Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Smart eyes for an idiot state

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ξενυκτήσατε την περασμένη Πέμπτη για να δείτε τη "Θεματική βραδιά" του πάντα άξιου Στέλιου Κούλογλου. Αναφερόταν στην "άλλη Ελλάδα", εκείνη των επιχειρηματιών με όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν, των φοιτητών που εφευρίσκουν συσκευές για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των καθηγητών που αγαπούν τα παιδιά, συμμερίζονται τις αγωνίες και κατανοούν τα λάθη τους.
Πόσοι είναι αυτοί; Δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι υπάρχουν! Εργάζονται σιωπηλά, δημιουργούν αδιαφορώντας για τα αλαλάζοντα κύμβαλα γύρω τους, προσπαθούν να πείσουν για την αλήθεια τους ένα κράτος πνιγμένο στο ψέμα και εξάγουν προϊόντα εφάμιλλα ή και καλύτερα των ξένων, απορρυπαίνοντας το όνομα της Ελλάδας. Ποτέ δεν θα γίνουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις των 8, ποτέ δεν θα σφαχτούν για χάρη τους κακαουνοτράγκες! Ίσως να ασχοληθεί μαζί τους κάποιο ένθετο εφημερίδας, οι οικονομικές σελίδες ή ακόμα η ΕΤ3, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτε περισσότερο.
Στα τέλη του 2003, ένας νέος διδάκτωρ του ΑΠΘ, ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, είχε μια ιδέα που ενστερνίστηκαν κάποιοι διδακτορικοί υπότροφοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών: μια συσκευή σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία θα καθοδηγεί με σύστημα GPS τους τυφλούς συμπολίτες μας. Η συσκευή, με το όνομα smart eyes, κέρδισε ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία και αυτή την περίοδο δοκιμάζεται από 150 εθελοντές, προκειμένου να τελειοποιηθεί. Η ομάδα κατασκεύασε επίσης τη συσκευή sound talk για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής και τελειοποιεί μια μέθοδο εκμάθησης για αυτιστικά παιδιά, καθώς και μια συσκευή εντοπισμού και μέτρησης αλλεργιογόνων. Το ντοκιμαντέρ της "Θεματικής Βραδιάς" έδειχνε τους φοιτητές, κατάκοπους και άυπνους, να ετοιμάζουν την παρουσίαση του smart eyes στον διαγωνισμό της Microsoft, όπου και πήρε την πρώτη θέση! Οι βραβεύσεις και η δημοσιότητα έφεραν το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών και, εντέλει, τη χρηματοδότηση της έρευνας!
Ευτυχώς, λοιπόν, αυτά τα παιδιά δικαιώθηκαν. Ποιος ξέρει όμως πόσοι άλλοι επιστήμονες θα τα παρατήσουν τελικά, απογοητευμένοι από τα πενιχρά μέσα που τους προσφέρονται; Είναι δυνατόν να μας παραμυθιάζουν ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης θα λυθεί με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ; Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια χώρα της οποίας το Υπουργείο Παιδείας είναι ΚΑΙ Θρησκευμάτων (!) και η οποία υπογράφει σύμβαση αποικιακού χαρακτήρα με τον κύριο Gates, τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερο και ΔΩΡΕΑΝ λογισμικό; Ο σπουδαίος ιστορικός Κυριάκος Σιμόπουλος αποκαλούσε αυτή την κατάσταση "Ξενοδουλεία". Εσείς;

8 σχόλια:

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Μην ξεχνάς ότι της ίδιας χώρας το Υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι και Περιβάλλοντος!!!

ILIAS είπε...

Ραγιαδισμό;

Την καλησπέρα μου

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το είδα..
Εγώ να πώ ένα μπράβο σε σένα για την αναφορά σου στο θέμα και ένα μπράβο στον Κούλογλου. (Εε, πώς να το κάνουμε, το καλό να λέγεται).
Τον Κούλογλου, χρόνια τον παρακολουθώ..ο άνθρωπος είναι μακράν..σε ήθος και, ασκεί δημοσιογραφία..όχι τρίχες.

Βάσσια είπε...

Ο σπίθας με κάλυψε !
:-)
Κι εσύ Λωτοφάγε, που δίνεις ελπίδα με θέματα που δείχνουν και μία άλλη τηλεοράση και μία άλλη πατρίδα.
:-)

mtryfo είπε...

Λέω να μείνω μόνο στην εξαιρετική δουλειά των παιδιών να τα συγχαρώ απ την καρδιά μου και να νοιώσω περηφάνεια, τα υπόλοιπα ούτε που θέλω να τα σκέφτομαι....υπουργείο εθνικής παιδείας ΚΑΙ θρησκευμάτων....

sergios είπε...

Πολύ καλό post.
Όπως είπε πρόσφατα και ο "Αυτοκράτορας" Bill σε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία "το μέλλον γράφεται με μόνο μια λέξη: εκπαίδευση".
Μπράβο στα παιδιά γιατί το να βλέπεις μπροστά σε αυτή τη χώρα είναι δύσκολο και θέλει άντερα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μπορεί να είμαι Λωτοφάγος, αλλά τα βασικά δεν τα ξεχνώ, Παράξενε Ελκυστή. Και τώρα που το ανέφερες, να δεις γλέντια που θα γίνουν από 1.1.09 όταν θα πρέπει να εφαρμόσουμε την οδηγία της Ε.Ε. για ενεργειακό πιστοποιητικό των κτιρίων!

@ Θες να πεις, φίλε Έκτορα, πως σκεφτόμαστε με δεδομένα Τουρκοκρατίας; Αν είναι δυνατόν! Καλησπέρα κι από μένα.

@ Ευχαριστώ, Σπίθα. Λίγοι δον Κιχώτες έχουν απομείνει στην τηλεόραση! Ας τους στηρίξουμε.

@ Καλή μου Βάσια, νομίζω ότι με το να κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας μια μέρα κάνουμε μια τρύπα στο νερό! Ας είμαστε πιο παρεμβατικοί: να παρακολουθούμε τα καλύτερα, να τα επαινούμε τηλεφωνώντας, να διαμαρτυρόμαστε εμπράκτως για τα άσχημα! Θα αναγκαστούν να μας ακούσουν κάποτε.

@ Ναι, τα παιδιά είναι καταπληκτικά, mtryfo. Κι οι καθηγητές που τα στήριξαν κι ο πρύτανης που αγωνίζεται. Σε κάνουν να ελπίζεις, ε;

@ "Το να βλέπεις μπροστά... θέλει άντερα"! Έχεις απόλυτο δίκιο, Σέργιε. Και τα παιδιά απέδειξαν ότι οι Έλληνες μπορούν ΚΑΙ να συνεργάζονται! Όχι μόνο να βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει.

Όσο για τον Γκέιτς: Άλλες κυβερνήσεις "ξηλώνουν" την μαικροσοφτ, ενώ εδώ την εγκαθιστούμε συναίτερο με συμβάσεις αποικιοκρατών του 18ου αιώνα...

Υποκλοπές, απαγωγές? Στο αρχείο φυσικά. Μαζί με το "πόρισμα" Ζορμπά!