Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Επί του πιεστηρίου

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ραδιοσταθμό Στο κόκκινο, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης είπε ότι το περιβαλλοντικό πάρκο Αντώνης Τρίτσης, ένα από τα οκτώ της Ευρώπης (ναι, έχουμε και κάποια καλά!) κινδυνεύει να συρρικνωθεί.
Κανείς δεν ξέρει την ακριβή έκταση του πάρκου αυτού, συνεπώς οι "άλλες χρήσεις" μπορούν, είπε, να οριοθετηθούν "με την επιστημονική μέθοδο από τον πλάτανο μέχρι τη μουριά"! Οι δήμαρχοι των τριών όμορων δήμων τα μασάνε και μιλούν για "ήπιες χρήσεις". Όσο για τη χρηματοδότηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε στον βουλευτή ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει στον Οργανισμό που διαχειρίζεται το πάρκο 1.900.000 ευρώ, αλλά έχει πάρει παραστατικά μόνο για τα 450.000 περίπου!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προαλείφεται για ΥΠΕΧΩΔΕΣ και φτιάχνει οικολογικό προφίλ (αλλά χάνει στο ανφάς), ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης τις προάλλες, όταν επισκέφθηκε το πάρκο: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε τέτοια πάρκα"!
Στις 6.30 μμ σήμερα, οι κάτοικοι θα απαντήσουν από την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων ότι "δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε τέτοια πάρκα"!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμένο πάρκο είναι πρώην βασιλική ιδιοκτησία.
Μήπως πρέπει να επαναφέρουμε το θεσμό για να αξιοποιηθεί;
Θα μου πεις πως τότε θα είναι απροσπέλαστο στην πλέμπα όπως και τα ανάκτορα στο Τατόι.
Άσε, καλύτερα λίγο βρώμικο και ελεύθερο παρά αποστειρωμένο και απαγορευτικό.
Έχω πάνω από διετία να το επισκεφτώ και μου έδωσες το κίνητρο να το κάνω.
Στη συγκέντρωση δεν πήγα αν και το είχα προγραμματίσει-καμιά φορά και τα προγράμματα ανατρέπονται…
Την άλλη φορά-γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξει ¨και ή άλλη φορά¨…
Το προηγούμενο ποστ απλά, υπέροχα καλό και ενημερωτικό…

Unknown είπε...

Μα τι λέτε! Απεκτησαν και οι Δήμαρχοι οικολογικές ευασθησίες;
Αυτοί συνήθως ενδιαφέρονται μόνον να εισπράξουν κονδύλια απο την Κεντρική Διοίκηση με τέτοια προσχήματα και να τα διαχειριστούν, να πάρουν την διαχείριση εκτάσεων,ευκαιρεία για διορισμούς και "εργα" με ανάθεση χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς με την μέθοδο της κατατμήσεως κλπ κλπ.
Οι Δήμαρχοι ενδαφέρονται για ήπιες χρήσεις; Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου!! Ενδιαφέρονται αντιθέτως για χρήσεις με μεγάλο προϋπολογισμό!! Και το πράσινο στοιχίζει λιγότερο από το τσιμέντο!!
Δέστε και την παραλία του Ελληνικού!! Που ο "λαός" (με μπροστάρη τον τοπικό Δήμαρχο) προ ολίγου την κατέλαβε ως νέα Βαστίλλη (από το Κράτος!!!) και την μετέτρεψε ταχύτατα σε σκουπιδότοπο!! Αναμένονται τα αιτήματα του Δήμου για νέα κονδύλια και για αξιοποίηση!!
Κάποια σκέψη ίσως και για την Βασίλισσα Αμαλία που έφτιαξε με χρήματά της τον σημερινό Εθνικό Κήπο, τον Βοτανικό Κήπο (σημερινή Γεωπονική Σχολή) και τον πυρήνα του σημερινού Πάρκου "Α. Τρίτσης" (Πύργος της Βασίλισσας);;; Άπαγε της βλασφημίας!!Δεν νομίζω πιθανή τέτοια ανίερη σκέψη!!!
Βλ. "Η Βασίλισσα Αμαλία", Αθήνα 2007. Έκδοση του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών. (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία).

Ναπoλέων είπε...

Εδώ κι οχτώ χρόνια η δουλειά μου μέχρι πέρσυ με έφερνε να περνάω συχνά-πυκνά (2-3 ή και περισσότερες φορές το μήνα) από τον περιφερειακό του δρόμο και μού είχε κάνει εντύπωση η χαρακτηριστική απουσία κάποιας δραστηριότητας, κάποιας αλλαγής σ' αυτό.
Έστω και μισό δίς να είχε "πέσει" σε αυτό, κάτι θα έδειχνε...
Φαίνεται πως ξοδεύουμε όλα μας τα λεφτά στην ...πολυτέλεια να συντηρούμε τέτοιους πολιτικούς στην εξουσία...
α-α-ε
Ν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μα δεν μιλάμε για βρόμικο, αλλά για προσεχώς καταπατημένο, Συνέα. Έβλεπα στην Ολλανδία τεράστιους ελεύθερους χώρους ανάμεσα στα οικιστικά τετράγωνα όπου οι κάτοικοι περπατούν, παίζουν ή απλώς τους βλέπουν και κιτρίνιζα από ζήλια! Αμάν πια! Τον ίδιο πληθυσμό έχουμε, κι αυτοί είναι μια σταλιά χώρα. Πόσα σπίτια θέλει ο καθένας μας; Στο τέλος θα φάμε ο ένας τον άλλο από τη λύσσα!

@ Ναι, υπάρχουν και λίγοι δήμαρχοι που δεν είναι λιγούρια, κύριε Βαρδάκα. Έχω γράψει για ορισμένους.
Η κατηγορία για τον δήμο Ελληνικού είναι πολύ σοβαρή! Να επισημάνω, πάντως, ότι δεν κατέλαβαν την παραλία από το κράτος, αλλά από νυχτερινά κέντρα και έναν όμιλο ή κάτι τέτοιο.
Ε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Έλληνες δολοφονούν ή εξορίζουν όσους ηγέτες ή πολιτικούς αγαπάνε αυτό τον τόπο. Η Αμαλία και ο Όθων ήταν οι μόνοι ξενόφερτοι βασιλιάδες φιλέλληνες!
Το βιβλίο που προτείνετε είναι πολύ ενδιαφέρον. Μου δίνετε ένα κίνητρο για να ξαναπάω στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

@ Σωστά τα λές, Ναπολέων. Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν ότι τα σάβανα δεν έχουν τσέπες. Όσο για τον Κούλη, που κάνει και αντιπολίτευση στην... αδελφή του, κάπου πήρε το μάτι μου ότι ψήφισε τελικά για το άρθρο 24. Θα το ψάξω.

doctor είπε...

Μήπως πρέπει ν'αρχίσουν όλα αυτά τα λαμόγια που έχουν γεμίσει εκατομμύρια ευρώ να δίνουν για την συντήρηση τέτοιων πάρκων, με πρώτο και καλύτερο τον μπαμπά του υποψηφίου ΥΠΕΧΩΔΕ;

Για eurovision έχουνε.
30.000.000 ευρώ έδωσε η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού.

Να τα πει αλλού αυτά ο Κυριάκος...

doc

Locus Publicus είπε...

Τι κρίμα! Θα μπορούσαμε σιγά σιγά να αγοράζουμε οικοδομικά τετράγωνα και να τα μετατρέπουμε σε πάρκα. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής. Και διαφθοράς. Μπήκε η φουκαριάρα η χώρα μας πολύ απότομα στον πλούσιο κόσμο και παλάβωσε απο το πολύ χρήμα. Αν το πρώην Έλληνικό δεν γίνει πάρκο, θα είμαστε για φούντο.

Unknown είπε...

Μένω με την εντύπωση ότι ιδιοκτήτης του χώρου στην παραλία του Ελληνικού ήταν τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το Κράτος.
Για την τωρινή βρωμιά και δυσωδία (μετά το ρίξιμο των κάγκελων από τους απεργούς πείνας) έγραψε ο Τύπος την περασμένη εβδομάδα!!
Συμφωνώ ότι υπάρχουν και Δήμαρχοι σοβαροί που κάνουν σωστά την δουλειά τους. Δυστυχώς όμως πολύ λίγοι..

Unknown είπε...

@ Φίλε locus publicus
Διαφωνώ για το φαραωνικό και κολοσσιαίο πάρκο στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού!! (Άλλο ένα άλλο ρεκόρ Ελληνικής ανοησίας, αλλά και κουτοπονηριάς!!) Καλλίτερα είναι να γίνει ήπια δόμηση με την σωστή αναλογία κοινοχρήστων και δομησίμων χώρων.
Το πάρκο στο Ελληνικό κείται εκτός του Λεκανοπεδίου των Αθηνών. Όπως λένε οι ειδικοί το 65% των ανέμων στο Λεκανοπέδιο είναι βορειοανατολικοί ενώ ελάχιστο ποσοστό είναι νοτιοδυτικοί άνεμοι. Έτσι το πάρκο αυτό θα μεταφέρει τις ευμενείς επιδράσεις του στην θάλασσα του Σαρωνικού, ούτε καν στις όμορες περιοχές, και ελάχιστες εως καθόλου στο λεκανοπέδιο.
Συμφωνώ δηλαδή με τον κ. Στέφανο Μάνο, ο οποίος προτείνει το τίμημα της εκποιήσεως του δομησίμου χώρου του Ελληνικού να μπει σε ειδικό λ/σμό δημιουργίας πολλών μικρών πάρκων των 100 στρεμμάτων (με κατεδαφίσεις πολυκατοικιών και πλήρεις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων βεβαίως) σε επίκαιρα και πυκνοδομημένα μέρη του Λεκανοπεδίου.
Αλλά εάν δεν γίνει το πάρκο από τους Δήμους (δημοσία δαπάνη όμως!!)φοβάμαι ότι θα έχομε και άλλες καταλήψεις..

Unknown είπε...

@ ΦΙΛΕ LOCUS PUBLICUS
Μερικά από τα σχετικά άρθρα του Στέφανου Μάνου για το "μητροπολιτικό" λεγόμενο πάρκο του Ελληνικού θα βρείτε στον εξής δεσμό.
\http://www.bulls.gr/read_op.php?oid=335
http://www.bulls.gr/read_op.php?m=1,9&oid=1516

Locus Publicus είπε...

Φίλε Χρίστο Βαρδάκα, θα διαβάσω τα άρθρα που με παραπέμπεις για καλύτερη πληροφόρηση. Δεν αντιτίθεμαι στα επιχειρήματά σου για μια μικτή αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού. Δεν γνωρίζω άλλωστε καλά το θέμα. Ευχαριστώ. Θα επανέλθω.

Βάσσια είπε...

Σήμερα οι ειδήσεις είναι μέσα στη πίκρα.
Δεν διάβασα και κάτι ευχάριστο.

ΠΑΡΚΑ σημαίνει ζωή.
Δηλαδή στις άλλες χώρες της Ευρώπης πόσο τους κοστίζουν;

Ο Μητσοτάκης jr στο ΥΠΕΧΩΔΕ;

Νοσταλγία για τον Αντώνη Τρίτση.
Ας δώσουν οι κάτοικοι της Αθήνας μία δυνατή απάντηση και κανένα "χαστούκι".

Καλησπέρα

Hypocrite lecteur είπε...

Βέβαια δεν έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε τέτοια πάρκα! Άλλωστε το κράτος γενικά δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει τη δουλειά του. Το κράτος έχει αποκλειστικό σκοπό να βγάζει χρήματα από τους εθνικούς πόρους.
Άλλα πράγματα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε:
Στρατό, δικαστήρια και αστυνομία. Σκεφτείτε πόσα πολλά λεφτά θα κερδίζαμε αν τα πουλάγαμε;

Όσο για το πάρκο του Ελληνικού, όλα καλά αν δεν υπήρχε εκείνος ο ενοχλητικός Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού να λέει ότι θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί ΠΛΗΡΩΣ, με ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ κονδύλια. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να μας το κάνουν τζάμπα...

Ναπoλέων είπε...

@ Υποκριτή διδάσκαλο (ή περίπου...)

Τς... τς... τς...
Τί παλιοκουβέντες είν' αυτές περί αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων.;;;

Είναι δυνατόν ο κ...ευρωβουλευτής να ξέρει καλλίτερα ποιό είναι το συμφέρον μας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος (της βίλλας του), Χωροταξίας (που την ...κανονίζει κανονικά) και Δημοσίων Έργων εν τη εκλογική περιφέρειά του, ώστε να ποτίζουν το βαμβάκι που δεν πουλιέται πουθενά και να παίρνει η «αγροτιά» τις επιδοτήσεις;;;

Γιάααααααα σύνελθε, σέ περικαλώ!!!

Ολίγη σοβαρότης!!!

α-α-ε
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κρατος !!!
Ο Μητσοτακης ΠΕΧΩΔΕΣ ? δεν παιζει το ενδεχομενο διοτι για ιλουστρασιον φαμιλυ μεμπερς πρέπει να παιζουν ιλουστρασιον χαρτοφυλάκια και οχι ΠΕΧΩΔΕ που ειναι keine ordnung.
θα γελάσουμε με τον Κυριάκο εκει μεσα (νομιζω)

Λωτοφάγος είπε...

@ Γιατρέ μου, σε έχει δει γιατρός; Ο Δρακουμέλ να δώσει λεφτά για πάρκα; ΄Τότε για ποιον λόγο μπήκε στην πολιτική και δεν μπορούμε να τον ξεκουνήσουμε; Για τα ωραία σου τα μάτια;
Θυμάμαι τι γέλια είχαμε κάνει στη δεκαετία του 1970 όταν το "Ποντίκι" είχε αποκαλύψει ότι η έπαυλή του στην Κρήτη διέθετε 7 λουτροκαμπινέδες! Τότε του είχε κολλήσει και το προσωνύμιο "ο καμπινεδάρχης"! Ωραίες εποχές!

Λωτοφάγος είπε...

@ Το ζήτημα είναι, Λόκους, ότι, όπως είπε και ο Σταύρος Δήμας, "στην Ελλάδα όταν βλέπουμε ελεύθερο χώρο τον θεωρούμε οικόπεδο": κράτος εργολάβων, στρεβλής αστικοποίησης, αυτό είμαστε! Και έχουμε βέβαια την ανάλογη αισθητική και αμορφωσιά!

Λωτοφάγος είπε...

@ Για την πρόταση Μάνου είχα γράψει στις 12.12.07, αλλά έχω νεότερα στοιχεία και θα ξαναγράψω σύντομα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ήταν πολύ νωρίς για τον Τρίτση, Βάσια, και ελάχιστοι τον κατάλαβαν. Εξάλλου, σε κείνη τη σφηκοφωλιά όπου έμπλεξε, ήταν παραφωνία και ενοχλούσε. Φρόντισαν να ξεμπερδέψουν με συνοπτικές διαδικασίες από αυτόν!

@ Μιλάμε για εμπορικό δαιμόνιο, Υποκριτή Αναγνώστη μου! Κοίτα να δεις! Κι ο Μητσοτάκης ήθελε να πουλήσει τις βραχονησίδες αντί γι' αυτές τις επιχειρήσεις που προτείνεις!

@ Δεν έχω να προσθέσω κάτι στα όσα είπες, μεγάλε Ναπολέων!

@ Γερμανέ μου, για σκέψου το καλύτερα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πολύ φαΐ και πολύ μέλλον! Δεν γίνεται όλα τα τέκνα Μητσοτάκη να περάσουν από το ΥΠΕΞ για να σώσουν την Ελλάδα! Κάποιοι πρέπει να σώσουν και το Μητσοτακέικο

mtryfo είπε...

καλά πού θυμήθηκες τον "καμπινεδάρχη"? Είχε πέσει πολύ γέλιο με το ποντίκι τότε...

Αντώνης Τρίτσης....ε, καλά αυτός έφυγε πολύ νωρίς....δυστυχώς....

dr.SeenG είπε...

Την καλησπέρα φίλε μου Λωτοφάγε. Η αλήθεια είναι πως η πρωτεύουσα είναι πολύ γκρίζα πόλη ρε παιδιά... Και αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, για τους λίγους "πνεύμονες" που έχουν απομείνει... βράστα.
Εγώ είμαι από Κατερίνη... μικρή πόλη αλλά επίσης γκρίζα. Ευτυχώς έχουμε ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της πόλης και δίνει έναν όμορφο τόνο.

Ανώνυμος είπε...

Πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του Πάρκου θα βρείτε στο
http://www.a-po-drasi.gr/?cat=6