Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι Εκκλησιάζουσες της Χαλκιδικής

Σήμερα, στο Χοντρό Δέντρο Χαλκιδικής, οι ατρόμητες γυναίκες που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, για να εμποδίσουν τη διάνοιξη δασικών δρόμων από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός -τουτέστιν, την ολοκληρωτική καταστροφή του αρχέγονου δάσους.


Τα ΜΑΤ τις "περιποιήθηκαν" δεόντως: τις έσερναν από τα ρούχα, τις χτυπούσαν και τελικά προσήγαγαν δύο, ενώ έστειλαν τρεις ανθρώπους στο νοσοκομείο. Καταγγέλλεται ότι το νοσοκομειακό έκανε ώρες να φτάσει, παρόλο που ο ένας τραυματίας είναι καρδιοπαθής.
Οι φωτογραφίες από εδώ
Τον τελευταίο καιρό τα ΜΑΤ, τα οποία ανέκαθεν πληρώναμε για να μας χτυπάνε, τα πληρώνουμε και για να "προστατεύουν" ιδιωτικές επιχειρήσεις από απλήρωτους ή υπό απόλυση εργαζόμενους. Το τονίζω, για να μην το ξεχνάμε.

Ωστόσο, με όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα, δεν έχω γράψει ακόμα για την κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες, που ανέβασαν τον περασμένο μήνα στο κινηματοθέατρο Τριανόν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.
Πήγαμε να τη δούμε σε ένδειξη αλληλεγγύης και καταλήξαμε να γελάμε με την ψυχή μας. Οι ερασιτέχνες -με την πραγματική έννοια της λέξης- ηθοποιοί ήταν σε μεγάλα κέφια και έδειχναν να το διασκεδάζουν όσο κι εμείς. Το κείμενο είχε διασκευαστεί ελαφρώς, με αναφορές στον Πάχτα, στα μνημόνια και στις Σκουριές, ενώ τα κοστούμια και τα λιτά σκηνικά συνέβαλλαν στη διονυσιακή ατμόσφαιρα του αριστοφανικού έργου.
Υπόψη ότι η θεατρική ομάδα είναι πολύ παλιά.
Εύγε, παιδιά, πάντα τέτοια.

Μια και αναφέρομαι στους "Γαλάτες" της Χαλκιδικής, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην ενοχλήθηκε κανένας εισαγγελέας από τις κατάπτυστες δηλώσεις του Χρήστου Πάχτα, δημάρχου Αριστοτέλη. Ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως, αν δεν βγει ξανά δήμαρχος, δεν αποκλείεται να καεί κάποιο χωριό από τους ανέργους της εταιρείας εξόρυξης και τότε "θα έχουμε ανθρώπινα θύματα"! Τέτοιες δηλώσεις παροτρύνουν σε πράξεις βίας. Δεν προειδοποιούν.

Από ό,τι θυμάμαι, όταν ο Πάνος Καμμένος, σε ιδιωτική συνομιλία με κατοίκους, τους παρότρυνε να λιντσάρουν τον Πάχτα, τα παπαγαλάκια των καναλιών είχαν πάθει υστερία! Τώρα; Μούγκα στη στρούγκα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: