Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

"Άμα κλαις, να κλαις σιωπηλά!"

… φωνάζει η προπονήτρια στο πεντάχρονο κοριτσάκι που δεν άντεξε να κρέμεται από το μονόζυγο και έχει σωριαστεί στο πάτωμα με αναφυλλητά! Πιο πέρα, ο γυμναστής κάθεται πάνω στο αγοράκι, που κάνει σπαγκάτ στο πάτωμα, για να του ισιώσει την πλάτη. 
«Τα αδέλφια σου απορρίφθηκαν. Είσαι η μοναδική μας ελπίδα για να γλιτώσουμε από τη φτώχεια», πιέζει η μετανάστρια μητέρα τον γιο της που την κοιτάζει με τα σχιστά μελαγχολικά του μάτια. Μεγάλη ευθύνη για τους μικρούς του ώμους!

«Ολυμπιακό νηπιαγωγείο» γράφει μια πολύχρωμη πινακίδα στον τοίχο του σχολείου. Μέσα, τα αδύνατα παιδάκια κλαίνε από πόνο προσπαθώντας να ανταποκριθούν στη σκληρή προπόνηση. Παιδιά φτωχά, υιοθετημένα, που μεγαλώνουν με παππούδες και είναι η ελπίδα της Κίνας για πολλά χρυσά μετάλλια στο μέλλον!

Με το ντοκιμαντέρ «Κόκκινος αγώνας» του Τσάο Γκαν (2008) ξεκίνησε χθες το βράδυ στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) το… παράρτημα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει 26 ταινίες. Αν και φέτος το φεστιβάλ είχε αφιέρωμα σε αφρικανούς δημιουργούς, στην Αθήνα θα προβληθεί μόνο μία, με τον τίτλο «Κεϊσκάμα –Μια ιστορία αγάπης» (Κυριακή, 29/3). 

Η δεύτερη ταινία, του Παύλου Τσιαντά με τίτλο «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ», περιγράφει την επιτυχημένη αποστολή μιας παρέας ελλήνων ορειβατών που ανέβηκε στην κορφή του κόσμου το 2004. Γυρισμένη με χιούμορ και ζωντάνια, μιλάει για τις δυσκολίες της προετοιμασίας, το θάνατο αγαπημένων φίλων, την απρόσμενη επιχορήγηση από Έλληνες της διασποράς, τους sherpas –την ορεσίβια φυλή του Νεπάλ που βιοπορίζεται βοηθώντας τις ορειβατικές ομάδες από τη Δύση- και τον πρώτο Έλληνα που πάτησε στο Έβερεστ αλλά πέθανε στην Ελβετία ένα μήνα μετά: τον Κωνσταντίνο Νιάρχο, γιο του γνωστού εφοπλιστή. 

Στην πρώτη προβολή, οι θεατές με το ζόρι φτάναμε τους δέκα. Στη δεύτερη, όμως, ο κινηματογράφος γέμισε νέα παιδιά που χειροκρότησαν ενθουσιασμένα στο τέλος, θυμίζοντάς μου τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ! Το πρόγραμμα προβολής θα το βρείτε στη διεύθυνση http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=760

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι καλές θεάσεις και να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.
Εγώ θα τη βγάλω με φασκόμηλο, και ύπνο μιας και βρήκε να με πιάσει το παλιοκρύωμα, από χθες είμαι χάλια. Εδώ κάτω τις τελευταίες 2 εβδομάδες, η κατάσταση έχει ως εξής: ψωφόκρυο το πρωΐ, ζέστη το μεσημέρι, μετά κρύο και το βράδυ ρίχνει καρέκλες! Άντε σε λίγο και ανεμοστρόβιλοι. Κρίμα για τους ανθρώπους που χάθηκαν, κρίμα. Όσο για το είδος μας, όπως τα λές είναι δυστυχώς. (Φιλιατρά)

P.S. Δεν υπήρξε καμμία παρεξήγηση φυσικά όπως θα είδες. Άλλωστε θα μου ήταν αδύνατο να σε παρεξηγήσω. Και θα ήταν ευπρόσδεκτες και οποιεσδήποτε ενστάσεις ή προτάσεις όποτε διαφωνείς!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αχά! Έχετε τέτοια ποικιλία και γκρινιάζεις; Από Κυριακή έρχεται ζέστη. Κανόνισε να γίνεις καλά μέχρι τότε, διότι κρύωμα και 25 βαθμοί δεν λέει!
Περαστικά σου, φίλε μου.