Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ας σώσουμε όσους μπορούμε

Παγκόσμια μέρα κατά των αυτοκτονιών η σημερινή και αξίζει να σημειώσω κάποια πράγματα που άκουσα από τον ψυχολόγο Άρη Βιόλαντζη της οργάνωσης Κλιμακα, χθες το πρωί στην εκπομπή "Θηρία ενήμερα" του Κόκκινου:

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών στον κόσμο! Και το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο αν δηλώνονταν όλες οι αυτοκτονίες. Όμως, δεν έχει πέσει ακόμα το "τελευταίο ταμπού" της κοινωνίας μας, είπε ο κ. Βιόλαντζης. Οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν τις εξηγήσεις που ζητούν οι άλλοι από τους επιζήσαντες, όπως "γιατί αφήσατε τον άνθρωπό σας μόνο;"

[Παλαιότερα, οι  αυτόχειρες θάβονταν σε μια ακρούλα του νεκροταφείου, σαν αποσυνάγωγοι. Αν ισχύει ακόμα, υποθέτω πως οι οικογένειες δυσκολεύονται να δεχτούν και  αυτή την τιμωρία της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο που επέλεξε να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια.]

Η εθνική στρατηγική κατά της αυτοκτονίας εγκρίθηκε, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, είπε ο ψυχολόγος. Αν είχαν δοθεί κάποια κονδύλια -όπως δίνονται για το AIDS και τα ναρκωτικά, το 95% των αυτοκτονιών θα είχε αποτραπεί!


 Οπωσδήποτε, είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η άνοδος της ανεργίας αυξάνει τις αυτοκτονίες, ενώ η, έστω και μικρή, μείωσή της επιφέρει και μικρή μείωση των συμβάντων."Η κοινωνική πραγματικότητα είναι νοσογόνος". Στο παρελθόν συνδέονταν με ψυχικές παθήσεις. Σήμερα ξέρουμε ότι στην πλειονότητα των αυτοκτονικών ανθρώπων υπάρχει ψυχική διαταραχή, αλλά στην πλειοψηφία των ψυχικά πασχόντων δεν υπάρχει αυτοκτονικότητα.

[Γνωρίζετε ότι στην Ευρώπη η ανθρώπινη ζωή έχει αποτιμηθεί στο 1.100.000 ευρώ; Οι οικονομολόγοι είναι άπαιχτοι!]

Υπάρχει πλέον ένα τηλέφωνο στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια, συμβουλή ή παρηγοριά. Είναι το 1018. Ας σώσουμε όσους μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: