Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

You are talking too much, George Jeffrey Papandreou


Στάθης (Ελευθεροτυπία 23.3.10)

"Η σιωπή είναι χρυσός!", σου θύμισε η Wall Sreet Journal. Όταν, αγαπητέ μου, σε ξεφωνίζει το κατεξοχήν όργανο των χρηματιστών, τότε έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα! Και ο χρυσός κανόνας λέει ότι δεν μπλοφάρεις αν δεν ξέρεις πόκερ. Διότι γίνεσαι φαιδρός -για να μην πω τίποτε πιο βαρύ.

Αυτό, βεβαίως, είναι δικαίωμά σου αν είσαι ένας απλός παίκτης. Δικαίωμά σου επίσης είναι να διαπραγματεύεσαι με "το όπλο γεμάτο πάνω στο τραπέζι", αν είσαι ο επιθεωρητής Κάλαχαν. Αν, όμως, είσαι πρωθυπουργός και κάνεις όλα τα πιο πάνω, τότε βάζεις σε κίνδυνο τη χώρα. Τη χώρα ΜΑΣ -αν δεν τη θεωρείς και δική ΣΟΥ. Και παύεις να θεωρείσαι απλώς φαιδρός ή γραφικός. Γίνεσαι επικίνδυνος! Διότι δεν πυροβολείς απλώς το πόδι σου, όπως είπε ο Τσίπρας. Πυροβολείς και όλους εμάς.

"Παιδική χαρά" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος... του ΠΑΣΟΚ. Σε ξεφωνίζουν και οι δικοί σου, αγαπητέ. Τι ακριβώς παίζετε σε αυτή την παιδική χαρά; Βάζετε στην τσουλήθρα τα παιδιά μας; Τι τα περιμένει κάτω; Το ΔΝΤ; Γυρίζετε στον μύλο το μέλλον μας και όπου κάτσει;

Ταξιδεύεις ανά τον κόσμο, αφήνοντας εδώ τις φήμες να οργιάζουν: οι γυναίκες βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, από φόβο μήπως τη χάσουν και οι πολίτες παίρνουν βιαστικά τις καταθέσεις τους σε ευρώ για να τις θάψουν στους κήπους. Έχει κανείς εκεί πάνω συναίσθηση της πραγματικότητας; Ή, απλώς, περιμένει υπομονετικά πότε θα καταλαγιάσει ο σαματάς για να απλώσουν και πάλι τα χέρια στο γλυκό; Διότι δεν νομίζω να άλλαξε η φύση του ΠΑΣΟΚ στα 5,5 χρόνια του νεοδημοκρατικού διαλείμματος! Αρπακτική ήταν και αρπακτική παρέμεινε. 

Ξέρουμε καλά ότι ενδεχόμενη χρεωκοπία θα οδηγήσει σε πλιάτσικο. Ίσως και σε εμφύλιο. Δεν έχουμε πλέον την αυτάρκεια που είχαμε στο Μεσοπόλεμο. Μάθαμε μόνο να καταναλώνουμε. Μετράμε ως άνθρωποι μόνο όσο έχουμε γεμάτο πορτοφόλι. Στο βωμό του χρήματος θυσιάσαμε αρχές, συνείδηση και τα ίδια τα παιδιά μας, που σε λίγο θα εκπορνεύουμε για να ζήσουμε τα υπόλοιπα, όπως οι Ταϊλανδοί.

Οι  οποίοι, παρεμπιπτόντως, συγκέντρωσαν τις προάλλες 300 φιάλες ανθρώπινου αίματος και τις άδειασαν στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου, για να δείξουν ότι ο ηγέτης τους είναι δολοφόνος! Γραν γκινιόλ, δεν λέω, αλλά εμείς δεν είμαστε ικανοί να διαμαρτυρηθούμε σοβαρά, έστω και με ακραίο τρόπο. Μέχρι και οι επικεφαλής των συνδικάτων είναι εγκάθετοι, όπως ο "κύριος των 150.000 ευρώ" Γ. Παναγόπουλος.

Μάθαμε να ζούμε με τις επιδοτήσεις, την εκμετάλλευση των άλλων και τη λαμογιά. Όλη η Ελλάδα γέμισε βίλες και πισίνες χάρη στα λεφτά της ΕΕ και στο μόχθο των Αλβανών. Τα χωράφια καλλιεργούνται από τους φοβισμένους Πακιστανούς εργάτες. Οι γέροι και τα μωρά μας ξεσκατίζονται από τις ανατολικοευρωπαίες γυναίκες με τα σφιγμένα πρόσωπα. Ο Καρατζαφύρερ πρότεινε να γίνει νόμιμο το μαύρο χρήμα, για να επενδυθεί. Το χρήμα από το εμπόριο γυναικών, όπλων και ναρκωτικών, από το εμπόριο δηλαδή πόνου και θανάτου! "Τι ακούω και δεν σωριάζομαι;", που θα έλεγε κι η αξιολάτρευτη Ντένη στους "Δύο Ξένους". 

Από την αρχή της χρονιάς ασχολούμαστε με το διαζύγιο της Μενεγάκη, το ξέσκισμα της Τζούλιας και -σήμερα το άκουσα- με το διαζύγιο της... Κοκκίνου! Χεστήκαμε κι η βάρκα γέρνει.

Φαντάζομαι πως ελάχιστοι έμαθαν ότι μια 25χρονη αρχιτέκτονας, η Μαρίνα Γούσια, απόφοιτη του ΑΠΘ, κέρδισε τον Σεπτέμβριο διεθνή διαγωνισμό στη Μπολόνια, προτείνοντας την κατασκευή φθηνών και οικολογικών σπιτιών από πλαστικά μπουκάλια για μια πάμπτωχη περιοχή της Νικαράγουας! ("Ποντίκι" της 11.3.10, http://bloggerkm2009.blogspot.com/2009/10/e.html, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4538593, http://www.energia.gr/article.asp?art_id=30599 κ.α.).

Εκεί καταντήσαμε, αγαπητέ: οι έφηβοι να χειροκροτούν σε κανάλι την πορνοστάρ αντί να ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο. Τα κοριτσάκια μας λικνίζονται στα τραπέζια για να τις λιμπίζονται οι πορνόγεροι ή και να τις εξευτελίζουν οι παρουσιαστές reality, ενώ τα αγοράκια μας ζουν στη virtual reality των υπολογιστών τους και στο θολό κόσμο του αλκοόλ και των ναρκωτικών.

Μην μας απειλείς, λοιπόν, με το ΔΝΤ, Γιώργο. Η χώρα έχει ηθικά πτωχεύσει προ πολλού. Δεν ελπίζει σε τίποτε. Εσύ απλώς θα βάλεις την υπογραφή σου στο έγγραφο της οικονομικής πτώχευσης και θα αποχωρήσεις.

11 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν είναι ότι μιλάει μόνον πολύ! Είναι και τι λέει!
(Και πως στα Ελληνικά τα λέει!!).

Ναπoλέων είπε...

Αντίγραφο του ζοφερού κόσμου του ...Τόλκιν.

Αληθές ως επισήμανση,
ψευδές ως γενίκευση.

Και μιά αντίρρηση στον Τσίπρα: Για να πετύχεις το πόδι σου πυροβολώντας, πρέπει να ξέρεις σκοποβολή. Που ο ΓΑΠ, δεν... Δεν πήγε φαντάρος το παιδί, ούτε κυνηγός είναι.
Όταν όμως ρίχνεις "στο σωρό", στο πλήθος, όλο και κάποιους θα πετύχεις.

Ώχ! γιατί 'ναι κόκκινο το πλευρό μου;;;

Και μιά αντίρρηση στον Χρ. Βαρδάκα:
Η ομιλία του έχει βελτιωθεί πολύ!
Φαίνεται πως η πρωθυπουργία, αν μη τί άλλο, λιμάρει τη γλώσσα...

α-α-ε
Ν.

Βάσσια είπε...

Συμφωνούμε σε πολλά - αλλά ένα είναι βεβαιωμένο - η πνευματική και ηθική μας πτώχευση.

squarelogic είπε...

Πολλοί σ'αυτήν την κυβέρνηση μιλούν πολύ και λένε όλα τα λάθος πράγματα.
Ηλίθιοι ή πουλημένοι?
Και στις 2 περιπτώσεις.δυστυχώς,ο λογαριασμός περνάει σε μας.
Εδώ,εν μέσω φημολογιών στάσης πληρωμών,γενικευμένης επίθεσης στα εισοδήματα και την περιουσία,ο Βενιζέλος αποφασίζει να δαπανήσει 1,3 δις ευρώ-απ αυτά που ΔΕΝ έχουμε-για να πάρει υποβρύχια που γέρνουν και κανείς δεν έχει κατέβει να τους κάνει την Βουλή θερινή...Μια χαρά μας ελέγχουν πότε με την τρομοκράτηση και πότε με τις τσόντες...

Locus Publicus είπε...

O Γιώργος κυβερνάει στην ουσία μόνος του. Το υπόλοιπο ασκέρι, παιδιά του κομματικου σωλήνα, έχουνε σφηνώσει στον σωλήνα αναπολώντας τις μαγικές σοσιαλιστικές υπερμάσες του παρελθόντος. Τί νοσταλγία!! Εξω απο την ΕΟΚ, παρέα με τους αδέσμευτους. Σήμερα στις ειδήσεις ακούστηκε και τούτο (τι θεωρείται επιτυχία). "Τελικά φαίνεται πως η Ελλάδα θα βρεί δανειστές, εστω και με ψηλο επιτόκιο, και θα μείνει και το Ευρώ"!!

Σωστά τα λέτε φίλοι μου. Βρισκόμαστε ακόμα στο ορεκτικό. Το κυρίως μενού (η μείωση του Κρατισμού), έρχεται. Πακέτο εικοσαετίας. Θλίβομαι...

celin είπε...

Δυστυχως,δε μπορει κανεις να διαφωνησει με οσα λες
Εγω απτη πρωτη στιγμη ειχα εκφρασει τις αμφιβολιες μου για την εντιμοτητα των προθεσεων των νυν κυβερνωντων
Εγω δε λεω,ας τους δωσουμε κ αυτους λιγο χρονο
Αλλα
Αυτο που λεει ο squarelogic για τα υποβρυχια που γερνουν,δεν βλεπω να παιζεται κ πολυ στα ΜΜΕ
Αλλη μια αποδειξη οτι η τωρινη κυβερνηση εχει στο πλευρο της για πρωτοπαλικαρα τους καναλαρχες
Εχω γραψει κ ενα κειμενο για τα ΜΜΕ κ τον βρωμικο ρολο που διαδραματιζουν οχι μονο τωρα αλλα παντοτε

Το προβλημα γινεται ακομα πιο δυσεπιλυτο απτη στιγμη που κοιτας στον παγκο των αναπληρωματικων κ τι βλεπεις?
μια αξιοθρηνητη Ν.Δ που προσπαθει[?]να απαλλαγει απο τα φαντασματα του προσφατου παρελθοντος της,φαντασματα που συνεβαλαν στην οικονομικη καταρρευση
[συνεβαλαν κ αυτοι κ ολοι οι προηγουμενοι,μην τους ξεχναμε κ τους προηγουμενους]

Μπορει ο Τσιπρας να εξελιχθει σε καταλυτη εξελιξεων?Φοβαμαι οτι ειναι σα να ρωταω,μπορει ο ηλιος να βγει απο τη Δυση?
επομενως?
διχως να εχω σχεση με κομμουνιστικα προταγματα[ευτυχως η δυστυχως],νομιζω οτι το ερωτημα του Λενιν ειναι επικαιρο κ ταιριαστο για τα ελληνικα κοινωνικοπολιτικα δρωμενα
κ το ερωτημα ειναι
τι κανουμε τωρα?

Λωτοφάγος είπε...

@ Κύριε Βαρδάκα, τουλάχιστον γνωρίζει ότι η ψήφος είναι θηλυκή, έστω κι αν δεν μπορεί να της βάλει σίγμα στο τέλος!
Για να μην τον αδικώ, ακούω πολύ μεγαλύτερα λαθη από τα δικά του.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από την άλλη, Ναπολέων, η ενασχόληση με την πολιτική ανθρώπων που γνώριζαν την ελληνική, περιόρισε τη γνώση τους στα απολύτως... ξύλινα!

Unknown είπε...

Έχετε ακούσει μεγαλύτερα λάθη απο τα δικά του και από Πρωθυπουργούς;
Στην παρατήρηση του Ναπολέοντα.
Πράγματι η ομιλία του έχει βελτιωθεί.
Αλλά στην ανάγνωση μόνο.
Στις από στήθους ομιλίες laisse a desirer!

Ναπoλέων είπε...

@ Χρ. Βαρδ.
Αυτή είναι η σωστή σειρά!
Πρώτα μαθαίνει κανείς ανάγνωση, μετά γραφή, μετά έκθεση ιδεών και τέλος αγόρευση...

@ Celin
Να σάς ενημερώσω επιστημονικώς κύριέ μου:
Λένε πως η Γή μας αλλάζει μαγνητική πολικότητα κάθε 200.000 χρόνια περίπου, μπορεί και περιστροφή, πού ξέρεις...
Δεν είναι και μεγάλο διάστημα, μπορούμε να περιμένουμε.
Από την άλλη μεριά στην «Ψωρογιώργαινα» του φίλου μας Λωτοφάγου, συμβαίνουν πολλά θαύματα, οπότε, ειδικά εδώ, βλέπω σύντομα τον ήλιο να βγαίνει απ' την Ολύτσικα και να δύει στο Ξεροβούνι.

Καλό Σαββατοκύριακο.
α-α-ε
Ν.

celin είπε...

Ναπολεων,αυτα που λες για τη περιστροφη που ερχεται κ μας βλεπω ολους ψητους η παγοκολωνες
συνδυαζομενα με τη κατασταση στη Ψωρογιωργαινα[ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΕΞΙΠΛΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΛΕΞΗ!]
φερνουν στο νου μου μια ταινια φαντασιας που εχω δει
γυρνα καποιος στον υπερηρωα βασικο πρωταγωνιστη κ του λεει΄"ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ!]
κ εκεινος γυρνα ψυχρα κ του απανταει
"Ε,ΚΑΙ?ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ?"
δεν ειναι κυνισμος,πικρια ειναι