Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Φιλανδίας...


ή ιδέα μου είναι;

Πέρσι είπαμε "ε, κάποιος πυροβολημένος ζήλεψε τη δόξα του Κολουμπάιν. Ίσως και του Μάικλ Μουρ"!

Πριν από λίγες μόνο μέρες, ένας φοιτητής προκάλεσε νέο μακελειό στη σχολή του. Είπαμε "ε, σε δέκα εκατομμύρια βρέθηκε άλλος ένας σαλταρισμένος, τι να κάνουμε; Συμβαίνουν και εις τας καλυτέρας των οικογενειών".

Και τώρα, ένα διαδικτυακό παιχνίδι όπου ο παίκτης μπαίνει πάνοπλος σε νηπιαγωγείο και χρησιμοποιεί ως στόχους παιδάκια, τινάζοντας τα μυαλά τους στον αέρα! Και μάλιστα σε ιστοσελίδα για ανήλικους. Πόσο βρισκόταν εκεί προτού το αποσύρουν;

Σύντροφοι Φιλανδοί, δεν πάτε καλά! Φταίνε άραγε τα πολλά όπλα; Η εξάμηνη νύχτα; Οι χίλιες λίμνες; Ή μήπως η ΝΟΚΙΑ;

Πολύ γρήγορα, βλέπω, μιμείστε τους Αμερικανούς. Αλλά εκείνοι έχουν κάποια ελαφρυντικα: τον Μπους πρόεδρο, τον φόβο που "τρώει την ψυχή" (όπως ισχυριζόταν μια ταινία του Φασμπίντερ), το Χόλιγουντ, την Κουκλουξκλάν, την ψευδαίσθηση της Κοσμοκράτειρας χώρας, την παχυσαρκία από τα σκουπιδοφαγητά.

Εσείς τι ελαφρυντικά έχετε;

Όχι τίποτε άλλο, μα είχαμε, κι εμείς οι ταλαίπωροι Έλληνες, ένα πρότυπο στην παιδεία για να το δείχνουμε στον Στυλιανίδη και μας το γκρεμίσατε!

16 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Η Αμερική δεν εξάγει μόνο την οικονομική κρίση αλλά και την σχιζοφρένεια της.
Γεγονότα που σοκάρουν θα κυριαρχήσουν στο μέλλον στην παγκόσμια ειδησιογραφία, ιδιαίτερα όσο θα βαθαίνει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αυτά είναι τρελά στην κυριολεξία..!
Εγώ σε καλώ σ' ένα διαδικτυακό παιχνίδι που δεν έχει να κάνει με τέτοιες επικίδυνες παρενέργειες -)

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτό φοβάμαι κι εγώ, Βασικέ. Βλέπω όμως και δυο άλλα ανησυχητικά φαινόμενα: την άνοδο των φασιστικών κομμάτων και της θρησκοληψίας.
Απόψε στην ΕΤ3 άκουσα ότι η αγγλικανική εκκλησία στη Βρετανία σκάρωσε ολόκληρη προσευχή για τους καταχρεωμένους, η οποία προσφέρεται διαδικτυακά μαζί με οδηγίες "πώς να αποφύγετε την χρεωκοπία"!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Εντάξει, Σπίθα, θα ανταποκριθώ σε 2-3 μέρες. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Spy είπε...

Η εξάμηνη νύχτα δεν είναι και λίγο πράγμα πάντως αν το καλοσκεφθείτε. Φανταστείτε κάποιον που πάσχει ταυτόχρονα και από Insomnia...
Δε θέλει πολύ ο άνθρωπος να αγριέψει...

Locus Publicus είπε...

Ουδείς τέλειος Λωτοφάγε μου. Μην ξεχνάμε πως το κλίμα εκεί βαράει άσχημα και στο κεφάλι. Οι φίλτατοι Σκανδιναβοί έχουν τεράστια ποσοστά κατάθλιψης. Απο εκεί, και το πολύ Youtube την έπαθε ο νέος.

Δεν αλλάζουμε μοντέλο εμείς οι Ελληνες φίλε μου. Γουστάρουμε το δικό μας.

Και όταν σφίξουν τα πράγματα, εκτός της προσευχής, υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Εδώ η ιστορία

Locus Publicus είπε...

http://www.cnn.com/2008/US/10/03/eviction.suicide.attempt/index.html?eref=rss_topstories

Ο άλλος είπε...

Δεν είναι θέμα Φιλανδίας. Αν και για τους λόγους που ανέφερες, το παιχνίδι ξεκίνησε εκεί. Το θέμα είναι πως ζούμε μια εικονική ζωή , με ανάγκες δημιουργημένες, κινούμαστε ενάντια στη φύση μας, έχουμε αντικαταστήσει ακόμη και την ελευθερία με τον ετσιθελισμό και απλώς έχουμε σφυρίξει

Λωτοφάγος είπε...

@ Η πλάκα είναι, Spy, ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών συμβαίνουν, λέει, όταν η εξάμηνη νύχτα κοντεύει να τελειώσει! Σαν να μην μπορούν οι ταλαίπωροι να αντέξουν το φως.
Αναφέρεσαι στον Αλ Πατσίνο και στην ομώνυμη ταινία, υποθέτω, που με έκανε να συμπάσχω τόσο ώστε ο θάνατός του στο τέλος να μου φανεί λύτρωση!

@ Δεν γουστάρουμε το δικό μας μοντέλο, Λόκους: κάθε νέος υπουργός την βλέπει Κύρος Γρανάζης πάνω στα φουκαριάρικα τα παιδιά.
Ώστε μόνο μια απόπειρα αυτοκτονίας τους σώζει; Το πρόβλημα είναι μήπως πετύχει!

Λωτοφάγος είπε...

@ Εν ολίγοις, μια άρρωστη κοινωνία, Άλλε, όπως έλεγα σε μια προηγούμενη ανάρτηση.
Λες να δούμε τέτοια φαινόμενα και εδώ; Ελπίζω πως όχι.

Ανώνυμος είπε...

Στα ελαφρυντικά των Αμερικανών να προσθέσουμε κι εκείνη την Κοντή Λίζα Δεξιά (Κοντολίζα Ράιτ). Η φρίκη προσωποποιημένη. Είναι να μη κουβαλάει ο μέσος Αμερικανός τέτοιο βίωμα; Από την άλλη ο Φιλανδός γιατί; Κι αυτός ο Άγιος Βασίλης Λάπωνας είναι...

Ανώνυμος είπε...

Είναι και αυτό μέρος της παγκοσμιοποίησης φίλε Λωτοφάγε. Όλη μέρα τα παιδάκια παίζουν σε τεράστιες οθόνες τους serial killers την εποχή που εμείς παίζαμε πάκμαν...
Είπες πιο πάνω. Λές νά'ρθει προς τα δώ; Δεν θέλω να ξέρω, φοβάμαι ν'απαντήσω

Καλή εβδομάδα να έχεις

akrat είπε...

ΕΜ τα συντρόφια σου θα σε εισακούσουν υπομονή

Λωτοφάγος είπε...

@ Τώρα που ανέφερες τον Άη Βασίλη, Μπλογκούλη, μήπως τα παιδιά στη Φιλανδία έχουν υπερβολικές προσφοκίες από τον συμπατριώτη τους άγιο και, όταν διαψεύδονται, παίρνουν το όπλο;

Λωτοφάγος είπε...

@ Εσείς παίζατε πάκμαν, φίλε Έκτορα. Εμείς παίζαμε ινδιάνους και καουμπόις. Προσωπικά ήμουν συνήθως ινδιάνος... εθελοντής και με... κρεμούσαν! Τα παιδιά έπαιζαν πάντα με το θάνατο και κάποιες φορές τον προκαλούσαν για διασκέδαση. :)

@ Μπα, δεν νομίζω, Akrat.

Ναπoλέων είπε...

Μού έκανε μεγάλη εντύπωση, όχι το φονικό, αυτό καθαυτό, συγχωρείστε με, αλλά το ότι οι Φινλανδοί είναι πάνω-πάνω στον κατάλογο των οπλοφορούντων πληθυσμών.
Ίσως ο "μέγας" Κεκόνεν να προώθησε την οπλοφορία, ως μέτρο του είδους «...πάρε και μια γάτα», επειδή στη Γιάλτα η Φινλανδία εκχωρήθηκε στη "σφαίρα επιρροής" της ΕΣΣΔ. Και τους έμεινε από τότε.

Κατά τα άλλα, αιτία τέτοιων θλιβερών γεγονότων και παραπλησίων όπως οι αυτοκτονίες κλπ, είναι κατά την γνώμη μου το αδιέξοδο των κοινωνιών μας της «ελεύθερης» αγοράς, του κέρδους πάνω από τον άνθρωπο.

Άμα ξεκινάς απ' αυτό, τα άλλα έρχονται "φυσιολογικά"...

μπό άϊ - τσάϊ τζούν - χέ πίνγκ
Τί να πούμε άλλο...
Ν.