Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Τύπος και υπογραμμίσεις


Οι εφημερίδες

κάποτε έδιναν σπίτια και αυτοκίνητα για να αυξήσουν την κυκλοφορία τους, αλλά τελικά τα DVD τις έσωσαν! Ματώνει η καρδιά μου βλέποντας τόνους τυπωμένου χαρτιού να καταλήγει στα σκουπίδια, αφού οι αγοραστές δεν τις πήραν για να τις διαβάσουν, αλλά για να δουν τις ταινίες που προσφέρουν!

Μαζί με τις εταιρείες παραγωγής, που ζητούν εξωφρενικές τιμές για τις mainstream ταινίες, έχουν καταδικάσει σε μαρασμό τα video club και σε ανεργία τους υπαλλήλους τους.
Τελευταία απειλούν και τους εκδοτικούς οίκους. Κάποιες δίνουν βιβλία των οποίων οι εκδοτικοί οίκοι έχουν κλείσει ή οι συγγραφείς τους δεν είναι τόσο δημοφιλείς στις νεότερες γενιές. Έστω. Κάποιες άλλες, όμως, «μετέφρασαν» κλασική λογοτεχνία, δίνουν λευκώματα έργων τέχνης, βιβλία ιατρικής και μαγειρικής! Αντί να πας στο βιβλιοπωλείο, πας στο περίπτερο.
Βαλθήκατε να τους κλείσετε όλους, παλικάρια; Βελτιώστε την ύλη και το ήθος σας καλύτερα. Ο παπάς παπάς κι ο τατάς τατάς, που λέει η παροιμία.

Τα ιλουστρασιόν περιοδικά

δεν περιορίζονται στις διαφημίσεις και τη σαχλαμάρα, ούτε στις τσάντες θαλάσσης και τα μπλουζάκια. Έχοντας ήδη προλειάνει το έδαφος, χαρίζουν χημικές βόμβες σε μορφή καλλυντικών. Τα εύπιστα κοριτσάκια ονειρεύονται να μοιάσουν στην Αντζελίνα και βάζουν στα τρυφερά τους πρόσωπα ό,τι αηδία τους πλασάρουν οι βιομηχανίες ονείρων. Ασφαλώς και δεν έχουν ακούσει για τα περίφημα «παραμπέν» και τις συνέπειές τους στο ορμονικό σύστημα! Αντίθετα, έχουν ακούσει τα πάντα (;) για τα φτηνιάρικα ενδάλματά τους με την βλαχαδεριάρικη συμπεριφορά! Και ξεπατικώνουν τη συμπεριφορά των ηρωίδων του Sex and the City!

Which reminds me, που λένε κι οι Αγγλοσάξωνες, την περίπτωση του κυκλαμικού οξέος που αντικαθιστά τη ζάχαρη στην Coca Cola Zero με τις μηδενικές θερμίδες!
Όπως αποκάλυψε εδώ και καιρό η «Αυγή», η ουσία αυτή έχει απαγορευτεί από το 1969 στις ΗΠΑ, επειδή πειράματα σε δυστυχή ποντίκια και πρωτεύοντα θηλαστικά έδειξαν ότι προκαλεί μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων και ενέχεται στον σχηματισμό καρκινικών όγκων! Η βουλευτίνα του ΣΥΝ Ευαγγελία Αμανατίδου ρώτησε σχετικά την πολυεθνική και αυτή απάντησε ότι αφενός στην ΕΕ το κυκλαμικό οξύ δεν είναι απαγορευμένο και αφετέρου η μελέτη είναι αμφιλεγόμενη! Πρόσθεσε επίσης ότι ο FDA εξετάζει την επανέγκριση, ενώ στο μεταξύ έχουν ανακαλυφθεί και άλλες γλυκαντικές ύλες!!

Όπως αναρωτιέται και το «Ποντίκι», γιατί τότε δεν χρησιμοποιούνται οι «άλλες»;

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Μην σταματήσουν τις ταινίες και τα βιβλία οι Εφημερίδες και αρχίσουν να μοιράζουν κουπόνια για τίποτε άλλο.. Και ο νοών νοείτω..

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα!

Do it yourself είπε...

1. Μιά τούρκικη εφημερίδα πριν από 3-4 χρόνια μοίραζε λαχνούς για δωρεάν ...κηδεία των τυχερών.
Εμείς δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί... Εμφανής η υπεροχή του έθνους μας.

2. «Βελτιώστε την ύλη και το ήθος σας, καλύτερα».
Σωστή, ωραία, προτροπή ως προς την «ύλη» για τους εκδότες εφημερίδων.
Το «ήθος» όμως τί λέξη είναι; Τί εννοεί; Υπάρχει στα λεξικά ή είναι δικιά σου λογοπλασία;

3. Το άρθρο το αντέγραψα και το μεταφέρω στο ομώνυμό μου "blog".
Αν έχεις αντίρρηση, θα πρέπει να ...Do It Yourself: Να πάς να το διαγράψεις μόνος σου δηλαδή.
Είναι ανοιχτό "blog". Ο κωδικός «εισόδου» βρίσκεται στην πλευρική στήλη.

Λωτοφάγος είπε...

@ 1.Και πριν από 20 χρόνια (μπορεί και να υπερβάλλω) κλήρωνε τάφους μια άλλη! Δεν τη μιμηθήκαμε, διότι ο θάνατος και το σεξ είναι ταμπού στην κοινωνία μας! Δύο ιδιόρρυθμα ταμπού.
2. Δεν είναι δική μου λέξη. Η ερμηνεία της χάνεται στους αιώνες... Ακόμα την ψάχνω, αλλά μου άρεσε ως λέξη.
3. Πάντα κολακεύομαι όταν με αντιγράφουν. Χαχα! Ελπίζω να μου επιτρέπεις λίγη ματαιοδοξία... Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λωτοφάγε καλημέρα
Κάνω ένα μικρό διάλειμμα από τα διαβάσματα για τα σεμινάρια που έχω αρχίσει (κάλλιο αργά παρά ποτε). Κανονικά δεν ήταν να μπω σήμερα νετ, αλλά μπήκα να σε ευχαριστήσω που με το σχόλιό σου για το Ζολώτα (το έπιασα το ύφος) με έκανες και έψαξα λίγο για το άτομό του. Στα νιάτα του με όλες τις κυβερνήσεις της δεξιάς, αν και μετριοπαθή τον χαρακτηρίζουν. Πάντως κατάλαβα οτι το blog δεν πάγαινε καθόλου καλά (και εγώ μαζί) εδώ και κάμποσο καιρό. Οι τελευταίες μου αναρτήσεις προσπαθούν να το αντιστρέψουν αυτό. Τελικά κατάλαβα οτι έπρεπε να πω κάποια πράγματα φόρα παρτίδα για να ισιώσει μια και καλή και αυτό έκανα. Θα ήθελα όποτε είχες χρόνο την άποψή σου.

Όσον αφορά την ανάρτησή σου, έχεις απόλυτο δίκιο. Οι εφημερίδες τα κάνουν αυτά γιατί με την
"ελεύθερη εκπαιδευτική τηλεόραση" που έχουμε εδώ και 20 έτη, σιγά σιγά κανείς δεν τις διάβαζε. Το ίδιο γίνεται και τώρα... Κανείς δεν τις διαβάζει. Τις αγοράζουν για αυτά που γράφεις και τις πετάνε κατα προτίμηση όχι σε κάδο ανακύκλωσης! Πουλάνε όμως, οπότε όλα καλάαα....
Σημεία των καιρών μας. Τέλος αυτό με τα τοξικά αρώματα το έχω κάνει ανάρτηση, το δε άλλο με τη zero. το έστειλα στο kataggelies.gr (το ανήρτησαν) και με μαίλ σε όσους γνωρίζω. Πιθανόν να το έχω αναρτήσει κιόλας. Δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό όμως, δεν θυμάμαι καλά. Το ξέρεις πως στις ΗΠΑ τη "μαμά" της coca cola το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται; οεο; μάλιστα. Δεν έχω τώρα το άρθρο πρόχειρο να στο έστελνα, αλλα αν θες διασταύρωσέ το. Δεν χρησιμοποιείται! Και φυσικά άλλωστε, ά--λλο οι usades και άλλο οι υπόλοιποι. Είναι... το κάτι άλλο που λέμε. Καλή Κυριακή και συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο

marianaonice είπε...

Έτσι είναι! Οι καιροί έρχονται και παρέρχονται!!

Ενδιαφέρουσες και οι υπογραμμίσεις σου!

Καλή Κυριακή!
:))

vasikos metoxos είπε...

Δηλαδή εάν γλυτώσουμε από τις πατσαβούρες και όσα σπασαρχίδικα περιέχουν μπορεί να την πάθουμε από το γλυκαντικό οξύ. Άκου πράματα...

fvasileiou είπε...

Δεν το κάνουν για να κλείσουν τους άλλους, αλλά για να μην κλείσουν οι ίδιες. Διότι, για ποιο λόγο να αγοράσει κανείς το "Θέμα", αν δεν έχει τα DVD ή τα CDάκια του; Για να διαβάσει τις εμβριθείς αναλύσεις του Θ.Α. ή για την εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Άλκο;

Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλε Έκτορα. Διάβασα ξανά και ξανά το σχόλιό μου για τον Ζολώτα, για να βρω πού έκανα το λάθος και με παρεξήγησες. Τελικά, νομίζω ότι το βρήκα και στο εξηγώ στο μπλογκ σου.
Το κυκλαμικό οξύ έχει πράγματι απαγορευτεί στις ΗΠΑ από το 1969. Αλλά, δυστυχώς, η ΕΕ σφυράει κλέφτικα.

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ, Μαριάννα. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακριβώς, Βασικέ. Πώς λέμε "πρηξαρχίδικο"; Ε, το ακριβώς αντίθετο!

Λωτοφάγος είπε...

@ FVasileiou, καλώς ήρθες.
Εντάξει το "Θέμα", αλλά η "Ελευθεροτυπία" και η "Καθημερινή" είναι ενδιαφέρουσες από μόνες τους, δεν χρειάζονται cd, dvd και αμφιλεγόμενα βιβλία!