Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αμ' τι νόμισες;

"Οι μόνες χώρες που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό είναι η Γερμανία και η Μάλτα", αποκάλυψε ο βουλευτής του Die Linke (γερμανική Αριστερά) Thomas Haendel. Και διευκρινίζει ότι το 30% των εργαζομένων στη Γερμανία αμείβεται με 8,5 ευρώ την ώρα, κάτω κι από το επίπεδο φτώχειας του ΟΟΣΑ. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά τη μήνυση κατά της Γερμανίας από τους υπουργούς Οικονομικών και Απασχόλησης του Βελγίου για αθέμιτο ανταγωνισμό!

Η είδηση και η φωτογραφία από την Αυγή

Συγκεκριμένα, η Γερμανία κατηγορείται πως εδώ και χρόνια εισάγει φθηνούς εργάτες από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι πληρώνονται με 3-4 ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση. Το Φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβερνά το Βέλγιο αναγκάστηκε να προσφύγει στην Κομισιόν όταν άρχισαν οι απειλές από βελγικά σφαγεία ότι θα "μετακομίσουν" στη Γερμανία, όπου το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Τον ίδιο εκβιασμό ασκούν ολλανδικές και γαλλικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον ισχυρό γείτονα.
Ηλίου φαεινότερον, λοιπόν, ότι η Γερμανία, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, συσσωρεύει πλούτο, χάρη στον κόπο των άλλων και όχι από την εργατικότητα των πολιτών της, όπως μας παραμύθιαζαν.


"Εγώ θέλω καλές τράπεζες. Δεν με νοιάζει αν είναι γαλλικές, αμερικανικές κλπ.   Αν τα τελευταία 3-4 χρόνια οι τράπεζες ήταν ξένες, δεν θα ήταν αποκομμένες από τις ξένες αγορές, δεν θα υπήρχε θέμα ρευστότητας και θα ήταν πολύ καλύτερες οι καταστάσεις", απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε όσους μιλούν για αφελληνισμό των τραπεζών.
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/04/getFile-2111.jpg
Η είδηση και η φωτογραφία από την Εφημερίδα των Συντακτών

Μα... το καταλάβαμε, κύριε Διοικητά. Εξάλλου, ούτε εμένα με νοιάζει αν οι τράπεζες είναι ελληνικές ή ξένες, διότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και η αστική τάξη δεν είναι ελληνική. Υπάρχουν όμως δύο θεματάκια: 
  • το ένα αφορά το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους, τα οποία έχουν υποστεί τα πάνδεινα: οι "ελληνικές" τράπεζες τα έπαιξαν στα χρηματιστήρια, τα έδωσαν δανεικά και αγύριστα, τα κούρεψαν και σε λίγο θα τα εξανεμίσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.
  • το δεύτερο αφορά το ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία δεν είναι κρατική (μόνο ο διοικητής της διορίζεται), η οποία λογικά θα έπρεπε να ελέγχει τις τράπεζες και όχι να αφήνει φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη και Βγενόπουλου να αλωνίζουν. Ο ρόλος, άλλωστε, της ίδιας της κεντρικής τράπεζας στην αρχή της κρίσης είναι πολύ ύποπτος, αφού είχε κατηγορηθεί ότι στοιχημάτισε πάνω στη χρεοκοπία της χώρας.

2 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα Λωτό μου! Καλημέρα!

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα, Κερασιά μου.