(Ο τύμβος της Μακεδονίτισσας, με τους τάφος και τα κενοτάφια των νεκρών πολεμιστών)
Συμπληρώθηκαν σήμερα 37 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Καταιγιστικές οι εξελίξεις μετά την αποφράδα εκείνη μέρα: Η Ελλάδα απαλλάχτηκε από τη χούντα -η οποία ούτως ή άλλως έπνεε τα λοίσθια μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της. Λίγες μέρες μετά, στις 24 Ιουλίου 1974, έφτανε ο "εθνάρχης" Κωνσταντίνος Καραμανλής για να πάρει την εξουσία στο πιάτο. Ευτυχώς για μας, ο περί ου ο λόγος δεν είχε καμία σχέση με τον... "Τριανταφυλλίδη" που είχε φύγει ινκόγκνιτο για το Παρίσι το 1963 όταν το κόμμα του ηττήθηκε από την Ένωση Κέντρου. Ο Καραμανλής του 1974 είχε πλέον ένα ευρωπαϊκό λούστρο! Θυμίζω, πάντως, ότι ήταν ένας από την παρέα που υπέγραψε τη συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959, με την οποία η Τουρκία ορίστηκε εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Με αυτή τη δικαιολογία, η γείτων εισέβαλε στο νησί. Βέβαια, η πατρότητα της ιδέας ανήκει (τι έκπληξη!) στη Βρετανία, αλλά κάθε καλή ιδέα χρειάζεται κάποιους για να την υλοποιήσουν.
Η Κύπρος χωρίστηκε στη μέση, με το ευφορότερο και καλύτερο κομμάτι της να εποικίζεται έκτοτε από εξαθλιωμένους της Ανατολίας, ενώ το νότιο τμήμα εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την παλιά ευημερία. (Πολύ αργότερα, εισήλθαν κάποια περίεργης προέλευσης κεφάλαια, τα οποία μετέτρεψαν την ευημερία σε τρυφηλότητα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.)
Αφού, λοιπόν, η μέρα ανήκει δικαιωματικά στην Κύπρο, θα ασχοληθώ με θέματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μαζί της και που θα δικαιολογήσουν τον στίχο του αγαπημένου Καββαδία στον σημερινό τίτλο:
Με το τεύχος της 14ης Ιουλίου, το περιοδικό "Επίκαιρα" προκάλεσε σάλο όταν δημοσίευσε συνέντευξη του ομογενούς βουλευτή της ρωσικής Δούμα Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ρωσία προσέφερε πέρσι τον Μάρτιο φθηνό δάνειο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Η προσφορά, όμως, αγνοήθηκε από τον ΓΑΠ. Κανένα μυστήριο: όπως μας μαρτύρησε ο κολλητός του ο Ντομινίκ, είχαν ήδη συμφωνήσει την προσφυγή στο ΔΝΤ!
Τις προάλλες, ανάμεσα σε άρθρα που είχα κόψει από εφημερίδες για να τα διαβάσω εν ευθέτω χρόνω, βρήκα τη συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο βρετανός λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου William Mallinson στον Γιάννη Τριανταφύλλου της Ελευθεροτυπίας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Πικρές Ελιές (εκδ. Εστία). Σε αυτήν, ο πρώην διπλωμάτης, και μάλλον πιο φιλέλληνας από πολλούς γηγενείς, μιλάει για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με τους γείτονες -ιδίως με το Ισραήλ και την Τουρκία. (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=258808)
Σε κάποιο σημείο λέει: "Παραδοσιακά, αφήνοντας έξω την ιδεολογία και τα υπόλοιπα, η Ρωσία έχει υπάρξει η λιγότερο εχθρική μεγάλη δύναμη απέναντι στην Ελλάδα. Η Ρωσία τώρα έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Ελλάδα. Στη διάρκεια της κρίσης η Ρωσία προσφέρθηκε να δώσει ένα μεγάλο φθηνό δάνειο, το οποίο ίσως οδηγούσε στην αποφυγή του ΔΝΤ. Ο Παπανδρέου είπε "όχι", απέρριψε την προσφορά, με τη δικαιολογία ότι θα βρισκόμασταν κάτω από τον έλεγχο των Ρώσων. Είναι άραγε βέβαιο ότι θα βρισκόμασταν κάτω από το ρωσικό έλεγχο με τον ίδιο τρόπο που βρισκόμαστε τώρα κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ; Δεν είμαι αριστερός, απλώς προσπαθώ να ακολουθήσω την κοινή λογική. Συνεπώς, η διπλωματία της ελληνικής πλευράς με τη Ρωσία δεν μελετήθηκε τόσο στενά όσο θα έπρεπε και δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε. Και ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφθώ είναι η αγγλοσαξονική πίεση και ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους κ. Βερέμη και Κουλουμπή, που εκφράζουν την αμερικανική θέση στην Ελλάδα».
Περιέργως, η παράγραφος αυτή δεν αξιοποιήθηκε από την εφημερίδα ως αποκλειστικότητα. Ίσως να μην έγινε αντιληπτή από τους συντάκτες της.
Παρακάτω, ο κ. Μάλινσον σχολιάζει τους Κυπρίους και τη σχέση τους με τους τέως δυνάστες τους: «Τους αρέσει ο βρετανικός τρόπος ζωής, οι βρετανικές ιδέες, η βρετανική οργάνωση, αλλά δεν εμπιστεύονται τις βρετανικές κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι έχουν πολύ καλούς λόγους γι' αυτό. Γνωρίζουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την αμερικανική. Οι Κύπριοι έχουν επίσης πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για την παιδεία. Το 8% του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στην εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα είναι, πόσο, 2-2,5%; Στην πραγματικότητα οι Κύπριοι είναι λίγο παραπάνω Ευρωπαίοι από τους Ελληνες. Δεν είναι Βαλκάνιοι, είναι κοσμοπολίτες. Επίσης, είναι πιο οργανωμένοι από τους Ελληνες ενώ και οι "πελατειακές σχέσεις" που διακρίνουν την ελληνική κοινωνία βρίσκονται στην Κύπρο σε χαμηλότερο επίπεδο· υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».
Με θέμα τις κυπριακές δαπάνες για την παιδεία, ένα άλλο άρθρο (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία/φ. 16.1.11) αναφέρεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ολοκληρώνεται φέτος σε όλες τις βαθμίδες, ύστερα από μελέτες που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2008! Αρχιτέκτονάς της είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος μιλάει για συζητήσεις με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και χιλιάδες πολίτες σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις! Η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί το σχολικό έτος 2013-14. (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=241748)
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι πρώτη σε δαπάνες για την παιδεία στην Ευρώπη και δεύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, με 8,5% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα έδινε μέχρι πρότινος 2,5% και σε λίγο... καθόλου. Δεν ξέρω, βέβαια, τι θα γίνει μετά την τραγωδία στο Ζύγι και την καταστροφή του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος, της οποίας οι συνέπειες θα επηρεάζουν την οικονομία για χρόνια!
Από την άλλη, εμείς έχουμε τη φράου Άννα, η οποία κατασκεύασε ένα κοστουμάκι μούρλια για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, και το προωθεί για εφαρμογή από Σεπτέμβριο. Αν, βεβαίως, οι φοιτητές αδιαφορήσουν για το μέλλον τους και αναθέσουν στα "τραπεζάκια έξω" να κάνουν μόνο μερικές διεκπεραιωτικές καταλήψεις, οι οποίες θα ξαναθυμίσουν στους "νοικοκυραίους" το θέμα του ασύλου, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους!
Για το τέλος, μια συνταρακτική δήλωση που ανθολόγησε ο Θεόφιλος Δουμάνης στη στήλη του Verbatim (Lifo 14-20.7.11): "Έλειπα όλο αυτό το διάστημα, αλλά κι εδώ να ήμουν, δεν νομίζω ότι θα κατέβαινα. Εγώ τα έχω πληρώσει τα ένσημά μου στις πορείες και στις διαμαρτυρίες εδώ και χρόνια"! Ποιος μεγάλος επαναστάτης την έκανε; Ο Γιώργος Νταλάρας, σε ερώτηση για τους Αγανακτισμένους!
8 σχόλια:
Φίλε Λωτοφάγε για το δάνειο της Ρωσίας δεν έχω ιδέα. Η απόλυτη καταστροφή της Κύπρου θα είναι η μελλοντική της συνένωση των δύο πλευρών. Αδύνατον να συνυπάρξουν.
Λύση στα ΑΕΙ δεν μπορεί επίσης να υπάρξει. Θα βουλιάξουν στην αναξιοκρατία. Οσο για τον Γ. Νταλάρα, ας αρκεστούμε στο οτι ειναι ενας καλός τραγουδιστής.
Φιλε Λωτοφαγε, 37 χρονια απο μια..χουντα σε αλλη χουντα, δεν ειναι και λιγα!
Αναρρωτιεται κανεις τι ΔEN μαθαμε ολα αυτα τα χρονια και ετσι καταληξαμε σε τετοιες αυταρχικες καταστασεις και παλι!
Για το Ρωσικο δανειο ειναι γνωστη, αλλα παρεξηγησιμη η σταση της Ελλαδας!
Ας μη μας φαινεται παραξενο οτι ο Mallinson οπως και πολλοι ξενοι ειναι πολυ πιο..φιλελληνες απ ο τι καποιοι..
συμπατριωτες μας σε υψηλα ποστα!
Οσο για τον ..''ακατανομαστο'',ας τον κρινει κι αυτον (και τη συζυγον του), η ιστορια!
Εγω δεν ασχολουμαι! :)
Μετά από τόσα χρόνια νομίζω ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι το πρόβλημα των ελλαδιτών ξενόδουλων προσκυνημένων πολιτικών και χουνταίων ήταν ο πατριωτισμός των ελληνοκυπρίων.
@ Ως Βρετανός και πρώην διπλωμάτης, ο κ Μάλινσον κρίνει την ελληνική εξωτερική πολιτική πιο νηφάλια από εμάς, Λόκους. Αν διαβάσεις όλη του τη συνέντευξη, θα διαπιστώσεις ότι διαθέτει ευθυκρισία και χιούμορ, κάτι που δεν θα είχε εάν εμπλεκόταν προσωπικά όπως εμείς.
Λύση στα ΑΕΙ θα μπορούσε να υπάρξει εάν η Διαμαντοπούλου δεν εκτελούσε εντολές και εάν καρεκλοκένταυροι και πολιτικές νεολαίες δεν αντιδρούσαν επί χρόνια στην αξιοκρατία.
Διότι υπάρχουν πολλοί καθηγητές που πραγματικά θεωρούν το επάγγελμά τους λειτούργημα και αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην έρευνα και στους φοιτητές τους. Τα παραδείγματα αφθονούν, ακόμα και εν μέσω κρίσης!
Όσο για την Κύπρο, το σχέδιο Ανάν θα την κατέστρεφε οριστικά, διότι πράγματι δεν μπορούν να συνυπάρξουν Έλληνες και Τούρκοι. Και λέω "Τούρκοι", διότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απειλούμενο είδος πλέον.
@ Ούτε καν Χούντα, Έλβα. Ο Δελαστίκ αποκαλεί τον ΓΑΠ Τσολάκογλου. Μετά δε την αναγόρευση του Μπένι σε αντιπρόεδρο, ο Γιωργάκης απλώς "προεδρεύει"!
Ο "ακατονόμαστος" αποκάλυψε την αληθινή του φύση, όπως πολλοί άλλοι. Για να μην τρέφουμε αυταπάτες.
@ Αν ζούσε ο Τάσσος λίγα χρόνια ακόμη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, Βασικέ μου.
Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος έχει Χριστόφια.
Μιά διορθωσούλα:
Ο Καραμανλής έφυγε για το Παρίσι ΠΡΙΝ από τις εκλογές του 1963 και την διαφαινόμενη ήττα της ΕΡΕ, την οποία άφησε -στην ουσία- να «εισπράξει» ο θείος του Παναγ. Κανελλόπουλος. Ήρθε για λίγο και μετά ξανάφυγε... οριστικά.
Το ίδιο ακριβώς έκανε το 1980, ...φεύγοντας για την Προεδρία της Δ. και αφήνοντας τον Ράλλη να εισπράξει την διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ...
Και μιά συμπληρωσούλα:
Ο Μαρκεζίνης αποπέμφθηκε το 1953 από το Υπουργείο Συντονισμού του "Συναγερμού" (Παπάγος) γιατί προωθούσε συμφωνία με την ΕΣΣΔ για ανταλλαγή τρακτέρ με πορτοκάλια.
Και δεν ήταν βέβαια ...κομμουνιστής... ούτε καν ...συνοδοιπόρος... ο Σπύρος...
Όμως αυτό καθόλου δεν άρεσε στην «μεγάλη φίλη μας»...
Ο Γιωργάκης λοιπόν αποδεικνύεται εξυπνότερος του Μαρκεζίνη!!!
Δημοσίευση σχολίου