Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Ο πάντα εξαιρετικός Στάθης!

Καλή σας Εσπέρα. Ελπίζω να περάσατε όμορφα τα Χριστούγεννα. Με αγαπημένους ανθρώπους, όμορφες συζητήσεις και θαλπωρή. Ίσως και με κανα σινεμαδάκι, καμιά ταβερνούλα, κανα θεατράκι. Απλά πράγματα. Ούτε ταξίδια πολυτελείας ούτε ψώνια "επώνυμα" ούτε γεύματα σε μεγάλα ξενοδοχεία -ματαιόδοξα όνειρα ενός κοντινού παρελθόντος.

Μιλούσα χθες με έναν φίλο. Ήρθε κάποτε από την επαρχία στην Αθήνα, με μόνο προσόν την εξυπνάδα και το χιούμορ του. Σπούδασε μηχανικός, αρίστευσε, έγινε στέλεχος στο Δημόσιο, παντρεύτηκε μια εύπορη κοπέλα από άλλη πόλη. Αχόρταγος για χρήματα και αξιώματα, άφηνε συχνά και για μεγάλα διαστήματα την οικογένεια μόνη. Ευρωπαϊκά προγράμματα, λέει. Είχα χρόνια να τον δω. Χθες, σχεδόν έκλαιγε: η κορούλα του, μια ευαίσθητη και ταλαντούχα έφηβη, αρνείται να ξαναπάει σχολείο, αλλά και να δει τον πατέρα της. Βαριά κατάθλιψη, διέγνωσαν οι γιατροί! Τα χρήματα που μάζευε δεν του είναι πλέον χρήσιμα. Δεν ξέρω αν το έχει συνειδητοποιήσει...

Κάναμε το χρήμα θεό και χάσαμε την ψυχή μας. Δεν χαιρόμαστε πια. Δεν επικοινωνούμε με τους άλλους. Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε καλύτεροι, να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Πάσχουμε από βαριά κατάθλιψη. Είτε εργαζόμενοι είτε άνεργοι. Κυρίως όσοι ανήκουμε στην, υπό κατάρρευση, μεσαία τάξη. Που ονειρευτήκαμε μεγαλεία και χλιδή, αλλά ξυπνήσαμε καταχρεωμένοι.

Ίσως υπάρχει ακόμα χρόνος να συνέλθουμε. Να δούμε ποιοι είμαστε αληθινά, χωρίς παρωπίδες. Να επιστρέψουμε στα αυτονόητα. Τα απλά και μεσογειακά. Ίσως τότε βρούμε τις λύσεις και απαλλαγούμε από τις βδέλλες που μας πίνουν το αίμα. Διότι τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας τούς φέρουμε εντός μας. Το είχε δει ο Καβάφης. Ο ποιητής που αντιλήφθηκε πολύ νωρίς την τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης.

Στο μεταξύ, νιώστε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων: δώστε και πάρτε χαρά. Ιδίως όσοι, σαν κι εμένα, είστε άθεοι και δεν περιμένετε ανταπόδοση στην... άλλη ζωή. Ενισχύστε όσους προσπαθούν να κάνουν ΑΥΤΗ τη ζωή καλύτερη ή και να τη σώσουν ακόμα. Τη ζωή γενικώς. Αυτήν που οφείλουμε να σεβόμαστε: του διπλανού μας, του άστεγου, του πρόσφυγα, του κακοποιημένου, του δελφινιού, της φώκιας, ακόμα και του αδέσποτου ζώου. Δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων. Μπορείτε απλώς να συμμετέχετε ή να διαδίδετε τις πρωτοβουλίες.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας ώστε να απαιτεί λιγότερες σφαγές αθώων ζώων. Μειώστε τα απορρίμματά σας και πιέστε τον Δήμο σας για πραγματική ανακύκλωση. Μην αγοράζετε αντικείμενα μιας χρήσης. Προστατέψτε τον πλανήτη από την αυτοκαταστροφική μας μανία.

Μιλάτε με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, διότι γίνεται θηλιά που σας πνίγει! Αναζητήστε τους άλλους, για να αναζητήσουν κι αυτοί εσάς. Και θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους.

Μην φοβάστε να ερωτευτείτε και να ονειρευτείτε. Ιδίως οι νέοι. Είναι η πιο επαναστατική πράξη! Ανέκαθεν η εξουσία κάθε είδους μισούσε τον Έρωτα. Δίχως αυτόν, ο άνθρωπος είναι χειραγωγήσιμος και ευάλωτος. Υποτάσσεται και καταστρέφει καθ' υπόδειξη.

Για το τέλος, μια καλή είδηση: διάβασα στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία έχω την τιμή να στηρίζω εδώ και χρόνια, ότι η ελληνική διαφημιστική εταιρεία Bold Ogilvy δημιούργησε αφιλοκερδώς τρία τηλεοπτικά μηνύματα, ένα ραδιοφωνικό μήνυμα και μία καταχώρηση, προκειμένου να στηρίξει την παγκόσμια εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια», και απέσπασε τέσσερα βραβεία διαφήμισης Ermis (2010), στην κατηγορία «Κοινωνικά Μηνύματα»:
1. 1. Ermis Gold: Καταχώρηση “Δράσε με τη Φωνή σου”
2. 2. Ermis Gold: Ραδιοφωνικό μήνυμα “Βραζιλία”
3. 3. Ermis Bronze: Τηλεοπτικό σποτ “Μεσίτης"
4. 4. Ermis Bronze: Σειρά τριών έργων/τηλεοπτικά σποτ: “Μεσίτης”, “Σούπερ-Μάρκετ”, “Φαρμακείο”.


http://www.amnesty.org.gr/four-awards-publicity-campaign-demand-dignity

Τα σποτάκια δείτε τα στις διευθύνσεις:

http://www.youtube.com/watch?v=9E-VyvUNn3M&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=yKaAMt-6F7U&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=IP9yrzA694U&feature=player_embedded

10 σχόλια:

celin είπε...

Συμφωνω με ολα οσα λες,χρονια πολλα φιλε Λωτοφαγε,να σαι καλα εσυ κ η οικογενεια σου.

Λωτοφάγος είπε...

Νά'σαι καλά, Σελίν, και να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Lotus,

Πολύ καλό φίλε!

Μου έχεις φέρει τη μισή κοινωνία στο μυαλό! Ολοι έτρεχαν να ψωνίσουν, να προλάβουν τα καταστήματα, να να να να να

Πάλι καλά που κάθε χρόνο τους γράφω στα ... μου!

Καλή χρονιά με πολλή υπομονή!

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε Χρόνια πολλά!

Φίλε μου εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη, δημιουργική και όπως την επιθυμείς.

Ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.

Φιλιά
:-)

Ναπoλέων είπε...

Λωτ,
τίιιιιιιι Ευαγγέλιο ήταν αυτό;;;

Το 5ο, μαζί με τα "επίσημα", το 20ό, μαζί με τα «απόκρυφα»...

Νά 'σαι καλά! Με την οικογένειά σου, τα κέφια σου και την αγωνιστικότητά σου.

Και μιά μικρή πινελιά δικιά μου στην οικολογική σου πρόταση:
ΔΙΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ!!!

Με δυό λεκανίτσες στην μπανιέρα όταν κάνουμε "ντους", το ένα ποδαράκι στη μία, το άλλο στην άλλη, μαζεύουμε νερό για καθαρισμό της λεκάνης WC και τραβάμε λιγότερες φορές "καζανάκι".

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
{όσο καλή μπορέσουμε να τήν κάνουμε...}

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων Παπαδόπουλος

Locus Publicus είπε...

Φίλε Λωτοφάγε, ολόψυχα τις ευχές μου για καλή χρονιά, με υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Σε παρακολουθώ...

Λωτοφάγος είπε...

Ζητώ συγγνώμη από όλους σας για την καθυστέρηση:

@ Καλή χρονιά, Πειρατές μου. Με πολλή υπομονή; Δεν ξέρω σε τι θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει, εκτός από το να περιμένουμε το ξύπνημα των ναρκωμένων μπροστά στην τηλεόραση.
Καλά το είχε πει ο Μηλιώκας: "να δεις που στο τέλος θα μας πουνε και μαλάκες"!

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια μου, εύχομαι να βρεις το κουράγιο για να πραγματοποιήσεις όλα τα όνειρά σου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ναπολέων, φοβάμαι πως λίγοι από εμάς διαθέτουν την απαιτούμενη ευλυγισία για να υλοποιήσουν την ιδέα σου. Οι υπόλοιποι κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο ΚΑΤ.
Και αυτό δεν είναι σώφρον, δεδομένης της σταδιακής διάλυσης των νοσοκομείων. :)))
Έχω σκοπό να γράψω κι άλλα ευαγγέλια φέτος. Τρέμε Ιωάννη! :))

Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλε Λόκους, ελπίζω να πέρασες όμορφα τις γιορτές στη χιονισμένη γειτονιά σου. Ευχαριστώ και ανταποδίδω.
Χαχαχα! Αυτό το "Σε παρακολουθώ" θυμίζει λίγο Big Brother. :)))