Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Νεόπτωχοι και νέες πρωτοβουλίες


(η φωτογραφία από το tvxs)
"Ελλάδα: Μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση"...
Την πρώτη φορά που άκουσα αυτή τη φράση στο ραδιοφωνικό μήνυμα της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου", ανατρίχιασα! Για εμάς μιλούσε; Που τόσα χρόνια πρόθυμα δίναμε ό,τι μπορούσαμε σε οργανώσεις, "τηλεοπτικούς μαραθωνίους", εράνους κ.τ.λ., για χώρες μακρινές και δυστυχισμένες; Που πιστεύαμε ότι μόνο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες λιμοκτονούν, στοιβαγμένοι στον Άγιο Παντελεήμονα; Που θεωρούσαμε τους αστέγους ηλικιωμένα άτομα με διαταραγμένο ψυχισμό; Που έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στην ΕΕ;
Λιποθύμησε ένας έφηβος σε σχολείο της Κρήτης τις προάλλες. "Δεν έχουμε φάει τίποτε, δυο μέρες τώρα", είπε η μάνα του. Στην Κρήτη; Την πασοκική Κρήτη, με τον πακτωλό των επιδοτήσεων και τα ξενοδοχεία με τις πισίνες ανά σουίτα;
20.000 άστεγοι στους δρόμους των ελληνικών πόλεων! Πολλοί από αυτούς, νέοι και μορφωμένοι. Τους βλέπεις πλέον σε κάθε είσοδο μεγάρου, στοά ή πλατεία. Κάποτε οι οικογένειες στήριζαν τα άνεργα μέλη τους. Σήμερα, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, αφού οι συντάξεις των γερόντων εξανεμίζονται.
Πριν από μερικά χρόνια, στη Βρετανία, η κόρη μου επέπληξε έναν γνωστό της επειδή δεν έδωσε 2 λίρες για να πάρει την εφημερίδα των αστέγων. (Για όσους δεν γνωρίζουν, η μία λίρα πηγαίνει για την έκδοση και η άλλη προορίζεται για την επιβίωση του αστέγου.) Εκείνος, ανερχόμενο τραπεζικό στέλεχος, απάντησε: "Δεν μπορώ να τον αντικρίσω, διότι σκέφτομαι πως πολύ εύκολα μπορεί να βρεθώ στη θέση του"!
Κάποτε κι εμείς μπερδεύαμε την αλληλεγγύη με την ελεημοσύνη. Καλό είναι πια να τις ξεχωρίσουμε.
Για να επιστρέψω στη φράση που αποτέλεσε την αφορμή για το σημείωμα αυτό, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν τη συνδρομή μας σε είδος, για να βοηθήσουν φτωχούς Έλληνες αυτή τη φορά: μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, γάλα και παιδικά γάλατα. Στην Αθήνα, οι προσφορές συγκεντρώνονται στα γραφεία τους, Σαπφούς 12 (Πλ. Κουμουνδούρου), τηλ. 210.3213150. Σχεδιάζουν, επίσης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, να στήσουν στην Πλατεία Κοτζιά ένα δέντρο από κουτιά γάλακτος. Εκείνη τη μέρα θα δεχτούν και άλλα τρόφιμα. Θα ακούσουμε σύντομα το σποτάκι τους.
Είκοσι δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της οργάνωσης, 600 εθελοντές γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι ταυτόχρονα παρήγορο και τρομακτικό! ( http://mdmgreece.gr/)
Τεσσεράμιση χρόνια μετά την έναρξη αυτού του μπλογκ, δεν θέλω πλέον να βρίζω άτομα σαν τον Πάγκαλο, τον οποίο πληρώνουμε αδρά για να περιφέρεται σε κανάλια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και να μας αποκαλεί φασίστες και μαλάκες. Ούτε και να γκρινιάζω για τα νέα δωράκια δισεκατομμυρίων που δίνει η φέρελπις κυβέρνηση στις τράπεζες.
Από εδώ και πέρα, θα προσπαθήσω να ενημερώνομαι και να σας ενημερώνω για ό,τι καλό γίνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο. Για κινήσεις πολιτών, συνεταιρισμούς, χώρους όπου συγκεντρώνονται πράγματα που εμείς θεωρούμε άχρηστα αλλά κάποιοι τα έχουν ανάγκη, για ελληνικά προϊόντα ΚΑΛΗΣ ποιότητας που ανακαλύπτω και που αξίζουν τη στήριξή μας.
Ειδικά για τα τελευταία, ήθελα να μιλήσω από πέρυσι. Όταν, όμως, έμαθα ότι ο Καρατζαφύρερ είχε ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία, το ανέβαλα. Δυστυχώς για εμάς, από τον περασμένο μήνα, είναι πλέον απασχολημένος με τη συγκυβέρνηση της χώρας και δεν προκάμνει -που θά'λεγε κι ο Φλωράκης. Οπότε σπεύδω να καλύψω το κενό.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπενθυμίζω ότι υφιστάμεθα περικοπές ΚΑΙ για να συντηρούμε 48 πρασινομπλεσκούρους υπουργούς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με ίντριγκες και αλληλοκαρφώματα! Να το θυμηθείτε αν κάποτε γίνουν εκλογές...

4 σχόλια:

...Ατακαδόρ είπε...

Στο πλευρό σου, Λωτ!

Στο εξής θα μεταφέρω κάθε σου άρθρο στην κορυφή των "side articles".

Και θα το «σφυρίξω» και στους υπόλοιπους "παρατηρητικούς".

Καλό μήνα!

Λωτοφάγος είπε...

Να είσαι καλά.
Καλό και παραγωγικό μήνα!

squarelogic είπε...

χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε εμείς να κάνουμε,πως να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον,μια και είναι πια σαφές οτι τα "κράτη" που ξέραμε κατελήφθησαν απ τις 'αγορές"(ή τους αγοραίους...)και η επανάσταση ανεβλήθη επ'αόριστον...

Καλά κανεις να προβάλλεις τέτοιες πρωτοβουλίες αντί να ασχολούμαστε
με παχύσαρκους δεινοσαύρους που αγνοούν πως βαίνουν προς εξαφάνιση...

Φίλοι της Σκλίβανης είπε...

Ίσως λίγο «εκτός θέματος» αλλά μέσα στο γενικότερο πνεύμα αλληλεγγύης εμείς έτσι αποφασίσαμε να δείξουμε καταρχή την δικιά μας:

Αντικλεπτικά μέτρα
-------------------
Έξη απόπειρες διάρρηξης-κλοπής έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Σκλίβανη. Οι τέσσερις με «επιτυχία». Κάποιοι παραβίασαν τις πόρτες δύο εκκλησιών και άδειασαν τα παγκάρια από -ελάχιστα- χρήματα. Η ζημιά που έκαναν στις πόρτες ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ...είσπραξή τους. Και σε άλλες δύο περιπτώσεις κακοποιοί κατάφεραν και άρπαξαν το κομπόδεμα υπερήλικων, εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ, που θα άλλαζαν την παροχή...
Τώρα τις μέρες των γιορτών αναμένεται να πυκνώσουν τέτοια περιστατικά για τα οποία η Αστυνομία αδυνατεί βέβαια να προσφέρει οποιαδήποτε προστασία.
Γιαυτό οι Σκλιβανίτες εγκαθιστούν κάμερες ασφαλείας σε "κομβικά" σημεία του χωριού, ώστε η Αστυνομία να έχει στοιχεία για εντοπισμό και σύλληψη των κακοποιών, αν επιχειρήσουν κάτι.
Κι ακόμα δημιούργησαν ομάδες "περιπολίας" που θα γυρνάνε εκ περιτροπής σε ημερήσια βάση στο χωριό και θα επισκέπτονται τα σπίτια, ηλικιωμένων κυρίως.

Καλή εβδομάδα.