Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Γυναίκες και γυναικούλες


"Εγώ σε ήθελα γυναίκα, όχι γυναικούλα", λέει ο Αλέκος Αλεξανδράκης στη Τζένη Καρέζη, σε εκείνη την απρόσμενα φεμινιστική ταινία "Δεσποινίς Διευθυντής".

Θα είδατε όλοι το βίντεο με την παρθενική -και ίσως τελευταία- ομιλία της Άννας Βαγενά στη Βουλή (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2lHVTKzlm9A)

Ήταν ένας λόγος από καρδιάς. Κατέθεσε όσα ζει μέσα στην αληθινή κοινωνία, όσα αισθάνεται, χωρίς φτιασίδια και τσιριντζάτζουλες πολιτικές. Και προειδοποίησε τους Τεμπέληδες της Εύφορης Βουλής ότι δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της κοινωνικής έκρηξης που έρχεται, ακόμα κι αν κρυφτούν πίσω από τα τείχη των επαύλεών τους.

Η Άννα Βαγενά, επιλαχούσα βουλευτίνα, ορκίστηκε βιαστικά τη βραδιά ψήφισης του Μνημονίου ΙΙ, μετά την παραίτηση της Πέμης Ζούνη, καταψήφισε το Μνημόνιο και διαγράφτηκε από το Μπατσόκ. Με "κινηματογραφική ταχύτητα", όπως θα λέγανε κάποιοι δημοσιογράφοι.

Η κυρία Ζούνη μάς είχε απογοητεύσει όταν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Μετά τον προπηλακισμό της από φοιτητές στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο (http://www.youtube.com/watch?v=YUFe_ZRB-is) -ο οποίος ήταν ομολογουμένως πολύ "τρυφερός" σε σύγκριση π.χ. με εκείνον της Άννας Νταλάρα (http://www.youtube.com/watch?v=VUU6SYHC9Wo&feature=related)- αντιλήφθηκε προφανώς πως ο ρόλος της ως her master's voice ήταν πολύ μειωτικός. Με την πράξη της κερδίσαμε μια ακόμη αντιμνημονιακή ψήφο και μια θαυμάσια ομιλία.

Αντίθετα, η Μάγια Τσόκλη έδρασε αλλοπρόσαλλα: πρώτα ψήφισε το Μνημόνιο και μετά παραιτήθηκε! Λες και εκτελούσε συμβόλαιο, αλλά δεν άντεχε τις συνέπειες. Γιατί καταδικάσατε εμάς και τις επόμενες γενιές στην ανέχεια και την απαξίωση, κυρία Τσόκλη μας; Με την εισφορά μας στην ΕΡΤ, δεν σας δώσαμε τόσα χρόνια τα ωραία ταξίδια;

Στο βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=fQ8TxZGjAB8, η Λιάνα Κανέλλη, δημοφιλής και σε μη ψηφοφόρους του ΚΚΕ, διαβάζει ένα κατάπτυστο κείμενο που έγραψε ο κατήγορος της SIEMENS Τάσος Τέλλογλου στο μπλογκ του. Προσέξτε την έκφραση του Άδωνη και την έκρηξη του Τράγκα.

"Ποιος είναι ο Μπιρσίμ της επιχείρησης;" ρώτησε η άλλη πασόκα Σούλα Μερεντίτη τη Λίτσα Αμμανατίδου, βλέποντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρουν στην αίθουσα της Βουλής τους ψεκασμένους Γλέζο και Θεοδωράκη. Τελικά έχουμε και άλλη Μαρία Αντουανέτα εκτός από τη Διαμαντοπούλα. Από τα Τρίκαλα αυτή τη φορά.

Για τη Σοφία Σακοράφα έχω γράψει κι άλλες φορές. Γενναία και ωραία. Αν είχαμε κι άλλες σαν κι αυτή, το Κοινοβούλιο θα ήταν καλύτερο. Την επόμενη φορά. Όποτε μας επιτρέψει να ψηφίσουμε ο δοτός πρωθυπουργός.

8 σχόλια:

ELvA είπε...

Καλημερα Λωτοφαγε

Σ ευχαριστω κυριως για το λινκ της ομιλιας της Αννας Βαγενα!
Δεν το ειχα δει και πραγματικα συγκινηθηκα γι αυτα που ειπε και εκφραζουν ενα μεγαλο μερος του κοσμου που εχει πραγματικα φτασει στα ορια του με τη διαφθορα, τη λιτοτητα και την εγκαταλειψη που βιωνει απο αυτους τους δοτους και τους υπηρετες ξενων συμφεροντων που θα τιμωρηθουν, αργα ή γρηγορα απο το λαο, δεν υπαρχει αμφιβολια!

Μαζεστίξ είπε...

Η Βαγενά και η Σακοράφα εκφράζουν το λαό και προέρχονται από αυτόν.
Έκαναν βέβαια κάποια λάθη στην πορέια τους, αλλά την κρίσιμη ώρα του λαού επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό του και να βάλουν κι αυτές το λιθαράκι τους στην αφύπνισή του.

Αυτές είναι γυναίκες.

Επισης μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής η Αμμανατίδου, που ανέφερες.
Εκπέμπει με το λόγο και την παρουσία της την άυρα της καθημερινής γυναίκας, της φίλης, της γειτόνισσας κλπ.


Τις Νταλάρες, τις Τσόκλες και τις Μερεντίτες τις λέω απλά κυράτσες και κυρα-Κατίνες με (κρατικά) φράγκα...

KOYKLITIS είπε...

Νομίζω πως χειρότερη στάση, και από κείνων ακόμα που ψηφίσαν το μνημόνιο, ήταν όσων παραιτήθηκαν αρνούμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Δείχνουν άτομα άβουλα δειλά και ανίκανα να πάνε κόντρα στο ρεύμα-όταν οι περιστάσεις το καλούν.
Η στάση της Τσόκλη, η οποία ψήφισε και στη συνέχεια παραιτήθηκε, θάλεγα πως χρίζει μάλλον ψυχιάτρου…
Για τη Βαγενά τι να πεις…
Ευτυχώς που παραιτήθηκε η Πέμη και μάθαμε να ξεχωρίζουμε τις θεατρίνες από τις ηθοποιούς.

Unknown είπε...

Η Βαγενά ζει και γνωρίζει καλά την κατεχόμενη Αθήνα! Μπράβο της που είχε το πολιτικό θάρρος να πει όσα είπε που πολλοί θεωρούν ως πολιτικώς μη ορθά!

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαίρομαι που σε... εξυπηρέτησα, Έλβα. :))
Η Βαγενά είναι έντιμος άνθρωπος και δεν έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία όπως οι περισσότεροι βουλευτές. Δεν διεκτραγωδεί ούτε ωραιοποιεί τίποτε.
Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε πια. Αρχικά είχα ακούσει ότι διαγράφτηκε και παραιτήθηκε, αλλά ευτυχώς παραμένει ανεξάρτητη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Το βασικό τους λάθος είναι το κόμμα που διάλεξαν, Μαζεστίξ.
Όμως, όπως λες, τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
Δεν γνωρίζω την Αμμανατίδου, αλλά οι υπόλοιπες τρεις είναι όντως κυράτσες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Όπως τα λές, Κουκλίτη.

Την Τσόκλη την έχει καταστρέψει ο Μπαμπάς της, ο οποίος δεν παύει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με τις απόψεις του, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί... αναρχικές!
Δεν γνωρίζω αν οι αληθινοί αναρχικοί συμφωνούν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτό το "πολιτικώς ορθό" μάς έχει κάψει, κ. Βαρδάκα!
Έχουμε καταλήξει να βλέπουμε εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων να χαριεντίζονται, λες και είναι καλεσμένοι σε βεγγέρα!
Κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν είναι αυτό πολιτικός πολιτισμός, αλλά ξεσκέπασμα της μετριότητάς τους.