Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Θέματα αλληλεγγύης

  • Χαίρομαι που η ΟΛΜΕ έφτιαξε απεργιακό ταμείο. Κάτι που ο τραπεζικός κλάδος, για παράδειγμα, έχει εδώ και 30 χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ήδη καταθέτουν δωρεές αλληλεγγύης ξένα συνδικάτα, μαθαίνω.



  • Ο πολύς Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Eurogroup, αρνήθηκε στην πολύπαθη Πορτογαλία να παρουσιάσει έλλειμμα 4.5% και όχι 4% το 2014! Ως τέως χοιροτρόφος, θα έπρεπε να τρέφει συμπάθεια προς τα PIGS. Ή όχι;
Εδώ θέλω να προσθέσω 2 πράγματα: πρώτον, ότι η Πορτογαλία μετράει περισσότερα χρόνια λιτότητας από εμάς, μολονότι ο λαός της δεν έκανε τις δικές μας ανοησίες. Δεύτερον, ότι η Ολλανδία κέρδισε ήδη παράταση ενός χρόνου για να μειώσει το δικό της έλλειμμα, την ίδια στιγμή που τα δημοσιεύματα που την προειδοποιούν για φούσκα ακινήτων και τεράστιο ιδιωτικό χρέος πληθαίνουν.

  • Το άλλο στραβόξυλο, ο Σόιμπλε δήλωσε πως ο καιρός στην Ελλάδα είναι καλύτερος από τον γερμανικό, αλλά δεν θα ήθελε να είναι στη θέση των Ελλήνων. Τι σύμπτωση! Ούτε κι εγώ.


  • Η ισλανδική κυβέρνηση σταμάτησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Γιατί καλέ κυρία; Δεν βλέπετε με πόση στοργή αντιμετωπίζουν εμάς; Μια οικογένεια είμαστε. Με λίγο αυστηρή μαμά.
Παρεμπιπτόντως, έρευνα που κράτησε πέντε περίπου χρόνια στην Ισλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία του λαού βελτιώθηκε αισθητά. Μάλιστα, ένα 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού, το οποίο έλαβε μέρος στις ολονύκτιες διαδηλώσεις που έριξαν τελικά τη δουλοπρεπή κυβέρνηση του 2008, αισθάνεται θαυμάσια και δεν απειλείται από κατάθλιψη, παρόλο που η οικονομική του κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό.
Άρα, καταλήγει η έρευνα, η εκτόνωση της οργής με τραγούδια και συνθήματα, η αίσθηση του ανήκειν σε κοινότητα και η συνύπαρξη για έναν κοινό σκοπό ωφελεί σοβαρά την υγεία. Και η αλληλεγγύη, θα πρόσθετα, που είναι βασικό στοιχείο των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: