαζομένων της περιγράφεται θαυμάσια σε άρθρο του Μιχάλη Τρίκκα.

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Στη δουλειά μου προσέλαβαν συνεργεία καθαρισμού, με μισθό καθαρίστριας 2,5 ευρώ την ώρα!! Και μάλιστα Ελληνίδες... Καλημέρα Λωτοφάγε.

Λωτοφάγος είπε...

Μα ασφαλώς Ελληνίδες. Με τόση ανεργία, δουλειά νά'ναι κι ό,τι νά'ναι.
Εξάλλου, πολλά φροντιστήρια αγγλικών πληρώνουν τους καθηγητές με 3 ευρώ την ώρα!
ΚαΛή σου νύχτα, Πέτρα.