Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Το αβγό του φιδιού ράγισε!

-Λοιπόν; Πώς πέρασες στη Αφρική; Ρωτάει κάποιος τον φίλο του
-Καταπληκτικά. Πήγαμε για σαφάρι.Κυνηγήσαμε ελέφαντες, λιοντάρια, γαζέλες. Πιο πολύ όμως κυνηγούσαμε νομιστεράκια.
-Νομιστεράκια; Τι ζώα είναι αυτά;
-Δεν ξέρω ακριβώς. Ήταν γυμνά και μαύρα, έτρεχαν να κρυφτούν στο δάσος και φώναζαν «No, mister, no, mister»!!!

Όταν χαχανίζαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με τέτοια ρατσιστικά ανέκδοτα, οι μαύροι άνθρωποι έπαιζαν μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες ή ζούσαν στην Αφρική. Δεν έμεναν στο διπλανό διαμέρισμα. Τότε ακόμη ο πληθυσμός μας ήταν αμιγώς ελληνικός, και ο ρατσισμός –νομίζαμε ότι- δεν μας άγγιζε. Ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα, διάλεγες όποιο ήθελες, υπήρχε το αντίπαλον δέος και ήταν όλα τακτοποιημένα στο μυαλουδάκι μας.

Και ξαφνικά, το «αντίπαλον δέος» κατέρρευσε, και η Ελλάδα πλημμύρισε από ξένους. Πρώτα οι Αλβανοί και μετά οι κοπέλες από τις τέως ανατολικές χώρες περνούσαν τα σύνορα νύχτα, κυνηγώντας το Ελδοράδο τους και χρησιμοποιώντας νόμιμα και παράνομα μέσα. Μικροκλοπές στην αρχή (μπουγάδες και φαγητό), ληστείες και φόνοι λίγο αργότερα. Από κοντά κι οι υπόλοιπες «φυλές του Ισραήλ»: οι Ρουμάνοι διαρρήκτες, οι Ουκρανές πουτάνες, οι Πολωνοί μεθύστακες, οι Κούρδοι τεμπέληδες, οι Πακιστανοί βρομιάρηδες, οι Αφρικανοί νταβατζήδες και οι Ρώσοι μαφιόζοι. Η μανία μας να κολλάμε ετικέτες ικανοποιήθηκε πλήρως. Ασχέτως αν πίσω από πολλές βρόμικες ιστορίες κρυβόταν ένας ιθύνων νους ελληνικής καταγωγής.

Οι «νοικοκυραίοι» τρομοκρατήθηκαν (η τηλεόραση συνέβαλε όσο μπορούσε), οι πονηροί έκαναν μπίζνες, οι εργολάβοι βρήκαν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, οι αγρότες απέκτησαν κολλήγους. Οι ξένοι χωρίς χαρτιά (sans papiers, που λένε και οι Γάλλοι) ήταν τα εύκολα θύματα όλων. Όμως, τα χρόνια πέρασαν, κι οι μετανάστες, σε μεγάλο ποσοστό, ενσωματώθηκαν και προοδεύουν, κάνοντας δουλειές που εμείς περιφρονούμε. Αγόρασαν σπίτια στο κέντρο που μόνο φοιτητές και συνταξιούχοι καταδέχονταν πλέον, άνοιξαν μικροεπιχειρήσεις, στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία, ξαναζωντάνεψαν χωριά και νησιά που αργοπέθαιναν. Η εκμετάλλευσή τους άλλαξε μορφή. Δεν είναι τόσο εμφανής.

Αρχικά, στη χώρα μας, τα ρατσιστικά περιστατικά παρέμεναν μεμονωμένα, αλλά τελευταία γίνονται συχνότερα και σοβαρότερα. Αυτουργοί είναι συνήθως τα γνωστά φασιστοειδή, τα οποία αποθρασύνθηκαν μετά την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Ας μην ξεγελιόμαστε από το γραφικό κυνηγητό αστυνομικών και μεταναστών μικροπωλητών στα στενάκια της Ερμού ή από τις υστερικές κραυγές στα κανάλια –που, παρεμπιπτόντως, δεν προκαλούν μόνο ειρωνικά χαμόγελα πλέον. Το πράγμα δείχνει να σοβαρεύει επικίνδυνα, στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος! Δεν επαρκεί πλέον η φιλάνθρωπη συμπεριφορά των νησιωτών απέναντι στους «λαθρομετανάστες», για να αναστραφεί το κλίμα.

Από την υπόλοιπη Ε. Ε., μόνο οι Γερμανοί νεοναζί έκαιγαν πότε πότε σπίτια και μαγαζιά ξένων. Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι η νεολαία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά προβλήματα και στρέφεται προς τις φασιστικές οργανώσεις. Μέχρι που, πριν από λίγα χρόνια, μια είδηση μας πάγωσε το αίμα: ανοικτά της Σικελίας, ιταλικό σκάφος του λιμενικού εμπόδισε σαπιοκάραβο γεμάτο αφρικανούς μετανάστες να πλησιάσει την ακτή, με αποτέλεσμα να βουλιάξει αύτανδρο! Η Λίγκα του Βορρά πήρε κεφάλι όταν Ρουμάνοι αθίγγανοι βίασαν μια Ιταλίδα. Στέλεχός της είναι σήμερα υπουργός Εσωτερικών του Μπερλουσκόνι που προβαίνει ήδη σε μαζικές συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών, ενώ καταυλισμοί Ρομά έξω από τη Νάπολη πυρπολήθηκαν από ιταλούς εργάτες.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί η Ισπανία, η οποία συνεργάζεται με Τυνησία και Μαρόκο στην «επαναπροώθηση» των υποψήφιων μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι τους εγκαταλείπουν στην έρημο, όπου πεθαίνουν αβοήθητοι. Στη Γαλλία, μέσα από τις ταραχές στα υποβαθμισμένα προάστια ξεπήδησε ο πολύς Σαρκοζί: παιδί μεταναστών ο ίδιος, μισεί αφάνταστα τους ομοίους του και έχει υποσχεθεί ότι θα τους ξαποστείλει (δεν θα σχολιάσω την εμετική ξενόδουλη λαγνεία μερικών Μακεδόνων για τις «ελληνικές ρίζες» του). Οι τιμές των τροφίμων κι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν κύματα προσφύγων. Κάποιοι μιλάνε για τείχη...

Εκείνο όμως που με τρομάζει περισσότερο είναι οι επιθέσεις των Νοτιοαφρικανών εναντίον μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε, δηλαδή άνεργοι μαύροι εναντίον μαύρων προσφύγων! Ξεχνώντας ότι μόλις πρόσφατα ανέτρεψαν το καθεστώς της λευκής μειονότητας και πως για την ανεργία και τη φτώχεια φταίει η κυβέρνηση και όχι οι γείτονές τους.

Ο φασισμός δεν γιγαντώνεται, παρά μόνο αν στηριχθεί σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Διογκώνει το φόβο τους μετατρέποντάς τον σε ρατσισμό και τον κατευθύνει εναντίον των θυμάτων και όχι των θυτών. Ας μην ξεχνάμε ότι Μουσολίνι και Χίτλερ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ κάποτε από τους λαούς τους. Εμείς, οι καλοζωισμένοι και μορφωμένοι των μεσαίων στρωμάτων δεν ασχολούμαστε με τα κύματα των προσφύγων, αφού δεν νιώθουμε απειλή. Το κακό είναι ότι δεν ακούμε ούτε τη βουή από τη φασιστική απειλή.

19 σχόλια:

snikolas είπε...

Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου το αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια (αν το επιτρέψουμε) θα είναι μη αναστρέψιμο.

Οιωνoσκόπoς είπε...

Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες...
τον φασισμό,
δεν θα τους συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Όλα τα άλλα είναι καραμελίτσες...

Καλό κουράγιο, εις εαυτούς και αλλήλους...

dr.SeenG είπε...

Ναι, είναι αλήθεια πως υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα. Στην επαρχία είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τους "ξένους" ίσως γιατί είμαστε πιο κλειστός κύκλος και γνωριζόμαστε καλύτερα. Να προσθέσω μια γνώμη για το ποστ σου. Εσχάτως βλέπουμε εθνικιστική έξαρση λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη...γειτονιά μας. Σκοπιανικό, Αλβανικό με τις Τσαμουριές, Τουρκικό με τα γνωστά προβλήματα... κτλ.

Βάσσια είπε...

Καταρχήν, είναι πολύ δυνατό κείμενο.

Δεύτερον, αναρωτιέμαι, ποιο είδος κράτους και κοινωνίας είναι αδιάφορο στη διαφορετικότητα όλων των ειδών;

Ένα πολύπαθο, όπως η Ν. Αφρική, το Ισραήλ, οι Η.Π.Α

Ένα προηγμένο πνευματικά-κοινωνικά και τεχνολογικά, όπως η Σουηδία;

Ποιες είναι οι παράμετροι που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα, ή που τα ξυπνούν;

Πιστεύω ότι οι διακρίσεις είναι μέρος του χαρακτήρα μας.

Από αυτά τα μέρη που κάποιος μπορεί, είτε να απενεργοποιήσει, είτε το αντίθετο.

Τα αίτια είναι για ζητήματα επιβίωσης, οπότε, εσύ που δεν είσαι από εδώ, φύγε.

Πολιτιστικά, δεν μας μοιάζεις, φύγε.

Ακόμη δεν έχω καταλήξει.

Καλημέρα
:-)

Ο άλλος είπε...

Συμφωνώ όπως καταλαβαίνεις μαζί σου. Ο φασισμός έίναι το κύμα που μπορεί να κατακλύσει τον κόσμο με τον αέρα της άγνοιας. Είναι η εύκολη επιβεβαίωση που μπορεί να πάρει ο καθένας προτάσσοντας τη φτηνή επιχειρηματολογία που τον εμφανίζει σπουδαίο. Το αυγό του φιδιού δεν επωάζεται από το όποιιο φασιστοκόμμα, αλλά ζεσταίνεται στον καναπέ του σπίτιού και στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που δεχόμαστε να συνυπάρχουμε με την αδιαφορία και την εγωιστική ανοχή

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

... kai paramenoun xwris xartia oi Ellhnotrafeis pou gennh8hkan apo mh Ellhnes goneis, opws frontizei na mas upon8umizei taktika o Gazi Kapllani.

E3orgismenoi? Upograyte to!

www.kounia.org

Λωτοφάγος είπε...

Χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι, το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Μιλάμε, συζητάμε, συμφωνούμε (ε, περίπου) και μετά πάνε σπίτι τους όπου βλέπουν τηλεόραση, η οποία κάνει τα πάντα αληθινά.
Δεν υπάρχει κάτι αν δεν το πει η τηλεόραση! Περνάει τεχνηέντως την προπαγάνδα της στον κουρασμένο εγκέφαλο και επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε σε αυτό τον κόσμο.
Παράδειγμα ο Μπερλουσκόνι: υπόδικος, και όμως ψηφίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός από τους γείτονες, τους οποίους θεωρούσαμε πιο προχωρημένους από εμάς. Μέχρι και ο δήμαρχος της "αιώνιας πόλης" είναι φασίστας!!!
Αμφιβάλλει κανείς ότι η δύναμή τους είναι η Τι Βι τους;

Λωτοφάγος είπε...

Roufa tav gossou & mimi lass, μπήκα στο www.kounia.org, αλλά ατύχησα. Με συμβούλεψε να ξαναδοκιμάσω αργότερα. Από το θέμα αυτό ξεκίνησα, αλλά τα γεγονότα στην Αφρική και στην Ιταλία με έριξαν στον παράλληλο δρόμο!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Μπαίνω κι εγώ συμφωνώντας ...για να διαφωνήσω μόνον (λίγο) με την Βάσσια, {Α} στο να ψάχνουμε να βρούμε υπαρκτά μοντέλα κρατών αρεστά (προς μίμηση προφανώς) και {Β} στο να δίνουμε τόση βάση στις διακρίσεις, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι υπάρξεις είναι διακεκριμένες (ακόμα και το πολωνικό δίδυμο πρόεδρος-πρωθυπουργός είχε διαφορές...).

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των διακρίσεων είναι που βλάφτει, νομίζω, όχι οι διακρίσεις καθαυτές.

ILIAS είπε...

Άνοιξες μεγάλο κεφάλαιο φίλε Λωτοφάγε!
Ας σταθώ λίγο σε εμάς στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσες να περιγράψεις καλύτερα την κατάσταση. Από την αναδρομή της εκμετάλλευσης και των ταμπελών μέχρι την πρόοδό τους και τον υφέρποντα (ελπίζω να το έγραψα σωστά) σημερινό ρατσισμό.
Το θέμα είναι οτι αντί να ενσωματωθούν αυτοί οι άνθρωποι, και μάλιστα τα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα, το σύστημα το κράτος και οι φασίστες που είπες και εσύ αλλά σε λιγότερο βαθμό ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία στην αποξένωση και την απαξίωση εξαιτίας της καταγωγής τους. Δεν είναι τυχαίο το οτι αυτά τα παιδιά είναι συνήθως οι καλύτεροι μαθητές. Πρέπει πλέον να καταλάβουμε οτι είναι ένα με εμάς γιατί το μίσος απέναντί τους και η έχθρα που νιώθουν θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Κάποτε στην Αγγλία ο αφελής πιτσιρίκος κιόλας έκανα το λάθος να ρωτήσω έναν μαύρο-μιλάμε κατράμι όχι αστεία από που είναι.
-England μου λέει
-Αποκλείεται να είσαι από την Αγγλία (19 ήμουν σχωρέστε με)

Ε, το τι βρισίδι έφαγα (και το άξιζα) και το πόσο περήφανος ένιωθε που είναι Άγγλος δεν περιγράφεται

Σας λέει κάτι αυτό;

Την καλησπέρα μου

marianaonice είπε...

"...δεν νιώθουμε απειλή. Το κακό είναι ότι δεν ακούμε ούτε τη βουή από τη φασιστική απειλή..."

MEΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ είπες Λωτοφάγε μου.
Λέμε ότι έχουμε δημοκρατία και δεν έχουμε πάρει είδηση ότι έχουν από ετών καταργηθεί οι τρεις εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) και η διάκρισή τους είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας!
Σήμερα όλες έγιναν μία η "κυβερνητική" τη λέω εγώ που εν ονόματι της δημοκρατίας μας φόρεσε κολλάρα και μας έκλεισε μέσα στα τείχη χωρίς να το πάρουμε είδηση!!
Δεν νοιώθουμε την απειλή, καλά λες!!

Να είσαι καλά και καλό σου βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Λωτοφάγε, όλα αυτά που τόσο καλά τα αναφέρεις καταγράφουν ένα αποτέλεσμα το οποίο όλοι το βλέπουμε και ο καθένας το σχολιάζει ανάλογα από τη θέση που βρίσκεται.
Νομίζω όμως πως εκείνο που χρειάζεται είναι να βρούμε την αιτία που γεννάει αυτό το αποτέλεσμα, ώστε χτυπώντας την, να αλλάξουμε και το αποτέλεσμα.
Ποια είναι η αιτία αυτής της ξενοφοβίας και του ρατσισμού;
Μα η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα περισσότερων μεταναστών από όσους χρειάζεται και μπορεί να απορροφήσει σε θέσεις εργασίας.
Αυτοί που ¨περισσεύουν¨, με την παραβατικότητά τους (όταν πεινάς θα παρανομήσεις…) το μόνο που καταφέρνουν είναι…να ανεβάζουν τα ποσοστά του Καρατζαφέρη!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Λάμπη φοβάμαι ότι ανέγνωσες λίγο επιπόλαια το σχόλιο της Βάσιας. Νομίζω πως ήθελε να δείξει ακριβώς ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω υποψίας και ενοχής.
Όσο για τις διακρίσεις, λέει ότι, ενώ είναι δομικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μας, έχουμε τη δυνατότητα να το ακυρώσουμε.

@ Εγκληματούμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά και θα το πληρώσουμε πολύ σύντομα, Έκτορα. Έχω βιώσει τέτοιου είδους ρατσισμό και ξέρω καλά τη λαχτάρα ενός παιδιού να το αποδεχτεί η πατρίδα του ή η χώρα που υιοθέτησε ως πατρίδα.
Ο ρατσισμός δεν είναι καθόλου υφέρπων (καλά το έγραψες!), απλώς η αποδοχή είναι πολύ εύθραυστη! Με την παραμικρή αφορμή, η κατάσταση ηρεμίας μπορεί να ανατραπεί.

@ Εγώ πάλι, νομίζω ότι μας κυβερνά αποκλειστικά η τέταρτη εξουσία, Μαριάννα, και μάλιστα αποκλειστικά η πιο ύπουλη μορφή της: η τηλεοπτική.

Καραμούζα είπε...

Προς δικηγορομπλογκίστριες/-ες και λοιπούς κοινούς θνητούς:
ΤΩΡΑ δοκιμάζεται η δικονομική σας δεινότητα!!!

ΣΚΗΝΙΚΟ:
Η αίθουσα του Εφετείου Μονάχου
ΧΡΟΝΟΣ:
Τρέχων.
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Δικάζονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ζήμενς για τον μηχανισμό ΠΑΓΙΩΝ δωροδοκιών της εταιρείας.
ΠΡΟΣΩΠΑ:
Οι ως άνω ως κατηγορούμενοι, Πρόεδρος, 4 ακόμα δικαστές, Εισαγγελέας, Γραμματέας. Ακροατήριο.
ΣΚΗΝΗ:
Εξέταση του κατηγορούμενου Σίκατζεκ για δωροδοκίες στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ:
.................................. {Βρείτε την! Για κουίζ πρόκειται ! }
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΚΑΤΖΕΚ:
"Beides, Herr Staatsanwalt, beides!"
Για τους μή γερμανομαθείς:
"Και τα δύο, κ. Εισαγγελέα, και τα δύο!"

Λωτοφάγος είπε...

Ο έλεγχος στην είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη είναι όνειρο απατηλό, Συνεά. Μόλις πριν από λίγο άκουσα ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω κλιματικών αλλαγών! Πόσα εκατομμύρια θα πάρουν τους δρόμους λόγω της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες;
Μπορείς να τους σταματήσεις;
Ακόμα και αν βάλεις στρατιώτες να τους πυροβολούν, ακόμα κι αν βυθίζεις τα σκάφη τους, πάντα κάποιοι (οι πιο ικανοί ή πιο τυχεροί) θα περνούν!
Είναι απελπισμένοι και δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν εκτός από μια άθλια ζωή! Ούτε κάν αλυσίδες!

Λωτοφάγος είπε...

Για να δοκιμάσω την τύχη μου, Καραμούζα: "Ποιο από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα πήρε μίζες;"

γ.κ. είπε...

Για αρχή μια ανάμνηση: όταν πήγαινα δημοτικό και έπαιζα ποδόσφαιρο στις αλάνες στα Α. Πατήσια (μια δραστηριότητα που τίποτα δεν μπορούσε να διαταράξει) ήρθε ένας φίλος τρέχοντας με το ποδήλατο του και μας ανακοίνωσε πως στην τάδε οδό είδε έναν μαύρο "αληθινό".Διεκόπη ο αγώνας και τρέξαμε όλοι να δούμε το φαινόμενο να περπατάει.Αυτή ήταν πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας τότε.
.......................

Τώρα μεγάλος(παραμερίζοντας τον φόβο για την ταμπέλα του αντιδραστικού) αναγκάστηκα πριν απο μερικούς μήνες να φωνάξω δυνατά σε μια συζήτηση
"ρατσιστές και αντιρατσιστές βγάλτε τον σκασμό ο καπιταλισμός προελαύνει".

Αυτό είναι και το σημείο που θέλω να καταθέσω(παραλείπω τα αυτονόητα)

"ΤΡΟΜΆΖΩ ΒΛΈΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΌΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΆΣΤΑΤΗ"
γιατί εκεί συναντώ (όχι μόνο εμας πριν μερικά χρόνια)

αλλά γιατί εκεί μέσα στα σαπιοκάραβα και τις ψαρόβαρκες (εκτός απ' την ελπίδα του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή)
συναντώ το έμβρυο του καινούριου αποβλακωμένου(από την προπαγάνδα των μμε) μικροαστού καταναλωτή.


υγ.Αυτή η μετακίνηση μου φέρνει στο μυαλό τα (Εθνικοσοσιαλιστικά)τραίνα των Ναζί που έβγαζαν τους Εβραίους μέσα στο στρατόπεδο δίπλα από τον φούρνο.

Τώρα η Πρόοδος(της Αστικής Δημοκρατίας) τους βγάζει ανεξάρτητα από το χρώμα και την φυλή τους μέσα στην ζωή μας δίπλα από την Voda Bank.
Κάνοντας μερικούς από μας να αισθανθούμε όπως στο στρατό παλιοσειρές ....
κάνοντας στα στραβάδια καψώνια
(αισχροκερδώντας)για να επιβεβαιώσουμε οτι τα χειρότερα για μας πέρασαν
η
αδιαφορώντας παντελώς, για τα στραβάδια με το γράσο στα μάτια,
να ψήνουμε το βύσμα μας για μετάθεση (αλλαγή γειτονιάς)εδώ και τώρα γιατί δεν πάει άλλο.

καλημέρα

Ναπoλέων είπε...

Ψουξ,
αν στη θέση του "καπιταλισμού" έβαζες την "ελεύθερη αγορά", ανεβασμένα πράμματα δικέ μου, όπου οι πάντες (ακόμα και οι καπιταλιστές...-όρα Μπαινόπουλος) είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, θα μέ εύρισκες περισσότερο σύμφωνο με τα γραφόμενά σου.

α-α-ε
Ν.

γ.κ. είπε...

Να το κάνω αγαπητέ @ναπολέων.

Η "ελεύθερη αγορά" ταιριάζει καλύτερα.

καλό απόγευμα