Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ένα ιδιότυπο παιδομάζωμα

«Τι ξέρω για τους Μορμόνους;», αναρωτήθηκα όταν την περασμένη Κυριακή άκουσα από τον Στέλιο Ελληνιάδη την είδηση. Χμ, είναι μια αίρεση στις ΗΠΑ, της οποίας τα αρσενικά μέλη είναι πολυγαμικά. Α, και ζουν κυρίως στη Γιούτα. Αρκούν αυτά; Μάλλον όχι.

Έψαξα στο διαδίκτυο και ανακάλυψα αρκετά. Ιδρυτής, λοιπόν, της αίρεσης ο Joseph Smith, έτος ιδρύσεως το 1830 και το πλήρες όνομα αυτής «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών». Ο Σμιθ δολοφονήθηκε, η πολυγαμία επίσημα καταργήθηκε το 1890, αλλά οι πιστοί παραμένουν φανατικοί, υπερσυντηρητικοί και τηρούν με ευλάβεια τις εντολές του: δεν κάνουν σεξ πριν από το γάμο, απέχουν από αλκοόλ, καφέ, τσάι και καπνό, θεωρούν κατώτερους τους Αμερικανούς Ινδιάνους και τους μαύρους και κάνουν πολλά παιδιά! Η πρωτεύουσά τους, το Salt Lake City, φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2007. Εκεί επίσης υπάρχει «σχολή», όπου εκπαιδεύονται οι ιεραπόστολοι, οι οποίοι αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο για προσηλυτισμό. Γι’ αυτό και μαθαίνουν πολλές γλώσσες. Τρώνε σπανίως κρέας, δεν συμπαθούν τις πολυεθνικές αλυσίδες και εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Δηλώνουν ευτυχισμένοι, αλλά καταναλώνουν τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ! Ίσως γιατί η αίρεσή τους είναι βαθιά απολυταρχική, και αυτό μόνο με φάρμακα αντέχεται!

Η είδηση είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι αρχές του Τέξας εισέβαλαν με ελικόπτερα (!) και ειδικές δυνάμεις σε ένα ράντσο των Μορμόνων όταν ένα 16χρονο κορίτσι κατήγγειλε τηλεφωνικώς ότι εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 50χρονο άνδρα. Οι κάτοικοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, διότι γενικά αποφεύγουν τη βία. Οι στρατιώτες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το κορίτσι, αλλά άρπαξαν από τους γονείς τους 460 (κατ’ άλλους 401) παιδιά, για να "τα σώσουν από ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση", και τα μετέφεραν σε ιδρύματα!

Γιατί όμως οι αρχές επιτέθηκαν και συμπεριφέρθηκαν τόσο βάναυσα στους κατοίκους του ράντσου, οι οποίοι είναι λευκοί και σούπερ δεξιοί; Ο Σ. Ελληνιάδης υποθέτει ότι αυτό συνέβη επειδή οι Μορμόνοι είναι σχεδόν αυτάρκεις και καθόλου ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Συνεπώς χαλάνε την πιάτσα. Είναι μια πιθανή εξήγηση, που ωστόσο με βυθίζει σε μαύρες σκέψεις για το αμερικανικό κατεστημένο και για το τι είναι ικανό να κάνει!

16 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Oχι φίλε λωτοφάγε, δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι καθαρά κοινωνικό, πρόκειται για ενα συγκεκριμένο θρησκευτικό γκρούπ, μέσα απο το κίνημα των Μορμόνων (όλη η Γιούτα έτσι είναι, αλλά όχι όλοι οι Μορμόνοι), που ζούν σε εναν ειδικά περιφραγμένο χώρο. Η ιστορία έχει πάρει έκταση γιατί μερικές γυναίκες δραπέτευσαν, και μετά απο καιρό, τα δρώμενα του γκρούπ βγήκαν στην επιφάνεια. Πρόκειται για καθαρό μεσαίωνα, με αρχηγό το ζάπλουτο Warren Jeffs, που συνελήφθει τελεταία.

Παραθέτω μερικά βίντεος και άρθρα.

http://search.cbsnews.com/?source=cbs&q=warren+jeffs

mtryfo είπε...

λωτοφάγε
είδες τι καλό πράγμα ειναι νάχεις φίλους στις ΗΠΑ? Σου δείχνουν και μια άλλη πλευρά του θέματος...
Ωστόσο ο τρόπος παρέμβασης με τα ελικόπτερα δεν παύει να είναι ανατριχιαστικός...

Albus Genius είπε...

Διάβασα το σχόλιό σου καθώς και τη σελίδα. Εκείνο που δεν μπορώ να απαντήσω είναι γιατί ακόμη και σήμερα τα σχέδια ζωής των ανθρώπων ακολουθούν τέτοιους δρόμους; Μοναξιά; Αδυναμία επικοινωνίας; Περιθώριο;Μειονεκτικότητα;Ο άνθρωπος που απορροφάται λίγο-λίγο από μια κοινωνία που δεν καταλαβαίνει και αναζητά λύτρωση; και τότε όπως φαίνεται πιάνουν δουλειά οι μεσσίες.

Mystis είπε...

Γεια σου Λωτοφάγε,
ένα είδος αποκρουστικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι και οι Μορμόνοι. Αχανές το θέμα που άνοιξες, αχανείς και δαιδαλώδεις και οι προεκτάσεις του. Αν είναι ο φονταμενταλισμός της ελεύθερης οικονομίας να συγκρουστεί με τους θρησκευτικούς φονταμενταλιστές ανά τον κόσμο, πραγματικά δεν ξέρω εάν θα έχουμε την ιστορία του Σαμψών και του ανατριχιαστικού:
καὶ εἶπε Σαμψών· ἀποθανέτω ψυχή μου μετὰ τῶν ἀλλοφύλων· καὶ ἐβάσταξεν ἐν ἰσχύϊ, καὶ ἔπεσεν ὁ οἶκος ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας καὶ ἐπὶ πάντα τὸν λαὸν τὸν ἐν αὐτῷ· καὶ ἦσαν οἱ τεθνηκότες, οὓς ἐθανάτωσε Σαμψὼν ἐν τῷ θανάτῳ αὐτοῦ, πλείους ἢ οὓς ἐθανάτωσεν ἐν τῇ ζωῇ αὐτοῦ.

Ο άλλος είπε...

Ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Ο Λόκους έχει δίκιο πως είν αι ένα κοινωνικό θέμα. Η συντηρητική αμερικανική επαρχία είναι καλό έδαφος και για τον μεσαίωνα των μορμόνων αλλά και των νέων θρησκειών με σωτήρες και θεούς πάμπλουτους συντηρητικούς

Λωτοφάγος είπε...

΄@ Λόκους, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση. Όπως είδες, είχα τις αμφιβολίες μου (όχι πολλές, για να είμαι ειλικρινής!) για την εξήγηση του Ελληνιάδη, αλλά η βίαιη καταστολή ξυπνά κάτι παλιά αντανακλαστικά...

@ Πράγματι, mtryfo, είναι θαυμάσιο να έχεις φίλους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τα ελίκόπτερα θύμισαν και σε μένα εκείνη την περίφημη σκηνή από την "Αποκάλυψη τώρα"!

@

Λωτοφάγος είπε...

@ "Ακόμα και σήμερα", Albus Genius; Θα έλεγα "ιδίως σήμερα"!
Είναι πολλοί αυτοί που ζητούν έναν πατέρα, έναν ηγέτη, ένα όραμα, μια θρησκεία, μια παρηγοριά.
Όταν βρίσκεσαι με το βήμα μετέωρο πάνω από το κενό, αναζητάς τον από μηχανής θεό. Τότε μπορείς να δεχτείς τα πάντα.
Καλώς όρισες στη μπλογκόσφαιρα.

@ Η ανθρωπότητα έψαχνε πάντα για λυτρωτές, Μύστη. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τον εαυτό μας. Κι είναι τόση η μοναξιά κάτω από τα αστέρια, που λές "δεν μπορεί, κάποιος μας βλέπει από κει πάνω". Ο "κάποιος" μπορεί να είναι θεός, προφήτης ή εξωγήινος.
Δεν υπάρχει διαφορά...

@ Χαίρομαι πολύ, φίλε Άλλε, που μια είδηση μάς κάνει να προβληματιζόμαστε στο θέμα της θρησκείας και των επίδοξων Μεσσιών. Φοβάμαι πως τα προσεχή χρόνια θα εμφανιστούν πολλοί καινούριοι.
Χτες άκουσα ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με τους τηλε-ιεραπόστολους, οι οποίοι κερδίζουν μυθικά ποσά από τους αφελείς! Καιρός ήταν!

Spy είπε...

Αν περιμένατε ΑΥΤΟ το περιστατικό για να βυθιστείτε σε μαύρες σκέψεις για το αμερικανικό κατεστημένο, και τις ικανότητές του, τότε μάλλον έχετε πολύ καιρό να διαβάσετε εφημερίδες, αγαπητέ "λωτοφάγε"... :-)
Βυθιστείτε άφοβα πάντως. Υπάρχουν τόσοι λόγοι, που χρειάζεται ειδικό Blog για να τους περιγράψει όλους...

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

E3aritetiko biblio gia osous (mh eidikous) endiaferontai na katanohsoun, meta3u allwn, ti sumbainei shmera ston Xristianiko kosmo: "The Bible: a Biography" by Karen Armstrong. Den gnwrizoume ean exei metafrastei.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εμένα μού φαντάζει αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι τόσο πειθήνιοι ώστε να δέχονται συνειδητά να εξαρτούν τη ζωή τους από τα κελεύσματα ενός δήθεν σωσία; Δεν μπορώ να το αποδώσω ούτε καν στην ύπαρξη τεράστιου βαθμού ηλιθιότητας μεταξύ μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων. Δεν μού μοιάζει λογικό όλο αυτό. Αδυνατώ επίσης να καταλάβω πώς γίνεται να πείθονται τόσο μεγάλες αριθμητικά ομάδες ανθρώπων να οδηγηθούν σε μαζική αυτοκτονία, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, με αφορμή τήν καταστροφολογία που τούς εμπότισαν οι πνευματικοί τάχα μου ταγοί τους. Πιστεύω ότι σε όλο αυτό συμβάλλει η κατανάλωση -ηθελημένα ή αθέλητα- παραισθησιογόνων ουσιών ή η χρήση ψυχοτρόπων σε συνδυασμό με τήν καταθλιπτική ζωή που έχουν επιλέξει (;) να κάνουν. Καθαρός από ουσίες άνθρωπος και σε αγαστή συνεργασία τού εγκεφάλου του με τόν ψυχισμό του, καθίσταται αδύνατο να οδηγηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές.

Λωτοφάγος είπε...

@ Spy, εννοούσα, βέβαια, τι είναι ικανό να κάνει στον αμερικανικό λαό και δη τους λευκούς!
Διότι ξέρουμε καλά τι είναι ικανό να κάνει σε όλους τους άλλους λαούς!
Φυσικά, τα καλύτερα δείγματα γραφής σε αυτόν τον τομέα τα έδωσε με τις δοκιμές της ατομικής βόμβας στη Νεβάδα και τις συνέπειες της ραδιενέργειας πάνω σε αθώους στρατιώτες!

@ Ευχαριστώ πολύ, Ρούφα και Μίμι. Το βιβλίο μεταφράστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, όπως ανακάλυψα στο Google, οπότε θα φροντίσω να το πάρω.

@ Η τελευταία φράση σου, Μπλογκούλη, απαντά στην απορία σου. Την επίδραση του παράγοντα "φόβος" στους απαίδευτους ανθρώπους έχει αναδείξει και ο Μάικλ Μουρ στα ντοκιμαντέρ του.

Spy είπε...

Πόσο διαφορετικά είναι άραγε όλα αυτά, από τα τεκτενόμενα στο "Σκοτεινό Χωριό" του Σιάμαλαν, που παρεπιπτόντως βυθίστηκε αύτανδρο στις Η.Π.Α.;;;

Λωτοφάγος είπε...

@ Βυθίστηκε αύτανδρο; Δεν μου κάνει εντύπωση: ποτέ οι Αμερικανοί δεν αρέσκονταν στην αυτοκριτική. Πάντα αναρωτιούνταν "γιατί μας μισούν όλοι, μπαμπά;"
Μοιάζουν με κάτι δικούς μας Ελληνάρες που πιστεύουν ακράδαντα ότι το χάλι μας οφείλεται στους ξένους που μας μισούν, επειδή είμαστε τόσο έξυπνοι, και δεν μας αφήνουν να μορφωθούμε!
Κάπως έτσι, μέχρι πρόσφατα, και το ΚΚΕ αρνιόταν την ατομική ευθύνη σε όλα τα θέματα.(Άσχετο)

Albus Genius είπε...

΄Οταν βρισκόμαστε στο κενό,Μεσσίας είναι το όνομα που δίνουμε στην αβεβαιότητά μας.

dr.SeenG είπε...

Είμαι φαν του μπάσκετ και φυσικά του ΝΒΑ. Επομένως έχω μάθει και ακούσει για τους Μορμόνους της Γιούτα καθώς εκεί εδρεύει η ομώνυμη ομάδα. Ήξερα για το συντηριτισμό τους και την πολυγαμία αν και δεν ξέρω κατά πόσο την τηρούν. Οι Αμερικανοί έχουν μια τάση να αυτοκατατάσσονται σε θρησκευτικές αιρέσεις. Τρανό και πρόσφατο παράδειγμα οι σαϊεντολόγοι όπου χρησιμοποιούν ως βιτρίνα τον Τομ Κρουζ. Προφανώς θέλουν να "ανήκουν" κάπου. Να ξεχωρίζουν. Ίσως να είναι αυθαίρετο και βιαστικό το συμπέρασμά μου. Δεν ξέρω.
Καλώς σε βρήκα και πάλι Λωτοφάγε. Μόλις γύρισα από τις διακοπούλες και ψάχνομαι να ξαναφύγω... :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Ε, ναι, Albus Genius! Αυτό είναι και το πρόβλημά μας: τα αναθέτουμε όλα στον Μεσσία!

@ Καλώς ήρθες, Dr Seeng. Πέρασες καλά; Να ξαναφύγεις, να ξαναφύγεις! Με την ευχή μου.
Ψάχνουν πάντα για τον Μεσσία. Εξάλλου, και οι αμερικανικές ταινίες, είτε είναι γουέστερν είτε επιστημονικής φαντασίας είτε αστυνομικές, αποθεώνουν πάντα κάποιον Μεσσία (τρανό παράδειγμα ο "Εξολοθρευτής")!