Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η μοναξιά των Ελλήνων ερευνητών

Στην ιστοσελίδα Καλά Νέα βρήκα άλλη μια επιτυχία ελλήνων ερευνητών, οι οποίοι βραβεύτηκαν από μεγάλο ίδρυμα του εξωτερικού:

Συνέντευξη με τους Γιαννιώτες ερευνητές που πήραν το βραβείο από το MIT
Οι δύο ερευνητές-καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου


Ο Αλέξανδρος Τζάλλας έχει πτυχίο Φυσικής και Διδακτορικό τίτλο Ιατρικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι χρόνια Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και νεοεκλεγμένος Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο Μάρκος Τσίπουρας έχει πτυχίο Πληροφορικής, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι χρόνια Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι δύο ερευνητές δημιούργησαν δύο καινοτόμες συσκευές και σκοπός τους ήταν όχι μόνο να δώσουν μια ιδέα, η οποία θα παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά να βοηθήσουν ουσιαστικά τους ασθενείς με Πάρκινσον. Με τις πατέντες τους ατέκτησαν το βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας, καθώς και το βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων στο διαγωνισμό Health and Wellness Innovation του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ.

 Το βραβείο του ΜΙΤ δεν είναι η πρώτη διάκριση που πήραν. Το 2010 είχαν λάβει παγκόσμια διάκριση στο συνέδριο phealth στο Βερολίνο και πάλι για συσκευές που αφορούν το Πάρκινσον.
 «Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος. Είχαμε δουλέψει όμως πολύ πάνω σε αυτό. Πίσω από τις 11 μέρες που εργαστήκαμε εκεί κρύβεται η δουλειά και έρευνα ετών. Επιπλέον οι άνθρωποι που μας έκριναν ήταν εντελώς άγνωστοι σε εμάς. Ήταν έξι αξιολογητές από μεγάλες εταιρείες όπως ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της NOVARTIS. Δεν πιστεύαμε ότι ήταν εύκολη η νίκη. Εξάλλου στον διαγωνισμό έπαιρναν μέρος ομάδες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.», είπαν στην ιστοσελίδα Ηπειρωτικά
-Είχατε στήριξη σε αυτήν σας την προσπάθεια;
Οικονομική καμία. Ηθική υποστήριξη ναι αλλά και πάλι όχι από όλους. Να σκεφτείτε ότι τα εισιτήρια για να πάμε, τα κλείσαμε τρεις μέρες πριν το ταξίδι και μάλιστα με δικά μας έξοδα. Έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί χορηγός αλλά δεν τα καταφέραμε. Μάλιστα οι ερευνητές από την Αυστρία δεν μας πίστευαν και μας ρωτούσαν «Πείτε αλήθεια, εσείς πληρώσατε τα έξοδά σας; »
-Ήρθαν έστω σε επαφή μαζί σας κάποιοι κρατικοί φορείς μετά την επιτυχία σας;
«Όχι κανείς. Μόνο φίλοι και κάποιοι δημοσιογράφοι. Και το ΤΕΙ Ηπείρου για να είμαστε δίκαιοι μας βοήθησε και μας στήριξε στο να λείπουμε εν μέσω εξεταστικής»
-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει υποδομές για να αναπτυχθούν οι καινοτομίες, υπάρχει έδαφος;
«Όχι, δεν υπάρχει η κουλτούρα και επιπλέον είναι μεγάλο το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Αλλά δεν είναι μόνο στην Ελλάδα έτσι, είναι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Αμερική στηρίζουν τους ερευνητές. Και όσα mail με εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις συσκευές μας λάβαμε, τα λάβαμε από την Αμερική. Στην Ευρώπη στέκονται στο τυπικό μέρος και όχι στην ουσία. Υπάρχει τεράστια διαφορά νοοτροπίας»
-Έχετε σκεφτεί να φύγετε στο εξωτερικό;
«Ναι το έχουμε σκεφτεί αλλά και αυτή δεν είναι εύκολη λύση. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε οικογένειες πίσω μας. Ωστόσο αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο»

Πώς ακριβώς λέγεται ένα κράτος που, όχι μόνο δεν στηρίζει τους επιστήμονές του, αλλά τους απολύει κιόλας; Που αμείβει πλουσιοπάροχα εκατοντάδες άχρηστους συμβούλους, ενώ αρνείται να πληρώσει τα εισιτήρια δύο ερευνητών που τιμούν την Ελλάδα;
Και πώς ονομάζεται ο λαός, ο οποίος ανέχεται ή αδιαφορεί για όλα αυτά επί δεκαετίες;

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Το θες..καθαρεύουσα ή καθομιλουμένη;!
Πάντως οι οίκοι ανοχής -επί το κομψότερον- έχουν "υπαλλήλους" με..όρχεις -επί το κομψότερον και πάλι!- συγκριτικά με αυτό που εμείς οι πολλοί βαφτίζουμε έτσι επιπόλαια, ως "οίκο"...
Άμα ήμουνα στο blog μου θα χρησιμοποιούσα τις αντίστοιχες λέξεις!
Καλή σου μέρα φίλε μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ :))) Μίλα ελεύθερα. Αν και δεν υπάρχει λέξη για να χαρακτηρίσει το ελληνικό κράτος. Θα πρέπει να την εφεύρουμε.