Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Και να, αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά


Πάνω από 15 χρόνια σκυλοκαβγάδων στα τηλεοπτικά παράθυρα, διαπαιδαγώγησαν τους Έλληνες να ακούνε μονάχα τη δική τους φωνή. Τα talk show κέρδιζαν πόντους καλώντας πολιτικούς που φημίζονται για την εριστικότητά τους. Για να γίνεται τζέρτζελο. Οι πάντες φωνασκούσαν: πολιτικοί, συνδικα-ληστές, τηλεαστέρες, πολίτες. Διότι, όπως έλεγε ένας Ιρλανδός στο ντοκιμαντέρ του "Εξάντα", "είχαμε δύο στόματα και ένα αφτί".

Και, ξαφνικά, γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου η Πλατεία Σιχτίρ -όπως την αποκαλεί εύστοχα ο "Καιρός" της Ελευθεροτυπίας. Κι ένας άλλος άνεμος φύσηξε πάνω από την υστερική πόλη και μέσα στα μυαλά μας.

Την Τετάρτη τη θεώρησα άλλο ένα σύμπτωμα του μιμητισμού μας. Την Πέμπτη χαμογελούσα υπό βροχήν. Χθες η πλατεία δεν χωρούσε το πλήθος. Και γύρω από το συντριβάνι εξελισσόταν η λαϊκή συνέλευση. Μου έλεγαν σήμερα για μια γιαγιά 103 ετών, που πήρε το λόγο και σύστησε στα πιτσιρίκια να αγαπούν την Ελλάδα, να πηγαίνουν κάπου κάπου στην εκκλησία και να καλλιεργούν τη γη! Και για έναν πατέρα, που -εκ μέρους της γενιάς του Πολυτεχνείου- ζήτησε συγγνώμη από τη νέα γενιά!

Εδώ πρέπει να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη. Από τον Αλέκο Αλαβάνο. Διότι, στις 25 Φεβρουαρίου, σε ανάρτησή μου με τίτλο "Η Ταχρίρ κι η Αχρεί-ρ" (http://lotofagus.blogspot.com/2011/02/blog-post_25.html), ειρωνευόμουν την προτροπή του να μετατραπεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Ταχρίρ. Αν θυμάστε, κατά τη διάρκεια εκείνης της διαδήλωσης έπεσαν τόσα χημικά και τόσες μπούφλες, που πολλοί από εμάς δεν καταφέραμε καν να στρίψουμε τη Σταδίου! Συγκεκριμένα, έγραψα: "Η επανάσταση δεν προαναγγέλλεται, αδέλφια. Γίνεται. Όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου"

Δεν ξέρω αν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Εκείνο που ξέρω είναι πως, από την πρώτη μέρα, οι καταληψίες έδιωξαν τους Χρυσαυγίτες και τους μπαχαλάκηδες με την ύποπτη προέλευση. Όρισαν επιτροπές, έστησαν ιατρεία και σκηνές και δείχνουν μια πρωτόγνωρη ωριμότητα. Ναι μεν την Τετάρτη αρνήθηκαν την "είσοδο" στους συνδικαληστές της ΓΕΝΟΠ, αλλά σήμερα την επέτρεψαν στους απεργούς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ την Πέμπτη περιμένουν καθηγητές και απεργούς του ΟΤΕ. Χωρίς κομματικές ταυτότητες. 

Τα κόμματα βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Απολίτικους τους αποκαλούν. Άσ' τους να λένε. Γερασμένα και στείρα πλέον, δεν παράγουν πολιτική, δεν έχουν προτάσεις και αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο που αλλάζει γοργά. Ούτως ή άλλως, είχαν καταδικάσει και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Όταν σου τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια, αρπάζεσαι από κάτι σταθερό. Και η μοναδική σταθερά που υπάρχει είναι ο Άλλος, ο διπλανός σου. Όχι αυτά που σου είχαν μάθει να υπολογίζεις και να εκτιμάς. Διότι, όπως τραγουδούσε κάποτε ο Νιόνιος,

"κι έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις, με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις". Οι άνεργοι νέοι της Πλατείας Σιχτίρ δείχνουν να έχουν αποφασίσει. Εσύ;

5 σχόλια:

Εξερευνητής είπε...

Λωτοφάγε,
εκ μέρους του "δικού μας" Ναπολέοντα, που έχει πρόβλημα με τον "browser", μεταφέρω μήνυμα:
------------
Λωτ,
με το «χωρίς κομματικές ταυτότητες» τά είπες όλα.
Έχω αρνηθεί -αν και ΔΕΝ θά 'πρεπε για ...1001 λόγους- να μετάσχω σε πορεία Πολυτεχνείου, 36 φορές ως τώρα, κάτω από το κομματικό (μου) πανώ...
Ούτε σε κάποια άλλη -πανεθνική, κοινωνική- κινητοποίηση, κάτω από κομματική ταμπέλλα...
Δεν τόν αντέχω τον κομματικό κοντοθωρισμό... Συγχωρείστε με...
Μόνο ως πολίτης αντιλαμβάνομαι αυτές τις συμμετοχές.

Όσο για τον Νιόνιο...
νομίζω ότι κατά κάποια έννοια είχε προηγηθεί ο Καβάφης με το
"Il gran rifiuto..."

Νά 'σαι καλά.
Πολύ αγαπώ τα κείμενά σου. Διηνεκώς πως...

------------

Προσθέτω και τα δικά μου εύσημα.

the elf at bay είπε...

Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι τα κόμματα έχουν χάσει κατά πολύ την δύναμή τους.

Προσωπικά είμαι ακόμα πολύ επιφυλακτικός.

Λωτοφάγος είπε...

@ Εξερευνητή μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δώσε την αγάπη μου στον Ναπολέοντα, και πες του πως, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ήθελα και φέτος να τα πούμε στη Σκλίβανη ή στα Γιάννενα. Θα επικοινωνήσω μαζί του. Αν θες κι εσύ, κάνουμε και μια... λαϊκή συνέλευση στην Πλατεία με ουζάκια!
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ας τις απολαύσουμε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου, αγαπητό Ξωτικό. Γι' αυτό θα πάω ξανά απόψε. Στις 7 θα συγκεντρωθούν πανεπιστημιακοί για να συζητήσουν με τον κόσμο. Προφανώς στην Κάτω Πλατεία. Έλα κι εσύ.
Με τις επιφυλάξεις σου.
Κάτι καινούριο γενιέται. Με γοργούς ρυθμούς. Έστω και ως "εμείς", εις βάρος του "εγώ".

Λωτοφάγος είπε...

@ ΛΑΘΟΣ! Μόλις άκουσα ότι το ραντεβού με τους πανεπιστημιακούς είναι μεν στις 7, αλλά στα Προπύλαια.