Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Είχα ένα όνειρο... που πήγε στράφι!

Δημαρχείο Ερμούπολης Σύρου (έργο Έρνεστ Τσίλλερ)

Συγχαρητήρια! Έχουμε τη διεθνή πρωτοτυπία να ακούμε «Υπουργείο Πολιτισμού» και να σκεφτόμαστε έναν… εύσωμο κύριο (Οβελίξ, είσαι διαχρονική αξία, αγόρι μου!) που πήδηξε από τον 4ο όροφο και δεν σκοτώθηκε! Μυστήριο πράγμα! Προσωπικά, και από τον 1ο να έπεφτα, θα έβλεπα τώρα τα ραπανάκια ανάποδα.

Ένα καλό έκανε το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό το αναίρεσε στην πορεία: έβαλε κάποιες φορές τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Τη Μελίνα στο ΥΠΠΟ, τον Τρίτση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Σηφουνάκη στο Υπουργείο Αιγαίου. Α, ναι, έβαλε για ένα φεγγάρι στο ΥΠΠΟ και τον Θάνο Μικρούτσικο, που πέρασε το νόμο περί εξαγοράς αρχαιοτήτων από το κράτος. Με αυτό τον τρόπο, εμείς αποχτήσαμε το υπέροχο άγαλμα της Αντιπάρου, κι οι τυχεροί ψαράδες καινούριο καΐκι!
Βέβαια, το όραμα της Μελίνας πραγματοποιήθηκε κατά το ήμισυ μετά θάνατον (Νέο Μουσείο Ακροπόλεως) και του Τρίτση κατά το… 1/80 (τραμ). Ο Σηφουνάκης, ως αρχιτέκτονας, προσπάθησε να βάλει τάξη στα νησιά, αλλά «είναι πολλά τα λεφτά», Νίκο μου. Κάποια στιγμή επαναπατρίστηκε ο «Θησαυρός των Αηδονιών» (όχι, άσχετοι, δεν ήταν πουλάκια!) και αγοράσαμε έναν υπέροχο πίνακα του El Greco να τον βλέπουμε να τον χαιρόμαστε. That’s all! Αν ξεχνάω κάτι, συγχωρέστε με.

Ο Κώστας Καραμανλής μάς άφησε άφωνους όταν ανέλαβε το πολύπαθο υπουργείο, ασχέτως αν δεν ξαναπέρασε ούτε απ’ έξω. Ούτως ή άλλως, και τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ραφήνα την ασκεί! Έβαλε και την κα Πετραλιά για να την προπονήσει εν όψει του ασφαλιστικού, και μόλις τέλειωσαν οι «πιο πετυχημένοι» (και ακριβοί!) Ολυμπιακοί Αγώνες, άρχισε να εξορίζει εκεί όσους δικούς του ήθελε να ξεπλύνει από σκάνδαλα και αποτυχίες: Πολύδωρα, Βουλγαράκη και Λιάπη. Τουλάχιστον ο μακαρίτης ο θείος του ήξερε να διαλέγει φίλους: τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Δημήτρη Χορν και τον «ονειροπαρμένο» Μανόλη Ανδρόνικο, που χάρη στην υποστήριξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή υλοποίησε το δικό του όνειρο στις Αιγές (Βεργίνα).

Με τούτα και με κείνα, ως λαός, αντί να εκπολιτιστούμε εκβαρβαριστήκαμε! Μια και δεν υπάρχει Εθνικό Κτηματολόγιο (πού πήγαν τα λεφτά, οέο; Με αυτό το παράπονο θα πεθάνω!), ο καθένας χτίζει παρά θιν’αλός ό,τι αθλιότητα του κατέβει στο τσερβέλο, γκρεμίζει νεοκλασικά, θάβει αρχαιότητες, κόβει δέντρα, καίει δάση, φτιάχνει πισίνες στις άνυδρες Κυκλάδες δίπλα στη θάλασσα ή στην Πλάκα στο κέντρο της Αθήνας και μετά φωνάζει ότι οι ΧΥΤΑ θα καταστρέψουν το… περιβάλλον! Μπορείς να ζητήσεις αισθητική και ευαισθησία από έναν τέτοιο λαό; Το γούστο του εξάλλου καθρεφτίζεται και στους πολιτικούς που εκάστοτε επιλέγει να τον εκπροσωπήσουν.

Κι όμως, αγαπητοί μου, είναι απίστευτο αλλά συνέβη: την Πέμπτη 10 Απριλίου, οι Συριανοί έκαναν γενική απεργία για να μην καταστραφεί η υπέροχη Ερμούπολη (εφ. ΤΑ ΝΕΑ, φ. 11.4.03)! Τρόμαξαν οι άνθρωποι βλέποντας την πανδημία της ασυδοσίας να πλησιάζει καλπάζοντας: τα τελευταία 10 χρόνια, στη Νάξο χτίστηκαν 4.000 νέα κτίρια, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη από 2.500, στην Πάρα πάνω από 2.000! Ακόμα και σε νησάκια σαν τη Σίκινο, τη Δονούσα και τα Κουφονήσια το τοπίο αλλάζει προς το χειρότερο χρόνο με το χρόνο. Δεν ορρωδούν προ ουδενός, οι εργολάβοι: βιότοποι και μνημεία καταπατούνται και καταστρέφονται! Η Μύκονος μετατράπηκε σε «πυκνή πόλη», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Ο νόμος του ΥΠΠΟ, επί υπουργίας Ν. Σηφουνάκη, περί αποκατάστασης και ανάπλασης αλλοιωμένου τοπίου παραμένει ανενεργός από το 2004 και εντεύθεν.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, οι Συριανοί απαιτούν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της Ερμούπολης.

5 σχόλια:

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Mia kai eimaste aisiodo3oi an8rwpoi (an kai disgusted persons, bebaiws bebaiws) as elpisoume o katapontismos ths agoras twn akinhtwn na xtuphsei kapote kai to Aigaio! (Oso gia ton tourismo, kindunos den uparxei.)

Λωτοφάγος είπε...

Μόνο αν διψάσουν αρκετά και ξεσηκωθούν οι ίδιοι οι νησιώτες! Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα λιγοστοί, για να παραφράσω το γνωστό ρητό.

Unknown είπε...

ΥΠΠΟ; Τι να του πεις και τι να του καταμαρτυρήσεις;
Το μέγιστο ποσοστό του τεραστίου ειδικού λ/σμού πηγαίνει σε έπιδόματα υπαλλήλων, χωρίς μάλιστα τον έλεγχο του Δημοσίου Λογιστικού και του Ελεγκτικού Συνεδρίου!! Φορολογούνται τουλάχιστον;;
Οι αρχαιοφύλακες απεργούν οπότε τους καπνίσει και συχνά "καταλαμβάνουν" τους αρχαιολογικούς χώρους!! Λες και ήσαν οι στάνες και τα βοσκοτόπια τους στα οποία έβοσκαν (προ του διορισμού τους!!) τα αμνοερίφιά τους!!
Έρχεται ο ξένος από την άλλη άκρη του κόσμου να δει την Ακρόπολη των Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τις Μυκήνες, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, την Κνωσσό, την Φαιστό,την Ολυμπία, την Βεργίνα, τους Δελφούς κλπ κλπ και γυρίζει στην πατρίδα του άπρακτος!!
Από εποχής Ευαγ. Βενιζέλου ανακαλύφτηκε και νέο κόλπο που διευκολύνει ιδιαιτέρως τις διάφορες πολιτιστικές αρπαχτές.. Τα κρατικά θέατρα, η Λυρική Σκηνή, κλπ κλπ από ΝΠΔΔ μετετράπησαν νομικώς σε ανώνυμες εταιρείες. Έτσι δεν ελέγχονται από το Δημόσιο Λογιστικό και το Ελεγκτικό Συνέδριο... Ωραία κόλπα!! Μεγαλεία..
Από τον μαμούθ προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ (κανονικό και του ειδικού λ/σμού) δεν πιστεύω ότι πάνω από το 1/1000 (και πολύ λέω!!) πηγαίνει σε άμεση ενίσχυση των δημιουργών που υποτίθεται ότι προστατεύει.. Ντροπή μας που το ανεχόμαστε!!

Ναπoλέων είπε...

Το ότι οι κινητοποιήσεις, μόνιμα και σχεδόν αποκλειστικά, γίνονται για να ΣΩΣΟΥΜΕ κάτι, θα πρέπει να μάς προβληματίσει ως λαό....
Όχι;;;
α-α-ε
Ν.

Locus Publicus είπε...

Kαταπέλτης οι ραπανοφάγος οικοδεσπότης που όμως μόνο σε λήθη δεν περιέπεσε. Τα θυμάται όλα! Εύγε λωτοφάγε μου! Την υπέροχη Ερμούπολη πρέπει να την προστατεύσουμε. Είναι διαμάντι στη χώρα μας. Η γυναίκα μου με τραβολόγησε πρόπερσι σε εκείνο το Μυκονιάτικο τσίρκουλο, που σιγά σιγά μετατρέπεται σε themepark για λοβοτομημένους.

Δεν γνώριζα το μέγεθος της παράνομης δόμησης στα νησιά των Κυκλάδων. Εχουν γίνει φαίνεται πολύ της μόδας για τους έλληνες νεόπλουτους. Με ενοχλεί αφάνταστα τη καταστροφή της Ελλάδας, η μετατροπή της σε είδος Daytona Beach ή Cancun για κάθε καταπιεσμένο. Εχουμε φτάσει, αν δεν κάνω λάθος τα 16 εκατ. τουρίστες και πάμε για 30. Θα βουλιάξουμε.

Υπέροχα και τα σχόλια του κ. Βαρδάκα.

YΓ - Ικτίνος; Aγνωστη λέξη. Τρέχω για Μπαμπινιώτη.