Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Άλλος ρυπαίνει κι άλλοι πληρώνουν!

Τις προάλλες, στο μπλογκ του Πιστού Φίλου του Σκύλου συζητούσαμε για τις άδικες και απαράδεκτα υψηλές αυξήσεις που ετοιμάζεται να μας επιβάλει η ΔΕΗ από τη νέα χρονιά.
Γνωρίζοντας ότι κάποιοι βλέπουν την εταιρεία και ξερογλείφονται, υπέθεσα ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η χασούρα από τα χρέη των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν, ούτως ώστε να αποδοθεί "καθαρή" στα αρπακτικά -συγγνώμη, στους επενδυτές, ήθελα να πω.
 
Τυχαία, όμως, βρήκα σήμερα το τεύχος Οκτωβρίου από το εξαιρετικό ένθετο "Πράσινο Ποντίκι", το οποίο κάπου είχε μπερδευτεί στο χαρτοβασίλειό μου και δεν το είχα διαβάσει. Σε αυτό, λοιπόν, η Ηρώ Γλάρου, αναφερόταν στο πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, για τους ρύπους που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα!

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Θα επιχειρήσω να κάνω μια περίληψη, για όσους... καίγονται να μάθουν:

 Το Σύστηµα Εµπορίας ∆ικαιωµάτων Εκποµπών (ΣΕ∆Ε) βοηθάει τα κράτη-µέλη της Ε. Ε. να µειώσουν τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου, θέτοντας μεν ανώτατο όριο εκπομπών, επιτρέποντας δε την αγοραπωλησία δικαιωμάτων.
Οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν ρύπους κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, μπορούν να πουλήσουν τα δικαιώµατα που τους περισσεύουν. Αντίστοιχα, όσες δυσκολεύονται να ευθυγραµµίσουν τις εκποµπές µε τα δικαιώµατά τους, µπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν µέτρα για τη µείωση των εκποµπών τους επενδύοντας σε αποδοτικότερες τεχνολογίες είτε να αγοράσουν τα πρόσθετα δικαιώµατα που χρειάζονται από την αγορά. 
Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, όπως η ∆ΕΗ, είχαν από το 2003 που τέθηκε σε εφαρµογή ο µηχανισµός, διάστηµα προσαρµογής, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2013. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε ρύπο πάνω από τα όρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, τηρώντας το ελληνικό κουτοπόνηρο σκεπτικό του Χότζα ("μέχρι τότε, ή ο γάιδαρος θα πεθάνει ή ο Πασάς"), η ηγεσία της ΔΕΗ και τα αρμόδια υπουργεία δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να απεγκλωβιστούν από τον βρόμικο λιγνίτη και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες βασισμένες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Όπως επισημαίνει η κυρία Γλάρου, "... η ∆ΕΗ θα επιβαρυνθεί από την 1η Ιανουαρίου από 500 εκατοµµύρια έως και 1 δισεκατοµµύριο ευρώ, ανάλογα µε τη διαµόρφωση της τιµής του τόνου".
Ποιες είναι οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Μόνον... 50 εκατομμύρια τόνοι!.
Έτσι, όμορφα και ωραία, η ΔΕΗ θα μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές, επειδή επιµένει στην κυριαρχία των ορυκτών καυσίµων, τα οποία η εκάστοτε κυβέρνηση επίσης επιµένει να επιδοτεί πλουσιοπάροχα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστηµονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), εξηγεί ότι:
Τα 100 γιγαβάτ αιολικής ισχύος µπορούν σε έναν χρόνο να παραγάγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας µε:
♦ 62 µονάδες ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα ή
♦ 39 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή
♦ 52 σταθµούς φυσικού αερίου.


Με αιολική ενέργεια 100 γιγαβάτ αποφεύγουμε
♦  εξόρυξη, µεταφορά και καύση 72 εκατοµµυρίων τόνων άνθρακα, µε κόστος 4,98 δισ. ευρώ, που εκπέµπουν 219,5 Mt διοξειδίου του άνθρακα ή
♦  εξαγωγή, µεταφορά και καύση 42,4 εκατοµµυρίων κυβικών µέτρων φυσικού αερίου, µε κόστος 7,54 δισ. ευρώ που εκπέµπουν 97,8 Mt CO 2.

 

Ακόμη, σύµφωνα µε υπολογισµούς του Ινστιτούτου Fraunhofer, η αιολική ενέργεια συγκαταλέγεται στις πιο φθηνές πηγές παγκοσµίως αφού κατά µέσο όρο µια κιλοβατώρα κοστίζει 7 σεντς!
Αντίστοιχα, η παραγωγή µιας κιλοβατώρας από νέες εγκαταστάσεις άνθρακα κοστίζει διπλάσια, αφού υπολογίστηκε στα 15 σεντς 
και µια κιλοβατώρα από πυρηνικό εργοστάσιο κοστίζει, τουλάχιστον, τέσσερις φορές περισσότερο, αφού φτάνει στα 31 σεντς!
Οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις στην κεντρική και νότια Ευρώπη παράγουν ρεύµα που κυµαίνεται κατά µέσο όρο στα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ στα ηλιακά πάρκα η τιµή τους δεν ξεπερνά τα 10 σεντς.

 

Οι Γερµανοί επιστήµονες, για να υπολογίσουν το πραγµατικό κόστος παραγωγής κάθε κιλοβατώρας, συµπεριέλαβαν τόσο το περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται η καύση του άνθρακα όσο και το επί της ουσίας απρόβλεπτο κόστος από πιθανό πυρηνικό ατύχηµα.
Όπως επισήµαναν, αν και αυτά τα κόστη δεν περιλαµβάνονται στην τιµή πώλησης της ενέργειας, οι καταναλωτές τα «πληρώνουν» µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, το πραγµατικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας έπρεπε να καλυφθεί απευθείας από τους καταναλωτές, τότε θα γινόταν τόσο ακριβή που δεν θα µπορούσε να την πληρώσει πλέον κανείς.




Κατά τα άλλα, η χώρα μας παρουσιάζει το εξής παράδοξο: όλοι συμφωνούν με την αιολική ενέργεια, αλλά κανείς δεν θέλει ανεμογεννήτριες στην περιοχή του!

 

Τα έχουμε τακτοποιήσει μια χαρά στο μυαλουδάκι μας. Η Πτολεμαΐδα είναι ο κλίβανός μας, ο Σχιστός ή τα Άνω Λιόσια η χωματερή μας, ο Ασωπός και τα υπόλοιπα ποτάμια ο οχετός μας. Αν αλλάξει κάτι, οι βλαχοδήμαρχοι βγαίνουν στα κεραμίδια.
Διότι, βλέπετε, η εκλεπτυσμένη αισθητική μας πληγώνεται από τους μεταλλικούς γίγαντες με τα τρία φτερά. Εμείς δεν είμαστε κουτόφραγκοι. Όχι; Πληρώστε τώρα!

8 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Είμαι ένας από τους λίγους, νομίζω, πλεόν στην Ελλάδα που είμα αντίθετος στην εξόρυξη πετρελαίων και τίθεμαι υπέρ της χρήσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας μόνο με ΑΠΕ.
Οι λόγοι ου δεν έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, προφανείς.

Τώρα ως λρς το θέμα που θέτεςι ειδικότερα, εχω απορίες.
Δηλαδή, αν η ΔΕΗ απο δω και μπρος πληρωνει 1 δις το χρονο πρόστιμο, ποιος και γιατι να μπει ν την αγορασει;
Και σου λώ εγώ, γίνετια ένα ντηλ (αλά Αγροτική) και αγοράζει κάποιος τη ΔΕΗ, με τα χρεή της να μένουν στο Δημόσιο.
Τα νέα χρέη, που θα δημιουργηθουν μεσω των προστίμων, όμως θα πρέπει να τα πληρώνει το νέο αφεντικό.
Ποιος θα θέλει λοιπόν να μπει να την πάρει και πώς, αφού γνωρίζουμε ότι στρατηγικός΄στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να πουληθεί άμεσα;

Velvet είπε...

Αγαπητε μου
Ποια οικολογικη συνειδηση
σε μια χωρα
που το μοναδικο προιον
που παραγει
τα τελευταια χρονια
αυτος ο τοπος
δεν ειναι παρα μοναχα
και σκουπιδια
στα πεζοδρομια

.....


Κλαζoμένιoς είπε...

Μερικές αντιρρήσεις-διορθώσεις (που είναι το ...χούϊ μου):

1. Λάθος, μέγα λάθος Velvet!!! Το μόνο που παράγει αυτή η χώρα είναι ανέντιμοι, ψεύτες, ανίκανοι πολιτικοί!
Μπορείς βέβαια να τους αποκαλείς και "σκουπίδια", μεταφορικώς...

2. Λωτοφάγε, η ΔΕΗ δεν καίει λιθάνθρακα αλλά λιγνίτη, που είναι πολύ πιο ρυπογόνος...

3. Ο "τόννος"(*), όταν δεν είναι στικτικό σημείο ή μουσικός όρος γράφεται με δύο "ν", ακριβώς για να διακρίνεται από τα παραπάνω.

4. Το κόστος κάθε πυρηνικής κιλοβατώρας είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο αν υπολογιστεί (που ΔΕΝ το κάνουν τα «ινστιτούτα»...) το κόστος από τα πυρηνικά ατυχήματα!!!
Και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να υπολογιστούν τα θύματα των οποίων βέβαια η ζωή είναι ανεκτίμητη...

Πόσο «κόστισαν» όλες οι ρώσικες πυρηνικές κιλοβατώρες, αν συνυπολογιστεί το κόστος του Τσέρνομπιλ, που ακόμα το «θάβουν» κάθε χρόνο κάτω από χιλιάδες τόννους μπετόν;;;
Πόσο οι αμερικάνικες αν συνυπολογιστεί το Three Miles Island;;;
Πόσο οι γιαπωνέζικες, αν συνυπολογιστεί η Φουκοσίμα;;;
- - - - - -
(*) ο μετρικός.
Όσο για το ψάρι, που πάλι με δύο "ν" γράφεται, κακώς το λέμε "τόννο" και όχι τούννο...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαζεστίξ, ως προς το πρώτο μέρος του σχολίου σου, συμφωνώ καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως. Δυστυχώς, όμως, έχουμε απέναντί μας τα παντοδύναμα ΜΜΕ, που κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανεγκέφαλους.

Ως προς το δεύτερο, δεν γνωρίζω την απάντηση. Μετά το πάθημα των καταναλωτών από τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, όλα είναι πιθανά: και να αγοράσουν τη ΔΕΗ μπιρ παρά και να φύγουν με τις εισπράξεις, αφήνοντας στο κράτος τα πρόστιμα και τα χρέη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Στα πεζοδρόμια και όχι μόνο, αγαπητέ Velvet. Όταν βέβαια υπάρχουν πεζοδρόμια...
Νομίζω ότι τα λέγαμε παλιά, έτσι δεν είναι;

Λωτοφάγος είπε...

@ Κλαζομένιε, αυτό δεν είναι χούι, εξελίσσεται σε διαστροφή!
2. Έχεις δίκιο ως προς τον λιγνίτη. Προφανώς, στις 2 το πρωί που έγραφα την ανάρτηση, σκεφτόμουν τις μονάδες λιθάνθρακα που οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν -ευτυχώς!- να φτιαχτούν πριν από μερικά χρόνια.

3.'Εχεις άδικο ως προς την ορθογραφία του τόνου: σύμφωνα με το Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, όλοι οι τόνοι (μετρικοί, στίξης και ψάρια) γράφονται με ένα ν.
Βέβαια, έχω φίλους που αδιαφορούν και εξακολουθούν να γράφουν "τραίνο" και "καινούργιος". Στο κάτω κάτω, ποιος κανόνας φτούρησε σε αυτή τη χώρα, για να έχει τύχη κι αυτός;

4. Και οι Γερμανοί συμφωνούν μαζί σου.

goofy είπε...

υπάρχουν και μέρη που εφαρμόζονται τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταικά χωρίς αισθητική του χώρου...
δείτε
http://www.flickr.com/photos/aggelikiee/8288625002/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/aggelikiee/8287562107/in/photostream/

Ανώνυμος είπε...

δειτε κι αυτον. μια αλλη αποψη http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/10/scripta-manent.html
γρηγορης