Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ποιος φοβάται τη μαύρη τρύπα;


Ουφ, αυτό ήταν! Δεν πόνεσε! Είδατε, βρε χαζά, που φοβόσασταν; Τελείωσε με επιτυχία η δοκιμή του επιταχυντή και είμαστε ακόμα εδώ! Δεν μας κατάπιε τίποτε! Βέβαια, μέχρι να βρεθεί εκείνο το σωματίδιο Higgs ή "σωματίδιο του Θεού" (αυτά τα κραυγαλέα ονόματα μόνο να λείπανε!), εμείς οι μεγαλύτεροι μπορεί να μην είμαστε πια ανάμεσά σας, αλλά χαλάλι! Μια συγκίνηση τη νιώσαμε σήμερα, κι εγώ ακόμα μεγαλύτερη όταν σκέφτηκα ότι πριν από κανα μήνα περνούσα πάνω από τις εγκαταστάσεις του CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα και δεν το ήξερα!

Πάντως, και τίποτε να μην βρει το CERN, μας έχει ήδη προσφέρει το Διαδίκτυο με όσα αυτό συνεπάγεται. Κι το Διαδίκτυο είναι μια σπουδαία εφεύρεση για όλους τους ανθρώπους! Αρκεί, φυσικά, να μείνει ελεύθερο!

Περίπου 100 έλληνες επιστήμονες, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα συμμετέχουν με διάφορους τρόπους σε αυτό το πρόγραμμα. Μάλιστα! Παρά την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση της παιδείας μας, υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν το μυαλό και τις γνώσεις τους για την πρόοδο της επιστήμης.

Μόλις χτες έβλεπα στην ΕΤ3 ότι 17 προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ κατασκεύασαν ένα ρομπότ διασώστη για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών! Χάρη στις ερπύστριες που διαθέτει, η συσκευή μπορεί να κινείται και στο πιο ανώμαλο έδαφος και να εντοπίζει εγκλωβισμένους. Ναι, δεν είναι όλοι οι φοιτητές αραχτοί στα καφενεία της Λεωφόρου Νίκης!

Ήταν πολύ συγκινητικό όταν η μητέρα του 20χρονου Αυστραλού, που δολοφονήθηκε στη Μύκονο από "φουσκωτούς", άγγιξε το στήθος του 30χρονου Έλληνα, όπου χτυπά τώρα πια η καρδιά του γιου της. Ανθρώπινο μεγαλείο!

Στη χτεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Τρόπος να ζεις", το σποτάκι της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε χορηγό τη... χλωρίνη Κλινέξ! Είναι σαν να διαφημίζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η... SHELL!

Και κάτι που ξεχνάω συνεχώς: αν οι ηλεκτρικές σας συσκευές -μικρές ή μεγάλες- τα έχουν φτύσει, μην τις πετάτε στη χωματερή. Αναζητείστε τους δήμους που τις ανακυκλώνουν ή πιέστε τον δικό σας δήμο να αρχίσει επιτέλους!

Αν πάλι έχετε διάφορα πράγματα που βαρεθήκατε, γραφτείτε στην ιστοσελίδα της FREECYCLE και δώστε τα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται! Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αδειάσουν τα σπίτια τους οι φοιτητές που έφτασαν πια στο πτυχίο, αλλά και εμείς οι υπόλοιποι τα πατάρια και τις αποθήκες μας!

15 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Και εγώ που έλπιζα να μας φάνε οι μαύρες τρύπες να γλυτώσουμε από τα λαμόγια...

Λωτοφάγος είπε...

@ Πότε πρόλαβες κιόλας; Μόλις τώρα ολοκλήρωσα την ανάρτηση!Ο Μεγάλος Αδελφός είσαι; Χαχαχα!
Θά'θελες; Βασικε, πες αλεύρι: ο Βουλγαράκης σε γυρεύει!

mtryfo είπε...

Καλησπέρα,
επειδή δεν μπορώ να πω ότι παρακολουθώ ολα τα κανάλια έχω μια απορία. Πως και δεν έψαξαν για τις γνώμες των παπάδων τα ΜΜΕ σχετικά
με το Μπιγκ Μπανγκ...τους θεωρώ τους μόνους αρμόδιους για να μας πουν την αληθεια (λλλλοοοοολλλλλ)

Ναι δεν είναι όλοι οι φοιτητές αραχτοί στα καφενεία της Λ.Νίκης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολλοί!

Σχετικά με την Freecycle, παρ όλο που ο ένας υιός τέλειωσε παν.μιο στην Αθήνα, ακολούθησε η ανηψιά η οποία κληρονόμησε όλη την οικοσκευή και έτσι δεν χρειάστηκε να ψάξουμε τι θα την κάνουμε.
Οσο για τον άλλο μιας και ζει "έξω" νομίζω ότι ειναι γνώστης ή και χρήστης του παραπάνω site...

Για μας τώρα, η μανία να μην πετάμε τίποτε σε λίγο θα μας κάνει να ασφυκτιούμε στον ίδιο μας τον χώρο, εκτός κι αν μετακομίσουμε που δεν το βλέπω ως στην επόμενη δεκαετία (με αυτοκριτική διάθεση πάντα)

Λωτοφάγος είπε...

@ Τι μπιγκ μπανγκ μου λές, Μαρία μου; Εδώ αυτοί τρέχουν και δεν προλαβαίνουν! Πήραν φωτιά τα μπατζάκια τους! Ο Βαρθολομαίος διαφωνεί με τους Βατοπεδινούς, ο Ιερώνυμος μάλλον νιώθει αηδία και ο Άνθιμος αποκάλεσε απόψε "λάθος" τη συναλλαγή!
Ανακυκλώνω ηλεκτρικές συσκευές στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά το πρόβλημά μου είναι τα βιβλία. Αυτά τα δίνω μέσω Freecycle!

akrat είπε...

ε μόνο εμείς θα πίνουμε μαύρο???
αυτές οι μαύρες .... τρύπες να μην φάνε καθόλου????

akrat είπε...

λογοπαίγνιο είναι ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ...

xasodikis είπε...

Μια και το ανέφερες: ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κάνει και ο Κωτσόβολος. Αν αγοράσεις καινούργια συσκευή, σου παίρνουν μία παλιά από το σπίτι χωρίς χρέωση (και με χρέωση 10 ευρώ για κάθε επιπλέον συσκευή). Αν τις πας μόνος σου στο μαγαζί (Η/Υ, οθόνες, φαξ, και τέτοια... κουβαλήσιμα) δεν υπάρχει καμία χρέωση.
Και καλό χειμώνα Λωτοφάγε!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

BatopAIdiou den einai? Oi apoyeis diistantai.

Ki emeis, opws ki o Hawking, balame stoixhma oti to Higgs den 8a bre8ei. Kai giati na bre8ei? Me tosa kainouria pragmata pou 8a anakaluf8oune, ama bre8ei oti to Higgs uparxei, 8a einai polu pezh e3eli3h. [yawn]

"Swmatidio tou 8eou". Atuxestath proswnumia. Apo to skotadismo ths 8rhskolhyias sto skotadismo ths episthmhs.

8a bre8ei se ligo kai kanenas na sundesei thn upar3h tou 8eou me thn upar3h h mh tou Higgs.

BTW: Sugkrouseis den arxisan akoma ston LHC, mono th desmh testarane. Otan arxisoun me to kalo ki uparxoume akomh, tote mporoume na koimh8oume hsuxoi, xe xe xe.

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία ενημέρωση επί παντός επίκαιρου καιχρήσιμου στη ζωή μας νέου! Μπράβο!
Ειδικά για την ανακύκλωση μας έδωσες ιδέες να απαλλαγούμε από όσα μας πνίγουν χωρίς να μας χρειάζονται πια, παρότι είναι σε καλή κατάσταση.

Και για την προηγούμενη ανάρτηση έχω να πω φοβερό το Δίκορφο!! Πολύ θα μου άρεσε να βρεθώ εκεί! Δεν έχω πάει...

Καλό σου μεσημέρι!

sergios είπε...

Και δε μου λες λωτοφάγε, αυτοί στο CERN μπορούν να μετατρέψουν μια λίμνη στη Θράκη σε εκκλησιαστικό ακίνητο, μετά σε φιλέτο στη Χαλκιδική και μετά σε ξενοδοχειάρες; Γιατί και εμείς στην Ελλάδα είμαστε επιστήμονες απλά σε διαφορετικό τομέα. Και χωρίς επιταχυντές παρακαλώ!

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχα! Μην ανησυχεις, Akrat, το κατάλαβα το λογοπαίγνιό σου. Σε έχω μάθει πια. Πάντα πίστευα ότι είναι πολύ δελεαστικό το να σοκάρεις, και δύσκολα κανείς αντιστέκεται στον πειρασμό!

@ Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, Χασοδίκη, και σε ευχαριστώ. Ο Κωτσόβολος της Νέας Ιωνίας είναι πιο κοντά στο σπίτι μου απ' ό,τι η Νέα Φιλαδέλφεια.
Καλό χειμώνα και σε σένα.

@ Ρούφα και Μίμη, οι μοναχοί το γράφουν Βατοπαίδι, επειδή λένε ότι σημαίνει το παιδί της καιόμενης βάτου ή κάτι τέτοιο. Θα μου επιτρέψετε να το γράφω Βατοπέδι (πεδιάδα με βάτους) διότι αισθητικά και ετυμολογικά είναι καλύτερο.

Ευχαριστώ που μου διορθώνετε και το όνομα του Higgs, αλλά ένα μυαλό έχω χειμώνα-καλοκαίρι! Αφήστε που με είχε πιάσει κι ο... επιστημονικός ενθουσιασμός χτες!
Σκοταδισμός, πράγματι! Ήθελα να ήξερα ποιος είχε την ιδέα...

Όσο για τη συνέχιση των πειραμάτων, θα πάρει, λέει, καμιά 20ετία, οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Εξάλλου, οι δρόμοι της Αθήνας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Υ.Γ.1 Ρούφα και Μίμη, συνεχώς ξεχνώ να σας ευχαριστήσω για το βραβείο που μου δώσατε το καλοκαίρι! Τιμή μου!

@ Υ.Γ. 2 Άκουσα χτες βράδυ από την εκπομπή "Ανιχνεύσεις" ότι κάθε χώρα συμμετέχει με τόσους επιστήμονες όσους της επιτρέπει ο πληθυσμός της. Συνεπώς, αρκετοί μείνανε απέξω, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ πολύ, Μαριάννα. Καλό σου βράδυ.

@ Επιστήμονες είναι, Σέργιε, όχι ταχυδακτυλουργοί! Μην βλέπεις εμείς! Έχουμε παράδοση εμείς!

mickey είπε...

"Στη χτεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Τρόπος να ζεις", το σποτάκι της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε χορηγό τη... χλωρίνη Κλινέξ! Είναι σαν να διαφημίζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η... SHELL!"

Καλά, μιλάμε, αυτό ήταν όλα τα λεφτά. Ακόμα γελάω.

Αν οι "ρυπαντές" πληρώνουν τους "σωτήρες", μαύρη... τρύπα που μας έφαγε ;-)

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε ευχαριστώ που το πρόσεξες, Mickey, διότι εμένα με έβγαλε από τα ρούχα μου -κι ήταν και ανοιχτά τα παράθυρα! χαχαχα!
Υποθέτω ότι η Greenpeace δεν γνώριζε τίποτε, διότι όταν πήρα το ΣΚΑΪ για να σερβίρω το γνωστό... τέιον, η κοπέλα μου είπε ότι κάθε εκπομπή έχει τους χορηγούς της!!!