Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Καλές ειδήσεις

Με τις δυο του κόρες (από την Ελευθεροτυπία)
Ο Ούγο Τσάβες επέστρεψε ζωντανός στη Βενεζουέλα. Το θεωρώ εξαιρετικό νέο!  
Είναι ο άνθρωπος που έδειξε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος για τη Λατινική Αμερική, εκτός από τις χούντες και τις αμερικανόδουλες κυβερνήσεις. Που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του και να προκαλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ.
Που χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και την περίθαλψη των φτωχών συμπατριωτών του.
(Όσοι είδαν το υπέροχο El Sistema του Εξάντα, ίσως πρόσεξαν ότι όλα τα παιδιά που μίλησαν στον Γιώργο Αυγερόπουλο φορούσαν σιδεράκια στα δόντια. Η οδοντιατρική φροντίδα για τους φτωχούς είναι ένα από τα στοιχήματα που έχουν βάλει οι χιλιάδες γιατροί που... εισήγαγε ο Τσάβες από την Κούβα έναντι πετρελαίου)
Είναι ο ηγέτης που άνοιξε το δρόμο για τον εκδημοκρατισμό κι άλλων λατινοαμερικάνικων χωρών. Ακόμα κι αν είχε κάνει μονάχα αυτό, το όνομά του θα γραφόταν στην Ιστορία.
Για όσους ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο, ο Ούγο Τσάβες είναι μια καλή αρχή.


Ισημερινός: σαρωτική νίκη του Κορέα για τρίτη θητεία
(από το Βήμα)

Ο Ραφαέλ Κορέα επανεξελέγη πανηγυρικά στο Εκουαδόρ. Παρά τις κατηγορίες για δικτατορική συμπεριφορά, οι συμπατριώτες του εκτίμησαν τη σημαντική μείωση της φτώχειας, της ανεργίας και του αναλφαβητισμού που πέτυχε στα έξι χρόνια εξουσίας του.
Το πολιτικό άσυλο που έδωσε στον Τζούλιαν Άσαντζ των Wikileaks εκνεύρισε Βρετανούς και Αμερικανούς, αλλά εντυπωσίασε εμάς τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι είδαμε τον Δαβίδ να τα βάζει με τον Γολιάθ. Όταν κρίνουμε έναν ηγέτη ή μια εποχή, ποτέ δεν πρέπει να προβάλλουμε τα δικά μας ήθη και έθιμα. Η εκτίμηση γίνεται στο πλαίσιο του τόπου και του χρόνου του. Και το Εκουαδόρ δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε μια ήπειρο λεηλατημένη και καθημαγμένη.
 

Υπάρχει μια Αστική μή Κερδοσκοπική Εταιρεία ονόματι MONUMENTA, η οποία αγωνίζεται "για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου" και έχει πετύχει πολλά, παρά τις δυσκολίες. Το 2009, μαζί με τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αμπελοκήπων ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην κατεδαφιστεί ο κινηματογράφος "Άστρον" (Λεωφ. Κηφισίας 37), αλλά να χαρακτηριστεί διατηρητέος. Το κτήριο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τη λειτουργία αυτήν από τον Σόλωνα Κυδωνιάτη το 1956 και ξεχωρίζει για τις τζαμαρίες του φουαγιέ και τον υπέροχο εξώστη του. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, είχε πάρει άδεια κατεδάφισης που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Από το 2009 έως το 2012, με συνεχείς επιστολές στους αρμόδιους φορείς, συλλογή 1000 υπογραφών και αποστολή 2000 καρτών στον Υπουργό Πολιτισμού, οι δύο φορείς κατόρθωσαν να μην υπογραφεί ο αποχαρακτηρισμός του. Το 2011 οργανώθηκε και ποδηλατοδιαδρομή για τον παραπάνω σκοπό. ΄Υστερα από τρεις συνεδριάσεις, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε να ανακηρύξει διατηρητέο το κτήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

4 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Πραγματικά καλές ειδήσεις!

Ο κόσμος μας χρειάζεται τον Τσάβες, τον Κορρέα, τον Μοράλες, την Φερνάντεζ...
Και τους χρειάζεται δυνατούς και μαχητές.


Χρειάζεται επίσης κινήσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και μπορούν να αποδειχθούν σπουδαίο κεφάλαιο για την πολιτιστική επανάσταση που χρειαζόμαστε.

Mia Petra είπε...

Πάλι καλά που υπάρχουνε ακόμα και καλές ειδήσεις, έστω και κάπου αλλού, μακριά από μας! Αλλά και ο κινηματογράφος που διεσώθη είναι μια παρηγοριά. Καλό σου απόγευμα Λωτοφάγε μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αρκεί να είναι πραγματικά πολιτιστική και πραγματική (επ)ανάσταση, φίλτατε Μαζεστίξ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τίποτε δεν είναι μακριά, είναι όλα δίπλα μας, αγαπητή μου, όπως λέει κι ο Εξάντας.
Πώς θα σκεφτόμασταν αν δεν είχε υπάρξει ο Τσάβες;
Για να είμαι ειλικρινής, έζησα τα νεανικά μου χρόνια κοντά στο Άστρον και ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι άξιζε να σωθεί. Από τα παιδιά του Monumenta το έμαθα.