Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Λιμν-άζει η σωτηρία

Δοϊράνη

Στην Ελβετία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάθε πόλη έχει και τη λίμνη ή το ποτάμι της. Το υγρό στοιχείο δίνει ζωή, ομορφιά και, συχνά, επαγγελματική διέξοδο. Αρκετές κοινότητες θα ήταν νεκρές αν δεν υπήρχε. Δεκάδες θέρετρα οφείλουν σε αυτό τη φήμη και τον πλούτο τους. Να και το οικονομίστικο κριτήριο, εκτός από το καθαρά οικολογικό.

Κι η Ελλάδα; Η χώρα μας, ύστερα από τη μεταπολεμική επίθεση στις λίμνες και τη μεταπολιτευτική μανία με τις εκτροπές των ποταμών, ανακάλυψε την πυρίτιδα: τελικά, λέει, οι εκτάσεις που αποδόθηκαν στην καλλιέργεια είναι άγονες! Έλα! Σοβαρά; Η νέα τάση είναι η αναγέννηση των λιμνών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εμπρός, λοιπόν, για μια νέα Κάρλα. Τη Βιστονίδα θα την πάρει… η Μονή Βατοπεδίου!

Τι γίνεται, όμως, με αυτές που απέμειναν; Κάποιες είναι σχεδόν νεκρές (βλ. Κορώνεια) και άλλες οδεύουν προς το θάνατο μέσα στη γενική αδιαφορία. Θα μου πείτε: «Εδώ έχουμε σκάνδαλα και σκανδαλάκια, μισθούς Βαλκανίων και τιμές βόρειας Ευρώπης [αν και το τελευταίο παίζεται], τρύπες στον προϋπολογισμό και προβλήματα στον δικομματισμό, κι εσύ ασχολείσαι με λιμνούλες;» Ωστόσο, νομίζω πως είναι καιρός να πάψουμε να βλέπουμε το δάχτυλο και να κοιτάξουμε τον ουρανό! Και «οι ουρανοί είναι δικοί μας»! Όχι, συγγνώμη, αυτό είναι τίτλος άλλης εκπομπής.

Διαβάζω στη Μακεδονία της Κυριακής (φ. 10.8.08) ότι η πανέμορφη Δοϊράνη, φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Κιλκίς και την ΠΓΔΜ, αργοπεθαίνει –όχι από ρύπανση αυτή τη φορά, αλλά από έλλειψη νερού! Ο τοπικός δήμος αγωνίζεται χρόνια για να πετύχει τον εμπλουτισμό της με ρέματα από το όρος Μπέλλες, τα οποία τροφοδοτούν και την Κερκίνη. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης άναψε το πράσινο φως για την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Ο δήμος Κερκίνης δέχτηκε να διοχετευθεί το νερό του συγκεκριμένου χειμάρρου στη Δοϊράνη, ζητώντας σε αντάλλαγμα αναδασμό και αρδευτικά έργα. Ο υφυπουργός συμφώνησε, αλλά… εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ελληνικό θαύμα: η μελέτη, που στοίχισε 400.000 ευρουδάκια, απορρίφθηκε διότι δεν πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους. Τι σημαίνει αυτό, παιδιά μου; Ότι η σωτηρία της Δοϊράνης και του μοναδικού οικοσυστήματός της θα καθυστερήσει –ενδεχομένως μάλιστα να μην προκάμουμε να τη σώσουμε!

Οι… μισητοί μας γείτονες, όμως, αξιοποιούν τη δική τους όχθη: μετέφεραν άμμο και χαλίκια, έχτισαν ξενοδοχεία και προσφέρουν στους παραθεριστές θαλάσσιες δραστηριότητες. Καημένοι Σκοπιανοί: η Δοϊράνη είναι το μοναδικό σας θέρετρο! Ενώ εμείς διαθέτουμε πολλά, οπότε έχουμε και την πολυτέλεια να χάσουμε και κανένα, βρε αδελφέ!

10 σχόλια:

mtryfo είπε...

πόσο φυσικό μας φαίνεται πια, να απορρίπτεται η μελέτη ως μη πληρούσα τους περιβαλλοντικούς όρους...ωστόσο τα 400 χιλιαρικάκια τα τσέπωσαν οι "ημέτεροι" του συγκεκριμμένου γραφείου και η έρμη η Δοϊράνη μπορεί να μαραζώνει ανενόχλητη...
Ουφ μωρε Λωτοφάγε γιατί μας το κάνεις αυτό? Μου φαίνεται ότι δε βρίσκεις πλέον λωτούς και η μνήμη σου έκανε θριαμβευτικό come back...:))

Ανώνυμος είπε...

θλιβερά αλλά πλήρως ελληνικά πράγματα. Τι να πούμε πια; Ότι οι λίμνες σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν μόνο στα τραγούδια, όπως με τα ποτάμια της Αθήνας.
Ευχαριστώ για την πληροφορία Λωτοφάγε
Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

"Τη Βιστονίδα θα την πάρει... η Μονή Βατοπεδίου!"
Τι θα την κάνει αναρωτιέμαι. Δεν πιστεύω να φυτέψει... παπάκια!
Άντε καλό Φθινόπωρο να έχουμε...

Λωτοφάγος είπε...

@ Τα 400 χιλιαρικάκια, Μαρία μου, κίνησαν το εμπόριο των αναλώσιμων, έδωσαν θέσεις εργασίας σε κάτι ταλαίπωρους νεαρούς αρχιτέκτονες και περιβαλλοντολόγους που βγάζουν τα ματάκια τους μπροστά στον υπολογιστή και γενικώς "αξιοποιήθηκαν" καταλλήλως.
Ποιος την χ#@$# τη Δοϊράνη;
Το ξέρω ότι σας ψυχοπλακώνω, αλλά ο αρχηγός Seattle είχε πει προφητικά: "Η απληστία του [λευκού ανθρώπου] θα καταβροχθίσει τη γη και θα αφήσει πίσω της μια έρημο".
Καλός πολίτης είναι ο πληροφορημένος πολίτης, και τα περισσότερα κανάλια μόνο πληροφόρησε δεν μας δίνουν!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο, Αλέκα. Βλέπω ολοένα και περισσότερο τα μέλη των τοπικών κοινωνιών να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν δημιουργικά. Είναι ένα κυνήγι με το χρόνο.

@ Ξενοδοχειάκια θα φυτέψει μπλογκούλη! Θα την πάρει ο διάβολος ήθελα να πω...
Καλό φθινόπωρο και βροχερό!

marianaonice είπε...

Από τη μια η έλλειψη του νερού από την άλλη η ανεγκεφαλιά μας κατάφεραν να ξεράνουν λίγο - λίγο κάθε ίχνος δροσιάς και υγρού στοιχείου!
Φέτος στο νησί μου (Λέσβο) που κάποτε κατακλυζόταν από τρεχούμενα νερά, πηγές και ποτάμια και στο διάβα σου συναντούσες πάντα μία αστήρευτη βρυσούλα για να δροσιστείς, είδα πόσο όλα αυτά έχουν στερέψει και ποταμοί που άλλοτε πιάναμε ψάρια και καβούρια σήμερα δεν είχαν ούτε μία κλωστίτσα νερού... Ακόμη και ένα αρτεσιανό φρέαρ στην τοποθεσία Καρήνη, για πρώτη φορά το είδα με τόσο χαμηλή στάθμη και με ελάχιστα ψάρια πια μέσα!
Και σαν να μην έφθανε αυτό έμαθα ότι και η λίμνη Ιωαννίνων πεθαίνει, αφού τα ψάρια της πια έχουν σχεδόν χαθεί από τη ρυπαρή βροχόπτωση, που ρίχνει αμίαντο από τα τακάκια των φρένων των αυτοκινήτων μέσα σ' αυτήν!! (Από μεταπτυχιακό φοιτητή του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έκανε πρακτική στην Άρτα, το έμαθα αυτό) Το φαντάζεσαι;;
Πεθαίνουμε λίγο-λίγο και δεν το έχουμε καταλάβει με την ασυδοσία και τον υπερκαταναλωτισμό μας!! Και το κράτος απόν όπως πάντα από αυτό το πρόβλημα!!
Όχι μόνο λιμνάζει η σωτηρία @φίλε μου, αλλά μάλλον βούλιαξε τελείως!!

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα φίλε μου κάθε πόλη έχει και τα μπάζα της!

Πώπω τι μου θύμισες τώρα με την λίμνη-και όχι τίποτ'άλλο-:) Κάρλα...
Εποχές στρατού στο Στεφανοβίκειο 8 ώρες σκοπιά, 10 να ξεβρωμίζουμε τα χαντάκια (το στρατόπεδο ήταν πάνω στην αποξηραμένη Κάρλα)

Καλησπέρα, καλή συνέχεια

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι όμως, Μαριάννα, δεν μας λείπει το νερό. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, έχουμε και ποσότητα και ποιότητα. Μυαλό δεν έχουμε! Πάνω από το 80% των αποθεμάτων κατασπαταλιέται στη γεωργία! Εκείνα τα κανόνια που ποτίζουν ντάλα μεσημέρι τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια στους κάμπους τα έχεις δει;
Ήδη οι Καρδιτσιώτες τσακώνονται με τους Λαρισσαίους. Στο μέλλον θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους!
Δεν το ήξερα αυτό για τα Γιάννενα. Είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η πόλη αυτή έχει πολύ οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το λύσει.
Ποιο κράτος; Αυτό που θεωρεί φυσικό για υπουργούς να χτίζουν αυθαίρετα, να βαφτίζουν τα εξοχικά τους "αναψυκτήρια", να στήνουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και να συναλλάσσονται με τη Siemens; Για να θυμηθώ μόνο τα πρόσφατα σκάνδαλα. Αυτό το κράτος εννοείς;
Μα, αυτοί ξέρουν ότι μόλις δουν τα σκούρα θα την κάνουν για Βρετανία ή Ελβετία! Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, και φυσικά θα καούμε!
Όμως εμείς προς το παρόν ονειρευόμαστε κάμπριο και τα ακουμπάμε στον Hondo! Μετά, όπως πάντα, θα πέσουμε από τα σύννεφα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Και κάθε νομός τον νομάρχη του, Zamanftou! Που τον ψηφίζουμε χαρούμενοι και κεφάτοι!
Δυστυχώς, δεν έχω καμιά αυταπάτη για τα αποτελέσματα των προσεχών ευρωεκλογών!

Λωτοφάγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.