Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Πώς περνάει ο καιρός!


Του Πάνου, "Ποντίκι" 28.10.09

Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα διακυβέρνησης της χώρας από τους αντιεξουσιαστές του Γιωργάκη, μετρώντας από τη μέρα που παρέλαβαν τα υπουργεία τους (χωρίς τα σαββατοκύριακα). Τι είδαμε ως τώρα;

1. Τα ΜΑΤ να εισβάλλουν σαν ταύρος στο υαλοπωλείο-Εξάρχεια και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ή Προ-Πο) Μ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει με θλιμμένο ύφος ότι όποιος ακουμπήσει πολίτη θα έχει να κάνει μαζί του! Στους πολίτες προφανώς δεν συμπεριλαμβάνει τους μετανάστες και όσους στραβοκοιτάξουν τα όργανα της τάξης. «Παραιτεί» επίσης τον κ. Τσιατούρα, τον οποίο ούτως ή άλλως είχε σκοπό να ξηλώσει. Ανακοινώνει επίσης την πρόσληψη ψυχολόγων και μεταναστών-διερμηνέων. Λίγες μέρες μετά, συλλαμβάνεται αστυνομικός, που πυροβόλησε στον αέρα μετά τον καβγά του με σομαλή πόρνη στη Σοφοκλέους και στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε… ξανθιά περούκα! Ύστερα από τη δήλωση ότι αποσύρει τους αστυνομικούς-Φιλιππινέζες των «επωνύμων», σκάει χύτρα στην πολυκατοικία της Μαριέτας Γιαννάκου!  

2. Ο υφυπουργός Προ-Πο Σπύρος Βούγιας ζητάει ταπεινά συγγνώμη από τους τροφίμους της Παγανής Λέσβου, αλλά μετά την αναχώρησή του οι φρουροί σπάνε στο ξύλο 17χρονο μετανάστη!

3. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος περιορίζεται σε άκρως λυρικές ομιλίες στη Βουλή (θα δάκρυζα αν δεν με ξενέρωνε η φωνή του), ενώ ο κ. Παναγόπουλος της ΕΡΤ εισπράττει ανενόχλητος τον ταπεινό μισθό του σωρεύοντας ελλείμματα στην κρατική τηλεόραση, την οποία πληρώνουν μέσω ΔΕΗ ακόμα και οι τάφοι στα νεκροταφεία! Ωστόσο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εξακολουθεί να παραμένει κλειστό διότι χρωστά 2,5 εκατομμυριάκια (Γ. Αλλαμανής, «Ποντίκι» 22.10.09) και το 50χρονο πλέον Φεστιβάλ Θες/νίκης θα γιορτάσει χωρίς ελληνικές ταινίες.

4. 30.000 Έλληνες καταθέτουν μέσω διαδικτύου αίτηση για να γίνουν γραμματείς υπουργείων, αλλά δύο εβδομάδες μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανακοινώνει ότι επιλέγει λέκτορα του Δημοκριτείου που «τυγχάνει» να έχει συγγράψει μελέτη με την σύζυγό του και επίσης «τυγχάνει» να είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974! 

5. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ζητάει πίστωση χρόνου από τους λιμενεργάτες τάχα για να επανεξετάσει την αποικιακή σύμβαση με την COSCO, η οποία όμως τυπικά ανέλαβε χθες την εκμετάλλευση του λιμανιού. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατεβαίνει από το υπουργείο Εργασίας για να μιλήσει με τους απολυμένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ουδέν νεώτερον από το πειραϊκό μέτωπο

6. Πονάει μάτι-βγάζει μάτι, και τα αμαρτωλά Stage καταργούνται στο Δημόσιο. Όσοι προσελήφθησαν μετά την προκήρυξη των εκλογών, ούτε καν θα πληρωθούν! Ο πολύς Θ. Πάγκαλος δηλώνει με το γνωστό ύφος απάχη: «Δεν μπορώ να πληρώσω για παράνομη σχέση. Θα πάει φυλακή ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν πληρώσει». Σωστά. Κι εκεί θα συναντήσει όσους νεοδημοκράτες υπουργούς βαρύνονται με τα σκάνδαλα Siemens, Βατοπεδίου, καρτέλ, κουμπάρων, δομημένων ομολόγων κτλ, που η καλή μας κυβέρνηση έχει προφυλακίσει. Σε ερώτηση «γιατί να μην πληρωθούν, αφού δούλεψαν;», ο κύριος αντιπρόεδρος απάντησε: «Και ο πορτοφολάς δουλεύει»! Αυτό δεν το είχε προβλέψει ο Μαρξ. Ωστόσο, όπως γράφει το «Ποντίκι» (28.10.09), διατηρείται η ρύθμιση Σιούφα –με διακομματική συμφωνία, να εξηγούμαστε- που επιτρέπει σε όποιον έχει εργαστεί έστω και μία μέρα στη Βουλή τα τελευταία χρόνια να γίνει μόνιμος υπάλληλος με μια απλή αίτηση.

7. Τα stage στον ιδιωτικό τομέα διατηρούνται, προς μεγάλη αγαλλίαση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου –αν δεν κάνω λάθος, αυτός δεν είναι πλέον βιομήχανος εδώ και πολύ καιρό. Απτόητος ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου ζητάει «μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση». Δεδομένου ότι οι νέοι εργαζόμενοι έχουν καταλήξει λάστιχο, μάλλον εννοεί την κατάργηση του μισθού! 

8. Το πρώτο μέτρο της as soon as possible υπουργού Παιδείας κτλ… Άννας Διαμαντοπούλου ήταν η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, που μάζεψε εσπευσμένα μετά τη γενική κατακραυγή. Πάλι καλά. Περίμενα να είναι η καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας! Τώρα, λέει, ετοιμάζει νέο νόμο-Πλαίσιο. Ωχ!

9. Την αντικατάσταση των κρατικών λιμουζίνων με υβριδικά είχε ανακοινώσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Χθες κατήργησε την απόσυρση ως μη αναπτυξιακή και ασύμφορη για το κράτος και αύξησε τα τέλη, χωρίς όμως η αύξηση να αποθαρρύνει τις ενεργοβόρες τζιπούρες -των οποίων η είσοδος στο κέντρο της πόλης δεν απαγορεύτηκε όπως θα ήταν λογικό και περιβαλλοντικά ορθό. Θετική είναι μόνο η δήλωση της υπουργού στη Βουλή ότι ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε ο λιθάνθρακας «συμπεριλαμβάνονται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις».

10. Θετικό επίσης μέτρο είναι η κατάργηση των χιλιάδων επιτροπών και η επαναφορά των Ανεξάρτητων Αρχών, από τις οποίες προέρχονται και κάποιοι υπουργοί. 

11. Ο ΥΠΕΣ Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζει τον «Καποδίστρια 2» για να περιορίσει τους δήμους σε 350 (από 1.034 που είναι σήμερα), που θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Ομέρ Πριόνης βιάστηκε να τον χαρακτηρίσει «άπειρο» αφού ήδη υπάγονται, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα ελέγχονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πέσει πολύ γέλιο!

12. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άνοιξε τα ιερά τεφτέρια και διεκδικεί οφειλές του ελληνικού Δημοσίου από τη Μικρασιατική Καταστροφή και δώθε («Ποντίκι» 22.10.09). Πάλι φτηνά τη γλιτώσαμε: μας έκανε σκόντο τα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας και τον 19ο αιώνα! Χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε κάτι για βοήθεια στους φτωχούς, δηλαδή ταμείο προνοίας, και τίποτε για φόρους. 

13. Ο ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός μας βιάστηκε να επισκεφθεί τον Ερντογάν, ώστε να δηλώσει μετά στην κυπριακή Βουλή ότι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας» και ότι η ειδική σχέση που ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί «θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα». Εν ολίγοις, χαϊδεύει τα αφτιά της αστικής τάξης που ονειρεύεται μπίζνες με τους Τούρκους, ενώ η FRONTEX παρενοχλείται αδιαλείπτως σε Κουφονήσι και Αγαθονήσι. Να θυμίσω ότι ο Γιωργάκης υπήρξε υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν και η αραβική πολιτική του πατέρα του έχει διαλυθεί προ πολλού, ενώ οι τολμηρές δηλώσεις της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ δείχνουν ακόμα πιο θλιβερή τη δουλική μας στάση. Με τούτα και με κείνα βγήκε από τα ρούχα του ο Δημήτρης Χριστόφιας και συνέκρινε την στάση της ΕΕ έναντι της γείτονος με την «πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ για να μη γίνει πιο επιθετικός» (Γ. Δελαστίκ, «Πριν» 1.11.09) –δήλωση που εξόργισε τον, πάντα ευαίσθητο, «Guardian»!

Αυτά τα ολίγα για τις πρώτες 30 μέρες. Πάσα διόρθωση ή προσθήκη ευπρόσδεκτη

10 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Ότι χρειάζεται χρόνος ακόμη για
τεθούν υπό κρίση, χρειάζονται, κατά
την άποψή μου.
Παρ' όλα αυτά, μάλλον τελού, λίγο,
υπό "πανικό".

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πρώτο δείγμα, θετικόν. Η διάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, πρωτοποριακή και καλά δομημένη.
Καμμία σχέση με το τουρλουμπούκι του ανύπαρκτου μπούλη.

Τα προβλήματα πολλά και πολυσύνθετα.
Μακάρι να προχωρήσει η ομάδα..

Λωτοφάγος είπε...

@ Μακάρι να συμμεριζόμουν την αισιοδοξία σας, Βάσια και Σπίθα. Μήπως είδατε τους νέους ΓΓ των υπουργείων; Σχεδόν όλοι καθηγητές πανεπιστημίων! Τότε γιατί σκάρωσαν όλο εκείνο το πανηγύρι με τις αιτήσεις στο διαδίκτυο; Ή μήπως οι υπουργοί δεν είχαν συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό; Γελοιότητες!

Βάσσια είπε...

Διάβασα σήμερα τα ονόματά τους και την ιδιότητά τους.
Σκέφτομαι ότι, είναι δυνατόν να προσελάμβαναν "άγνωστους";
Δεν είμαι στη θέση τους, αλλά,
προφανώς σκέφτονται ότι πρέπει
να είναι προφυλαγμένοι.
Κάτι το εντελώς διαφορετικό, θα ήταν ίσως πιο δίκαιο, αλλά απρόβλεπτο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια, ίσως είμαι λίγο αφελής -έως πολύ- αλλά έχω κάποιες απορίες:

α) αφού ήθελαν "γνωστούς", γιατί έστησαν όλη αυτή την παράσταση κι έδωσαν ελπίδες σε τόσους άνεργους επιστήμονες; Δεν θα ήταν καλύτερα να τους επέλεγαν εν κρυπτώ; Κανείς δεν θα τους κρατούσε κακία. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια!

β) δεν είναι άδικο να προσλαμβάνουν καθηγητές πανεπιστημίου -οι οποίοι ήδη έχουν μόνιμη θέση- και όχι νέους ανθρώπους με προσόντα;

γ) θα δημοσιεύσουν τα βιογραφικά τους για να δούμε από πότε είναι γραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ;

and last but not least:
ΓΙΑ Μ$%&#@Σ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ;

Locus Publicus είπε...

Εξοχη ανάρτηση φίλε Λωτοφάγε, 13 μικρές ατέλειες στον ορίζοντα του σοσιαλιστικού μας παραδείσου. Κορυφαία η φάση με τα ηλεκτρονικά βιογραφικά. Θάθελα να μάθαινα που ακριβώς πάνε αυτά τα μηνύματα. Υποθέτω θα καταλήγουν σε κάποια στελεχάρα που θα ξεπατώνεται στα delete. Oσο περνάει ο καιρός, η πίστη μου στη νέα κυβέρνηση δυναμώνει. Και μην ξεχνάμε βέβαια πως σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Βάσσια είπε...

Καταρχήν δεν συμφωνώ με τις δύο θέσεις. Όφειλαν να δώσουν εργασία
σε νέους μορφωμένους ανθρώπους.
Ούτε συζήτηση γι αυτό.

Δεύτερον, αν αποδειχθεί τελικά ότι
είναι "υμέτεροι" τότε εμείς τι είχαμε , και τι χάσαμε.
Άντε λίγη ελπίδα ξανά χαμένη.
Η νέα κυβέρνηση έχει να χάνει.

Τρίτον και όχι least,
όχι απλά μας περνάνε, αλλά μας
το πετάνε και κατάμουτρα.

Προσωπικά, αν κι έχω πολιτική
ιδεολογία, πιστεύω ότι ο "πάτος"
που έχουμε πιάσει χρειάζεται όχι
επανάσταση, αλλά ξερίζωμα της
πολιτείας και της κοινωνίας.

Υπερβολική μάλλον θε σκέφτεστε.
Μπορεί και να είμαι.

Καλησπέρα

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάπως έτσι το φαντάζομαι κι εγώ, Λόκους: μια επικοινωνιακή σαχλαμάρα!
Η μισή Ελλάδα δουλεύει στο Δημόσιο κι η άλλη μισή ονειρεύεται να μπει εκεί. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού μισεί τη δουλειά του. Κάτι που σημαίνει πως ΚΑΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι σιχαίνονται τη δουλειά, για την οποία φίλησαν κατουρημένες ποδιές -και ίσως φιλάνε ακόμα!
Σχιζοφρένεια; Όχι ακριβώς. Φαντάσου νέους ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια και δημιουργικότητα, καθισμένους πίσω από γραφεία και αναγκασμένους να συζητούν ασήμαντα θέματα με εξίσου ασήμαντους (και παραιτημένους) συναδέλφους, προσπαθώντας να γεμίσουν το 8ωρο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάτο έχουμε πιάσει, πράγματι, Βάσια. Η διαφθορά και το ρουσφέτι έχουν μεταλλάξει το DNA μας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν και πόσο η κυβέρνηση θα θελήσει να αλλάξει κάποια πράγματα.
Και το χειρότερο είναι η ματαίωση των -όποιων- ελπίδων. Διότι, άλλο είναι να σου ανακοινώνει τα ονόματα των ΓΓ (όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) και άλλο να σου ζητά να καταθέσεις την αίτησή σου, να σε γεμίζει ελπίδες και τελικά να διορίζει αυτούς που ήταν ήδη διοριστέοι!
Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτοεξευτελίζονται;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Θα ξεχστεί Λωτοφάγε, θα ξεχαστεί.
Αλλά ο "θεσμός" θα παραμείνει και ψάξε ψύλους στα άχυρα, μετά..