Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το 45,43% παίρνει τελικά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις 21 Απριλίου (!) 2004 είχε καταγγείλει με επιστολή του προς την ΕΕ τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για δήθεν αντιδημοκρατικές διαδικασίες και φίμωση!



Στην πραγματικότητα, ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να ανακόψει το τεράστιο ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να μεταδοθεί από το ΡΙΚ η ομιλία του Γιαννάκη Μάτση υπέρ του ΟΧΙ, στο συνέδριο του ΔΗ.ΣΥ (κόμμα αντίστοιχο της ΝΔ).

Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος αντιμετωπίζουν δύο εταιρείες του, οι οποίες έλαβαν δάνεια εκατομμυρίων από ρωσική τράπεζα, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία ήταν ευτελής. Πρόσφατα, το περιοδικό HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη αποκάλυψε "χορηγίες" της (ιδιωτικής) Τράπεζας Κύπρου προς το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη και προς τον ίδιο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η Τράπεζα, αποκαλώντας το "συνήθη διεθνή επιχειρηματική πρακτική"! Δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα, το περιοδικό τονίζει: "Συναλλαγές τέτοιου είδους δημιουργούν μια κατάσταση εξάρτησης, αν όχι «ομηρίας» ενός πολιτικού προσώπου με θεσμικό ρόλο, που γεννούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αδιάβλητο και το αμερόληπτο μελλοντικών αποφάσεων".

Σε κάθε περίπτωση, με ανακούφισε το γεγονός ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Σημειωτέον ότι τα exit polls τού έδιναν από 49-51%. Ευελπιστώ πως την επόμενη Κυριακή θα χάσει τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: