Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ιστορική μνήμη

Μπλόκο της Κοκκινιάς (χαρακτικό του Τάσου)
Από χθες βράδυ βιώνω μια σχιζοφρενική κατάσταση:

Είμαι ευτυχής, διότι ο ελληνικός λαός προκάλεσε σεισμό στα κόμματα των Μνημονίων και έδωσε μια ιστορική ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νεαρό πρόεδρό του. Η έπαρση του Βενιζέλου κουρελιάστηκε, ενώ η κουτοπονηριά της ΝΔ να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου με κορυφαία της στελέχη -λες και έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό της- τιμωρήθηκε καταπώς της έπρεπε.

Ήδη οι δηλώσεις του Τσίπρα ότι τις επόμενες τρεις μέρες θα αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να συζητήσει με ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγους-Πράσινους, αλλά και με κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα, ταράζει τα νερά στον πολιτικό βάλτο.

Στενοχωριέμαι διότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγοι-Πράσινοι δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, εξαιτίας του 3%. Το ίδιο ληστρικό εκλογικό  σύστημα έδωσε 50 επιπλέον έδρες στη ΝΔ, παρόλο που έλαβε μόλις 2% περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψήφοι κάποιων, δηλαδή, μετρούν περισσότερο από όλων των υπολοίπων.

Και είμαι δυστυχής, επειδή η Χρυσή Αυγή, μια εγκληματική συμμορία πήρε τόσο ψηλό ποσοστό. Το πιο εξωφρενικό είναι πως εισέπραξε χιλιάδες ψήφους από περιοχές όπου είχαν εκτελεστεί κάτοικοι από τους Ναζί.
Αντιγράφω από τον Καρτέσιο (http://kartesios.com/?p=83418#more-83418) τα ποσοστά που προκαλούν ντροπή:
 4.361 ψήφοι ή 8,68% στη Νίκαια και 2.702 ψήφοι ή 7,8% στον Κορυδαλλό, σε δύο από τις γειτονιές που έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου 1944.

635 ψήφοι ή 6,44% στα Καλάβρυτα της Αχαΐας, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 έγινε το Ολοκαύτωμα με τουλάχιστον 700 νεκρούς
602 ψήφοι ή 6,09% στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, όπου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, 949 παιδιά, γυναίκες και άντρες έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.
30 ψήφοι ή 5,73% στο Κομμένο της Αρτας, όπου στις 12 Αυγούστου 1943, τουλάχιστον 317 έπεσαν νεκροί από τις θηριωδίες των ναζί.
2.021 ψήφοι ή 4,12% στα Ιωάννινα, λίγα χιλιόμετρα από τους Λυγκιάδες, όπου στις 3 Οκτωβρίου 1943, εκτελέστηκαν 82 παιδιά, γυναίκες και άντρες και καταστράφηκε το χωριό.
79 ψήφοι ή 3,48% στο Δίστομο, στη Βοιωτία, όπου στις 10 Ιουνίου 1944, σφαγιάστηκαν 228 άτομα (117 γυναίκες, 111 άντρες, εκ των οποίων 53 παιδιά). Εκτιμήσεις για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
30 ψήφοι ή 2,95% στην Κάντανο, στα Χανιά, όπου τον Μάιο του 1941 μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών σκοτώθηκε κατά την αντίσταση των κατοίκων στην γερμανική εισβολή και την ισοπέδωση του χωριού για αντίποινα.
49 ψήφοι ή 1,22% στην Βιάννο, στο Ηράκλειο, όπου το 1943 σε διάφορες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έγιναν τουλάχιστον 400 εκτελέσεις στα χωριά της περιοχής."

Για να είμαστε δίκαιοι, οι κάτοικοι της Βιάννου εμπόδισαν πριν από λίγες μέρες τα Χρυσαύγουλα να μπουν στο χωριό και να κάνουν προεκλογική συγκέντρωση.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι πολύ νέοι δεν γνωρίζουν Ιστορία. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά πολιτική επιλογή. Ποτέ δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη η περίοδος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τι συνέβη αφότου έληξε ο "συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης". 
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άμοιροι ευθυνών οι παππούδες κι οι γονείς στις κοινότητες όπου δολοφονήθηκαν χιλιάδες άμαχοι. Διότι όφειλαν να διαφυλάξουν και να μεταβιβάσουν την ιστορική μνήμη στους απογόνους τους.
Όμως, αυτό που εκκολάφθηκε χθες δεν είναι το αβγό του φιδιού, αλλά τα αβγά του Alien.

Αν το ΚΚΕ και οι άλλες αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε λίγα χρόνια ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι τόπος μαρτυρίου.
Όλοι θα είδατε το βίντεο της εκδίωξης των ελλήνων δημοσιογράφων επειδή αρνήθηκαν να σηκωθούν σε ένδειξη "σεβασμού" προς τον Μιχαλολιάκο. Ελπίζω κάποιοι να δάγκωσαν τα χείλη τους, αναγνωρίζοντας πως, ό,τι ψήφισαν από τζάμπα μαγκιά, γυρίζει τώρα μπούμεραγκ
Με χαρά μου άκουσα αγαπημένους φίλους που στηρίζουν το ΚΚΕ μια ζωή να καταφέρονται κατά της ηγεσίας που πεισματικά αρνιόταν οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτό σημαίνει πίεση από τη βάση.
Μακάρι η Αλέκα και οι συν αυτή να ακούσουν τις φωνές και να συναινέσουν, προτού η μικρόνοια διαλύσει ολόκληρη την Αριστερά.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Λωτοφάγε καλημέρα...
δυστυχώς το φαινόμενο βρίσκεται στις διαστάσεις που περιγράφεις! Η ψηφος στα Αυγά είναι πανελλαδική και τροφοδοτούμενη απο τη νεολαία. Μια νεολαία που εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στη μοίρα της, είτε με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, είτε με την καταστροφή των κοινωνικών δομών... Θα σου αναφέρω το εξης απιστευτο: Παιδιά μεταναστών απο την Αλβανία, ψήφισαν τους φασίστες! Έλεος...

...Ατακαδόρ είπε...

Λωτ.,
ευαίσθητε φίλε, αγγίζεις πάλι αγιάτρευτες πληγές.

Είναι αγιάτρευτη πληγή ότι ΚΑΙ ΤΟΤΕ, στην Κατοχή, και ειδικά στα μαρτυρικά μέρη όπου η ναζιστική θηριωδία έδειξε καθαρά το αποκρουστικό πρόσωπό της, υπήρχαν κάποιοι συντοπίτες ναζιστόφιλοι.
Γιατί να μην υπάρχουν και σήμερα;;;
Γιατί να μην υπάρχουν ακόμα άτομα που για το κοντόθωρο συμφεροντάκι τους (ακόμα και η "τζάμπα πλάκα" τέτοιο είναι...) απεμπολούν το καθοριστικό της ιδιότητας του πολίτη δικαίωμα έκφρασης υπεύθυνης γνώμης-ψήφου;;;
Υπάρχουν πολλά τέτοια άτομα σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που δεν θέλει πολίτες αλλά πελάτες-πρόβατα για άρμεγμα και παλεύει -διαχρονικά και επίμονα- «με νύχια και με δόντια» να τους κρατήσει έτσι.

Η άλλη αγιάτρευτη πληγή είναι αυτό που γράφεις:
«το ΚΚΕ και οι άλλες αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις», διότι:
1. Το ΚΚΕ δηλώνει διαρρήδην ότι ΔΕΝ είναι αριστερό αλλά ...κομμουνιστικό (ό,τι καταλαβαίνουν από τον όρο...)
2. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, τον οποίο ...επαίρονται ότι εφαρμόζουν, έχει από πολλά-πολλά χρόνια (και εδώ και στις χώρες του [αν]υπαρκτου σοσιαλισμού) αποδειχτεί πως μόνο συγκεντρωτισμός είναι, σταλινισμός του κερατά είναι...
3. Τα «στελέχη» των περισσότερων από τις "υπόλοιπες" αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις, έχουν αποδείξει ότι το πρόβλημα αυτοέγκρισής τους προσπαθούν να λύσουν (π.χ. με το να βάζουν το "μ-λ" εμπρός ή πίσω από τον τίτλο ή με το να διϋλίζουν όρους όπως τροτσκισμός/διεθνισμός και να τους βρίσκουν ...αντιτιθέμενους) και όχι της δημοκρατικής ανάπτυξης της κοινωνίας μας.

Ίτε ζερβοκεντροδέξιοι παίδες Ελλήνων να τις γιατρέψουμε...

KOYKLITIS είπε...

Για το θέμα των ψηφοφόρων της Χ.Α τα λέει πολύ καλά ο Ατακαδόρ λωτοφάγε.
Οι φασίστες υπήρχαν και στην κατοχή και σε μένα τουλάχιστον δεν προκαλεί καμιά εντύπωση ότι στους τόπους των εκτελέσεων,από τους ναζί,βρέθηκαν τόσοι θαυμαστές τους. Είναι αυτοί που από τον καιρό του εφιάλτη συνεργάζονται με τον εχθρό…
Το ΚΚΕ να εύχεται να μη γίνουν εκλογές σε ένα μήνα γιατί, εξ αιτίας της στάσης που κρατάει, θα δει τα εκλογικά του ποσοστά στο μισό από ότι είναι σήμερα.

akrat είπε...

η εποχή δεν είναι κατάλληλη για στεναχώριες

εμπρός ανοίγετε φαρδύς ο δρόμος...

Λωτοφάγος είπε...

@ Κωνσταντίνε, είναι πράγματι λυπηρό που αλβανόπουλα ψήφισαν ναζιστές, αλλά δυστυχώς παρατηρείται παντού όπου μια δεύτερη γενιά μεγαλώνει: ταυτίζεται με τους τέως διώκτες της και ικανοποιείται ταπεινώνοντας ή και κακοποιώντας τους καινούριους μετανάστες.
Έτσι νιώθει τμήμα των κυρίαρχων.
Στα χωριά της Ηπείρου, οι γυναίκες που καταπιέζονταν και κακοποιούνταν από πεθερικά και σύζυγο, ξεσπούσαν το θυμό τους στις νύφες τους. Το ίδιο και στην Ινδία.
Δεν βγάζεις άκρη με την ανθρώπινη συμπεριφορά...
Ελπίζω απλώς, τώρα που η συμμορία έδειξε το αληθινό της μούτρο, κάποιοι να μην την ξαναψηφίσουν. Αυτοί, δηλαδή, που το έκαναν από θυμό. Οι άλλοι, προφανώς, έχουν εκλεκτικές συγγένειες μαζί της.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τι να προσθέσω, καλέ μου Ατακαδόρ, σε όσα έγραψες;
Πάντα η Ελλάδα θα μας πληγώνει και πάντα θα ελπίζουμε.
Καλή σου νύχτα. Αύριο το ΠΑΣΟΚ παίρνει τη σκυτάλη από τον Κάρολο.
Χρειαζόμαστε ξεκούραση για να το αντέξουμε. :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Όπως θα έμαθες απόψε, Κουκλίτη, το ΚΚΕ ζήτησε εκλογές.
Θέλει να ξαναζήσει τα ποσοστά του 1993, μάλλον.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακράτ, ο δρόμος ανοίγεται φαρδύς, αλλά έχει και διόδια!
Καλή σου νύχτα.

Socrates είπε...

Και εγώ ακριβώς τα ίδια συναισθήματα ένοιωσα την επόμενη μέρα των εκλογών. Εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα αυτές τις ημέρες και να μπούμε σε "τροχιά αξιοπρέπειας".