Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Κατσαπλιάδες με λεφτά"


Ο πρόεδρος των ελλήνων εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης έκανε τις προάλλες μια συγκινητικότατη πρόταση:

Να προσφέρει κάθε εφοπλιστής 30.000 δολάρια (όχι ευρώ!) για τη σωτηρία της πατρίδας.

Δηλαδή να δώσει τα προσωπικά έξοδα μιας συνηθισμένης μέρας. Σαν να δίναμε εμείς 10 ευρώ. Τέτοια γενναιοδωρία δεν θα την αντέξουμε! 

Δεν θα περίμενα κάτι περισσότερο από αυτούς που πλήρωσαν για φόρους το 2010 λιγότερα από όσα έδωσαν οι μετανάστες για παράβολα άδειας παραμονής!

Από αυτούς που, δεκαετίες τώρα, εκβιάζουν διαρκώς το κράτος ότι θα πάρουν τις φελούκες τους και θα φύγουν αν αυξηθεί η φορολογία κατά μία μονάδα!

Από αυτούς, οι οποίοι στις αρχές του 21ου αιώνα χρησιμοποιούσαν ακόμη τάνκερ μονού τοιχώματος, με αποτέλεσμα τη ρύπανση των ακτών της Γαλικίας από το ναυάγιο του Prestige το 2002.

Κάποιοι νουνεχείς, βέβαια, αντιπρότειναν να δώσουν από ένα εκατομμύριο δολάρια, για να μην τους λοιδωρήσουμε -τουτέστιν, να μην "τους πάρουμε με τις πέτρες".

Ο Θ. Βενιάμης, σημειώνει ο Καρτέσιος, ήταν βασικός μέτοχος στη διαφημιστική εταιρεία mass, η οποία κήρυξε πτώχευση. (http://kartesios.com/?p=75459)

Αυτή τη γελοία υπόθεση θυμήθηκα χθες, διαβάζοντας στην Αυγή τη συνέντευξη του Βασίλη Παπαβασιλείου, που σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο το -δυστυχώς πάντα επίκαιρο- έργο του Ραγκαβή, Του Κουτρούλη ο γάμος.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης λέει:

"Με τη μεταπολίτευση, οι Έλληνες έγιναν σχετικά περισσότερο υπεύθυνοι γι’ αυτό που είναι το πρόσωπο της Ελλάδας: «Η Ελλάδα στους Έλληνες», όπως έλεγε και το πιο χαρακτηριστικό σύνθημα της περιόδου. Δεν έχετε την αίσθηση ότι αυτή τη φάση θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «ελλαδοκρατία»; Η Ελλάδα, και σε αυτή την περίοδο της «ελλαδοκρατίας», πλήρωσε τραγικό τίμημα για την ποιότητα της δήθεν άρχουσας τάξης της, που είναι απλώς κατσαπλιάδες με λεφτά, χωρίς καμία αστική συνείδηση, χωρίς καμία συνείδηση αποστολής. Από εκεί ξεκινά αυτό που εξελίσσεται σε νεοελληνική φάρσα, για να μην πούμε νεοελληνική τραγωδία."

(http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=670304)


Να θυμίσω ότι, μετά τη γέννηση του ελληνικού κράτους, κάποιοι Έλληνες, που είχαν  πλουτίσει στην αλλοδαπή, ίδρυσαν σχολεία και βιβλιοθήκες, ξέροντας πως μόνο η παιδεία βοηθάει μια χώρα να παραμείνει ελεύθερη.  

Σήμερα τα σχολεία κλείνουν και οι κατσαπλιάδες βγάζουν τα λεφτά τους έξω: δεν τους χρειάστηκε παιδεία για να τα αποκτήσουν! 

9 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Δε ξέρω πως ήταν στην κατοχή κ τη Χούντα με τους ρουφιάνους κ τους δωσίλογους, αλλά η σημερινή εποχή είναι γεμάτη από τέτοιους!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Έλα ρε Λωτοφάγε...

Άδικος είσαι!

Αν ΚΑΙ αυτοί κερδιζαν τα λεφτά ΕΞΩ και τα έφερναν ΜΕΣΑ για αγαθοεργίες, τότε κάποιοι θα έλεγαν ότι «η Ιστορία επαναλαμβλάνεται ως φάρσα»...

Οπότε για να αποφύγουν μια τέτοπια ρετσινιά, έκαναν το αντίστροφο, οι καϋμένοι...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Υ.Γ.
Η "mass", άν δεν μέ απατά η μνήμη, ήταν η εταιρεία που την «καλή εποχή» αναλάμβανε τις πομπώδεις και πανάκριβες λαλιωτικές διαφημιστικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ...

Τώρα που τέλειωσε η ...μάσσα, πτώχευσε η mass... έχοντας κερδίσει εντωμεταξύ τα δίς της αρκούδας...

KOYKLITIS είπε...

Για πολλούς από μας τα 10€ ενδεχόμενα να έχουν περισσότερη αξία από τα 30000€ των εφοπλησταράδων.
Τι να περιμένεις όμως από αυτούς τους τύπους που σε κάποιους καιρούς (δεν ξέρω αν και σήμερα…), βούλιαζαν τα καράβια τους μαζί με το πλήρωμα, για να εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις…

Λωτοφάγος είπε...

@ Ούτε κι εγώ ξέρω, Πειρατές μου, αλλά από ρουφιάνους γεμίσαμε!
Και από υποκριτές, επίσης.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τους αδίκησα, πράγματι, Λάμπη. :))
Ώστε έτσι η mass! Τέτοιες διαφημίσεις έκανε; Και τα μάσησε κανονικά! Πολύ ενδιαφέρον.
Δεν τη θυμάμαι καθόλου ούτε ως όνομα.
Όμως, γι' αυτό υπάρχουν οι φίλοι μπλόγκερ: για να τα θυμίζουν σε όσους ξεχνάνε. :))

Λωτοφάγος είπε...

@ Έκανα τον παραλληλισμό, φίλε Κουκλίτη, για να... συλλάβουμε το μέγεθος του ποσού.
Ασφαλώς και αξίζουν περισσότερο τα 10 ευρώ για πολλούς από εμάς.
Για τα νέα παιδιά, σε λίγο θα είναι το μεροκάματό τους!
Τα "ναυάγια" κάποτε ήταν πολύ συχνά. Φαίνεται πως τέθηκαν κάποιοι κανονισμοί.
Η λαμογιά παραμένει πάντα ο θεός τους.

ELvA είπε...

Ναι,αλλα για να κανω λιγο το...δικηγορο του διαβολου, τι αλλο περιμενει κανεις να κανουν οταν αντιληφθουν οτι η παιδεία βοηθάει μια χώρα να παραμείνει ελεύθερη;
Δεν κλεινεις τοτε και...σχολεια και
ο τι αλλο διευρινει τους οριζοντες του κοσμου;
Σε λιγες μερες θα κλεισει και το ιντερνετ, οπως το ξεραμε...
Παμε για πολυ...σκοταδισμο,Λωτοφαγε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, Έλβα, δυστυχώς. Θα το παλέψουμε όμως. Όσοι...