Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Μάγκι, ζεις, εσύ μας οδηγείς!



Στην πολύ καλή εκπομπή του Infowar στο Σκάι 100,4 (κάθε Κυριακή στις 11 πμ, πλην αναδασώσεων), ο Άρης Χατζηστεφάνου μάς θύμισε ότι σε δύο μήνες συμπληρώνονται 30χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα του 1979 που η "κόρη του μπακάλη" (κατά τον... "γιο του ταχυδρόμου"), και μετέπειτα βαρόνη, Μάργκαρετ Θάτσερ κέρδισε τις εκλογές!

Ενάμιση χρόνο μετά, το πολιτικό έτερόν της ήμισυ, ο αποτυχημένος ηθοποιός ΡόναλντΡήγκαν, ορκιζόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Μαζί αποτέλεσαν την ενσάρκωση του "νεοφιλελευθερισμού", της οικονομικής και πολιτικής θεωρίας που κατέρρευσε θεαματικά τον Σεπτέμβρη του 2008. Μια κατάρρευση που θα χειροκροτούσαμε αν δεν ήμασταν θαμμένοι από κάτω!

Αν και σπούδασε στην Οξφόρδη, το διάσημο πανεπιστήμιο δεν την ανακήρυξε επίτιμη διδάκτορα -όπως συνηθίζει για όλους τους διάσημους αποφοίτους του- διαμαρτυρόμενο για τις περικοπές δαπανών στην παιδεία!

Πήρε πτυχίο Χημικού, το οποίο προφανώς τη βοήθησε να τινάξει στον αέρα το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος της Βρετανίας. Έκανε όμως και νομικές σπουδές, που της έδωσαν την απαιτούμενη ευφράδεια, για να δηλώνει: There's no such thing as society. There are individual men and women and there are families. (Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν μόνο μεμονωμένοι άντρες και γυναίκες και υπάρχουν οικογένειες) Ή, No-one would remember the Good Samaritan if he'd only had good intentions; he had money as well. (Κανείς δεν θα θυμόταν τον καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις. Είχε και χρήματα)! Σε όποιον γνωρίζει έστω και ελάχιστα τη βρετανική κοινωνία, τα λόγια αυτά δεν ηχούν απλώς προφητικά, αλλά και εξηγούν πολλά πράγματα.

Πρώτη της δουλειά ήταν να αυξήσει τον ΦΠΑ (VAT) στο 15%, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 2.000.000 άνθρωποι. Μετά άρχισε να ξεπουλά τις κρατικές επιχειρήσεις: British Telecom, μεταφορές, τρένα. Την εποχή που ο Γιώργος Γεννηματάς έβαζε τις βάσεις του ΕΣΥ, η Μάγκι ξήλωνε το πρότυπό του: το περίφημο βρετανικό σύστημα υγείας.

Το 1982, η δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα αμφισβητούμενα Φόκλαντς. Η Θάτσερ τής κήρυξε τον πόλεμο και την ταπείνωσε. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά, οι άνεργοι έφτασαν τους 3.600.000. Μόλις 258 βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Άλλοι 400, όμως, αυτοκτόνησαν μετά την επιστροφή τους, όταν διαπίστωσαν ότι τους περίμενε η ανεργία!

Το 1986, και ύστερα από ηρωική απεργία ενός χρόνου, οι ανθρακωρύχοι υπέκυψαν στη "σιδηρά κυρία". Τώρα πια, δεν την σταματούσε τίποτε. Κέρδισε με άνεση και την τρίτη εκλογική αναμέτρηση του 1987, για να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Παραδόξως, σε ομιλία της το 1988 αναφέρθηκε (πρώτη αυτή!) στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις κλιματικές αλλαγές! Όταν πλέον είχε χάσει την ηγεσία των Συντηρητικών από τον ασήμαντο Τζον Μέιτζορ (1990), δεν σταμάτησε να πιέζει για να παραμείνει η Βρετανία εκτός ευρωζώνης και να αποχωρήσει κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά στο τελευταίο θα συμφωνούσε πρόθυμα μαζί της και ο Ντε Γκολ!

Τη μίσησαν και εξακολουθούν να τη μισούν εκατομμύρια άνθρωποι. Στο πρόσωπό της βλέπουν τον κυνισμό και την αναλγησία ενός συστήματος που αδιαφορεί για τους ανθρώπους και προσκυνάει το κέρδος! Όπως μας πληροφορεί και η σχετική ιστοσελίδα, μπλουζάκια όπως αυτό της φωτογραφίας, παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή στη Βρετανία!


Υ. Γ. Να, κι ο Βασιλάκης! "Καλώς τα παιδιά", που θα έλεγε κι ο Αλέκος! Τι όψιμος φιλελληνισμός είναι αυτός! Και συγκινητικός, βεβαίως-βεβαίως!

12 σχόλια:

fractal είπε...

Πέρασα για μιά καλησπέρα και ένα καφέ. Χαθήκαμε.

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Na 8umh8oume kai to allo 8atseriko: An exeis pathsei ta 40 kai e3akolou8eis na phgaineis sth douleia me th sugkoinwnia... you may consider yourself a failure in life.

Λωτοφάγος είπε...

Καλώς το φράκταλ!
Κερνάω καφέ στη χόβολη με κάρδαμο!
Τι κάνει η μυροβόλος νήσος;

Λωτοφάγος είπε...

@ Ρούφα και Μίμη, δεν το ήξερα αυτό το σοφό απόφθεγμα!
Ώστε αυτό ενστερνίστηκαν οι περισσότεροι Αθηναίοι! Και μείωσαν και το μέσο όρο ηλικίας!
Συνεπώς, εγώ είμαι loser! Χαχαχα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η Thatcher ήταν σίγουρα bitch αλλά είχει αρχ... που θα τα ζήλευαν όλοι.
Πάντως έχω τροποποιήσει την αττάκα της "There is no such thing as society" σε
There is no such thing as society says :P

fractal είπε...

H Μυροβόλος μυροβολεί όλη την Άνοιξη. ..Μπουμπουκιάζει τους λαλάδες(τουλίπες) και ξετρελαίνει τις ανεμώνες...Στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας ξαναπαίζεται "Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων" και στο θέατρο ΒΕΑΚΗ συνεχίζονται οι παραστάσεις "Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος"
Σχόλιο Αφιερωμένο στους λάτρεις της Μυροβόλου.. Με την αγάπη μας..

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Ιωάννη, τα αρχ.. δεν είναι το παν! Να σου υπενθυμίσω ότι τόσο ο Αττίλας όσο και ο Χίτλερ είχαν επίσης από ένα σετάκι! Χαχαχα!
Η τροποποίηση εξαιρετική. Αν τη γράψεις σε τοίχο, ειδοποίησέ με να τη φωτογραφίσω. Οι παλαιότεροι φίλοι ξέρουν το βίτσιο μου με τα συνθήματα στους τοίχους!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητό Fractal, η "Εαρινή σύναξη" είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, μαζί με "Το δέντρο που πληγώναμε"!
Επί τη ευκαιρία, να πω ότι χάρηκα πάρα πολύ βλέποντας επιτέλους την ΕΛΜΑ να κάνει σωστό μάρκετιγκ και να εξάγει την αρωματική -και μοναδική- μαστίχα σε όλο τον κόσμο!
Διότι πιστεύω ακράδαντα πως αν ψηφίζαμε με το μυαλό και φτιάχναμε τον "μύθο" (με την καλή έννοια) της Ελλάδας, η δύσμοιρη χώρα μας θα ήταν παράδεισος!
Με την αγάπη μου!

marianaonice είπε...

...Άσχετο!!
Αλλά σκέφτηκα αν εμείς βγάζαμε τέτοια μπλουζάκια εδώ ποιόν θα πρωτογράφαμε ότι μισούμε;;;
χαχαχαχα!!!!
Καλό ξημέρωμα!

Λωτοφάγος είπε...

@ "Μισώ όσους σκοτώνουν τα όνειρά μας"! Πώς σου φαίνεται αυτό, Μαριάννα;
Επίσης, "Μισώ τον κακό εαυτό μου". Ακόμα πιο περιεκτικό και... αυτογνωστικό! Ας μην ξεχνάμε την προσωπική ευθύνη: αγελαία συμπεριφορά, κοντόφθαλμη και κουτοπόνηρη!
Δεν μας φταίνε οι άλλοι όταν εμείς πρεσβεύουμε το "εγώ ελπίζω να τη βολέψω"...

Do it yourself είπε...

«...του "νεοφιλελευθερισμού", της οικονομικής και πολιτικής θεωρίας που κατέρρευσε θεαματικά τον Σεπτέμβρη του 2008. Μια κατάρρευση που θα χειροκροτούσαμε αν δεν ήμασταν θαμμένοι από κάτω!»

Very good, ...tres very good, mein Herr!

Όσο για το ...tres γιαννιώτικο «ήμασταν», πού το 'κονόμησες;

Λωτοφάγος είπε...

@ Vielen dank, mein Herr. Το "ήμασταν" το 'κονόμησα... εξ αγχιστείας. Ρώτα τον Ναπολέοντα.