Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Εδώδιμα αποικιακά


· Χθες βράδυ, ο «τσάρος της Οικονομίας» Γιώργος Αλογοσκούφης, άρτι αφιχθείς από τας Βρυξέλλας και τη συνεδρίαση του ΕCOFIN για την οικονομική κρίση, έδωσε συνέντευξη στη Μαρία Χούκλη της ΝΕΤ. Προηγήθηκε ένα ρεπορτάζ, από το οποίο μάθαμε ότι οι υπουργοί απέρριψαν τις προτάσεις για αύξηση μισθών (έλα!), για μείωση του ΦΠΑ (δεν το πιστεύω!) και για μείωση των επιτοκίων (είναι δυνατόν;;). Συνέλαβαν, όμως, ένα ρηξικέλευθο σχέδιο που θα έκανε τον Μάρξ να αυτοκτονήσει επειδή δεν το προέβλεψε: τα περισσεύματα φρούτων και λαχανικών θα μοιραστούν στα σχολεία, αφενός για να ενισχυθούν οι αγρότες και αφετέρου για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία των παιδιών!!
Η Μαρία Χούκλη της ΝΕΤ υποδέχτηκε τον υπουργό με ένα ειρωνικό σχόλιο για την απόφαση αυτή. Εκείνος, με την αρμόζουσα σοβαρότητα (δεν έσκασε τ’ αχείλι του ούτε μια φορά!), δήλωσε ότι ασφαλώς και δεν ήταν αυτή η σημαντικότερη απόφαση της συνεδρίας. Και η μεν Χούκλη δεν ψάρωσε, εγώ δε από εκεί και πέρα έχασα τη μπάλα διότι, ενώ ο υπουργός μάς απειλούσε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτά. Απλώς, επί δέκα λεπτά είχε το ύφος «μπορώ να είμαι και αυστηρός, όταν θέλω!».

· Στο ΡΙΚ λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, έχοντας μόλις συμπληρώσει 120 μέρες στο αξίωμα, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο. Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν τον συμπαθούσα ιδιαίτερα. Χθες βράδυ, όμως, με καθήλωσε μπροστά στην τηλεόραση για 2,5 ώρες! Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει πολιτικούς όπως ο «θα-θα-θα» Α. Παπανδρέου, ο ξινός Κ. Σημίτης που δεν ξέρει πώς να κουνήσει τα χέρια του και κάνει χιλιάδες σαρδάμ, ο Θοδωρής -wannabe a killer but they won’t let me- Ρουσόπουλος, ο Κώστας -δεν λέω τίποτε αλλά χειρονομώ για να το καλύψω- Καραμανλής και ο Γιώργος –με βάλανε σε αυτή τη θέση, αλλά τώρα μου αρέσει- Παπανδρέου.
Ο Δ. Χριστόφιας όμως, δεν ανήκει σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες (όπως δεν ανήκε ούτε ο Τάσσος). Ήταν ευγενικός και χαμογελαστός και έδινε σαφείς απαντήσεις, είτε τον ρωτούσε ελληνοκύπριος είτε αμερικανός είτε ρώσος δημοσιογράφος. Μίλησε για όλα τα θέματα, χωρίς αοριστίες και φλυαρίες, σε πολύ καλά ελληνικά. Βέβαια, δεν έλειψαν και μεταφράσεις αγγλικών εκφράσεων, όπως «στο τέλος της μέρας βλέπουμε ότι», αλλά εγώ, στο… τέλος της συνέντευξης, ευχήθηκα να είχαμε κι εμείς τέτοιους πολιτικούς!

· Χαχανίζουν χαιρέκακα οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην Ιταλία ακούγοντας τα απαξιωτικά σχόλια γυναικών πολιτικών για τις ερωτικές επιδόσεις του «καβαλιέρε»! Σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, υπουργίνα συμβουλεύει υφυπουργίνα να χρησιμοποιήσει παραπλήσια μέθοδο με της Λεβίνσκι διότι ο Μπερλουσκόνι δεν…
Ο ιταλός πρωθυπουργός είναι «αξιοθρήνητος στην προσπάθειά του να φανεί νεαρός λατίνος εραστής», λένε οι βουλευτές, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος Αντόνιο ντι Πιέτρο τον αποκαλεί «σωματέμπορο»(εφ. Έθνος/9.7.08)! Να θυμίσω ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν υπόδικος όταν κέρδισε την εξουσία, αλλά ψήφισε ειδικό νόμο για να απαλλαγεί. Τώρα ετοιμάζει άλλο νόμο που θα τιμωρεί σκληρά όποιον δημοσιεύει προϊόν νόμιμης υποκλοπής! Να τον χαίρονται οι αγαπητοί γείτονες, αφού τον ψήφισαν για ΤΡΙΤΗ φορά!

· Στην εφημερίδα Εποχή της 29.6.08, δημοσιεύεται μεταφρασμένη η επιστολή του Έβο Μοράλες προς τις χώρες της Ε.Ε. Με αυτήν, ο ηγέτης της Βολιβίας υπενθυμίζει ότι μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η αμερικανική ήπειρος υποδέχτηκε εκατομμύρια Ευρωπαίους που προσπαθούσαν να σωθούν από την πείνα ή τους πολέμους και αργότερα μετέφεραν τον πλούτο της στην πατρίδα τους.
«Σήμερα», συνεχίζει, «παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τη διαδικασία έγκρισης της λεγόμενης "οδηγίας επαναπατρισμού"». Εκείνη την οδηγία, δηλαδή, που διώχνει άκαρδα τους μετανάστες οι οποίοι σήμερα στηρίζουν και πάλι την ευημερία της Ευρώπης, κάνουν τις δουλειές που κανείς δεν καταδέχεται, φροντίζουν γέρους, παιδιά και ασθενείς και λύνουν το δημογραφικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα μιας γερασμένης ηπείρου. Ο Ε. Μοράλες δηλώνει πως θα αναγκαστεί, με βάση τη διπλωματική αρχή της αμοιβαιότητας, να εφαρμόσει την ίδια τακτική στις βίζες των ευρωπαίων πολιτών, την οποία ασκεί και η Ε.Ε. απέναντι στους συμπατριώτες του.

11 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ρηξικέλευθη η προταση των υπουργων Οικονομικών!Τόσα χρόνια που θαβαμε χιλιαδες τονους επιδοτούμενων αγαθών ενώ στην Αφρική εκατοντάδες χιλιαδες παιδια πέθαιναν από πείνα δεν την είχαν σκεφθεί...

Λες εκτός απο ποδοσφαιριστές να εισάγουμε και πολιτικούς απ τη Λατιν.Αμερική?
(έπιασαν απόλυτο πάτο εκεί για ν'αναγκαστούν να επιλέξουν κάποιους τολμηρούς μεταρρθυμιστές:όταν η ολοένα αυξανόμενη ψαλίδα εξαφάνισε τη μεσαία τάξη...)

Spy είπε...

Πω, πω, εφημερίδα online είστε σήμερα. Λοιπόν:
1) Aυτό που ανακοίνωσε ο Yπουργός Oικονομίας δεν είναι παρά ένα "φτυνό" (εκ του φτύνω) επικοινωνιακό τρυκ. Tο συγκεκριμένο μέτρο για το πλεόνασμα φρούτων και άλλων τροφών, έχει ξαναεφαρμοστεί και εγκαταλειφθεί άδοξα. Δεν καταλαβαίνω τι καινούργιο μας προσφέρει και πρέπει να χαρούμε.
2) Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί για τα πανηγύρια. Aλλά βλέπετε, εμείς εδώ, τους κοιτάμε λίγο αφ' ηψηλού τους Kύπριους και δεν καταδεχόμαστε να παραδειγματιστούμε από κανέναν, διότι θα χαλάσουμε τα στερεότυπά μας, και μετά άντε τρέχα να εκπαιδεύσεις τους ψηφοφόρους, πάλι από την αρχή...
3) O αξιοθρήνητος Kαβαλιέρε! O γραφικός! Που στην G8 σκούνταγε τον Σαρκοζί για να του δείξει τα γκομενάκια που χαριεντίζονταν στο παράθυρο, και ο "άρτι παντρεμένος" του έκανε "άσε με χριστιανέ μου, θα μας δει η Kάρλα και θα φάω παντόφλα."
4) Kαλά θα τους κάνει. Tους παλιομ@λ@κες...

Nα με συγχωρείτε πολύ για το φινάλε. Δεν είναι του επιπέδου του blog σας, αλλά "τα πήρα"...

Λωτοφάγος είπε...

@ Τότε δεν τη σκεφτήκαμε, Squarelogic, διότι εκπαιδεύαμε τους αγρότες μας στη λαμογιά: "μουσκεύω το βαμβάκι για να δείχνει πιο βαρύ, ανακατεύω ροδάκινα με πέτρες για να παίρνω περισσότερα και καλλιεργώ ποικιλίες πορτοκαλιών που δεν θέλει κανείς για να επιδοτούμαι". Τώρα άντε να τους συμμαζέψεις και να τους μάθεις τη βιολογική καλλιέργεια ή να παράγουν σπαράγγια για τους Γερμανούς!
Ε, κοντά στις άλλες εισαγωγές, ας εισαγάγουμε μια φορά και κάτι χρήσιμο! :)

@ 1)Τίποτε καινούριο, Spy. Απλώς είπαν μια μπούρδα για να μην κατηγορηθούν ότι απλώς σαχλαμάριζαν!
2) Φαντάζομαι ότι πελατειακές σχέσεις σε κάποιο βαθμό θα υπάρχουν και στην Κύπρο, αλλά ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στην εξουσία. Για παράδειγμα, κάτι έγινε με το νερό που έστειλε η Ελλάδα και δεν μπορεί να "εκτελωνιστεί"! Το πλοίο κάνει βόλτες στο λιμάνι, λέει, για να μην χαλάσει το νερό. Δεν κατάλαβα, διότι δεν είχα δει τα προηγούμενα επεισόδια!
3) Από την εποχή του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, αποκαλούμε γραφικό τον γελοίο!
4) Εκφράσου ελεύθερα, παιδί μου! Δεν υπάρχει λογοκρισία! (ακόμη)

mtryfo είπε...

καλησπέρα,
δεν ξέρω τι έπαθαν οι Ιταλοί τα τελευταία χρόνια και τον εκλέγουν για 3η φορά...σαν να έφυγαν απ τη χώρα τους και ήρθαν κάποιοι άλλοι και ψήφισαν για λογαριασμό τους... μεγάλη απογοήτευση...

σε αντίθεση με τον Εβο...(το αρσενικό της Ευας??? λολολολ)
ας το κάνει να δούμε πως θ αντιδράσουν οι τρισμέγιστοι και πάνσοφοι...

akrat είπε...

καλημερούδια...
καλημερούδια...

μια παρατήρηση μόνο... στον Κο Μοράλες που είχε το θράσος να βγάλει γλώσσα....
στον β. παγκόσμιο πόλεμο έφυγαν εκκατομύρια πρόσφυγες όχι από την πείνα και την μιζέρια... έφυγαν ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ κομμουνιστές χιτλερικοί και όλων των αποχρώσεων... έφυγαν γιατί πότε ήταν νικητές και πότε ηττημένοι...
και διάολε θα το πω ... όσοι έφυγαν ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΟ ΚΑΦΑΛΙ ΤΟΥΣ... χιτλερικοί ή κομμουνιστές φασίστες ή αναρχικοί φαλαγγίτες ή τροτσκιστές...
άκου ο κος Μοράλες... που ούτε τον ξέρω ... αλήθεια τι σόι πράμα είναι αυτό το εξωτικό φρούτο??? τι είναι φιλελεύθερος?? και να πούμε στον λαό που κυβερνά.... τέτοιοι ηγέτες.... από δαύτους στην Ευρώπη νομάρχες σε φτωχική επαρχία τους κάνουμε....

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

1) Ti api8anh fwtografia!

2) Antigrafoume apo to Harper's:

**Minimum number of Italian parliamentarians from Silvio Berlusconi's party who are former TV showgirls: 3.

**European sexologists reported that 40 percent of Italian couples were not having sex, due in part to Italian men's declining sex drive and growing predilection for prostitutes and cybersex.

Mama mia!

pinelopi t. είπε...

Λωτοφάγε πλιρισ ενιμερωση.. μπράβο!
1) Για την φοβερή και καινοτόμα ιδέα τα θερμά μου συγχαρητήρια.. μετά από πολύωρες συζητήσεις ήταν ό,τι πιο έξυπνο μπορούσαν να παράγουν!
2)Στην Ελλάδα η απλότητα και η σαφήνεια θεωρουνται λαικισμός ή αδυναμία!!
3) Για τον Kαβαλιέρε αλλά και για την κυβέρνηση του τι να πεις!? Απορώ με τους Ιταλούς ψηφοφόρους.. σαν πως εδώ εχουμε καλύτερη κρίση?

sergios είπε...

Νομίζω πως τα ντοκιμαντέρ του μέλλοντος που θα θέλουν να περιγράψουν τη σημερινή οικονομία θα προβάλλουν τη συνέντευξη Αλογοσκούφη στην Ερμού που κάποια περαστική τον ρωτάει "με 400€ ευρώ σύνταξη πως θα ζήσω;" και ο υπουργός cool και χαμογελαστός της απαντά "με 400€ σύνταξη δε θα ζήσετε". Είδες; Και οι Έλληνες πολιτικοί μπορούνε να είναι ειλικρινείς αν τους πιάσεις απροετοίμαστους!

Τους Ιταλούς τους θεωρούσα πάντα πιο πολιτικοποιημένους από εμάς. Τι merda έχουν στο κεφάλι τους. Η απάντηση είναι απλή: Πέρα από τα merda που αναμφίβολα κάποιοι έχουν, έχουν και μια αριστερά βασιλικότερη του βασιλέως σε επίπεδο νεοφιλελευθερισμού.

Προφανώς η Γηραιά Ήπειρος πεθαίνει τόσο δημογραφικά όσο και πολιτικά. Η Λατινική Αμερική των μπανανιών και των στυγνών καθεστώτων ανασταίνεται και δείχνει να βγαίνει από το τούνελ. Το μέλλον είναι κοντά. Hasta la vittoria siempre!

Πολύ καλή η πολιτική ανασκόπηση για ακόμα μία φορά!
Εύγε

Λωτοφάγος είπε...

@ Η δικαιολογία τους, mtryfo, είναι πως τους απογοήτευσε η Αριστερά, η οποία στις εκλογές εμφανίστηκε κατακερματισμένη!
Φαντάσου να σε απογοητεύσει ο αγαπημένος σου και να τα φτιάξεις με τον Δράκουλα!

@ Ο Μοράλες είπε "από την πείνα ή τους πολέμους", akrat. Η επιστολή ήταν λεπτομερέστατη, απλώς έπρεπε να τη συμπτύξω.
Όλοι ξέρουμε ότι στη Λατινική Αμερική, εκτός από τους αναρχικούς της Ισπανίας, πήγαν και πολλά μπουμπούκια Γερμανοί τόσο της ναζιστικής περιόδου όσο και πριν από αυτήν. Η μοντέλα Ζιζέλ, για παράδειγμα, τέτοιος γόνος είναι.
Όσο για τον "κύριο Μοράλες" είναι ένας αμόρφωτος Ινδιάνος cocaleiro(καλλιεργητής κόκας, δηλ.) που βαρέθηκε να βλέπει τους ξύπνιους δυτικούς να απομυζούν τον πλούτο της πατρίδας του.
Ψηφίστηκε πριν από λίγα χρόνια πρόεδρος της Βολιβίας και εργάζεται σιωπηλά (σε αντίθεση με τον φίλο του τον Τσάβες) για να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε.
Ποτέ δεν πίστευα ότι ένας αμόρφωτος άνθρωπος θα κατάφερνε τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα. Όσο για εμάς, ας μην συζητήσουμε καλύτερα τι είδους νομάρχες βγάζουμε! Θα προτιμούσα να βλέπαμε τι σόι ηγέτες έχουμε προτού κριτικάρουμε τους Βολιβιάνους -που αν μη τι άλλο είναι πάμφτωχοι και αναλφάβητοι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αχά! Άρα έχουμε έναν βαθύτερο λόγο επανεκλογής του Μπερλουσκόνι, και όχι την απογοήτευση, Ρούφα και Μίμι: η πολλή μ@#*$*α αποβλακώνει!

@ Έχεις δίκιο, Πηνελόπη. Ευτυχώς δεν έχει ακόμη εδώ εμφανιστεί τέτοιο νούμερο! Με τη φόρα που έχουμε πάρει, φοβάμαι ότι θα τον ψηφίζαμε. Δες τι γίνεται στη Θεσ/νίκη με τον Νομάρχη!

@ Σέργιε, έτσι όπως γελούσε όταν της έδωσε αυτή την απάντηση, κάποιον άλλο χαρακτηρισμό θα του έδινα, κι όχι "ειλικρινής"!
ΗΤΑΝ πολιτικοποιημένοι οι Ιταλοί, Σέργιε. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της πλύσης εγκεφάλου τόσων χρόνων! Από τον ίδιο άνθρωπο, βέβαια. Που, παρεμπιπτόντως, δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ευφυής. Πώς κατόρθωσε να στήσει την αυτοκρατορία;

Albus Genius είπε...

Ο οίκτος πουλιέται σαν θέαμα πάντα για αυτό και η θεαματική προσφορά λαχανικών.Η ανέχεια του μεροκάματου και η μεγαλωσύνη των "επαιόντων" τρομάρα τους.

Μην απορείς για τον Μπερλουσκόνι μπορεί και να του φέρουν ψήφους οι σχολιασμοί, αίμα, στέμμα,σπέρμα , λέγαν οι παλιότεροι. Είναι μια άλλη μεσημβρινή εκπομπή.

΄Οσο για τον άλλον (Μοράλες) καλά τα λές.