Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ελληνικά παράδοξα

Το εθνικό μας όνειρο
Όλοι, μα ΟΛΟΙ, ονειρευόμαστε τη σύνταξη, από την πρώτη μέρα που πιάνουμε δουλειά. Όλοι, εκτός από τους πολιτικούς! Αυτοί γραπώνονται στην καρέκλα του βουλευτή και ξεκολλάνε μόνο για να μιλήσουν με τους ιθαγενείς κατά τις προεκλογικές περιόδους ή για να κηδευτούν -δημοσία δαπάνη πάντα! Κάποιους μάλιστα, σε προχωρημένη πια ηλικία, τα κόμματα αναγκάζονται να τους στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να ανανεώσουν επιτέλους τα στελέχη τους! Βέβαια, εμείς οι υπόλοιποι δεν κερδίζουμε τίποτε, αφού τη θέση παίρνουν, κληρονομικώ δικαιώματι, τα παιδιά τους. 
(Είχα γράψει αυτό το κείμενο, όταν άκουσα ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «είναι πολύ νέος ακόμα για να συνταξιοδοτηθεί»!!)

Νομοθεσία
Οι νόμοι και το σύνταγμά μας φτάνουν και περισσεύουν για όλα, μα δεν εφαρμόζονται. Το δικαστικό σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να αποθαρρύνει τους πολίτες. Αν ο καθένας μας μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για ό,τι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων συμβίωσης –χωρίς να σκέφτεται πως θα χάσει χρόνια και χρήμα- τότε πολλά στραβά θα διορθώνονταν. Από το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια μέχρι την εισφοροδιαφυγή. 
Αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο νόμος απαγορεύει την ύπαρξη φροντιστηρίων για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, αλλά πολλά τέτοια ευαγή ιδρύματα διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε αυτόν τον τομέα ελεύθερα και χωρίς επιπτώσεις; 

Οι κάδοι
Αντικείμενο λατρείας από πλαστικό ή σίδερο, στην Ελλάδα έχουν πολλαπλές χρήσεις: δέχονται τα σκουπίδια μας, τοποθετούνται καθέτως στο δρόμο αν εκτελούνται «μεταφοραί» ή έργα των κοινωφελών οργανισμών, μετακινούνται από πολυκατοικία σε πολυκατοικία προκαλώντας ατέλειωτους καβγάδες και χρησιμοποιούνται ως προσάναμμα σε διαδηλώσεις! Πολυδιάστατες προσωπικότητες, σας λέω.

Η ακροδεξιά
Στην Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό αυτόν, διότι… δεν υπάρχει πιο δημοκρατική παράταξη από αυτήν! Τα στελέχη της εμφανίζονται κάθε μέρα και όλη μέρα στα κανάλια, όπου τσιρίζουν, μιλούν επί παντός επιστητού χωρίς να λένε τίποτε (δυστυχώς για εμάς, αυτό δεν είναι αποκλειστικά δικό τους χαρακτηριστικό!), διανθίζουν το λόγο τους με αστειάκια και κοινότοπες εξυπνάδες επαρχιακού καφενείου, με την πρώτη ευκαιρία στρέφουν την κουβέντα στους μετανάστες και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε από την υπεργεννητικότητά τους και γενικώς το παίζουν τιμητές των υπολοίπων.

Τα Ολυμπιακά υπολείμματα
Οργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών, με τις ωραιότερες –κατά την ταπεινή μου γνώμη- τελετές έναρξης και λήξης, εκπλήξαμε την οικουμένη με τη λεβεντιά και τη φιλοξενία μας και μετά επιστρέψαμε στη μιζέρια μας! 
«Πέσαμε από τα σύννεφα» μαθαίνοντας ότι οι αρσιβαρίστες ντοπάρονται (λες και γίνεται κανείς πρωταθλητής χωρίς αναβολικά!), έχουμε αφήσει στο έλεος των χουλιγκάνων ακόμα και το βόλεϊ και παρακολουθούμε αδιάφοροι την κατάρρευση των πανάκριβων γηπέδων! «Κατασκευαστικά προβλήματα και τριτοκοσμικές εικόνες στο Ολυμπιακό Χωριό», είπε σήμερα ο Σκάι. Ναι, τον πάλαι ποτέ πρότυπο οικισμό!

Περιβάλλον και υγεία
Ενώ στη σπατάλη του νερού ερχόμαστε δεύτεροι παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, ξεπεράσαμε τη διοργανώτρια Αυστραλία και τον Καναδά σε συμμετοχές για τη Μέρα της Γης (μαζεύω ήδη κεριά) και είμαστε πρώτοι! 
Ο ωχαδελφισμός και ο ατομισμός μας είναι παροιμιώδεις, αλλά όταν αποφασίζουμε να συνεργαστούμε δημιουργούμε μικρά θαύματα, όπως το παρκάκι στη συμβολή της Ναυαρίνου με τη Ζωοδόχου Πηγής.  
Αρνιόμαστε κατηγορηματικά τα μεταλλαγμένα, ενώ ταυτόχρονα καταπίνουμε σαν καραμέλες τα αντιβιοτικά! Ενώ γνωρίζουμε ότι οι αγρότες μας ταΐζουν φυτοφάρμακα με τη σέσουλα, προτιμάμε πάντα τα ελληνικά οπωροκηπευτικά, διότι τα ξένα είναι… ύποπτα!

«Εσείς οι Έλληνες είστε ακόμα παιδιά», είχαν πει οι Αιγύπτιοι ιερείς τον 5ο αιώνα π.Χ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε…

2 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Οι νεοέλληνες είναι θαύματα από μόνοι τους λωτοφάγε μου. Ωραίο και απολαυστικό ποστ!

Λωτοφάγος είπε...

@ Όντως, Βασικέ μου, αλλά δεν ήθελα να περιαυτολογήσω! Χεχε!