Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μ' έπιασε βροχή στο δρόμο...


Με τόση βροχή και με τους οδηγούς να βάζουν στόχο τις λακούβες, δεν ήταν η ιδανική βραδιά να πάω στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα. Όμως, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που εδρεύει εκεί, ξεκίνησε μια σειρά διαλέξεων με τίτλο "Περιβάλλον και Τέχνη", η οποία θα συνεχιστεί για άλλες 4 Δευτέρες

Απόψε, ομιλητές ήταν ο αρχιτέκτων και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης, με θέμα "Περιβάλλον και αρχιτεκτονική",  και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, με θέμα "Περιβάλλον και λογοτεχνία".

Ο Δ. Φιλιππίδης διευκρίνησε με χιούμορ ότι δεν είναι "οικολάγνος", αλλά ότι θεωρεί απαραίτητο το ήθος στην αρχιτεκτονική. Και ήθος σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι οι παλαιότεροι δεν κατέστρεφαν τη φύση από ευαισθησία. Απλώς δεν είχαν τα μέσα και τη γνώση. Σήμερα, όμως, αν δεν τη σεβαστούμε, θα καταστραφούμε μαζί της. 

Αλέξανδρος Τομπάζης, που ανέλαβε την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως", είπε ο κ. Φιλιππίδης, "παρατήρησε ότι η θερμοκρασία στο πάρκο έπεσε κατά 2-3 βαθμούς μόλις αφαιρέθηκε η άσφαλτος από τα μονοπάτια"!

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε φυσικά στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για την εκτός σχεδίου δόμηση και μάλιστα στις περιοχές Natura, καυτηριάζοντας τις διαμαρτυρίες των βουλευτών που έχουν καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα. Κι όταν κάποιος από το ακροατήριο αναφέρθηκε στους "καημένους που με τις οικονομίες τους αγοράζουν οικόπεδα που τελικά βρίσκονται σε περιοχές οικολογικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος", ο κ. Φιλιππίδης απάντησε πως στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αλλά περιμένουν τη νομιμοποίηση.

Ο Βασίλης Βασιλικός έψαξε πολύ για να βρει σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με οικολογικές αναφορές, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Μόνο ο Μιχάλης Μοδινός, εκδότης της πάλαι ποτέ "Νέας Οικολογίας" έχει γράψει τρία μυθιστορήματα. Αντίθετα, η αμερικάνικη λογοτεχνία, ήδη από τον 19ο αιώνα βρίθει από τέτοιες αναφορές, από τον Θόρω μέχρι τον Λε Καρέ. Φαίνεται ότι οι έλληνες συγγραφείς δεν έχουν υπόψη τους το θέμα. Τέλος, μας διάβασε ένα απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του Μοδινού και μας καληνύχτισε με ένα ανέκδοτο.

Για τις επόμενες Δευτέρες, το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

31 Ιανουαρίου 2011 

Γεώργιος Λεωτσάκος, μουσικολόγος, «Το περιβάλλον στην ελληνική έντεχνη μουσική » 

Νίκος Μοσχονάς, ιστορικός Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, «Το περιβάλλον στη βυζαντινή τέχνη»

7 Φεβρουαρίου 2011

Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, «Κλιματικές αλλαγές και περιβάλλον» 

Αναστασία Μιχαήλ, νομικός περιβάλλοντος, «Απαρχές της τέχνης στην εποχή των παγετώνων» 

21 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ομ. Καθηγητής ΑΣΚΤ, «Το περιβάλλον στη ζωγραφική»  

Ανδρέας Ρικάκης, κριτικός χορού, «Το περιβάλλον στον χορό»

http://www.ellet.gr/

4 σχόλια:

Ναπoλέων είπε...

Όταν το 1972 από έναν άγγλο φοιτητή-"ωτοστοπατζή", που είχα πάρει ταξειδεύοντας Γιάννενα-Αθήνα, άκουσα να λέει για μιά νέα επιστήμη, την «εκόλοτζυ», αρχικά σκέφτηκα ότι ήθελε να μού μιλήσει για ...ακουστικά φαινόμενα, νομίζοντας ότι λέει ...echology.

Συνεχίζοντας όμως μού μίλησε για παρατηρήσεις πάνω σε ζώα αιχμάλωτα σε ζωολογικούς κήπους.
Ότι χάνουν κάθε διάθεση αναπαραγωγής και γενικά συμπεριφέρονται αλλοιώς από ότι στο φυσικό τους περιβάλλον, από ότι στο "σπίτι" τους.

Τότε κατάλαβα πού τό πήγαινε και ...περιχαρής τού είπα ότι το ecology είναι ελληνική λέξη, προερχόμενη από το «οίκος»...

Τό ήξερε αυτό ο ...μπαγάσας.

Αποτέλεσμα;;;

Ο "Παρατηρητής της Ηπείρου" που κυκλοφόρησε το 1973, από μένα και φίλους, ήταν η πρώτη {αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας...} ελληνική εφημερίδα που καθιέρωσε ειδική μόνιμη στήλη για την προστασία του περιβάλλοντος και την Οικολογία.
Πολύ αργότερα «πήραν αμπάριζα και βγήκαν» άλλα έντυπα με οικολογικές στήλες.

Υπάρχει καλλίτερη απόδειξη για το, τόσο αισιόδοξο, «τίποτα δεν πάει χαμένο...»;;;

Καλή βδομάδα, Λωτ.

Ατρεύς είπε...

Ίσως άσχετο πολιτιστικά,
οικολογικά όμως είναι ιδιάιτερα ενδιαφέρον!!!
- - - - - - - - - -
Μετά απο κοπιαστική πολύμηνη έρευνα της πολυάριθμης επιστημονικής ομάδας της ΞΕ-ΒΟΥ εντοπίστηκαν οι υπεύθυνοι της ρύπανσης του ελληνικού αρχιπελάγους.
Είναι οι φώκιες
Monachus Tsukatus και Mandelus Monachus οι οποίες θα περιοριστούν σε ειδικό ενυδρείο, ώστε να ικανοποιηθεί το κοινόν περί αντιρυπάνσεως αίσθημα.

Οι φήμες ότι συνυπεύθυνοι για την τεράστια ρύπανση είναι και πολλοί καρχαρίες, φάλαινες και άλλα κήτη, διαψεύστηκαν διαρρήδην αρμοδίως.

Λωτοφάγος είπε...

@ Σοβαρά; Ναπολέων, ήσουν τόσο προχώ; Από το 1973;
Όντως, τότε μόνο Echology θα μπορούσε κανείς να καταλάβει. Πάντως, δεν προχώρησαν και πολύ από τότε οι Άγγλοι. Εμείς, αντίθετα, έχουμε βελτιωθεί στον τομέα αυτόν. (να λέμε και κανα καλό)

Λωτοφάγος είπε...

@ Τα συγχαρητήριά μου στην ομάδα ΞΕ-ΒΟΥ και σε εσένα, Ατρέα! Σώσατε τον πλανήτη.
Οι ένοχοι θα δικαστούν ή απλώς θα ξεχαστούν στο ενυδρείο;