(Από το news47.gr) |
Να θυμίσω ότι ο δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ ηγήθηκε πραξικοπήματος εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1990 και πέθανε πλήρης ημερών το 2006.
Παρά τις προσπάθειες του ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, o Πινοτσετ δεν δικάστηκε ποτέ, κυρίως χάρη στην κωλυσιεργία της βρετανικής κυβέρνησης.Υπολογίζεται ότι ήταν υπαίτιος για το θάνατο 3.225 ανθρώπων, ενώ έχουν καταγγελθεί 37.000 περιπτώσεις βασανισμών.
(Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν) |
(Η Καμίλα Βαγιέχο, αρχηγός των φοιτητών της Χιλής, αποδεικνύει ότι η ομορφιά μπορεί να συνυπάρχει με τον δυναμισμό και την εξυπνάδα) |
Οι νεότερες γενιές των Χιλιανών, όμως, δείχνουν πιο διεκδικητικές: εδώ και μήνες, οι φοιτητές διαμαρτύρονται βίαια για τα πανάκριβα δίδακτρα, τα οποία τους εμποδίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενώ έχουν ήδη περάσει στην πολιτική διάσταση του κινήματος.
Φέτος, σχεδόν 40 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, είδαμε τον Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους του να ορκίζονται υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και τη Χρυσή Αυγή να εκλέγει βουλευτές! Οι απόγονοι των μαυραγοριτών και των γερμανοτσολιάδων έχουν πάρει θάρρος και ψηφίζουν τις παλιές τους αγάπες.
40 χρόνια μετά, έντρομοι ανακαλύπτουμε πως, στην πραγματικότητα, η αποχουντοποίηση δεν έγινε. Ότι κι εμείς κρύψαμε τα εγκλήματα εκεί όπου είχαμε κρύψει και τα άλλα, της Κατοχής και του Εμφυλίου: κάτω από το χαλί. Μόνο που το χαλί διαλύεται...
10 σχόλια:
καλημέρα φίλε μου,
δυστυχώς κάποιοι κλείνουν τα αυτιά τους στην ιστορία μας...
Κάτω απ το χαλί κρύβεται πολλή λέρα.
Και πολύ φοβάμαι ότι τον Τσίπρα-Αλιέντε θα ανατρέψει κάποιος Έλληνας Πινοσέτ.
Τον Πινοσέτ τον είχε περιθάλψει και η Θάτσερ στις αγκάλες της, η άλλη χώρα στην οποία πρωτοδοκιμάστηκαν οι μέθοδοι της σχολής του Σικάγου.
@ Άλλοι τα κλείνουν και σε άλλους δεν διδάσκεται καν, για να μην ξέρουν τι τους περιμένει, φίλε Τζαβέλα.
@ Ελπίζω, Μαζεστίξ, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απαρτίζουν έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι, να είναι υποψιασμένο.
Αν και, φαντάζομαι ότι όσα έχουν ήδη γίνει δεν προοιωνίζονται... Δευτέρες με λιακάδα!
@ Η κυρία Τίνα; (There Is No Alternative)
Εξαιρετική φυσιογνωμία! Την κάνανε και ταινία για να την αγιοποιήσουν, λες και οι Άγγλοι της επαρχίας δεν βιώνουν στο πετσί τους την καταστροφική της πολιτική! Το κάθαρμα!
Καλό βράδυ, Κρινοκερασιά.
Δυστυχώς τα ελληνικά σχολεία δεν διδάσκουν νεώτερη ιστορία, κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει από το δημοτικό...
@ Και πάνω από όλα, Σωκράτη, το μάθημα της Ιστορίας δεν είναι καθόλου ελκυστικό για τα παιδιά. Αν ήταν, μόνα τους θα αναζητούσαν περισσότερη βιβλιογραφία.
Καλό σου βράδυ.
Πολυ καλός Lotus! Ειδικα η Χιλή ειναι μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας όπου μαζί με τους φασίστες υπαρχουν άνθρωποι πραγματικα προοδευτικοί κ δημοκρατικοί!!
Λίγο καθυστερημένο αλλά χρήσιμο νομίζω:
Η βία δυστυχώς (ακόμα και η ατομική, η "αυτοδικία") είναι νομιμοποιημένη στη συνείδηση πολλών, μπορεί και της πλειοψηφίας.
Το "δίκαιο του ισχυρότερου" είναι βαθειά ριζωμένο.
Με φύτρο τον φόβο, την ανασφάλεια -και τα παράγωγά τους τον ατομισμό, τον εγωϊσμό- και με λίπασμα την ΠΑΓΙΑ πρακτική κάθε εξουσίας, που την βολεύει το "διαίρει και βασίλευε" διότι διευκολύνει πολύ την ...δουλειά της απομύζησης των εξουσιαζόμενων.
Που όταν διαμαρτύρονται... τους δέρνουμε κιόλας. «Νομίμως».
Με την τελευταία χούντα μας νομίζω συνέβη το εξής:
Παραζαλισμένη η Αριστερά από την νομιμοποίηση του ΚΚΕ δεν πρόσεξε, δεν ανάλυσε, δεν κατάλαβε την σημασία της "διακήρυξης" Καραμανλή ότι το έγκλημα της χούντας ήταν ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ.
Ότι δηλαδή περιορίζονταν στην κατάλυση της (όποιας...) δημοκρατίας και δεν αφορούσε την εφτάχρονη ΛΗΣΤΕΙΑ του Δημόσιου Κορβανά από κάποιους χουνταίους και μυριάδες παρατρεχάμενους και κωλογλείφτες τους.
Δικάστηκαν οι πρωταίτιοι για το πρώτο, απαλλάχτηκαν με τον καραμανλικό φετφά όλα τα λαμόγια.
Έτσι η χούντα παρέμεινε στη συνείδηση κάποιων ως ...έντιμη φτιάξη. Που -...εντάξει- άλλαξε το πολίτευμα αλλά... σιγά το βύσσινο.
Σιγά την δημοκρατία που είχαμε ΠΡΙΝ τη χούντα...
Κανένας δεν τούς είπε (γιατί ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ να τους πει) ότι κάθετι κλειστό, ανεξέλεγκτο σύστημα αργά ή γρήγορα ΒΡΩΜΙΖΕΙ.
Διότι ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ, αρχηγικό σύστημα είχαν στο μυαλό τους ΚΑΙ ο Καραμανλής ΚΑΙ ο Αντρέας μετά και όλοι οι αποδέλοιποι.
Και βρώμισαν βέβαια και τα δικά τους καθεστώτα, όπως ακριβώς και της χούντας.
Έτσι υπάρχουν ακόμα πολλοί που λένε «ένας συνταγματάρχης χρειάζεται» για να καθαρίσει την πολιτική βρώμα. Δεν προβλήθηκε ποτέ (διότι δεν συνέφερε, όπως είπα) ότι η χούντα ΚΥΡΙΩΣ ήταν ΒΡΩΜΑ, διαφθορά και δευτερευόντως αντιδημοκρατική πράξη.
Δεν θα το τραβήξω άλλο εδώ. Θα κάνω ειδικό άρθρο για την αναβίωση -ουσιαστικά- της ΕΠΕΝ μέσω των ...χρυσών αυγών.
Σ' ευχαριστώ Λωτ. για την παρακίνηση.
Περάστε αργότερα αυτή τη βδομάδα από το
nalambis.blogspot.com
ή το
5monkeysbrain.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου