Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ανατριχιαστικό αλλά αποτελεσματικό

Αντιγράφω από το TVXS:

Χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους έχουν αποψιλωθεί σε χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία για τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων παραγωγής φοινικέλαιου, με αποτέλεσμα διάφορες φυλές να απομακρυνθούν από τη γη τους, να ενταθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός σπάνιων ζώων όπως η τίγρη της Σουμάτρας, αλλά και οι ουρακοτάγκοι, οι οποίοι ζουν μόνο στα νησιά Βορνέο και Σουμάτρα.Μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα The Independent της χρήσης του συγκριμένου συστατικού από εταιρείες όπως οι Nestle, Marks & Spencer, Cardbury και Mars, εκπρόσωποι τους έσπευσαν να υποσχεθούν ότι θα καταφύγουν στην προμήθεια του ελαίου με τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον.

Η Nestle, όμως, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους όρους που επιβάλλει το αρμόδιο Roundtable on Sustainable Palm Oil όχι νωρίτερα από το 2015, κι ας καταστρέφεται έτσι το περιβάλλον.

Στις 17 Μαρτίου, λοιπόν, η Greenpeace ξεκίνησε την εκστρατεία της κατά της εταιρείας, δηλώνοντας ότι διαθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η φερόμενη ως προμηθεύτρια εταιρεία φοινικέλαιου της Nestle, Ινδονήσια εταιρεία Sinar Mas είναι υπεύθυνη για την αποψίλωση των τροπικών δασών. Η Nestle έσπευσε να διαψεύσει κάθε σχέση με την εταιρεία αυτή και ζήτησε από τον προμηθευτή της Cargill να εξετάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για την Greenpeace, όπως και με τους οργισμένους καταναλωτές οι οποίοι δημοσίευαν οργισμένα κείμενα στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook.

Τελικά, η Nestle ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, προμηθευόμενη το 18% του αποθέματος της σε φοινικέλαιο από «βιώσιμες πηγές» και υποσχόμενη ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 50% το 2015.

Το απόλυτο όπλο της Greenpeace ήταν το παρακάτω βιντεάκι, το οποίο είδαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πριν κατεβεί για νομικούς λόγους:

http://www.youtube.com/watch?v=1BCA8dQfGi0&feature=related

4 σχόλια:

mtryfo είπε...

Καλό είναι ν ακούγονται τα ονόματα των εταιριών που δεν σέβονται τη φύση και τις απαραίτητες ισοροπίες της....
νά σαι καλά Λωτοφάγε που τα αναδημοσιεύεις, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες θ αποφεύγουμε, έστω κι αν τα προϊόντα τους μοιάζουν εύγευστα...

Ακόμη ένα μπράβο στην greenpeace...

Λωτοφάγος είπε...

@ Έστω κι αν πολλοί προσπάθησαν να τη συκοφαντήσουν, παραμένει γεγονός ότι η Greenpeace μίλησε για καταστροφή του περιβάλλοντος στη χαζοχαρούμενη δεκαετία του '70, Μαρία, όταν κανείς μας δεν είχε ξανακούσει τον όρο.
Τότε που πιστεύαμε ότι πετάμε τα σκουπίδια μας σε μια μαύρη τρύπα που τα εξαφανίζει!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατό το βιντεάκι, δεν το είχα δει. Αλήθεια, το περιβάλλον υπάρχει ακόμα; Γιατί νόμιζα πως έχει χαθεί από καιρό...

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε πείσμα όσων θέλουν να το θάψουν, υπάρχει ακόμα, γλυκιά Ίρμα. :)))
Το περίεργο είναι πως, ενώ ψιλοσκεπάστηκε κάτω από τα ερείπια της οικονομικής κρίσης, προβάλλει και πάλι δραματικά στον Κόλπο του Μεξικού, από όπου το έγκλημα της BP απειλεί να καταστρέψει τους ωκεανούς!