Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στου κασίδη το κεφάλι

(Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου)
Το κατάβρεγμα της Ρένας Δούρου και ο ξυλοδαρμός της Λιάνας Κανέλλη υπήρξε το θέμα της ημέρας. Σόκαρε πολλούς, σχολιάστηκε από πολύ περισσότερους -κυρίως στο διαδίκτυο.

Κατά τα ειωθότα, πέσαμε από τα σύννεφα.

Γιατί; Δεν το περιμέναμε;

Από τη δεκαετία του 1980, όσοι μέναμε Αμπελόκηπους-Γκύζη βλέπαμε συχνά στους τοίχους το όνομά της, ενώ πότε-πότε κάποιοι πλακώνονταν με τα μέλη της. Ήταν μια περιθωριακή οργάνωση που παραμόνευε στα σκοτάδια. Κάτι σαν τους βρυκόλακες ή τους αρουραίους. Κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά.

Η αίγλη του Πολυτεχνείου, οι κομουνιστές οικοδόμοι, ο λαός που απολάμβανε δημοκρατικό αέρα μετά τη Χούντα, η ένταξη στην τότε ΕΟΚ -οργασμός δημιουργίας. Με τα Χρυσά Αυγά θα ασχολούμασταν; Το ΠΑΣΟΚ έχτιζε το κράτος του, οι επιδοτήσεις έπεφταν βροχή, τα σκυλάδικα βαφτίζονταν πολιτιστικά κέντρα από τον Γιαννόπουλο με το χρυσό ρολόι. Τα μικροαστικά στρώματα μπορούσαν να ελπίζουν βάσιμα σε οικονομική άνοδο. Ποιος νοιαζόταν για κουλτούρα; Ένα κωλόχαρτο για να παίρνεις το επιστημονικό επίδομα, και ο πολιτικός φίλος του μπαμπά σε διόριζε στο Δημόσιο για να κάααθεσαι!

Οι φοιτητές της Νομικής δεν ήταν πια πολιτικοποιημένοι, τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής δεν πωλούνταν σαν ζεστά κουλούρια, η ανάγνωση και οι τέχνες δεν σήμαιναν τίποτε για τα άξεστα στρώματα που ανέβαιναν ραγδαία. "Πρασινοφρουρός": μια λέξη με πολλές σημασίες για την καθημερινότητά μας. Μόνο μία της έλειπε: η γνώση. Αλλά αυτό δεν ενοχλούσε κανέναν. Ούτως ή άλλως, η Παιδεία είναι μια υπερεκτιμημένη έννοια. Και την ισοπέδωσαν.

Τα παιδιά της επόμενης γενιάς μεγάλωσαν μπροστά στην τηλεόραση των πρωινάδικων ή μέσα στα Internet Cafe σκοτώνοντας εχθρούς σε έναν ψεύτικο κόσμο. Ο πραγματικός τα τρομάζει. Νιώθουν να απειλούνται και δεν διαθέτουν ούτε την κρίση για να επεξεργαστούν την απειλή ούτε τις γνώσεις για να την αντιμετωπίσουν. Οι φουσκωτοί της Χρυσής Αυγής με τον φύρερ τους μοιάζουν με τους ήρωες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Και θα ρίξουν και κανένα μπερντάχι στους επαγγελματίες πολιτικούς που άφησαν τον μπαμπά άνεργο και τη μαμά χωρίς περίθαλψη.

Αυτά τα παιδιά είναι τα πραγματικά πειραματόζωα σε αυτή τη χώρα. Αθώα και μοιραία ταυτόχρονα. Δεν συμμετείχαν στο πάρτι, αλλά υφίστανται τις συνέπειές του. Και την ίδια στιγμή σαγηνεύονται από τις κραυγές του Μιχαλολιάκου και -γιατί όχι;- το τσεκούρι στα χέρια του Βορίδη. Επειδή λαχταρούν να αναπνεύσουν έξω από τη σήψη η οποία τα πνίγει. Και ψηφίζουν τους κασιδιάρηδες. Διαμορφώνοντας, στην απελπισία τους, την κοινωνία που θα τα συντρίψει.


Υ.Γ. 
                                          Προς τον Προκόπη Παυλόπουλο:
Αγαπητέ Πάκη, 
Τι ακριβώς παίρνεις και σε οδηγεί σε τέτοια νιρβάνα; Ρωτώ επειδή τα δύο τελευταία χρόνια τα νεύρα μου έχουν πιάσει ταβάνι, ενώ εσύ παρακολουθούσες τα τεκταινόμενα με ολύμπια γαλήνη, και σε ζήλεψα. Μην το κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου το με τους θαυμαστές σου.

13 σχόλια:

...Ατακαδόρ είπε...

Τί τρόπος ειναι αυτός να προσφωνείς τον κ. Καθηγητή «Πάκη»;;;

Είναι ολύμπιος διότι βλέπει το εκλογικό του σύστημα να θριαμβεύει!
Κατάφερε και ένωσε σε κόμμα τις 12 "συνιστώσες" του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2003 το πάλευαν αλλά δεν το κατάφερναν...
Έ! τώρα... αν είναι και ολίγον καλπονοθευτικώτατο και ολίγον πολύ άθλιο, ανέντιμο, αντιδημοκρατικό, δεν θολώνει την εικόνα του κ. Καθηγητή!

Μαζεστίξ είπε...

Τα on-line games είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα γι αυτό το χάλι.
Warcraft, DnG, Counter Strike κλπ.

Θα αναφερθώ εκτενώς εντός των ημερών.

Αν απορείς τι παίρνει ο Πάκης και έχει -σε αντίθεση με μας- ολύμπια ψυχραιμία, η απάντηση είναι απλή:
παιρνει μερικες χιλιάδες ευρώ περισσότερες το μήνα.
Εμείς 500 ευρώ κι αυτός 10.500 ευρώ.

Ξέρεις πόσο Ολύμιποι θα ήμασταν στη θέση του;

Καραμούζα είπε...


Παιδιά, εγερθήτω,
να βγούμε στους δρόμους
κεφάλια να σπάμε,
να σκίζουμε κ-λους,
στη σβάστικα πάντα,
αιώνια πιστοί,
για μάς ανατέλλει
χρυσή η αυγή.

Κουμμούνια, προδότες,
έγχρωμους σκλάβους,
θα διώξουμε τώρα,
κλωτσιά και γροθιά!
Ξεπάστρεμμα θέλουν
αυτή τη στιγμή!
Εμπρός εγερθήτω
καλεί η φυλή!

Με Λιάκο για φύρερ
Κασσίδη μπροστάρη,
θα δείξουμε σ' όλους
πατρίς τί εστί.
Ελλάδα, θρησκεία,
λεφτά στο παγκάρι,
ορμείστε, χτυπείστε
στο "δόξα πατρί".

Διαχειριστής είπε...

Έτσι έγιναν τα πράγματα, συμφωνώ.

Αυτό για τον Προκόπη πράγματι, μου έκανε αλγεινή εντύπωση. Μα ούτε καν προσπάθησε να σηκωθεί από εκεί που κωλοκαθόταν. Ντίπ αναίσθητος!

Λωτοφάγος είπε...

@ Η μεγάλη επιτυχία θα είναι να ενώσει το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ατακαδόρ.
Ναι, ξέρω, και μετά ξύπνησα...
Πώς να τον αποκαλέσω; Προκόπη; Πάκη τον αποκαλούμε στο φαν κλαμπ.
Απορία: νόμιζα ότι οι συνιστώσες είναι 11.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από τη μια του δουλειά, Μαζεστίξ; Δεν αμείβεται ως καθηγητής;

Περιμένω με ενδιαφέρον την ανάρτησή σου για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ως μεσήλιξ, ουδέποτε τα έπαιξα. Δεν υπήρχε και χρόνος.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάντα άξιος στιχοπλόκος, Καραμούζα!
:))

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάτι είχε πάρει, Κρινοκερασιά. Η μόνη αντίδρασή του ήταν να σκύψει λίγο για να μην βραχεί.
Μπορεί, βέβαια, να του το έχει απαγορέψει ο γιατρός. Να μην ταράζεται, Είναι και κάποιας ηλικίας...

vassper είπε...

αγαπητέ Λωτοφάγε
συμφωνώ με αυτά που γράφεις, όμως θέλω να πιστεύω ότι η νέα γενηά δεν θα συντριβεί τελικά, απο την κοινωνία που εμείς (όχι αυτοί) διαμορφώσαμε και θα βρεί το δρόμο για κάτι καλύτερο απο αυτό που ζούν σήμερα.

Τζαβέλας είπε...

καλή σου μέρα Λωτοφάγε,
έτσι είναι,τόσα χρόνια τρώγαμε τις αμερικανιές,η αφασία πήγαινε σύννεφο,το ρουσφέτι δέσποζε στη καθημερινότητα μας και η παιδεία μας πήγαινε περίπατο...

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλημέρα, Vassper. Πώς; Με φωτοτυπίες αντί για βιβλία; Με διδακτέα ύλη της Ιστορίας που σταματάει στον Α΄Παγκόσμιο;
Κάποτε οι γονείς δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τα παιδιά τους, ενώ σήμερα δεν έχουν την επιθυμία. Τους παρέχουν μόνο υλικά αγαθά -όταν μπορούν.

Δες τι γίνεται στις εργατικές περιοχές της Βρετανίας και κυρίως εκεί όπου η Θάτσερ διέλυσε τη βιομηχανία και ανέβασε στα ύψη την ανεργία. Μήπως νομίζεις ότι αυξήθηκε η συνειδητοποίηση των νέων;
Ο Μεσοπόλεμος έδειξε ότι η ανέχεια κι η εξαθλίωση οδηγούν στον εκφασισμό. Η Ελλάδα του 2012 το επιβεβαίωσε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Στη γενιά 25-35 αγαπημένη σειρά είναι τα "Φιλαράκια". Γνώρισαν και την ελληνική τους εκδοχή κάποια στιγμή. Έπεισαν τους νέους ότι αρκεί να έχεις φίλους για να είσαι ευτυχισμένος, κι ας γκρεμίζεται ο κόσμος γύρω σου.
Εν ολίγοις, χαζά παιδιά χαρά γεμάτα.

Μαζεστίξ είπε...

Μα γιατί;
Τι έχουν τα "Φιλαράκια";
Εγώ τη λατρεύω αυτή τη σειρά!
(25-35)