Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτικά ευτράπελα

  • Είπε ο βλοσυρός υπουργός [Έλλειψης] Παιδείας ότι θα απολύσει 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους από ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οι υπάλληλοι αντέδρασαν, κλείνοντας ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οι πρόεδροι και οι πρυτάνεις τόνισαν στον υπουργό πως, όχι μόνο δεν περισσεύουν υπάλληλοι, αλλα δεν καλύπτονται καν οι αναγκαίες θέσεις.
Κι ο υπουργός απάντησε ότι θα απολύσει τώρα, για να καλύψει τον αριθμό που απαίτησε η Τρόικα, και θα κάνει προσλήψεις σε δεύτερο χρόνο! Αν, φυσικά, κατάλαβα σωστά αυτό που διάβασε ο Γιάννης Ρουμπάνης στην Καθημερινή.
Πόσοι είναι τελικά οι διοικητικοί; Στο ΕΜΠ 850, λέει ο Γιώργος Μαυρωτάς στο άρθρο που μου έστειλε το ξενάκι μου. Και εξηγεί γιατί είναι τόσοι:

"Από το 2000 και μετά έγιναν μαζικές προσλήψεις, κυρίως ερευνητών με θέσεις υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε να καλυφθεί στρεβλά το κενό που υπήρχε στο ΕΜΠ για ερευνητές οι οποίοι πραγματοποιούν ερευνητικό αλλά και επικουρικό διδακτικό έργο και βέβαια υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Μέχρι τότε οι ερευνητές, πλην μελών ΔΕΠ, ήταν στην πλειοψηφία τους υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι χρηματοδοτούνταν κυρίως από ερευνητικά προγράμματα. Αν έπαυαν τα ερευνητικά προγράμματα έπαυε και η χρηματοδότησή τους. Η πολιτεία έκλεισε λοιπόν το μάτι στο ΕΜΠ ώστε να βαφτίσει το κρέας ψάρι, και αρκετοί ερευνητές προσελήφθησαν ως διοικητικοί υπάλληλοι. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, η δυνατότητα αυτή έγινε αντικείμενο κατάχρησης με επακόλουθο να εμφανίζονται σήμερα φουσκωμένα τα νούμερα των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ (περίπου 850 σήμερα)."

Η μαγεία των αριθμών!

  • Νόμιζα πως τα πιο χοντρά ρουσφέτια του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού, ήταν η στελέχωση του Μουσείου Ακροπόλεως από Καλαματιανούς ψηφοφόρους του και η διοικητική μεταφορά του Ναού του Απόλλωνα (στις Βάσσες Φιγαλείας) από το νομό Ηλείας στον νομό Μεσσηνίας. 
Όμως, δύο μέρες πριν από τις εκλογές του 2009, ο Αντωνάκης αποχαρακτήρισε 13,5 στρέμματα της αρχαιολογικής ζώνης Α΄στα Άβδηρα της Θράκης, επειδή ανήκαν στον φίλο του Διονύση Βώβο, του οποίου η σύζυγος υπήρξε υποψήφια βουλευτίνα!

Και, για να μην νομίζετε ότι το παιδί χάλασε επειδή έγινε υπουργός, σε τηλεγράφημα του βρετανού διπλωμάτη Μάιλς, πριν από 30 χρόνια, αναφέρεται ότι ο νεαρός τότε βουλευτής Α. Σαμαράς, προσπαθώντας να του εξηγήσει τη λέξη "ρουσφέτι", περιέγραψε το εξής περιστατικό: κάποιοι συντοπίτες του τον ειδοποίησαν ότι άλλος βουλευτής της ΝΔ διόρισε έναν ταχυδρόμο. Εκείνος τότε τηλεφώνησε στον Αχιλλέα Καραμανλή και πέτυχε να απολυθεί ο ταχυδρόμος και να προσληφθεί ο δικός του!
Αυτά τα χαριτωμένα ειπώθηκαν στη σημερινή εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη στο Κόκκινο.

  •  Δεν ξέρω αν η Πόπη Τσαπανίδου έχει ασχοληθεί με το θέμα της εισροής αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, ούτε αν ρώτησε σχετικά τον δήμαρχο Χ. Πάχτα (που έμεινε στην ιστορία ως "Αρ-Πάχτας" μετά το 2004). Φαντάζομαι πως όχι, αφού η οικολογική συνείδηση του ΣΚΑΪ, όπου εργαζόταν πριν, σταματάει στη δενδροφύτευση με παράτες.
Επίσης, δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον υπερφίαλο Πάνο Καμμένο. Όμως, η επίμαχη αψιμαχία τους στο βιντεάκι μού δείχνει 2-3 πραγματάκια:
Πρώτον, ότι το Ποπάκι έχει καβαλήσει το καλάμι, δεύτερον όχι χάνει εύκολα την ψυχραιμία της και γίνεται αγενέστατη, προσπαθώντας να καλύψει με φτηνιάρικα τεχνάσματα τη φωνή του συνομιλητή της, και τρίτον ότι βαφτίζει "επίσημη δήλωση" μια βλακεία που ειπώθηκε και δημιουργεί θέμα εκ του μη όντος.

  • ¨Χρειάζονται θυσίες", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος
Επειδή το θράσος σε αυτή τη χώρα δεν έχει όρια, να υπενθυμίσω ότι, αφενός η συντήρηση των δύο γραφείων του Μπένυ -ένα για κάθε αξίωμά του- μαζί με τους συμβούλους κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αφετέρου κάθε πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους Εμπραέρ αντιστοιχεί στον ετήσιο μισθό δημόσιου υπαλλήλου!
Το καλοκαίρι, λοιπόν, που ο Μπένυ θα πηγαινε στις Βρυξάλλες απαίτησε να τον παραλάβουν με το εν λόγω αεροσκάφος από τη Σκιάθο όπου παραθέριζε, να τον πάνε στις Βρυξέλλες και να τον επιστρέψουν στο νησί για να συνεχίσει τις διακοπές του. Εκεί ο Αβραμόπουλος, υπουργός Άμυνας, πάτησε πόδι και έθεσε ερώτημα στο ΓΕΑ, το οποίο γνωμοδότησε ότι ο... ευτραφής αντιπρόεδρος όφειλε να έρθει με δικά του έξοδα στην Αθήνα και από εδώ να πάει στην αποστολή του. 
Εννοείται ότι γέλασε χαιρέκακα κάθε πικραμένος που το άκουσε. 
  •  Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Μακεδονία νομίζω, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα προχθές στη συνέντευξη τύπου αν θεωρεί επικοινωνιακό λάθος το πουκάμισο Burberry που φορούσε κάποια άλλη φορά. Εκείνος απάντησε πως δεν είναι σοβαρή ερώτηση. ("Κουτσομπολίστικη" θα έπρεπε να την αποκαλέσει, μάλλον)
Αρκετή ώρα μετά, ο ίδιος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ, που "πήραν το εργοστάσιο από τον ιδιοκτήτη", συμπληρώνοντας χαιρέκακα ότι δεν βρίσκουν αγοραστές για τα προϊόντα τους. Ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι το εργοστάσιο εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη, που κήρυξε πτώχευση και άφησε απλήρωτους 90 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους κέρδισαν δικαστικά το δικαίωμα να πουλήσουν το στοκ και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο. Τόνισε δε πως, και στον χώρο του Τύπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, ευχήθηκε να μην αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο ο ερωτών και υπενθύμισε την περίπτωση της Εφημερίδας των Συντακτών
Δυστυχώς, αγαπητοί μου, ποτέ η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων δεν ήταν δεδομένη.

  • Κατά τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα, ο δήμαρχος Θεσ/νίκης Γιάννης Μπουτάρης συμφώνησε ότι το νερό πρέπει να είναι διαδημοτική επιχείρηση, αναγκάζοντάς με να αναζητήσω την προηγούμενη τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, "Δεν με ενδιαφέρει αν την έχει ο Ροκφέλερ ή ο Στάλιν την ΕΥΑΘ. Με ενδιαφέρει ποια είναι η τελική τιμή"
Πάλι αλλάξατε γνώμη, κύριε Δήμαρχε;
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: "Η εισιτηριοδιαφυγή είναι φαινόμενο, ίσως χειρότερο, από την φοροδιαφυγή"!!!!
Τι να πρωτοθαυμάσεις στη φράση του πολιτικού ανδρός; Το γεγονός ότι αθωώνει αυτούς που κατέκλεψαν την Ελλάδα ή τα εξαίρετα ελληνικά του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: