Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Από πού πάνε για τη Γουαδελούπη;


«Είμαστε όλοι απεργοί της Γουαδελούπης», φώναζαν οι γάλλοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί στο Παρίσι, αναγκάζοντας τον πολύ Σαρκοζί να αποσύρει άρον άρον την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Τα γαλλικά πανεπιστήμια, βεβαίως, δεν έχουν καμιά σχέση με το δικό μας μπάχαλο που απαξιώνεται μέρα με τη μέρα.


Τι συνέβη, όμως, στη Γουαδελούπη; Στην ειδυλλιακή «υπερπόντια κτήση» της Γαλλίας, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την ανεργία των νέων –έγχρωμων, φυσικά- να φτάνει το 50%, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και διαδήλωναν επί ενάμιση μήνα! Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, το «μικρόβιο» εξαπλώθηκε στη γειτονική Μαρτινίκα, αλλά και στη Γουιάνα και τη Ρενιόν στον Ινδικό Ωκεανό.


Στην αρχή αντιμετωπίστηκαν βίαια. Εκατοντάδες αστυνομικοί εστάλησαν από τη μητρόπολη για να τους πνίξουν στα χημικά, χωρίς να καταφέρουν τίποτε πέρα από τη δολοφονία ενός συνδικαλιστή από «αγνώστους». Οι διαδηλωτές έσπασαν και έκαψαν, τρέποντας σε φυγή τους χαζοχαρούμενους τουρίστες. Καμιά «Σέχτα» δεν εμφανίστηκε και καμιά προβοκάτσια (θυμόμαστε και πάλι τις παλιές λέξεις) δεν εκδηλώθηκε. Η συνεργασία της γαλλικής κυβέρνησης και της λευκής ελίτ του νησιού (Μπέκες τους ονομάζουν οι ντόπιοι) απλώς καθυστέρησε την ικανοποίηση σχεδόν όλων των αιτημάτων.

Αντιγράφω από το χθεσινό «Πριν»: 200 ευρώ αύξηση στους μισθούς πείνας, έκτακτα βοηθήματα σε φτωχούς και συνταξιούχους, μείωση των τιμών σε βασικά είδη, καύσιμα, νερό, ηλεκτρικό, συγκοινωνίες και ενοίκια. Επίσης ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της ανεργίας των νέων και για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα αγαθά εισάγονται (πανάκριβα!) από τη Γαλλία, όπως γινόταν τα παλιά καλά χρόνια της αποικιοκρατίας.

Ας έρθουμε τώρα στην παινεμένη μας πατρίδα: τον καυτό Δεκέμβρη του 2008, ολόκληρη σχεδόν η υδρόγειος παρακολουθούσε με κομμένη ανάσα τα παιδιά μας να διαδηλώνουν. Οι λαοί χαίρονταν κι οι κυβερνήσεις ανησυχούσαν. Τι κάναμε όταν τα δηλητηρίαζαν με χημικά –με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία τους; Ακούγαμε τις ασώματες κεφαλές στις οθόνες μας να τα κατηγορούν ότι δεν έχουν αιτήματα! Κι όταν το κέντρο της Αθήνας έγινε κόλαση; Κρυφτήκαμε στα σπίτια μας! Οι καταστηματάρχες φώναζαν ότι καταστρέφονται –οι αντιδράσεις κάποιων είχαν… «άρωμα» φασισμού- και, αφού πήραν τις αποζημιώσεις, ξέχασαν να διαμαρτυρηθούν όταν ακούστηκε ότι δόθηκαν ΔΕΚΑ άδειες για καινούρια Mall! Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων, και η Αλέκα δήλωσε αυτάρεσκα πως «με την πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι»! Μισό λεπτό να το πω στους Γουαδελούπιους κι έρχομαι…

Και ενώ οι ταραχές στη μακρινή Εσθονία της οικονομικής κρίσης είχαν πρότυπο τις ελληνικές και οι Τούρκοι τολμούσαν να διαδηλώνουν συμπαραστεκόμενοι στους έλληνες εφήβους, εμείς πλέκαμε σιγά σιγά τα κουκούλια μας! Όχι, αγαπητοί μου, τα Χριστούγεννα δεν «αναβλήθηκαν». Αντίθετα, μετά τα μελομακάρονα, επιδοθήκαμε στα συνήθη σπορ: πρωινάδικα, εκλογολογία, σκάνδαλα και πύλες του ανεξήγητου. Καθείς με την πετρούλα του!

Καθόμαστε και περιμένουμε να μας έρθει η κρίση κατακέφαλα, για να μπορούμε μετά να κλαιγόμαστε. Και να επιβεβαιωθεί ξανά το ρηθέν υπό του Βάρναλη,

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

11 σχόλια:

Spy είπε...

Βέβαια δεν μας είπατε που τα βρήκε τα λεφτά η κυβέρνηση της Γουαδελούπης, για να μπορέσει να πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά δεν πειράζει. Νομίζω ότι μπορούμε να μαντέψουμε...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως αυτά τα νησιά ζούνε χάρη στα χρήματα της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Υποθέτω ότι τα βρήκε από εκεί που θα τα έδινε κι η δική μας αν δεν τα χάριζε στις τράπεζες κι αν φορολογούσε τους έχοντες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χάρη στον τουρισμό της Γαλλίας εννοείς, Ιωάννη. Εξάλλου, τα γαλλικά προϊόντα βρίσκουν στις υπερπόντιες κτήσεις μια πολύ πρόθυμη αγορά.
Συνήθως αυτή είναι η μοίρα των πρώην και νυν αποικιών: οι μητροπόλεις τις χρησιμοποιούν για να χαίρονται τις κάθε είδους ομορφιές τους, για να απομυζούν τις πρώτες ύλες τους και για να εξάγουν σε αυτές "κουλτούρα και στιλ".
Αλλά αυτό δεν είναι και πολύ δίκαιο, δεν νομίζεις;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν νομίζω πως οι αγορές αυτών των νησιών να είναι τόσο μεγάλες, άλλωστε είναι μέλη της Ε.Ε. οπότε πουλάνε ελεύθερα τα προιόντα τους και οι εταιρίες των άλλων χωρών...

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε όλες τις πρώην αποικίες, οι μητροπόλεις άφησαν στην εξουσία ελίτ πολιτισμικά και οικονομικά αφοσιωμένες.
Δες την Ινδία, την Κύπρο, το Μαρόκο, τη Δυτική και τη Νότιο Αφρική. Για να αναφέρω μόνο τα χοντρά παραδείγματα. Οι χώρες αυτές δεν καταναλώνουν ενθουσιωδώς μόνο τα προϊόντα, αλλά και την κουλτούρα των αποικιοκρατών, σπουδάζοντας στις μητροπόλεις και ενισχύοντας την οικονομία τους με το φοιτητικό συνάλλαγμα. Οι ικανότεροι από αυτούς προσφέρουν γνώσεις και εργασία, στερώντας τις πατρίδες τους από τα καλύτερα μυαλά.
Πόλεις της Βρετανίας που αργοπέθαιναν, ακμάζουν σήμερα χάρη στους φοιτητές της Κοινοπολιτείας.
Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.
Η πλέμπα, βέβαια, παραμένει εξαθλιωμένη.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις και 'δω τα σπάγανε 1 μήνα αλλά ακολούθησε άλλην οδό η... εξουσία. Άστους να τα σπάνε, να ξεθυμάνουν, να περάσουν και οι γιορτές, να ξαναμπούν στα καβούκια των φροντιστηρίων τους.
Τα αποτελέσματα;
Τρομοκρατία, δολοφονίες εκατέρωθεν σέχτες, επαν. "αγώνες", γαζώματα, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών Paleokostas airlines και φυσικά τρομονόμοι στα σκαριά και διολίσθηση στο άλλο άκρο της καταστολής αφού τα "παιδιά" ( ποια παιδιά άραγε; ) το παρακάνανε. Τα αιτήματα στον κάλαθο ώς συνήθως, οι μιζαδόροι, δημοσιοκάφροι, πολιτικάντηδες, νταβατζήδες, καρτέλ, καλά κρατούν και η φτώχεια θερίζει κόκκαλα. Αλλά μην ανησυχείτε, τα ασφαλιστικά μας τα μεία είναι άδεια, το χρέος μας κανα τρις ευρώ, και ο πληθωρισμός μόνο 1,6% Γ... αυτούς που κυβέρνησαν τούτο τον τόπο από τον Όθωνα και δώθε.
Τελικά το εισιτήριο για Γουαδελούπη είναι ακριβό φίλε Λωτοφάγε;

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν έχω να προσθέσω κάτι, Έκτορα. Δεν παραλείπεις τίποτε.
Η χώρα βυθίζεται στον φόβο, και οι όποιες ελευθερίες μας θα θυσιαστούν εθελοντικά. Ακολουθούμε τη Βρετανία κατά πόδας, μόνο που εκεί δεν χρειάστηκε όλη αυτή η κατρακύλα για να δικαιολογηθούν οι τρομονόμοι. Η επίθεση στο μετρό ήταν αρκετή!
Εμείς είμαστε κομματάκι πιο ατίθασσοι. Στο τέλος, να μου το θυμηθείς, θα τους παρακαλάμε για να μας μαντρώσουν!

Do it yourself είπε...

Φίλτατοι,
τί κάθεστε και κατατρίβεστε με τέτοια κοινότυπα θέματα τώρα;
Εδώ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ο Γιώργος με τον Σημίτη!
Οι γαλλικές αποικίες μάς μάραναν;;;

Κατά τα άλλα...
κλυδωνίζομαι μεταξύ Λωτέκτορα και Κατασκοπόγιαννου. Θα σάς πω προς τα πού θα πέσω, όταν και αν καταλήξω σε απόφαση.

vasikos metoxos είπε...

Το "μικρόβιο" πέρασε από χτες και στην Γαλλία. Τώρα είναι που θα ακούσουμε τα καλλίτερα για την εξεγερμένη νεολαία που την καταλαβαίνουν και την ...στηρίζουν οι εργολάβοι της τηλεοπτικής εθνικής αποχαύνωσης. Αυτά που έρχονται στο πλανητικό μας χωριό θα πνίξουν πολλές αυτοκρατορίες και πολλούς θα τους κάνουν να πεταχτούν από τις πολυθρόνες τους, Λωτοφάγε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μακάρι, Βασικέ, μακάρι!