Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η δικτύωση ωφελεί την επανάσταση


"Μουμπάρακ, ξεκουμπίσου", γράφει στα γαλλικά το πλακάτ, ακριβώς όπως στην Τυνησία έγραφε "Μπεν Άλι, ξεκουμπίσου"

Ο θεός των Ρωμαίων Ιανός είχε δύο πρόσωπα: το χαρούμενο και το βλοσυρό. Οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν αλλιώς: "ουδέν κακόν αμιγές καλού".

Το Διαδίκτυο εφευρέθηκε για τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος της ΝΑΣΑ, αλλά, όπως όλες οι εφευρέσεις, δεν άργησε να διαδοθεί και στη Γη. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τις διάφορες Εταιρείες, οι οποίες είδαν ένα αστείρευτο χρυσωρυχείο. Προγράμματα, εφαρμογές, διαφήμιση, μα και παράνομες δραστηριότητες, όλα χωρούσαν σε αυτό το εργαλείο διεθνούς επικοινωνίας. 

Τον Νοέμβριο του 1999, όμως, τριάντα χιλιάδες άνθρωποι ακύρωσαν στο Σιάτλ τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εγκανιάζοντας έτσι το κίνημα εναντίον της Παγκοσμιοποίησης. Τότε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι το διαδίκτυο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κινήματος.

Τον Δεκέμβριο του 2009, ειπώθηκε ότι οι διαδηλωτές εναντίον του καθεστώτος στην Τεχεράνη, χρησιμοποιούσαν Twitter. Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου είχε εξηγήσει τότε πως το διαδίκτυο είναι εξαιρετικά αργό στο Ιράν και δύσχρηστο. Όμως, διά παν ενδεχόμενον, το θεοκρατικό καθεστώς διέκοψε την κινητή τηλεφωνία. Προχθές προχώρησε και στην εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχράμι, Ολλανδής υπηκόου, η οποία είχε πάρει μέρος στις διαδηλώσεις και κρατούνταν έκτοτε φυλακισμένη, με κατηγορίες περί... ναρκωτικών. 

Ο απαγχονισμός της Μπαχράμι θα φαινόταν ακατανόητος, αν δεν είχε μεσολαβήσει η "Επανάσταση των Γιασεμιών" στην Τυνησία, η οποία γκρέμισε μέσα σε 24 ώρες το διεφθαρμένο καθεστώς του Μπεν Άλι, και οι πολύνεκρες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.

Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Αυταρχικά καθεστώτα και νεανικό πληθυσμό.

Γιατί τα καθεστώτα αυτά διατηρούνταν τόσα χρόνια παρά τη διαφθορά και την φτώχεια; Διότι ο αναλφαβητισμός κρατά τον άνθρωπο υποτελή και φοβισμένο.

Η νέα γενιά των πολιτών, όμως, είναι μορφωμένη και χειρίζεται άνετα τις νέες τεχνολογίες. Στην Τυνησία, για παράδειγμα, το 100% των νέων είναι απόφοιτοι λυκείου! Κάτι που εμείς -μέλος της ΕΕ, τρομάρα μας- δεν έχουμε πετύχει ακόμα, και, με τα νέα μέτρα της Υπουργού, μόνο να το ονειρευτούμε μπορούμε!

Οι Αιγύπτιοι μάθαιναν τα τεκταινόμενα στην Τυνησία σε χρόνο dt, χάρη στο Twitter. Η πτώση του Μπεν Άλι τούς έδωσε το κουράγιο να ξεκινήσουν τη δική τους εξέγερση. Ο Μουμπάρακ έσπευσε να απολύσει την κυβέρνηση, για να κατευνάσει τα πνεύματα. Δεν τα κατάφερε. Μετράει μέρες...

Στο υπόλοιπο Μάγρεμπ οι ηγεσίες λουφάζουν και περιμένουν. Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί: με 85 εκατομμύρια πληθυσμό, μακραίωνη ιστορία και ζόρικους γείτονες, έπαιζε πάντα πυροσβεστικό ρόλο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η εφημερίδα Χααρέτζ του Τελ Αβίβ έγραψε ότι το Ισραήλ πιέζει ΗΠΑ και ΕΕ να στηρίξουν τον Μουμπάρακ. Μέσα στον γενικό χαμό, μια παλιά νας γνώριμη, η Moody's, υποβάθμισε την... πιστοληπτική ικανότητα της χώρας των Φαραώ.

Προς το παρόν, οι εξεγέρσεις δείχνουν ακηδεμόνευτες. Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο δεν φαίνεται αρκετά δυνατή για να επικρατήσει. Ωστόσο, οι καλές της σχέσεις με Χαμάς και Χεζμπολλάχ, μαζί με το γεγονός ότι ταραχές έχουν ξεσπάσει και σε πόλεις που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν τρομοκρατήσει το Ισραήλ. Από την άλλη, οι αυτοπυρπολήσεις νεαρών πολιτών έρχονται σε αντίθεση με τον Ισλαμισμό, που κηρύσσει πως όσοι αυτοκτονούν με αυτόν τον τρόπο πάνε στην κόλαση.

Η Ιστορία διδάσκει ότι οι επαναστάσεις οδηγούν συνήθως σε αυταρχικά καθεστώτα. Εύχομαι αυτή τη φορά να διαψευστεί. Άλλωστε, ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε επανάσταση από... πτυχιούχους πανεπιστημίων που επικοινωνούσαν με tweets!

 

2 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

"Άλλωστε, ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε επανάσταση από... πτυχιούχους πανεπιστημίων που επικοινωνούσαν με tweets"!

Δε το είχα σκεφθεί ποτέ!

Λωτοφάγος είπε...

Είναι πολύ ελπιδοφόρο, Πειρατή μου. Διότι, μέχρι πρότινος, οι πτυχιούχοι -ιδίως των Οικονομικών, της Νομικής ή της Πληροφορικής- ήταν κομφορμιστές και βολεψάκηδες.
Οι επαναστάσεις γίνονταν πάντα από φτωχαδάκια και αναλφάβητους, που δεν είχαν να χάσουν τίποτε "εκτός από τις αλυσίδες τους".