Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πόσο "πάει" μια ζωή, σε δύση και ανατολή;

Την περασμένη Κυριακή, ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου συνέκρινε την "τιμή" ενός νεκρού Αμερικανού με την "τιμή" ενός νεκρού Ιρακινού, βάσει των αποζημιώσεων που ορίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αν σας ενδιαφέρει, λοιπόν, η ζωή ενός Αμερικανού αντιστοιχεί με εκείνην εκατοντάδων Ιρακινών (εκπομπή Infowar, Στο Κόκκινο).

Το ίδιο ισχύει για όλους τους δυτικούς:

Η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, με τους τρεις νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, μετατράπηκε σε χολιγουντιανό δράμα με ήρωες και κακούς, απασχολώντας για μέρες ολόκληρο τον πλανήτη. Την ίδια μέρα, πάντως, σκοτώθηκαν 23 και τραυματίστηκαν δεκάδες, σε επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Το έμαθες; Όχι, βέβαια. Ποιος νοιάζεται για Ιρακινούς;

Πίσω στη Βοστώνη, η εκτέλεση του ενός εκ των υπόπτων και η σύλληψη του δεύτερου θύμιζε αστυνομικό θρίλερ, αλλά χαλάλι: πρόκειται για την Υπερδύναμη. Να μην ικανοποιηθεί το κοινόν περί Δικαίου αίσθημα; Κάπως έτσι ξεπέταξαν και τον ύποπτο για τη δολοφονία του JFK, με αποτέλεσμα πληθώρα θεωριών συνωμοσίας.



Σε μια ξεχασμένη, όμως, περιοχή του πλανήτη, το Μπαγκλαντές, κατέρρευσε την Τετάρτη οκταώροφο κτήριο, καταπλακώνοντας τουλάχιστον 304 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες.


Στο κτήριο στεγάζονταν βιοτεχνίες φθηνών ενδυμάτων, με πελάτες την Walmart, την Primark, τη Matalan και άλλες. Μια μέρα νωρίτερα είχαν παρουσιαστεί ρωγμές, αλλά ο ιδιοκτήτης, και πρόεδρος της νεολαίας του κυβερνώνταος κόμματος, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, Δεν υπήρχε εξάλλου ούτε όταν προσέθεσε τρεις επιπλέον ορόφους χωρίς άδεια.
 
Την ώρα της κατάρρευσης, εργάζονταν 3.122 άνθρωποι, για περίπου 38 δολάρια το μήνα. Βλέπετε, οι Κινέζοι είναι πλέον ακριβοί για τις άπληστες εταιρείες της Δύσης, οι οποίες αναζητούν συνεχώς φθηνότερους εργάτες. 

 
Πέρυσι τον Νοέμβριο, εξάλλου, κάηκαν ζωντανοί 112 εργάτες σε κτήριο που δεν διέθετε εξόδους κινδύνου.
Όπως λένε οι εργάτες, οι πόρτες των κτηρίων κλειδώνονται, για να μην μπορούν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ρούχα! 

Για αυτούς τους ανθρώπους δεν έσπευσαν τα τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε εκείνοι που διέσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους κάποιους από τα ερείπια έγιναν εθνικοί ήρωες.
Και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν στη πρωτεύουσα Ντάκα για τους αναίτιους θανάτους, αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με χημικά και σφαίρες από καουτσούκ! 

Πώς; Δεν το γνώριζες; Ε, τώρα το έμαθες. Και ελπίζω, κάθε φορά που αγοράζεις ανέμελα τα μπλουζάκια των 5 ευρώ, να σκέφτεσαι έστω και για ένα δευτερόλεπτο την αδύνατη Ασιάτισσα που τα υφαίνει με κίνδυνο της ζωής της, για 38 δολάρια το μήνα.


Εκατοντάδες νεκροί στο Μπαγκλαντές, «θυσία» στη ζήτηση της Δύσης για φτηνά ρούχα

Όσο για μένα, θα ξεκινήσω ένα μοναχικό μποϊκοτάζ σε αυτές τις εταιρείες. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του μποϊκοτάζ στις φράουλες, ας μας γίνει συνήθεια να μην αγοράζουμε ματωμένα προϊόντα. Δεν βλέπω άλλον τρόπο πίεσης.

Πηγές: tvxs (δείτε και το βίντεο από τις διαδηλώσεις),
          Εφημερίδα των Συντακτών
          iefimerida

4 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Μπράβο!!!

Δες και εδώ

http://antilogoshanion.blogspot.gr/2013/04/blog-post_26.html

την πρώτη παράγραφο...

Mia Petra είπε...

Φίλε μου, καλά κάνεις και τα παρουσιάζεις. Όντως, ξέρουμε τα πάντα που συμβαίνουν στην Αμερική και οι άλλες χώρες, που καταστρέφονται, είναι καταδικασμένες. Τι γίνεται Παναγία μου στον πλανήτη; Πολύ απογοητευτικά τα γεγονότα και δεν φαίνεται από πουθενά το φως.. Δεν ελπίζω σε τίποτα πια.. Καλό σου βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Διάβασα το άρθρο, Κερασιά, αλλά έχω πολλές αμφιβολίες, που προέρχονται από την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας:
Ένα κίνημα σαν του Μπέπε Γκρίλο ίσως να είχε πέραση στους πιο νέους, αν και φοβάμαι πως, όσοι έμειναν, είναι απελπιστικά επηρεασμένοι από τον συντηρητισμό των γονέων τους.

Από την άλλη, δεν βλέπω ποιοι θα μπορούσαν να το στελεχώσουν, αφού και το πείραμα των Οικολόγων-Πρασίνων, χωρίς ηγεσία, μοιάζει να φυλλορροεί, διαβρωμένο από τα πασόκια (σύμφωνα με τις καταγγελίες)
Καλή σου νύχτα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Εγώ ελπίζω πάντα, Τζόαν. Δεν μου μένει και τίποτε άλλο.
Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται, διαδηλώνουν, αλλά ο εχθρός είναι πανίσχυρος.
Από την άλλη, όμως, αυτό ίσχυε και το 1821 και το 1941;
Συνεπώς...
Καλή σου νύχτα.