Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Stay Focus - ed!


Στήθηκε αμέσως ομάδα στο φατσοβιβλίο με χιλιάδες μέλη, δεκάδες μπλογκ ασχολήθηκαν, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γερμανό πρέσβη, και κάποιοι ξαναθυμήθηκαν τις πολεμικές αποζημιώσεις, τις οποίες υποτίθεται ότι είχε «ισοσκελίσει» ο θείος Καραμανλής, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες για την ανασυγκρότηση της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. Λες και ήταν μουσαφίρηδες και όχι εργάτες!  

Σαν τους μουσουλμάνους μετά τα σκίτσα του Μωάμεθ στη δανέζικη εφημερίδα, νιώθουμε βαθιά ταπεινωμένοι τους τελευταίους μήνες. Αποδιοπομπαίοι τράγοι της Ευρώπης!

Πρώτα απ’ όλα, για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, διαβάστε την απολαυστική μετάφραση του σχετικού άρθρου στον φίλο Busy Bee: http://manosbee.blogspot.com/2010/02/focus-papara-cus.html 
Αν θέλετε να μάθετε πώς μας περιγράφει και ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, διαβάστε το: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/8509244.stm. Εκτός από τις γνωστές αγγλικές κακίες, λέει και κάποιες αλήθειες. 

  • Πριν από λίγο είδα στις ειδήσεις έναν βρετανό ευρωσκεπτικιστή να επιτίθεται φραστικό στον πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπάι, αμφισβητώντας τις ικανότητές του. Βέλγος ευρωβουλευτής υπερασπίστηκε τον συμπατριώτη του πρόεδρο, διερωτώμενος πώς τολμάει να μιλάει η Βρετανία με έλλειμμα 12,9%, δηλαδή «μεγαλύτερο και από αυτό της Ελλάδας»! Φράση που παραπέμπει…
  •  … στη μαύρη λίστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ, για τους φίλους) με τις χώρες με τα πιο απειλητικά ελλείμματα, όπου την πρώτη θέση μοιράζονται Βρετανία και Ιαπωνία με 13% του ΑΕΠ, ενώ Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα και… ΗΠΑ ακολουθούν με 9%! Εννοείται ότι κανένας δεν θα παραπέμψει στο ΔΝΤ τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ! (Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Καθημερινή της Κυριακής 21.2.10)
  • Γι’ αυτό και ο Bruce Cockburn τραγουδάει «IMF, dirty MF» (ΔΝΤ, βρομο-mother fucker) (http://www.youtube.com/watch?v=68zccrskOqQ) 
  • Στο Έθνος της 16.2.10, ο Γιώργος Δελαστίκ τονίζει: «Καθυβρίζουν την Ελλάδα οι Γερμανοί. Έχουν όμως ταραχθεί ακόμη και αυτοί από την επίδειξη δύναμης των τραπεζών. "Η Κοινότητα θα έπρεπε να σκεφθεί πώς θα μπορέσει να αποξηράνει αυτόν τον βάλτο (των τραπεζών) που πιάνει ομήρους ολόκληρες χώρες", έγραψε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η Frankfurter Algemeine. Η Le Monde είναι εξοργισμένη: "Μόλις έναν χρόνο αφότου τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες αφιερώνοντας κολοσσιαία ποσά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού -25% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τα χρεωμένα κράτη πέφτουν θύματα επιθέσεων από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέσωσαν. Αυτό είναι ένα από τα πικρά μαθήματα της ελληνικής κρίσης", ομολογεί η γαλλική εφημερίδα»
  • Η Die Zeit σχολιάζει νηφάλια: «Η Ελλάδα δεν ίδρυσε νέες βιομηχανίες και δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για τη νέα εποχή. Αντίθετα, έγινε πιο ακριβή, πιο αργή και έχασε τη βιομηχανία της. Στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες έκαναν τα στραβά μάτια επί δεκαετίες για όλα αυτά. Ευρωπαϊκές, κυρίως γερμανικές, εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν την ελληνική αγορά ως χώρο επέκτασης, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί πέθαιναν. Τη διαφορά την πλήρωσε το ελληνικό κράτος. Πρώτα με χρήματα της ΕΟΚ, στη συνέχεια της ΕΕ και στο τέλος με όλο και περισσότερα χρέη. Χρειάζεται μια επανάσταση, που απαιτεί περισσότερο από 5 εβδομάδες για να εφαρμοστεί. Οι απαιτήσεις και τα χρέη, η κομματική εξυπηρέτηση και η φτώχεια ανήκουν σε μια νοοτροπία, την οποία η Ελλάδα υιοθέτησε κατά τη δεκαετία του ΄80. Λαϊκιστές πολιτικοί της χώρας που μόλις είχε μπει στην ΕΟΚ [λέγε με Αντρέα] συνέδεσαν έκτοτε το πολιτικό άνοιγμα της χώρας με την υπόσχεση ότι θα ληφθεί μέριμνα για όλους, δηλαδή με την βεβαιότητα ότι στο εξής θα υπάρχει πολύπλευρη χρηματική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες». (tvxs 21.2.10)  
  • Μέχρι και ο Πρωθυπουργός μας εξανέστη με τις γερμανικές πιέσεις και φέρεται να είπε στην Άγκελα Μέρκελ: «Έχουμε δημοκρατία. Και στη δημοκρατία, ακόμη και σε έκτακτες περιστάσεις, πρέπει να εξασφαλιστεί η συμφωνία ή τουλάχιστον η ανοχή των πολιτών για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να υλοποιηθούν. Eκτός κι αν προτιμάτε σε δύο με τρεις μήνες να συζητάτε με μία άλλη κυβέρνηση και με έναν άλλο πρωθυπουργό». (Κώστας Τσαχάκης, Ημερησία 20.2.10) 
  • Όμως, ο Ντένις Μακ Σέιν, τέως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας επί Τόνι Μπλερ και ευρωπαϊστής, «καρφώνει» στη Μακεδονία της Κυριακής (21.2.10) τον Γιώργο Παπανδρέου ότι, αν και δήλωνε στους ιθαγενείς τον Σεπτέμβριο πως «χρήματα υπάρχουν», γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας: «Μου είπε ότι θα πρέπει να λάβει τρομερές οικονομικές αποφάσεις εάν εκλεγεί. Οι φόβοι του ήταν δικαιολογημένοι».
  • Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται ότι έχουν εντοπιστεί έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία [λέγε με Goldman Sacks και JPMorgan], που κερδοσκόπησαν άγρια σε βάρος της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, ενώ ο ισπανός υπουργός Δημόσιων Έργων –που νιώθει ήδη την καυτή ανάσα των κερδοσκόπων στο σβέρκο της χώρας του- χαρακτηρίζει την υπόθεση «συνωμοσία».(Απόστολος Τσίας, ΜτΚ, 21.2.10)
  • Συμμάχους, όμως, έχουμε και στην ίδια τη Γερμανία. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα Φρανκ Μπρζίσκε δηλώνει αλληλέγγυος στους έλληνες εργαζόμενους: «Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα μπορεί άνετα να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να αποτελέσει κακό παράδειγμα και για τη Γερμανία» (Ειρήνη Κοσμά, Πριν 21.2.10). Ενώ ο Αντρέι Ρίμπακ των γερμανικών Financial Times τονίζει: «Υπάρχει μεγάλη υποκρισία. Για να σώσει η γερμανική κυβέρνηση την Hypo Real Estate, έδωσε πάνω από 100 δις. Ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα το 2010, η οποία επί δύο μήνες είχε γίνει σάκος του μποξ. Αφενός από άγνοια των γερμανών πολιτών και των ΜΜΕ και αφετέρου για να στοιχηματίσουν εναντίον της και να πλουτίσουν κάποιοι κερδοσκόποι». (Ξένια Κουναλάκη, Καθημερινή της Κυριακής, 21.2.10)

Τα πρώτα μέτρα είναι άδικα για τους εργαζόμενους. Βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία. Μας λένε ότι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Για την ώρα, όμως, βλέπουμε ότι οι τράπεζες πήραν 28 πολύτιμα δισεκατομμύρια για να συνεχίζουν να μας απομυζούν, ενώ 21 δισεκατομμύρια αγνώστου προελεύσεως αναζήτησαν ελβετική στέγη. Θα σηκωθούμε από τους καναπέδες μας ή θα συνεχίσουμε να μισούμε ο ένας τον άλλο, όπως επισημαίνει το Focus;  

17 σχόλια:

Aldebaran είπε...

Διάβασα τη μετάφραση του άρθρου στο blog του Busy Bee και διαπιστώνω πως κάθε άλλο παρά προσβλητικό είναι...
Αυτό όμως που με ενοχλεί αφάνταστα είναι πως, με αφορμή όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα παρθούν μέτρα που θα θίξουν και πάλι τους μικρούς...

Βάσσια είπε...

Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας ναι;
Πρόχειρες δουλειές, πρόχειρες αποφάσεις, πρόχειρες αντιδράσεις.

Η εικόνα ξεπέρασε το άρθρο, αλλά η πραγματικότητα παραμένει σταθερή και "ζοφερή".

Αυτήν πρέπει να πολεμήσουμε - την πραγματικότητά μας.

Καλημέρα :-)

Ektoras είπε...

To πρωτοσέλιδο του Γερμανικού Focus είναι απλά κατάπτυστο. Το οτι έχουμε λαμόγια πολιτικούς επιχειρηματίες δημ/γράφους κλ.π. που μας απομυζούν και μας αποπροσανατολίζουν είναι επίσης γεγονός. Το οτι εμείς οι ίδιοι αναγκαζόμαστε και ακολουθούμε την ίδια τακτική για να επιβιώσουμε και αν δεν ξέρεις DIY ( do it yourself ) όπου και αν πας θα σε κλέψουν, είναι επίσης γεγονός... Αποτέλεσμα μια απ'τα ίδια τα παΐδια... Μισθωτοί φτωχοί συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο. Όλα αυτά όμως δε δίνουν το δικαίωμα σε κανένα δημοσιογραφίσκο του φοκους και κάθε φοκους να προσβάλλουν με αυτό τον τρόπο. Ο Γερμανικός λαός επίσης δεν φταίει. Δε νομίζω οτι πρέπει να ξανακάνουμε πόλεμο με τους Γερμανούς για ένα κατάπτυστο δημοσίευμα το οποίο δεν ξέρουμε καν από που προέρχεται και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί! Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Σύντομα θα ακολουθήσει καυστικό άρθρο απέναντι σε αυτά τα σκουλήκια/δημοσιογράφους. Ίσως αυτό το σχόλιο να μπει και ως πρόλογος

Καλησπέρα αγαπητέ Λωτοφάγε

Ναπoλέων είπε...

Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω!

«Καλησπέρα αγαπητέ Λωτοφάγε»,
όπως πάντα συλλεκτικός-επιλεκτικός, ακουμπάς καλά πάνω στις ευαίσθητες κεραίες σου.

Συμπληρώνω απλώς μερικά... Έτσι «διά το θεαθήναι»...

1. Ποιός καταράστηκε τον Γ.Α.Π. να πρωθυπουργέψει τέτοια εποχή;;;
Άν δεν τό 'χει κάνει ήδη..., πολύ σύντομα, όπως προβλέπω, θα καταριέται την ώρα και τη στιγμή που "νίκησε" τον Καραμανλή...

2. Αυτός που πρώτος αποκάλεσε δημόσια τα μετακινούμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα Hedge Funds καλέ, «ακριδικά» ΔΕΝ ήταν κάνας ...παλιομαρξιστής αλλά, προ ετών, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών...

3. Για το όποτε σηκωθούμε από τους καναπέδες μας {εγώ δεν έχω! Απ' την καρέκλα μου θα σηκωθώ!} ας εγκολπωθούμε τουλάχιστον τα ΣΩΣΤΑ συνθήματα, τα δικά μου δηλαδή..., που είναι τα εξής:
- Το χρήμα δεν είναι προϊόν, μέσον διευκόλυνσης των ανταλλαγών είναι. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παράγει κέρδος.
- Όλη η εξουσία στα Προϊόντα {και στις υπηρεσίες και στον ελεύθερο χρόνο ...εντάξει}
- Οι Τράπεζες να γίνουν Α.Μ.Κ.Ε.(*)
- Όχι στην κοινωνία της Αγοράς, ναι στην ανθρώπινη.
- Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας, όχι για να τούς εφαρμόσει.
- Ο μάνατζερ που ξέρει να κλέβει ΓΙΑ μάς, ξέρει να κλέβει και ΑΠΟ μάς.

Αλλά και άλλων, όπως:
- Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.
- Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια.
- Μην περιμένεις να χιονίσει για να δείς άσπρη μέρα.
- Fuck your companion, not your life.

Καλό ΣαΚύ.
Καλό κουράγιο.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

- - - - - -
(*) Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες

Кроткая είπε...

Λωτοφάγε. γεια σου. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το κείμενο σου και απορώ. Πώς γίνεται να συμφωνώ με αυτό τόσο πολύ, αλλά με το σχόλιό σου, που με οδήγησε εδώ, τόσο λίγο;

Λωτοφάγος είπε...

@ Ε, ναι, θα μας τα φορέσουν τη στιγμή που εμείς κοιτάμε αλλού, Αλδεβαράν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Παρορμητισμός και υπερβολή, Βάσια. Και τα δύο σε... υπερβολικό βαθμό! Ποτέ δεν σταθήκαμε μια στιγμή για να σκεφτούμε μήπως υπάρχει και μια άλλη όψη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Έκτωρ μου, δεν ξέρω αν το εξώφυλλο είναι κατάπτυστο ή η συμπεριφορά μας.
Το πρόβλημα είναι πως έχουμε εδώ και χρόνια ναρκοθετήσει το δρόμο μας. Τον δικό μας, όχι των εχθρών μας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ με όσα λες, Ναπολέων. Και δεν θα ήθελα να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο του ΓΑΠ: αν ο Καραμανλής άφησε μόνο "ξωπίσω του μια τρύπα", ο Γιωργάκης θα πληρώσει 35 χρόνια μεταπολίτευσης μαζεμένα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητή Κρότκαγια, σου απάντησα στο ιστολόγιό σου.

...Ατακαδόρ είπε...

Ρέ σείς...

Έμ! αποκαταστήσανε τα χέρια του αγάλματος, Έμ! τούς βρίζουμε κιόλας...

Τί αχάριστος λαός, Λαέ μου...

Υ.Γ.
Η πιό διάσημη κοψοχέρα είναι, ως γνωστόν, η Αφροδίτη της Μήλου!
Θα ψήφιζε συνέχεια ΠΑΣΟΚ (ή ΝΔ) κατά πώς φαίνεται...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ατακαδόρ, έχεις απόλυτο δίκιο! Μα κανείς άλλος δεν το σκέφτηκε, βρε αδελφέ; Ντροπή μας! :)))

mtryfo είπε...

Πολύ μα πολύ καλή ανάρτηση Λωτοφάγε μου... καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο δομημένο κείμενο...
όσο για την Αφροδίτη τι να πω που δεν το είπε κανείς άλλος... η φούρια του Πετσάλνικου (παρά το γεγονός οτι ειναι γερμανοσπουδαγμένος) να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στον γερμανό πρέσβη με αναφορές στα νομπελ των Σεφέρη και Ελύτη (αγνοώντας πόσα έχουν αποκτήσει οι Γερμανοί ακόμη και πολύ πρόσφατα) ηταν όοοοολα τα λεφτά... τι να πω....

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Χα,χα, ευχαριστούμε, Λωτοφάγε, που μας παρέπεμψες στη μετάφραση του Fuckos! Τι χαριτωμένοι που είναι οι Ελληνούληδες, αν το καλοσκεφτείς! (Αυτό με τα μουσεία και την inspiration ήταν άπαιχτο.)

Α, ναι, φορέσαμε και Ελληνικά στο πε-τσε, είδες; Για να διαβαζόμαστε σαν άνθρωποι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, Μαρία. Ναι, όταν θέλουν οι Πασόκοι να γίνουν λαϊκιστές, δεν τους πιάνει κανείς!
Έχουν κάνει διατριβή στο θέμα.
Μίλησε για Ελύτη και Σεφέρη, διότι τους αρχαίους δεν τους κατέχει και θα γινόταν ρεζίλι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βρε, καλώς τα τα παιδιά! Αλήθεια, εκεί στο στέιτς τι γνώμη έχουν οι ομογενείς για όλα αυτά;
Ελπίζω να μην ζητούν και αυτοί την κεφαλή της Μέρκελ επί πίνακι...

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Αχ δε γνωρίζουμε, ένεκα που εμείς είμαστε ανομοιογενείς.