Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Δικαιοσύνη είπατε;

Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος, στο μπλογκ του (http://mnodaros.blogspot.com/2011/07/blog-post_23.html), παραπέμπει στο άρθρο της Κατερίνας Κατή που δημοσιεύεται στη σημερινή Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=295811), σχετικά με υποθέσεις που έπεσαν στα μαλακά στις αίθουσες δικαστηρίου! Παραθέτω μια περίληψη για όσους βαριούνται να διαβάσουν όλο το άρθρο:

"Πριν από περίπου ένα μήνα, δικαστήριο της Αθήνας άφησε ελεύθερο έναν «πατέρα» στον οποίο είχε επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών για αποπλάνηση της 2χρονης κόρης του και βιασμό της θετής, επίσης ανήλικης, κόρης του (αναστέλλοντας την εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του μέχρι το Εφετείο).

Πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο του Κορυδαλλού επέβαλε ποινές κάθειρξης, από 11 έως 37 χρόνια, σε έξι νεαρούς, που έκρινε ενόχους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και εκρήξεις (με τις περιβόητες... κατσαρόλες), από τις οποίες προκλήθηκαν από καθόλου έως ελάχιστες υλικές ζημιές. Αποφάσισε μάλιστα -παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα- να τους στείλει να κάνουν «καριέρα» στη φυλακή, απορρίπτοντας αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης ποινών. 

Το δικαστικό ναυάγιο του «Σαμίνα» 
Το πλοίο προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2000. Επέβαιναν 533 επιβάτες και 61 μέλη πληρώματος. Στο ναυάγιο χάθηκαν 80 άνθρωποι. 
Το βάρος της τραγωδίας σήκωσαν στα δικαστήρια ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του πλοίου, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης, ενώ από τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι σε βαθμό πλημμελήματος με ανασταλτικό χαρακτήρα και οι δύο αθωώθηκαν. 
Εντεκα χρόνια μετά την τραγωδία, η υπόθεση εξελίχθηκε και ποινικά σε ναυάγιο. 
Καθώς η αυλαία έπεσε, όσον αφορά το ποινικό σκέλος, με τη διαπίστωση (από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δικαστεί για λάθος αδίκημα και με εσφαλμένη χρήση των ποινικών διατάξεων... Αποτέλεσμα; Να «εξαφανιστεί» το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που είχε επιβληθεί στον πλοίαρχο και να κηρυχθεί η οριστική παύση της ποινικής δίωξης ενώ ήδη είχε αποφυλακιστεί.

Υπόθεση Ricomex 
Το εργοστάσιο της Ricomex κατέρρευσε στους σεισμούς της 7ης-9-1999. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν νεκροί 39 εργαζόμενοι. Διαπιστώθηκε ότι το κτήριο ήταν ένα φέρετρο, κρεμασμένο στο Ρέμα της Χελιδονούς. Κατηγορήθηκαν αρχικά 33 άτομα, ως υπαίτιοι για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή κ.λπ. 
Οι 29 απαλλάχτηκαν με βουλεύματα
Στο εδώλιο κάθισαν μόνο τέσσερις μηχανικοί. Οι ιδιοκτήτες και γενικά οι διοικήσεις δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη. Από τους τέσσερις μόνο οι δύο καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών, με ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Οχτώ χρόνια μετά απαλλάχτηκαν από το Εφετείο. 
 Τα πολιτικά δικαστήρια, μη εξαιρουμένου του Αρείου Πάγου, βρήκαν ενδεχόμενο δόλο για τη θανάτωση των εργαζομένων. Και επιδίκασαν ισχνές αποζημιώσεις. 
Τα ποινικά δικαστήρια, αντιθέτως, δεν βρήκαν την παραμικρή αμέλεια και απάλλαξαν τους πάντες. Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την πρόσφατη απόφασή της παρέπεμψε την υπόθεση ξανά στο Εφετείο για νέα εκδίκαση.

Χρηματιστήριο 
Από το 2000 που ξέσπασε το σκάνδαλο μέχρι σήμερα, κάποιοι προφυλακίστηκαν για να ξαναβγούν λίγες μέρες αργότερα, ακόμη πιο πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και οι περισσότεροι εξασφάλισαν από ένα απαλλακτικό βούλευμα, αφού οι «φούσκες» εύκολα δημιουργούνται αλλά... πολύ δύσκολα αποδεικνύονται. 
Οι δικογραφίες (πάνω από 20, με δεκάδες κατηγορουμένους) έκλεισαν είτε με τυπικές κλήσεις είτε με παραπομπές για πλημμέλημα. 
Οσο για τους έντεκα μεγαλοεπιχειρηματίες και χρηματιστές της δικογραφίας με τις μετοχές-φούσκες, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια, 
το Εφετείο έκρινε ότι «δεν αποδείχθηκε πως το σύστημα πώλησης των μετοχών με τη μέθοδο των πακέτων αύξησε τη ζήτηση και την προσφορά. Επιπλέον δεν αποδείχθηκε δόλος των κατηγορουμένων».

Οι κουμπάροι 
Με δύο κατηγορουμένους στο εδώλιο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η δίκη στο Εφετείο των αποκαλούμενων «γαλάζιων κουμπάρων» για το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ, για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι. 
Ο ένας εκ των τριών εμπλεκομένων, ο εκτελωνιστής Π. Αναγνωστόπουλος, εξαγόρασε ήδη την πρωτόδικη ποινή του και στο Εφετείο θα δικαστούν οι Π. Αδαμόπουλος και Κ. Κωνσταντινίδης, σιτέμπορος και κουμπάρος του τότε υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη. 
Η πρωτόδικη ποινή; Πεντέμισι χρόνια έκαστος και ελεύθεροι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απαίτησαν «φακελάκι» από τους εκπροσώπους της ΜΕΒΓΑΛ, το ύψος του οποίου ισοδυναμούσε με το 10% του συνολικού προστίμου των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο απειλούνταν η εταιρεία λόγω συμμετοχής στο καρτέλ γάλακτος. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα εντασσόταν σε πρόγραμμα επιείκειας, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση ή την εξάλειψη του προστίμου. 
Το δικαστήριο όμως αποφάνθηκε ότι το αδίκημα της εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ ήταν τελικά απόπειρα εκβίασης.

Η ζαρντινιέρα 
Ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από οκτώ αστυνομικούς με πολιτικά. Παρών στο επεισόδιο ήταν και ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας. Η Αστυνομία ανέφερε ότι ο 24χρονος έπεσε και χτύπησε σε ζαρντινιέρα! Τους διέψευσαν τηλεοπτικές και ερασιτεχνικές κάμερες που κατέγραψαν το περιστατικό. Τον Δεκέμβριο του 2008 οι οκτώ καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, με τριετή αναστολή. Η απόφαση θεωρήθηκε προκλητικά επιεικής και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. 

Αναστολές για αστυνομικούς 
* Τον Οκτώβριο του 1993, στην Πύλο, αστυνομικοί θεωρούν ότι δύο πολίτες κινούνται ύποπτα, τους κάνουν σήμα, δεν σταματούν και ο αστυφύλακας Γ. Καράμπελας ξαφνικά... παραπατά κι όπως υποστηρίζει, άθελά του, τραβά τη σκανδάλη. Η σφαίρα καταλήγει στο κρανίο του 33χρονου Αναστ. Κωσταράκη που μένει στον τόπο. 
Πρωτόδικα καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών για «θανατηφόρα σωματική βλάβη από αμέλεια». Στο Εφετείο η ποινή μειώνεται κατά τρεις μήνες

* Τον Οκτώβριο του 1998, ο 17χρονος Σέρβος μαθητής Μάρκο Μπλάντοβιτς πέφτει νεκρός μέρα μεσημέρι στην Εγνατία Οδό της Θεσσαλονίκης, από το περίστροφο του ανθυπαστυνόμου Κ. Βαντούλη. 
Ο νεαρός χάζευε με συμμαθητές του βιτρίνες καταστημάτων, όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί που θεώρησαν ότι πρόκειται για «τσαντάκηδες». Τα παιδιά προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τον αστυνομικό κλοιό, ο Βαντούλης τραβάει το όπλο του, που ξαφνικά... εκπυρσοκροτεί. Χρόνια αργότερα, ο θάνατος χαρακτηρίζεται «ατύχημα» από την ελληνική Δικαιοσύνη, που σε δεύτερο βαθμό επιβάλλει ποινή δύο ετών και τριών μηνών με αναστολή. 

* Τον Μάρτιο του 2000, στη Θεσσαλονίκη, ο αστυφύλακας Γ. Ατματζίδης, στη διάρκεια καταδίωξης υπόπτων, πλησιάζει τον Ν. Λεωνίδη, 18χρονο Ελληνοπόντιο. Οπως υποστήριξε, το θύμα έβαλε το χέρι στην τσέπη, κίνηση που τη θεώρησε ύποπτη, με αποτέλεσμα να βγάλει το όπλο του. Ακολούθησε συμπλοκή και ο νεαρός έπεσε νεκρός. 
Το δικαστήριο αθώωσε τον αστυνομικό. Είχε προηγηθεί η έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος (σ.σ. που αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο), σύμφωνα με το οποίο «ο αστυνομικός δέχθηκε αγκωνιά και λόγω του πόνου που αισθάνθηκε και του αιφνιδιασμού, εκπυρσοκρότησε το όπλο του που δεν είχε ασφάλεια». 

* Τον Οκτώβριο του 2000 ο «Ζητάς» Γ. Τυλλιανάκης επιχείρησε να σταματήσει το αυτοκίνητο του 21χρονου Μ. Χριστόπουλου, στο Ζεφύρι. Το θύμα δεν σταμάτησε και ο Τυλλιανάκης, όπως υποστήριξε μάρτυρας, στάθηκε στη μέση του δρόμου με ανοιχτά τα πόδια και πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του νέου. Ο κατηγορούμενος πάντως ανέφερε ότι... παραπάτησε και εκπυρσοκρότησε το όπλο. 
Πρωτόδικα,του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών, με... αναστολή. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε κατά τρία χρόνια. "

Η δημοσιογράφος αναφέρεται εκτενώς και σε άλλα σκάνδαλα, όπως το παραδικαστικό, όπου ταιριάζει η παροιμία "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει".

Οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί ευρωπαίοι πολίτες που  αισθάνονται διπλά ανυπεράσπιστοι, τόσο απέναντι στην κτηνώδη αστυνομική βία όσο και απέναντι στην ελληνική "δικαιοσύνη"!

4 σχόλια:

celin είπε...

Συγχαρητηρια που καθησες και τα μαζεψες ολα αυτα σε μια αναρτηση, Λωτοφαγε.
Αλλη μια αποδειξη οτι η μονη σωτηρια για αυτη τη χωρα ειναι να μπει μπουρλουτο ΣΥΝΟΛΙΚΑ σε οσους ασκουν εξουσια. Φωτια και τσεκουρι.
Και μετα να τη χτισουμε ξανα απο την αρχη.Ολοι μαζι, να συνθεσουμε.
Αλλιως, δε σωζεται το πραγμα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Όχι, το άρθρο και οι δάφνες ανήκουν στην Κατερίνα Κατή. Εγώ απλώς επενέβην με... ψαλίδι, ώστε να χωρέσει σε ανάρτηση.
Να συνθέσουμε, φίλε μου, αλλά δεν ξέρω αν όλοι έχουμε την ίδια σύνθεση στο μυαλό μας. Κάποιοι αρέσκονται ακόμα στην απο-σύνθεση.
Όπως λέει μια απαισιόδοξη φίλη, "εκείνο που μου τη δίνει είναι πως, όλοι αυτοί που μουντζώνουν, θα ξαναψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν τους υπόσχονταν διορισμό"!

Πειραχτήρι είπε...

- Όταν αισθάνεσαι ότι αδικείσαι απευθύνεσαι στην αστυνομία.
- Αν δεν βρεις εκεί το δίκιο σου προσφεύγεις στη δικαιοσύνη.
- Αν ούτε εκεί δικαιωθείς απευθύνεσαι στους πολιτικούς.
- Κι αν ούτε ο πολιτικός σε προστατέψει καταφεύγεις στην εκκλησία.

Κοίτα τώρα σύμπτωση που κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων αυτών των απαξιωμένων θεσμών (αστυνομία, δικαιοσύνη, πολιτικοί, εκκλησία) βρίσκονται στη φυλακή.....

Λωτοφάγος είπε...

@ Από τις πολλές προσφυγές, μπερδέψανε τους μηρούς τους, Πειραχτήρι. :)))
Οι πιο παλιοί έλεγαν "ου μπλέξεις". Όμως, το πράγμα εκφυλίστηκε σε ιδιώτευση και αφήσαμε τους επιτήδειους να οργιάζουν τριάντα χρόνια.